luni, aprilie 29, 2024

Statul român și caii de la tricicletă

Președintele Klaus Iohannis este prins în nenumărate ședințe foto. Are nevoie de fotografii căci nu e departe campania electorală. Campanie în care dl. Iohannis se află, de altfel, de multă vreme. Și în care pornește drept favorit.
Cu toate acestea, dl. președinte și-a găsit timp să semneze în regim de maximă urgență decretul de revocare din funcția de ministru al Educației a doamnei Ecaterina Andronescu. Pe care e clar că nu prea a avut-o niciodată la inimă de vreme ce în toamnă i-a validat cu mare greutate numirea, iar acum nu a lăsat-o nici o zi în așteptarea actelor de licențiere. Dl. Iohannis și-a găsit răgazul să iscălească și actul de pe urma căruia agramatul ministru al Culturii, dl. Daniel Breaz, probabil în semn de recompensă pentru noua prostie cât casa comisă de acesta atunci când a calificat Holocaustul populației rome drept ceva delicat, “ca să nu spunem neplăcut”, a devenit și interimar la Educație.
Marii nerușinări a PSD președintele Iohannis i-a devenit prin gestul său de ieri complice. Iar mie fostul primar al Sibiului mi-a mai furnizat un argument temeinic să nu îi dau în toamnă votul. Ceea ce înseamnă că, din punctul meu de vedere, dl. Klaus Werner Iohannis s-a pozat degeaba.
Pe mine mă preocupă acum în mâinile cui a fost încredințată soarta învățământului românesc. În cele ale unui agramat, ale unui impostor, ale unui ins cu zero cultură generală care va trebui să pregătească începutul anului școlar și universitar. După ce a făcut cultura praf (mă rog, ceea ce a mai rămas din ea după alte două ministeriate catastrofale, cel al atât de plinului de sine Lucian Romașcanu și cel al actorului George Ivașcu) vreme de 45 de zile indubitabil dl. Daniel Breaz va face același lucru și la Educație. Un minister unde dl. Breaz a avut predecesori destoinici precum Liviu Marian Pop-Genunche și Valentin Popa-Pamblică. Deși nici cu doamna Ecaterina Andronescu și scurta ei a patra fracțiune de mandat cu ezitări, imprecizii, retractări nu mi-e rușine.
Numai că, din păcate, nu stăm prost doar cu Educația și Cultura. Și la Interne e dezastru. Degeaba vrea hiper-activul ministru interimar de acolo, dl. Mihai Fifor, ca lucrurile să pară altfel. Ieri, de teama a ceea ce s-ar putea întâmpla pe 10 august, atunci când se va împlini un an de la violențele împotriva populației ordonate de fostul șef al PSD, azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea, măsuri puse în practică de fostul ministru de Interne Carmen Dan, dl. Fifor l-a înlocuit din fruntea Jandarmeriei pe un teleormănean cu numele de Cătălin Ionuț Șindile cu un ins din Olt pe nume Constantin Florea de unde este și dl. ministru. Despre dl. Florea se spune că ar fi un apropiat al famigliei Lia Olguța Vasilescu –Claudiu Manda.
Dl. Fifor a fost aproape imun la aflarea veștii că doi polițiști din Galați au stat pe mai departe comod în mașină, deși în fața lor era o fetiță în sânge. Dl. Fifor a promis în cele din urmă că se vor lua măsuri drastice. Măsurile promise de domnul cu figură de Buster Keaton din fruntea ministerului de Interne au fost luate. Cei doi polițiști au fost trimiși să patruleze pe jos. Adică li s-au luat caii de la tricicletă.
Statul romăn s-a dovedit în cursul lunilor iulie și august ale anului de grație 2019 praf și pulbere. A desăvârșit situația, pas cu pas, vorba d-lui Iohannis, guvernarea PSD-ALDE.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. A lua cuiva boii / caii de la bicicletă expresia. A nu putea pedepsi pe cineva care merită sancționat pentru faptele sale .Alaturarea boului , sau calului la bicicleta si nu la caruta , sau sareta ,face deliciul acestei expresii arhicunoscute de noi toti . In rest ,sa pornesti de la o poza (reala , sau poate nu)si sa construiesti pe ea ,prin adaugare de noi teme , fara importanta , o falsa problema (cred eu ),face deliciul textului actual .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro