duminică, aprilie 28, 2024

Jocuri electorale

Dacă la Congresul PSD din 29 februarie nu intervine o formidabilă lovitură de teatru care să o scoată complet din joc, este mai mult ca sigur că d-na Gabriela Firea va fi candidatul partidului la postul de primar general al Capitalei.
Doamna Firea și-a anunțat deja candidatura, dl. Ciolacu pare să o agreeze. Nu de alta, dar acceptarea dorinței doamnei Firea de „a termina ce a început”, cum domnia sa pretinde că ține morțiș să facă, este mai mult ca sigur (și) parte a unui deal între cei doi. Doamna Firea nu îl va concura pe dl. Ciolacu în cursa pentru șefia partidului și nici nu va susține o terță persoană. Se va mulțumi ea însăși cu un post de vicepreședinte, iar în PSD vicepreședinți sunt cu zecile, și cu respectiva candidatură. Mai greu de spus este ce vrea să termine cu adevărat fosta gornistă a Antenei 3 și prietenă la cataramă a întregii famiglii Voiculescu fiindcă, în realitate, în cei patru ani de mandat nu prea a început nimic serios. Doar a oferit chermeze, baluri și ospețe, concerte și luminații, excursii populare în Grecia, donații către biserici. Toate, desigur, nu degeaba, ci contra voturi și, firește, și contra rugăciuni care să o pună bine cu Cel de Sus. M-am amuzat teribil zilele trecute când am văzut-o pe doamna prof.univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, nici nu mai țin minte de câte ori ministru al Educației, dându-se de ceasul morții când a fost pusă în situația de a enumera realizările la Primărie ale sus-menționatei doamne Firea. Era sărmana doamnă fost ministru asemenea unei biete studente care la examen a avut neșansa de a trage un bilet cu subiecte despre care nu știa o iotă, dar nu voia să nu își încerce norocul. Poate că totuși îi iese amețirea profesorului examinator.
La ora actuală, trebuie, vrem, nu vrem, să admitem că doamna Gabriela Firea deține prima șansă și că este aproape sută la sută posibil să îi reușească perfect operațiunea amețirii încă o dată a bucureștenilor. Gabriela Firea este avantajată mai întâi de regula declarării câștigătorului dintr-un singur tur. Pe care PNL vrea și nu prea vrea să o schimbe, deși ar putea să o facă prin ordonanță de urgență. De ce ezită PNL? Mai întâi fiindcă pare a fi el însuși avantajat de regula în cauză. E drept, avantajul nu se înregistrează la Primăria Capitalei, ci în multe alte locuri din țară, orașe mari și mici deopotrivă, acolo unde actualii edili, odinioară PDL, au ajuns în post tocmai grație respectivei formule electorale.
În al doilea rând, fiindcă atunci când a negociat obținerea votului de încredere în Parlament, pare-se că dl. Ludovic Orban una le-a promis celor de la UDMR, avantajați de formula alegerii primarilor dintr-un singur tur, și alta celor de la USR, iar acum plătește prețul jocului la două capete. E prizonierul promisiunilor sale contradictorii.
PNL dorește, și nu face nici un secret din asta, să aibă propriul său candidat la Primărie și nu va accepta în ruptul capului alianțe electorale cu celelalte partide socotite a fi de dreapta decât cu condiția ca acestea să îi susțină omul. Care e foarte posibil să fie doamna Violeta Alexandru, astăzi ministru al Muncii, dar și președinte al organizației municipale a partidului. La bursa zvonurilor se vehiculează și numele domnului Rareș Bogdan. Pentru moment, eu spun atât- Doamne ferește! Dl. Bogdan e un fel de Gabriela Firea în pantaloni . Ieri domnul Bogdan a afirmat răspicat că nu va candida. E conștient că nu are sorți de izbândă. Nu știu dacă e așa sau altfel, însă parafrazez poetul: Cu atât mai bine Capitalei și lui cu atât mai bine!
Pe de altă parte, nu se poate să nu observi că și USR, și PLUS, și PMP au orgolii. Domnii Nicușor Dan, Vlad Voiculescu, Toader Paleologu nu vor renunța la candidatură chiar foarte simplu. Cu toate că știu foarte bine că nu prea au șanse de reușiă dacă aleargă pe culoare separate, concurându-se în fapt unul pe celălalt, fărâmițând astfel procentele Dreptei.
Se va înțelepți oare până la începutul campaniei Dreapta? Va înțelege importanța deținerii Primăriei Capitalei? Va face oare guvernul operațiunea decisivă pentru a-i mximiza șansele?
Sunt întrebări vitale. Deocamdată fără răspunsuri certe.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. „Gornista” este un termen lipsit de eleganta, dupa opinia mea. Dar, oricat rau a facut d-na Fifi bucurestenilor, PNL o sustine cu toate puterile pentru un nou mandat. Bucurestenii nu sunt „ametiti”, d-na Fifi este aleasa de doar 14% dintre bucuresteni. Doar ca PNL a sustinut si anterior, contrar interesului cetatenilor, candidatul PSD. Despre asta vorbesc, atunci cand ma refer la „guvernarea cleptocratica”.

  2. Lucrurile referitoare la cazul de fata converg spre alegerile locale desfasurate in doua tururi de scrutin si totul se poate face prin ordonanta de urgenta , asa cum spune si textul .Guvernul PNL va face acest lucru (ordonanta de urgenta ) daca in parlament nu se ajunge la un consens pentru aceasta solutie . PNL trebuie sa incerce solutia parlamentara pentru a arata cetatenilor cine sunt aceia care nu doresc in fapt alegeri in doua tururi de scrutin si in acelasi timp pentru a arata cine este viitorul lor candidat .Sansa cea mai mare o are la ora cind vorbim neafiliatul politic ca membru al vreunui partid- NICUSOR DAN-. Inca nu este momentul ca PNL sa dea ordonanta de urgenta in scopul obtinerii alegrilor in doua tururi ,dar alegerile in cele doua tururi vor fi acceptate de PNL.Singura necunoscuta poate interveni daca alegerile parlamentare vor fi anticipate (si aici PNL isi poate asuma raspunderea ),dar daca ele vor fi acceptate in parlament este posibil ca PNL in contrapartida sa lase alegerile locale intr-un singur tur .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro