vineri, martie 29, 2024

Gabriela Firea sau Sic transit gloria mundi!

La începutul verii anului 2017, doamna Gabriela Firea era încă un om de bază, “un tovarăș de nădeje”, cum spuneau odinioară comuniștii. Deținea un loc de seamă în arhitectura conducerii naționale a PSD. Era, dacă îmi aduc eu bine aminte, chiar vicepreședintă.
Așa că doamna Firea vorbea cu convingere, cu religiozitate chiar nu doar despre necesitatea punerii ad litteram în aplicare a programului de guvernare, ci și despre principalul creator și strateg al acestuia, “domnul președinte Liviu Dragnea”. Iar cum domnului președinte Dragnea începuse să nu îi mai placă de dl. Sorin Grindeanu, cel pe care tot el îl scosese din joben, îl adusese de la Timișoara și îl făcuse prim-ministru, doamna Firea putea să pună lipsa oricărei realizări majore a domniei-sale în funcția de primar general al Capitalei în cârca premierului. Și a abaterilor acestuia de la zicerile și învățăturile d-lui Dragnea.
Lucrurile aveau să se schimbe încet-încet, pe măsură ce aspirațiile de mărire și creșteri în funcții și onoruri ale doamnei Firea începuseră să nu mai fie tocmai pe placul celui care nu era doar El Lider Máximo al PSD, ci ajunsese să se viseze chiar un fel de nou Nicolae Ceaușescu al României. Dl. Dragnea nu admitea în ruptul capului să aibă nici cel mai mic rival prin preajmă, cu atât mai puțin pe cineva care să viseze cu ochii deschiși la o posibilă candidatură la președinția României. Candidatură pe care și-o rezervase sieși. Nimeni nu s-a bucurat mai tare decât “domnul președinte Dragnea” atunci când doamna Firea a fost huiduită și obligată să se retragă în mare grabă cu toată rușinea aferentă de la festivitatea organizată la București în cinstea Simonei Halep. La momentul cu pricina s-au auzit și voci care susțineau că doamna Firea ar fi fost umilită public nu din întâmplare, ci chiar din ordinul și cu binecuvântarea d-lui Dragnea.
Cert e că din acel moment săbiile s-au iscuțit din ce în ce mai tare, totul culminând cu disidența pe față a fostei adoratoare necondiționate a ‘’ domnului președinte Dragnea’’. Doamna Firea mai avea în vara anului 2018 destulă popularitate. Încă o iubeau pensionarii, cei pe care i-a trimis pe banii municipalității în excursii tip pomană electorală în Grecia, bicicliștii, cărora primărița generală le-a pus la dispoziție un inventat sistem de vouchere în vederea înlocuirii bicicletei, tot felul de gură-cască ce adorau nenumăratele spectacole în aer liber la care accesul era gratis. Și, culmea-culmilor, o iubeau chiar și academicieni și directori de muzee și de teatre care n-au ezitat să-și pună semnătura pe o nătângă și descalificantă scrisoare de susținere.
Astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Gata. S-a dus de tot baba cu colacii. Vistieria Capitalei e goală. Primărița generală nu mai are cu ce să cumpere aplauze, simpatii și conștiințe. D-na Gabriela Firea nu mai poate oferi nici excursii, nici spectacole moca, nici măcar bugete ca lumea instituțiilor de spectacole. Bucureștenii se gândesc deja cu groază la ce va fi la iarnă și la cât va ajunge să coste gigacaloria. Singura realitate palpabilă, un fel de marcă de identificare a felului în care a ajuns d-na Gabriela Firea să conducă Primăria Capitalei, o reprezintă țânțarii care au pus stăpânire totală peste Capitală. Mai numeroși și mai agresivi chiar decât muștele din piesa omonimă a lui Sartre. ‘’Domnul președinte Dragnea’’ rebotezat în ‘’dictatorul Dragnea” care, după cum ne-a spus mai deunăzi autorizata voce a d-lui Marian Oprișan o teroriza pe doamna Dăncilă, o fi el istorie, dar tot degeaba. Nici nu se săvârșiseră bine schimbările de personal de la vârful PSD că doamna Firea s-a și aflat în război deschis cu doamna Viorica. Așa că nici cea mai mică șansă pentru doamna Gabriela să redevină candidata PSD pentru un nou mandat de primar general al Capitalei în primăvara anului 2020. În plus, orice om cu scaun la cap realizează că șansele de realegere în funcție din postura de candidat independent a doamnei Firea sunt indubitabil nule.Doamna Firea nu mai poate la momentul de față decât să spere că bunul Dumnezeu va avea grijă să îi dea sănătate (ceea ce îi dorim și noi din toată inima) și că va face astfel încât iarna ce vine să nu fie grea din cale afară.
Gabriela Firea sau Sic transit gloria mundi!

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Nu-i exclus ca, chiar motive de sanatate sa o fi impiedicat pe doamna firea sa ramana in lupta apriga pentru putere in partid.
    Asa cum ne-a lasat sa vedem si sa comentam chiar dumneaei si sotul, nivelul fierului din organism ajunsese aproape la fund, dar asta si dupa ce a trecut prin numeroase investigatii medicale reale si destul de serioase.

    Acum ar fi fost un moment in care sa-si joace cartea, cel mai bun pe care l-ar fi putut gasi, dar probabil chiar ca nu se simtea fizic in stare de aceasta lupta.

  2. Mediocritatea si semimediocritatea din PSD este cunoscuta.Asa cum se stie nu exista
    alternativa, in celalalte partide, motiv pentru care -presupun- ca este necesar sa se trateze
    in ansamblu clasa politica, unde rotitorii de vorbe/jurnalisti, devin prim-sinecuristi in parlamentul european, respectiv in demnitati mult peste capacitatile lor.Trist cand ne bazam pe vorbe si
    polemica sterila, involuand in continuu… Avem nevoie de personalitati politice recomandate de
    fapte si perspectiva……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro