duminică, aprilie 28, 2024

Marea capcană a bugetului

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanțelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima ședință de guvern.
Nefiind economist, nedispunând așadar de competențele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulțumi să observ totuși că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de facebook de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.
Și nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorității, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuși. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât și-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic și abacul.
Nu Opoziția parlamentară căreia inși precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentați în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului și guvernului Dăncilă, ci Asociația municipiilor din România. Mai concret, primarii orașelor mari și mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putință, toate propunerile și ofertele negociatorilor Executivului și care au anunțat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formațiunea politică din care provin aceștia. Adică le vor cere să își reamintească că și-au dobândit mandatul grație voturilor primite din partea locuitorilor și pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecințe ar fi reducerea drastică a investițiilor. Respectiv a șanselor date unei vieți mai bune, mai în conformitate cu standardele modernității europene.
Forța respectivei Asociații vine din faptul că nu dă expresie numai nemulțumirilor primarilor ce fac parte din Opoziție. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziția controlează cam 80% dintre marile orașe ale României. Ci și a multora dintre aleșii pe listele Puterii. Și nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiță.
Sunt nenumărate indicii că revoltați sunt mult mai mulți primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieșit din creionul și abacul lui Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunțe la investiții. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenței, anul în care mulți dintre primarii și consilierii locali aflați acum în funcție vor încerca să își reînnoiască mandatul.
Or, pe oamenii, pe aleșii PSD din teritoriu, pe primari, dar și pe parlamentarii partidului care și ei se gândesc deja la șansele reînnoriii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost șef al organizatoricului partidului.
Oamenii aceștia in teritoriu l-au ajutat să câștige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 și e foarte puțin probabil că o vor mai face. Ieșirea din viața publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziției, nu grație dezertărilor periodice, mai mult sau mai puțin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pentru investitii se bat primarii! Anul trecut i-au lasat sa-si faca salariile cat vor ei, iar anul asta le iau jucaria!
    Se bat pentru salariile lor de mii de euro, pentru salariile amantelor, nevestelor, nepoatelor si nepotilor lor! Si n-au niciun stres in privinta alegatorilor, in sondaje PSD este la acelasi nivel ca la alegeri si ceilalti, la fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro