duminică, aprilie 28, 2024

Dragnea, Securitatea, securiștii și obsesia serviciilor

La CExN al PSD care a avut loc duminica trecută la Palatul Parlamentului, de abia întorsul din vacanță, însă pesemne tare neodihnitul președinte al partidului, dl. Liviu Nicolae Dragnea a folosit în repetate rânduri cuvintele Securitate, securist, servicii, servicii secrete, desigur, amestecându-le înadins și deloc inocent pe toate.
Le-a pus în aceeași oală, indiferent că era vorba despre Securitatea pretins “cea bună” din vremea lui Nicolae Ceaușescu pe care, culmea! a omagiat-o în urmă cu o lună-două neobosita doamnă Carmen Dan, depunând coroane de flori în memoria jandarmilor care ar fi murit în decembrie 1989, neștiind sau mimând neștiința că jandarmii nu existau în vremea aceea, ci erau securiști sadea ori de SRI-ul o vreme controlat de Coldea și de Maior pe care nu pierde nici o ocazie să-i demonizeze ori de SPP-ul d-lui Pahonțu.
Nu știu dacă dl. Liviu Nicolae Dragnea, pe vremea când era un cetățean oarecare, adică licean, student slab și repetent al Politehnicii bucureștene ori inginer undeva în Teleormanul natal a avut sau nu de-a face cu Securitatea comunistă. Știu doar că duminica trecută a acuzat atât Partidul Pro România al vechiului său prieten, astăzi dușman pe viață și pe moarte, Victor Viorel Ponta, dar și Alianța USR +PLUS că ar fi creații de natură securistică.
Aici, dl. Dragnea împărtășește, pesemne, opinia marelui consultant politic Cozmin Gușă, de o vreme mare realizator tv și admirator al Catangăi. Nimeni altul decât persoana care i-a facilitat lui Dragnea transferul de la PDL-ul lui Băsescu la PSD-ul din vremurile în care acesta era controlat la sânge de dl. Adrian Năstase. Același Cozmin Gușă, transformat de o vreme încoace într-un fel de Mioriță a Realității tv, de ins căruia gura nu-i mai tace și intervine seară de seară în emisiunile din ce în ce mai puțin credibile ale trustului proprietate personală, ne asigură că atât Pro România cât și USR, iar acum noua Alianță născută sâmbăta trecută, și-ar găsi originea în mantaua lui Coldea. Cel în compania căruia dl. Dragnea tăia odinioară porcii de Crăciun și prăjea șorici. Așa că nu e deloc exclus ca într-o etapă trecută și pe care Dragnea o vrea azi uitată a vieții sale, actualul președinte al PSD să fi făcut un schimb de opinii poate chiar de experiență pe tema securiștilor și a Securității exact cu Belzebut în persoană, adică cu Florian Coldea.
La aceeași ședință a CExN, dl. Liviu Nicolae Dragnea a dat cu pumnul în masă și a cerut modificări urgente în Legea Bugetului de Stat pe 2019 în clipa în care a văzut ce mari ar fi sumele alocate serviciilor secrete. A dispus scurt să se mai taie din ele căci de bani ar avea nevoie mai întâi atât serviciile de sănătate cât și copiii. A amenințat că dacă Guvernul nu-i va asculta “indicațiile prețioase” și nu va face modificarea solicitată o va opera el însuși la Camera Deputaților. Numai că acolo nu mai prea are majoritate.
Pe urmă, același Liviu Nicolae Dragnea i-a mai tras o copită președintelui Iohannis ca un mahalagiu sadea, arătând că lui puțin îi pasă de CSAT, de avizul specialiștilor, de eventuale repercusiuni ale Diktatului său asupra securității naționale.
În realitate, week-end-ul trecut, numitul Dragnea Nicolae Liviu a mai oferit un spectacol de proastă calitate. Încă unul. Încă o exemplificare a ceea ce se poate întâmpla când un ins fără valoare ajunge în fruntea bucatelor. Poate că la alegerile viitoare ne vom aduce aminte că a vota nu înseamnă doar a introduce un vot un urnă, ci a ne și gândi puțin asupra consecințelor actului nostru de voință liber exprimată.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Pe blogul Adevarul articolul afiseaza existenta a 11 comentarii (la ora 14:14), dar in subsolul paginii nu apare nici unul.
    Pe blogul contributors.ro, ieri a fost un alt articol al lui Mircea Morariu, ceva legat de anul 2019 si Securitate. Am facut si eu, printre altii, un comentariu la acel articol. Astazi, dupa citeva ore de afisare, acel articol a disparut subit. Mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati! Mai rasfirati, tov. Morariu, mai rasfirati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro