Home » Administratie »Asigurari Sociale »Economie »Opinie » Citesti:

„Mareea Albă” s-a retras, se vorbește acum de suspendarea președintelui, dar cu problemele din sistemul sanitar cum rămâne?

Relu Cocos iunie 15, 2018 Administratie, Asigurari Sociale, Economie, Opinie
4 comentarii 2,021 Vizualizari

În ultima săptămâna, toata atenția mediatică s-a îndreptat asupra mitingului organizat în Piața Victoriei. Mareea Albă s-a mobilizat spre București atrasă parcă de un magnetism lunisolar și a umplut pană la refuz o piață în care apogeul discursurilor trebuia sa fie însoțit tot de o lumină albă generată de telefoanele mobile. Albul urma să fie culoarea predominantă atât ziua cât și noaptea.

Această încercare de rebranduire pasageră a mesajului, un fel de mutație cromatică sau o mutageneză indusă de la roșu la alb cu un scop evolutiv, s-a lovit la final de mizeria de nedescris lăsată în urmă de manifestanți și de ratarea fasciculului luminos alb care nu a mai făcut parte din paginile marilor publicații internaționale.

Evoluția mesajului s-a cantonat, în cele din urmă, în mesaje aride fără priză la publicul din Piața Victoriei. Oboseala, discursurile mediocre și multe altele au anihilat magnetismul reprezentat de Liviu Dragnea astfel încât acesta a ajuns să vorbească aproape singur în fața unei mulțimi cuprinsă de anomie, care se năpustea să părăsească piața.

„Mareea alba” s-a retras, așa cum a venit sau chiar mai repede, ce a rămas în urma sa s-a văzut foarte bine, rămâne însă întrebarea – De guvernarea țării se mai ocupă cineva? Din păcate, indiciile sugerează ca urmează o perioadă în care preocupările celor de la guvernare se vor focaliza spre suspendarea președintelui.

Toată atenția mediatică va fi parazitată de acest subiect și multe probleme nerezolvate vor fi date uitării. Războiul pentru putere este mult mai important, capacitează atenția publicului, îl ține preocupat, iar la umbra acestuia se pot realiza lucruri care trebuie să fie mai puțin cunoscute de oamenii de rând.

În aceste condiții, este de nevoie de o înverșunare persistentă în a scrie despre problemele care frământă anumite categorii profesionale, ce sunt evitate de diferiți miniștri din cabinetul Dăncilă sau sunt prezentate ca fiind inexistente.

Problemele create în sistemul sanitar de Legea Salarizării Unitare nu au fost rezolvate. Guvernul a făcut câteva cârpeli după discuțiile cu sindicatele Sanitas și Solidaritatea Sanitară, care însă nu au rezolvat problemele de fond. În cele din urmă, chiar și aceste sindicate au înțeles ca au fost păcălite sau poate s-au lăsat păcălite pentru a obține ceva pentru o minoritate. Mai gravă este încercarea unor sindicate de a induce discordie între diferitele categorii profesionale din sistemul sanitar pentru justificarea propriilor eșecuri.

Încep sa apară din nou protestele, farmaciștii protestează în aceasta săptămâna în fața Ministerului Muncii și Justiție Sociale, de asemenea se pregătesc biologii și biochimiștii din sistemul sanitar de alte noi proteste. Olguța Vasilescu rămâne de neclintit, de parcă acest lucru este o virtute, de parcă cineva îi oferă un premiu sau puncte în sondaje, într-o campanie electorală perpetuă, pentru această încăpățânare. O legea „perfecta” construită de Olguța Vasilescu este normal să nu mai sufere corecții pentru ca ar fi o recunoaștere a greșelilor făcute.

Ce nu vrea sa înțeleagă Olguța Vasilescu sunt principiile pe care se sprijină o legea a salarizării, care trebuie să țină cont de tot personalul medical din sistemul de sănătate, de toata echipa medicală, de toți profesioniștii care au studii și competențe la un nivel de complexitate egal cu cel din Uniunea Europeană. Nu poți să crești doar salariile medicilor la un nivel apropiat de cel din UE, să te bazezi mediatic exclusiv pe această „marea realizare”, iar pe celelalte categorii profesionale să le ignori, modificând raporturile de ierarhizare salarială așa cum nu există într-o altă țară europeană. S-au terminat oare banii cu medicii?

„Mareea Albă” și suspendarea președintelui României sunt lucruri mult mai importante pentru politicienii aflați la guvernare. Plimbarea unor categorii minoritare de profesioniști din sistemul de sănătate de la Ana la Caiafa, de la Ministerul Sănătății la Ministerului Muncii și Justiție Sociale și înapoi, nu reprezintă decât o tergiversare a rezolvării problemelor, o lipsă de profesionalism, care nu au fost vizibile atunci când au fost cărați în Piața Victoriei 130000 de mii de manifestanți, sau poate aceștia au venit singuri, magnetizați de atracția lunisolară reprezentată de Liviu Dragnea?

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Ei, cum? ca in ianuarie 2012: sarim in apararea doctorului Calafat, sa nu-l omoare dictatorul.
  Lumea nu a vruto lege a sanatatii, iar ca rezultat, Boc si-a dat demisia.
  Cit despre suspendare, parca nu mi-ar veni sa cred ca sint atit de prosti.
  Eventual, ca pe timpul suspendarii, Ginerica sa semneze niste acte :P

 2. marcel spune:

  Autorul cere solutii de la oameni incapabili de a le furniza.

  E ca si cum i-ai spune romanului sa voteze, iti irosesti timpul.

  Vom putea vedea imbunatatiri numai cu falimentul tarii si privatizarea tuturor serviciilor de stat, pana atunci ne scaldam in mizerie comunista.

  Suntem incapabili sa ne conducem tara si sa ne alegem conducatorii.

  • Kurt spune:

   „Originea sănătoasă”,
   selectarea negativă a „cadrelor de conducere” 1938- 2018 timp de 50 de ani are consecinţe? Cum se poate schimba?
   Cine are competenţa, dovedeşte performantă, de la cine e de aşteptat reponsalbilitate în serviciile publice sănătate-învăţământ, în administraţia publică?
   Teleormanizarea României e brandul ţării în anul centenarului?

 3. Kurt spune:

  “Oh Jahrhundert! Oh Wissenschaften: Es ist eine Lust, zu leben.” –
  Brief an Pirckheimer, 25. Dezember 1518. Ulrich von Hutten (1488-1523)

  Ce timpuri noi!
  Libertate!
  Scandaluri!
  Cuvânt lliber!
  Fără botnițe chiar și mareea albă București 2018…

  De preferat cea ce scrie autorul aici decât tăcerea (la trahison des clercs- Julien Benda) „intelectualilor“ dâmbovițeni până 1989?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Relu Cocos


Relu Cocos

A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordân... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)