marți, martie 19, 2024

Adevăratul conflict de la spitalul Colentina şi ce e de făcut

A trecut şi momentul Colentina, cu demisia celor doi tineri neurochirurgi şi încercarea primăriţei Firea de a aplana conflictele (şi aduna ceva voturi pe parcurs), dar mie mi se pare că s-a pierdut total miza adevărată a poveştii.

Care nu-i simplu de înţeles, pentru că de data asta eu n-am văzut acolo vreo luptă băieţi buni contra băieţi răi, cavaleri contra mega-corupţi, sau o chestie odioasă ca la Casa de Asigurări, cu inventarea de pacienţii fictivi. Deci nu mai suntem în situaţia tipică, cu care ne-am obişnuit, a luptei întunericului cu lumina, când linia de demarcaţie morală să fie clară iar indignarea noastră simplu de direcţionat.

La Colentina a fost vorba de un conflict inevitabil pe alocarea unor resurse publice limitate (puţine sau multe, totdeauna resursele publice sunt limitate), care opune (1) doi medici tineri şcoliţi în afară şi întorşi în România cu ambiţia să-şi practice disciplina la nivel de vârf, lucru absolut de înţeles; şi (2) alţi medici mai puţin scoşi la TV zilele astea, care vor şi ei să practice disciplinele lor, plus conducerea spitalului (o doctoriţă decentă, din ce se aude, despre care n-a vorbit nimeni de rău) care are un mandat de schimbare a spitalului, după o decizie strategică la nivel de minister, necesară şi pe care n-o contestă nimeni, de a restructura treptat spitalele pavilionare învechite, cum e şi Colentina. Ambele agende erau corecte, doar că nu se puteau pune în practică simultan.

Eşecul sistemului medical românesc (şi nu doar medical) e că nu a produs un mecanism raţional, transparent şi predictibil de decizie şi alocare a resurselor în astfel de situaţii, când două obiective vin în conflict, ambele fiind legitime şi susţinute de oameni oneşti şi ok. Ne-am obişnuit prea mult doar cu isteriile provocate de înfruntarea bine-rău, dar nu ştim să gestionăm situaţiile la fel de frecvente în democraţii când două obiective legitime vin totuşi în coliziune.

Nu ştim să facem analiză cost-beneficiu, să vedem ce e bine de pus în practică cu prioritate, şi apoi să explicăm inteligibil decizia pentru a avea compromis şi consens în societate. In sănătate se merge de ani de zile pe sistemul “muşcă şi fugi”: cine are acces la resurse şi reputaţie, clădeşte insule de excelenţă (Smurd, dializa, diverse centre de vârf ca acesta încercat la Colentina) înghiţind disproporţionat de multe resurse, în dauna altor specialităţi sau unităţi medicale-cenuşăreasă.

Se iau decizii strategice pe termen mediu şi lung ca tot sistemul să funcţioneze optim, dar apoi câte un baron de clinică (ce poate fi bun specialist în domeniul lui, asta n-are legătură) îşi delimitează teritoriul şi declară că regulile generale nu se aplică la el în curte, unde face ce investiţii vrea, când şi cum vrea. Iar dacă simte opoziţie, cheamă presa şi spune partea lui de poveste, unor jurnalişti natural înclinaţi spre maniheism şi tentaţi să dramatizeze latura umană a poveştii, ca asta e în natura presei democratice. Ca dovadă, vezi câte titluri gen “bătălia cu sistemul” au fost săptămânile trecute puse deasupra episodului Colentina, chiar de comentatori altminteri raţionali şi ponderaţi.

Şi cât de puţin s-a povestit ce naiba s-a întâmplat acolo cu adevărat şi ce e de reţinut important din toată afacerea asta pentru noi toţi, pentru ca să avem un sistem medical care creşte în calitate uniform, optim, nu hei-rup-uri punctuale şi nesustenabile care dezamăgesc şi publicul, şi pe specialiştii care nu înţeleg cine şi de ce le pune beţe în roate.

Aceasta e de fapt bătălia pentru bună guvernare, care se suprapune doar parţial peste lupta anti-corupţie din anii ăştia: o include pe ultima, dar are şi alte aspecte fără directă legătură cu ea. Este un alt efort, care trebuie făcut în paralel, cu alte instrumente decât procuratura, pentru a încheia agenda de modernizare a României demarată acum 150 de ani.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

    • Asa este!Felicitari autorului pentu singura prezentare obiectiva a situatiei-de alfel deloc singulara in sistemul sanitar romanesc si care, din pacate e tratata partizan si politic evident din dorinta unora de parvenire,a altora de a distruge imaginea sistemului sanitar (cat mai este ea,adevarat dar trebuie totusi vazute aspectele pozitive…)!Nu intotdeauna-as indrazni sa spun ca foarte des de fapt lupta este trenasformata de media si forta unor actori din sistem in anticoruptie ,de fapt societatea ar trebui sa inteleaga ca sistemul sanitar trebuie sa se dezvolte uniform si corelat pentru efecte vizibile si de durata…chiar si cu resursele disponibile momentan….

      • „o doctoriţă decentă, din ce se aude”: la asa argument pot aduce si eu unul – cind , nesilit de nimeni (troc), a propus psd-ul o persoana decenta? sa vorbesti despre „decizie strategică la nivel de minister”, cind si bizonii simt, dar nu o recunosc, ce insemna psd-ul, trce dincolo de intelegerea pentru omului nou cu datorii la banca sau alte adaptari la mecanismele la moda.
        thank you, sir

  1. Comentariu aerian, la suprafata lucrurilor, bifarea unui subiect. Sistemul de sanatate din Romania este unul de trimiteri (un bolnav de cancer care face o infectie, din cauza imunitatii scazute, de pilda, este trimis de medicul de familie, de oncolog si, eventual, de urolog, daca este infectie urinara, la specialistul in infectie), iar sectiile UPU, cu pondere de 10-20 la suta din personalul unui spital, care inlocuiesc clasicele camere de garda, te trimit, dupa ore intregi de asteptare, unde inainte de trimitea un medic de garda cvasi-instantaneu. Avem personal medical (cu medicii de familie, care dau avize, fac trimiteri si retete, nu fac o vizita la domiciliu sau altceva) bine dotat cu personal, dar prost gandit, prost structurat, anchilozat si corupt pana in maduva! Din insailarea de mai sus nu se intelege nimic altceva decat o repovestire a ceea ce s-a tot scris de 2 luni. Superficialitate crasa!

  2. D-le Ionita incercati sa vizionati interviul celor 2 medici pe recorder.ro si acolo veti intelege si d-stra care este nemultumirea lor.
    „Şi cât de puţin s-a povestit ce naiba s-a întâmplat acolo cu adevărat şi ce e de reţinut important din toată afacerea asta pentru noi toţi, pentru ca să avem un sistem medical care creşte în calitate uniform, optim, nu hei-rup-uri punctuale şi nesustenabile care dezamăgesc şi publicul, şi pe specialiştii care nu înţeleg cine şi de ce le pune beţe în roate. ” veti primi raspunsuri firesti , fara interpretari politice despre ce este vorba in actul medical profesat intr-o societate normala, dar ce este mai extraordinar despre acesti doi medici…este educatia lor, cei 7 ani de acasa!
    Ati mai auzt pe cineva d-le Ionita care sa faca trimitere la prima norma de educatie, dupa care vine si pregatirea profesionala care va fi pe o temelie solida?!

  3. Din cite am inteles povestea completa nu e chiar asa. Cei doi medici au venit in Romania in urma acceptarii unui proiect pe termen lung din care s-a finalizat doar o parte. Cind a fost sa inceapa si partea a doua, adica o alta sala de operatii ptr neurochirurgie, managementul spitalui a decis ca sunt alte prioritati. Deci proiectul initial la care cei doi medici au subscris si la care au participat din faza de proiect si constructie fizica a sectiei, s-a schimbat. Daca stiau de la inceput care sunt intentiile poate nu alegeau sa ia parte la proiect.

    Altfel articolul de mai sus e perfect valid si aplicabil in multe situatii. Dar in acest caz punctual lipseste descrierea completa.

  4. Cu precizarea ca nu ma refer la articolul dlui Sorin Ionita.
    E doar impresia mea (?!): se pare ca sintem specialisti in a da explicatii despre lovitura cu capul in usa ori dece ne-am impiedecat de prag si am cazut in nas.
    Iar daca se mai iveste, salvator, si un doctor Calafat, ori daca se descopera de un oarece ministru nu are Bac-ul, pe moment ne racorim. Ca sa continuam cu forte sporite jelaniile.
    .

    • dle Ionita,
      insist, nu la articolul dvoastra faceam vorbire, dar daca tara va fi mai linistita, stergeti comentariu meu, nu il lasati sa atirne stingher ;) ; stiu ca doare :P
      Doar ca in sistemul de sanatate nu se poate fara dureri. Anestezia e de moment, iar cind ne trezim ne jeluim.

  5. Isterizarea nu are ce cauta aici. Asta e clar. Din pacate isteria se vinde. Nu se vand rapoarte si analize OMS si Banca Mondiala. Daca presa ar publica asa ceva atunci jurnalistii nu ar avea de unde sa mai aduca o paine pe masa.

    Din pacate isteria aduce voturi. Sau entuziasmul popular. De asta politicianul este mai degraba actor decat academician. Cati academicieni sobri avem in parlament si cati histrionici?

    Isteria generalizata devine deseori un motor al societatii. Emotiile adanci sugereaza si impun decizii. Fara nici o legatura cu rapoartele OMS si Banca Mondiala. Sa stringem 100.000 de euro pentru un caz nenorocit de cancer! Se string… dar de aceeasi bani se puteau cumpara 5 incubatoare care salveaza viaza a zeci de copii. A alege intre a ajuta pe cineva sa scape de o moarte nedreapta AZI vs. a salva 10 vieti IN VIITOR se rezuma aproape intotdeauna la o decizie emotionala.

    Bani in sanatate nu sunt suficienti. Si sa nu ne amagim ca vorbim de bani pentru cearceafuri din matase sau ratie de hrana in spitale cu suc de portocale. Nu. Vorbim de morti. Mai multi bani aici insemna mai multi morti dincolo. Punct. Si cand vorbim de morti nu putem cere nimanui si stea linistit asteptandu-si randul. Si nici medicilor sa dea pacientilor jumatate de sansa si nu una intreaga.

    La „Colentina” doi neurochirurgi au facut ceea ce trebuie sa faca orice medic din Romania. S-au batut pentru o sansa intreaga pentru pacientii lor si nu pentru jumatate de sansa. Si au aprocedat corect. Pacientul isi pune viata in mana medicului si ii cere sa i-o salveze in intregime si nu numai jumatate.

    Dar la Colentina sun pacienti cardiaci care isi cer si ei sansa intreaga. Si pecienti oncologici. Si pacienti cu ciroza sau chiar pacienti cu lupus. Toti isi doresc sansa lor intreaga.

    Cine decide cui sa-i aloce banii pentru viata si cui nu? Pe baza caror studii?

    Cu siguranta nu un manager inscaunat la repezeala dupa ce anteriorul fusese destituit pentru ca se sparsese o teava la RADET. Nu trebuie sa maninci tot pestele pentru a vedea ca e stricat. Ajunge sa-l mirosi o singura data la branhii.

    DA! Vrem sa ne sacrificam, Vrem sa stringem din dinti si sa induram schimbarea sistemului sanitar. Dar vrem sa vedem ca aceasta schimbare nu este facuta de capetele urat mirositoare atat de bine cunoscute.

    Inainte de a incepe schimbarea sistemului sanitar trebuie facuta schimbarea celor ce vor lua deciziile. Va invit domnule Ionita sa analizati cu atentie acest lucru. Pentru a intelege in mana cui puneti banii dumneavoastra pentru sanatate si cata incredere aveti ca ei se vor intoarce la dumneavoastra si nu vor lua drumul paradisurilor fiscale.

    • La Pitesti isi cer sansa femeile si asa mai departe.
      In Suedia isi cer sansa pacientii si sint pusi pe liste de asteptare. Doua saptamini, luni sau jumatate de an. Nu e bani…

  6. Dumneavoastra, domnule Sorin Ionita, aveti calitatea de a judeca lucrurile la rece, fara patima, incercand sa vedeti care este adevarata buba.
    Unii dintre ceilalti cititori ne lasam purtati pe aripile luptei dintre bine si rau, intre alb si negru.
    Sigur ca ne lasam antrenati si datorita unor analize si fapte care ne fac sa ne iesim din pepeni.
    Lumea simte (eu simt) ca ceea ce se intampla in Romania este prea mult si incepe sa cedeze: iar s-a descoperit un furt, iar se lupta/bat politicienii, iar si iar alte nenorociri.
    Legat de spitalul Colentina, totusi nu pot sa nu ma gandesc ce jale a fost atunci cand a fost schimbat prima data managerul spitalului de catre Firea. Cum salariatii au facut plangeri sa nu fie schimbat. Si atunci resursele financiare era limitate si sectia de neurochirurgie inghitea probabil multe dintre ele, dar nu s-a razvratit nimeni. De ce? Poate imi veti spune ca nemultumirile s-au acumulat si au izbucnit acum.
    Eu nu prea cred. Nu cred ca D-na Silvi Ifrim e chiar asa de inocenta. Daca ar fi fost, ar fi raspuns la cererile celor 2 neurochirurgi fara sa fie nevoie ca acestia sa iasa in presa. Si apoi, ce masura e aia in care se opereaza pana la ora 15? Daca vine un caz greu care necesita 12 ore de operatie? Cum se rezolva? Il trimitem in alta parte?
    Dumneavoastra ati incercat sa puneti adevarul la mijloc, asa cum ar trebui intr-o analiza echilibrata, dar ma tem ca in cazul de fata nu prea poate sta acolo.

    • Posibilitatea de a opera dupa 3pm tine din pacate tot de bani, nu de bunavointa cuiva. Despre asta vorbeam.
      Ca or mai fi pe acolo si conflicte gratuite intre persoane, frictiuni intre gasti, se prea poate si asta, ca peste tot.
      Dar problema mare e in alta parte.

      • Eu cred ca bani s-ar mai gasi daca Firea nu i-ar aloca (risipi) pe tot felul de spectacole/circ pentru popor.
        O administrare mai buna a banilor ar putea sa mai rezolve o parte din probleme.
        Va invit sa faceti o analiza a bugetului PMB si sa ne spuneti si noua ce sume s-au risipit pe activitati de imagine (a primaritei), aducatoare de multe voturi, nu?

        • nu uitati de zecile de milioane de euro date pentru biserici in timp ce Patriarhia este cea mai bogata entitate din Romania. si pentru tot felul de statui si panselute.

        • @Ana: E de presupus ca „banii” nu stau intr-un butoi la care umbla Firea (as fi preferat sa vorbim de institutii, nu de persoane sau functionarii lor) ci urmeaza totusi niste proceduri. Astfel incit daca de exemplu va fi economisit un milion de la „monumente” nu e o grantie ca acel milion sa poate dirija direct dupa bunul plac la un spital. Acesta ar fi un scenariu si mai ingrijorator.

  7. Un comentariu corect și decent.
    Presa face extrem de mult rău în acest gen de situații. De la bun început a fost ciudat faptul că nu apărut un punct de vedere al fostei directoare a spitalului. Totul a fost prezentat sentimental, cu detalii irelevante. Este posibil să fi existat un conflict mai vechi, fosta directoare temându-se ca doi medici cu pregătire excepțională să nu-i amenințe scaunul. De fapt, sunt convins că lucrurile sunt cu mult mai complicate decât a prezentat presa.
    Și totuși intervenția Primarului General este de neînțeles. Bine că nu s-a amestecat și ministrul de externe.
    Oricum, situații de acest gen mai pot apărea, iar Min. Sănătății ar trebui să elaboreze un sistem care să nu lase acest gen de conflicte să ajungă la explozie. Dra să nu ne facem griji…nu va elabora…

  8. Cred ca acest scandal mediatic merita o analiza atenta a situatiei de fapt. S ar fi putut ca concluziile sa nu fie in favoarea celor doi medici, care n au facut altceva decat sa pedaleze pe chesii populiste: „suntem patrioti ca d aia am venit in Romania, dar nu ne putem face meseria ca nu suntem lasati.” Ce bun erau un audit si un control al curtii de conturi…

  9. Domnule Sorin Ioniță, avansați ipoteza ca toți cei implicați in conflictul de la spitalul Colentina sunt ok. Fiecare vrea să-și facă meseria si sa primească o parte cat mai mare din banii publici. E firesc, spuneți, ca fiecare sa fie nemulțumit pentru ca resursele sunt limitate.
    O asemenea afirmație ar trebui susținută de dovezi. Cunoașteți acest caz? Știți cat de îndreptățiți sau neîndreptățiți au fost cei doi medici sa protesteze public? Ma așteptam sa citesc, relatata de dvs., povestea celeilalte parti. V-ați oprit insa la afirmația generala (si, cred, inexacta) ca toți sunt ok.
    Vorbiți de lupta pentru buna guvernare, aici, in acest caz, fiind vorba de un bun sau prost management. Managementul poate fi doar prost sau poate fi prost si interesat.
    Asemenea proteste publice (pe care le asemăn maturării gunoiului de sub pres) sunt singurele soluții la care pot apela oamenii competenți care vor să-și facă bine meseria dar sunt împiedicați de cei mai puțin competenți pentru care lucrurile pot merge si așa si altfel, oricum.

  10. Această postare se citește mai curând ca un text PR în favoarea mișcărilor dnei Firea
    de la Spitalul Colentina decât ca un text de analiză și opinie, așa cum suntem obișnuiți la Contributors.
    Desigur, este măiestru scris, în sensul în care intențiile de PR sunt abil transportate sub faldurile unor considerații generale și seducătoare, vectori ideali ce pot face să treacă mesajul dorit.
    Prima este ideea că realitatea este întotdeauna mult mai complexă decât pare, doar publicul simpluț și emoțional reduce totul la o maniheică luptă între bine și rău, între lumină și întuneric, cu buni și răi, ca-n filmele cu cow-boy. Nu, publicul inteligent nu va sucomba tentației simplității și degrabă va fi de acord că în spatele oricărei situații aparent clare se ascunde o complexitate accesibilă doar spiritelor superioare. Cu un asemenea discurs introductiv vei seduce din start majoritatea cititorilor, care, dorind să facă și ei parte din elita spiritului, te vor urma cu drag pe drumul deslușirii adâncimilor realului.
    A doua idee-vector, în continuarea logică a primeia, este că niciodată adevărul nu stă într-o parte, ci de cele mai multe ori la mijloc, iar un om inteligent, ponderat, educat, nu se va grăbi să dea dreptate doar uneia dintre părți.
    Odată stabilit acest cadru moral și de gândire, nu avem decât să-l umplem cu nume concrete, pentru a ajuta publicul să înțeleagă complexitatea realului și capcanele gândirii maniheiste.
    În cazul nostru, nu avem de-a face cu acțiunile inepte, arbitrare și probabil hoațe ale dnei Firea, care schimbând la Spitalul Colentina un manager bun (Andreescu) cu unul prost (Ifrim) a generat haos, nici cu boicotarea sistematică a neurochirurgiei noninvazive de catre noul manager, ci cu două tabere de medici, egale în merite și onestitate, cu agende legitime, corecți, onești și ok.
    Acesta este de fapt mesajul principal al acestui text.
    El se înscrie însă într-un cancer moral și intelectual mult mai grav decât poate fi un mărunt sprijin PR acordat acelei sinistre țoape: manipularea publicului întru relativism moral: ”Lucrurile sunt complicate, un om deștept nu dă dreptate nimănui, în definitiv, mai mult sau mai puțin toți am fost securiști și suntem un pic hoți, de fapt cu toții suntem la fel … ”

    • tl;dr

      Sorin Ionita: „Eşecul sistemului medical românesc (şi nu doar medical) e că nu a produs un mecanism raţional, transparent şi predictibil de decizie şi alocare a resurselor (publice)”

      Rasvan Lalu: „El se înscrie însă într-un cancer moral și intelectual mult mai grav decât poate fi un mărunt sprijin PR acordat acelei sinistre țoape: manipularea publicului întru relativism moral”

      No comment.

    • M-am format la Colentina (ca ontern si secundar) in anii ’70 si sunt in contact cu medici care lucreaza acolo.

      Greseala intiala in acest caz a fost infintarea sectiei de neurochirurgie. Spitalul Colentina a fost, de un secol, cunoscut prin perfromanta superlativa a clinicilor de medicina interna, neurologia si dermato-venerologia. Chirurgia generala si ortopedica, ca si anestezia/reanimare erau in „divizia B”.

      Infiintarea unui centru de excelenta in orice domeniu presupune atat alocarea inteleapta si responsabila a resurselor limitate, cat si, si poate mai ales, aprecierea istoriei si culturii institutiei. Ideea unei clinici cu doi chirurgi (care abia si-au terminat pregatirea de specialitate) promovata ca centru de excelenta este absurda in orice context. Cand aceasta clinica absoarbe resursele marilor clinici ale Conetinei, ideea e nociva.

      Compartimentul de neurochirurgie de la Colentina trebuie inchis, iar personalul si aparatura transferat la Spitalul de Urgenta Floreasca sau la alt spital care exista pe harta marii chirurgii din Romania.

      • / După logica ta, nu poate apărea nimic nou pe lume.

        De proastă calitate și discursul clujeanului, vicepreședintele galactic al neurochirurgilor. Dacă tăcea…

    • Domnule Rasvan Lalu, perfect de acord cu Dvs. Am crezut initial ca am intrat pe alt site sau e vorba despre alt conflict. E un text, rafinat si subtil cum o fi, partizan. Mie dr. Ifrim nu mi-a aparut deloc ” decenta ” din ceea ce spuneau cei doi medici demisionari. Ei erau decenti si incercau sa nu jigneasca pe nimeni.
      Lucrez in sistem si din pacate stiu prea bine cum cei in pozitii de conducere si forta stiu sa intimideze, sa ameninte ( nici macar voalat ) si sa santajeze pe cei care au o alta parere sau incearca sa faca ceva constructiv cat de cat.
      Asa ca, imi pare rau, cred ca acest articol sufera de o maiastra si seducatoare lipsa de decenta.

    • Imi este greu sa cred ca nu ati observat pana acum faptul ca omul a mai spus lucrurile astea de n ori in diverse alte situatii. Acuzandu-l ca o da acum la intors petru ca “Firea” dati dovada de rea credinta (surpriza era daca incepea sa-i dea si el cu maniheismul si cu indemnuri la lupta cea dreapta). In ce ma priveste, am rezerve cu privire la concluzia autorului. Este doar o interpretare plauzibila in linii mari a putinului pe care il stim despre caz. Poate fi si adevarata, dar cat timp se bazeaza pe fapte putine, indiferent cat de plauzibila e interpretarea, pretentia titulului de a spune care este “adevaratul conflict” e greu de luat in serios.

  11. Dle Ionica, și totuși dacă în presă nu s-a prezentat corect cazul de la dvs. tot nu am înțeles ce a fost de fapt acolo. Ca sistemul medical e la pământ și ca alocarea banilor se face după aflam tot din presă pe criterii absolut netranspararente. Dar la Colentina vorbim de un blocaj sistematic și constant a respectivei secții. Iar în acest context decizia medicilor devenea inevitabilă. De ce n-ar fi fost secția respectiva adusa la un stadiu atât de profesional încât sa se opereze și străini acolo, așa Cum fac spitalele de afară la câte România plătește sume consistente.

  12. D-le Ionita, felicitari pt articol. Sunteti o insula de normalitate intr-o mare de emotii care intuneca ratiunea. Am vazut fenomenul emotiilor mult prea mult in ultimii ani. Respect !

  13. Sincer, nu am inteles nimic din toata povestea. Cine ce dorea si ce. Si de ce.

    Am dat insa totul pe aplecarea romanului spre povestile atarnate in „meandrele abstractului”.

    Un lucru insa imi este clar: nu stim sa discutam pentru a rezolva ceva. Nu stim sa punem problema, sa negociem si sa cautam un compromis.

    Habar nu am ce s-a petrecut la Colentina, nu am inteles absolut nimic din toate articolele de diverse orientari.

    Toturi, o impresie urata tot am: habar nu avem sa alocam resurse limitate. Vrem doar sa le sporim cand nu ne ajung, cu orice pret.

    Am ajuns o tara a infruntarilor, ca o haita de lupi care se bate pe un hoit de oaie. In loc sa vanam mai mult, ne muscam unii pe altii ca sa apucam mai mult din hoitul ala.

    Cred ca nu ne-a fost inca suficient de rau ca sa intelegem ca a fi bine inseamna efort si mai ales intelegere si compromis.

    Raman la parerea ca vom intelege toate astea doar cand vom ajunge sa mancam pisici de foame.

  14. Vorbiti de strategia ministerului pe termen lung si mediu de transformare a spitalelor pavilionare? Unde ati vazut-o dvs? Cine are accesa acest document? Sincer, nici nu cred xa exista! Exista o mare problema de management de sistem sanitar si de spital: fara pachete de servicii decontate de casa, fara reglementarea listelor de asteptare pt cronici, fara transparentizarea cheltuielilor din sanatate, presiunea se transfera pe medicii de la patul pacientului. Le- a spus cineva:”avem bani pt x operatii neurochirurgicale majore pe luna! FacetI liste de asteptare!” Sa ii lasi fara fire si fara folie sterila pt microscop si fara multe altele e tot o forma mascata de a invita medicul curant sa faca rabat de la siguranta pacientului. Si medicul curant nu poate face concesii pana la a respecta 45% din standarde GCP precum ANMCS anul trecut la acreditarea spitalelor! Ipocrizia sistemului merge si mai departe prin modificarile legii 95 in dezbatere publica in acest moment, vezi art 320! Cand ai un sistem sanitar aflat la coada UE nu prea e timp de dezbateri gentile ci de luat masuri urgente si lasat medicii tineri ss faca medicina de care avem nevoie. Tinerii medici opereaza la fel de bine in privat. La Colentina ei operau multi pacienti fara resurse si care nu ar fi avut acces la acest standard de calitate altundeva. Pe acestia i-ati pierdut din vedere in acest articol. E nevoie si de analiza performantei clinicilor neurochirurgicale din tara. Ca poate asa se vede mai clar despre ce discutam!

  15. de cand e silvi pe-acolo, fac naveta 300 km LUNAR ca sa-mi iau tratamentul pentru afectiunea cronica pe care o am.

    inainte, ceream o zi de concediu de la angajator la 3 luni.
    acum, stramba din nas cand ii spun ca iar trebuie sa plec pe canicula sa iau medicamentele prevazute (platite) din programul national.

  16. Sorine, ar fi trebuit sa te documentezi mai bine, exclud reaua intentie in cazul tau.

    Faptul ca aparent managera „n-a fost fost vorbita de rau” se datoreaza tot celor doi neurochirugi care au evitat sa-i dea numele desi toata lumea din jur stia ca ea cauzeaza dezastrul.

    Iata mai jos cu ce mesaj de josnic raspandea „doctorita decenta” chiar in dimineata demiterii:
    http://bucurestifm.ro/2017/09/06/neurochirurgia-la-spitalul-colentina-intre-fierastrau-si-microscop/

    • @Jean Valjean
      Am citit trimiterea propusă de către dvs și m-am edificat. Mulțumesc.
      Sper sincer să nu creadă cineva că am o – fie și măcar minimă – simpatie față de dna Vrânceanu-Firea-Pandele, mereu în campanie de PR în folosul dsale

  17. Într-un fel este efectul ceaușismului. După ce Dictatorul a fost execu-asasinat de succesorul lui, ex-secretar general al CC al UTC pe vremea lui Stalin – este vorba de Iliescu, pentru cei care nu l-au recunoscut – au apărut o grămadă de mici ceaușei care au cultivat mitul salvatorului, începând cu ultimul de pe listă, mai sus menționatul Iliescu. Această mentalitate de stăpân al tarlalei se vede în manevrele financiare ale moșierilor PCR-FSN-PDSR-PSD gen Triță Făniță, Mencicopschi-Voiculescu, generali-Becali, și alte afaceri făcute de funcționari cu mentalitate de proprietari ai avutului obștesc.
    Chiar și cei onești se prevalează, poate subconștient, și acționează în același fel, creând automat un conflict, nu de genul doi agenți instituționali care cooperează spre binele obștesc, ci doi proprietari care au un conflict de posesie, care nu se poate rezolva decât prin tribunal. Doar că formula de contencios nu se aplică în toate cazurile, și rezultatul general este un aparat administrativ care este compus din feude afectate de conflicte interne. Care aparat nu poate funcționa normal, chiar dacă nu ar exista corupția, care adaugă imens la cauza conflictelor, și se ascunde sub aspectul acesta de nefuncționalitate.

  18. Dr.Ștefan Florian despre medicii Gobej și Bică: Apreciez lupta lor, nu felul în care își arogă unicitate

    marţi, 12 Sep 2017, 17:23 • Sănătate
    3639 afişări

    Neurochirurgul clujean Ștefan Florian, președinte al Societății Române de Neurochirurgie și proaspăt ales vicepreședinte al Federației Mondiale în domeniu, spune că apreciază ”lupta” medicilor Ionuț Gobej și Dorin Bică de la Spitalul Colentina, dar nu și ”felul în care își arogă unicitate pe plan național”.

    ”Eu sunt și președintele Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății și președintele Societății Române de Neurochirurgie. Ceea ce mă surprinde este că Ministerul Sănătății, Primăria București nu au cerut nicio opinie din partea specialiștilor. Nu m-a întrebat nimeni. (…) Apreciez lupta lor pentru condiții mai bune, apreciez zbaterea lor pentru a oferi condiții cât mai bune pacienților, dar nu apreciez felul în care își arogă unicitate pe plan național. Sunt foarte mulți medici neurochirurgi foarte buni care probabil că nu au condiții cum au ei, dar care fac treburi cel puțin la fel de importante și de minunate. Nu numai în București. Lumea nu începe și nu se termină în neurochirurgie la București. Eu îi cunosc personal. Și-au dat examenul de specialitate cu mine. Îi cunosc, am fost singurul care le-a acceptat recunoașterea stagiilor făcute, i-am sprijinit în viață, i-am sprijinit în activitate. Nu cred că m-a auzit pe mine cineva spunând în public: dați-mi, că dacă nu plec dincolo, că aici nu am ce trebuie și dacă nu primesc vă las baltă”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Ștefan Florian.

    El a subliniat și importanța experienței profesionale.

    ”Nimeni nu se naște neurochirurg, nimeni nu poate spune că știe tot. Și, cu atât mai puțin, cineva care a terminat specializarea acum trei ani să spună că face operații care nu pot fi făcute nicăieri în țară, operații de 12 — 14 ore. Dar și eu am făcut. Primul meu anevrism a durat 11 ore. Acum, datorită experienței pe care o am, dacă durează mai mult de 35 de minute înseamnă că e ceva rău, foarte rău. Diferența dintre 11 ore și 35 de minute înseamnă experiență. (…) Întâi am arătat, am muncit. Nu am ieșit întâi cu realizările, nu am cerut întâi și pe urmă să primesc. Întâi am dăruit, am făcut foarte mult și apoi, sigur, am avut unele pretenții. (…) După 15 ani de eforturi am obținut și un CT în interiorul clinicii. Asta s-a făcut după mii și mii de cazuri reușite, oameni care au plecat de aici mulțumiți. (…) Și nu am ieșit să strigăm, să ne batem cu pumnul în piept că n-avem una, că n-avem alta, ci am încercat să ne descurcăm. Sigur că am avut întotdeauna și un sprijin local, dar am făcut și eforturi materiale personale ca să am. Instrumentarul neurochirurgical, microchirurgical inițial pe care l-am avut l-am cumpărat eu, ca să pot face performanță. Când n-am avut microscop, mi-am cumpărat lupe cu cele mai mari măriri din Canada și am început să dezvolt microchirurgia. (…) În profesia asta nu te naști talentat, nu te naști cu bisturiul în mână. Aud acum diverse voci, sunt doi neurochirurgi la București care spun că n-au unele și altele și că pleacă, părăsesc, că ei nu mai suportă. Eu am trăit vremurile în care, înainte de Revoluție, am operat la 4 grade Celsius în sala de operație; când am deschis calota, din cauza frigului ieșeau aburi. Dar acolo se punea problema de viață și de moarte. Îmi înghețau mâinile, dar nu m-am uitat că mi-e frig, ci m-am dus mai departe”, a mai spus dr. Florian.

    Pe 4 septembrie, medicul neurochirurg Ionuț Gobej a anunțat că, alături de colegul său Dorin Bică, a demisionat din funcția deținută la Spitalul Colentina, arătând că în ultimele opt luni s-au refuzat 60 de pacienți din cauza lipsei de personal, consumabile și medicamente și a programului operator restricționat.

    Interviul cu președintele Societății Române de Neurochirurgie, Ștefan Florian, va fi difuzat pe fluxul AGERPRES miercuri, 13 septembrie.

  19. Domnul Ionita, nu deveniti agent PR al ‘doamnelor” Silvi si Gabi. Amindoua au ajuns pe scaunele de azi prin metode deloc „decente”. Ca vechi publicist stiti destule , asa ca in loc sa ne aburiti mai bine aduceti-ne aminte de trecutul „doamnelor”

  20. Unde nu spune tot adevarul despre Colentina, autorul, este cand pur si simplu”uita” de cele 60 de operatii nefinalizate. Cati au murit? Cati vor muri in urmatoarele luni? Iar cati in maxim 3 ani ? Fara sa fie intrebari populiste, acestea arata cat de departe am ajuns: pur si simplu practicam un nou tip de „eugenie”! Da, daca un specialist in polticI sociale decreteaza ca a fost o eroare aparitia acestei sectii, ca nu s-au aliniat ultimele torii despre buna guvernanata”etc (zau nu este intentia mea sa arunc in derizoriu aceste practici) uitam de victime. Aici m-as fi astepta la o abordare (macar la fel de profesionista) a celor care mor cu zile inj spiitalele din Romania. Poate ca EFOR odata va lansa si un astfel de raport( printe multe alte excelente rapoarte).
    Totusi, din cate stiu eu nu suntem in razboi plus ca suntem in cea mai mare crestere economica , nu ?! Sa nu uitam ca acest proiect a fost demarat(da, fara nicun studi/etc) dar de ce trebuie ucis ?! De ce trebuie ucisi cei 60 ?! Acestora li s-a oferit o sansa. De ce sa le-o luam inapoi?!
    poate ca nu a fost cea mai inspirata alegere a acestui centru , poate ca sunt alte boli cu o mortaliatte mai mare care ar fi fost normal sa fie dezvoltate, dar acum cand s-au adunta 60 de persoane sa fie operate, de ce sa ii condamnam , inca odata? Cine se jaoca de-a Dumnezeu ? Firea, Chirugii, Ionita ?!

    Acest unghi nu l-am regasit in asazisa analiza (una dintre putinle proaste livrate de autor). Dar nu se putea gasi o alta solutie prin care firea&co sa le ofere sansa celor 60 sa se opereze? macar , pe acest subiect sper sa fim in linie: nu cred ca este vreu dubiu ca acestia isi vor reduce speranta de viata dupa cest incident.

    Daca ceva nu merge bine de-adevaratelea la noi este modul in care ne raportam la viata. Nu dam doi bani pe ea. Restul nu este decat o trista completare cotidiana.

  21. Adevaratul conflict de la spitalul Colentina rezida din lipsa politicilor in sanatate, a proiectelor finantate constant pe termen mediu si lung in cei 27 de ani de „democratie’. Ce ministru al sanatatii a iesit la TV sa spuna cum va arata sist. sanitar romanesc peste 5-10-15-20 de ani? ZERO. Atat timp cat guvernele schimba ministrii la cateva luni nu poti sa ai nicio pretentie, Mai mult decat atat cei care vin dupa, sterg cu buretele tot ce a initiat cel de dinainte, bun sau rau, la gramada si o iau de la zero. Cei 2 neurochirurgi au venit pe un proiect (care nu era al lor), iar dupa ce managerul a fost demis au inceput problemele, lipsurile, iar medicii de alte specialitati s-au trezit ca vor si ei sa faca investitii, desi pana atunci n-au zis nimic. Autorul articolului omite sa ia in considerare ca cei 2 medici au facut adrese, sesizari, memorii, comenzi de materiale, timp de 9 luni inainte sa-si inainteze demisiile si nu au primit niciun raspuns. Si tacerea autoritatilor este un raspuns. Ei nu mai erau doriti in acel spital si trebuiau sa dispara cu sectie cu tot. Ne-o confirma spusele pres. neurochirurgilor din Romania care accepta sa se schimbe ceva, pe ici pe colo, dar in punctele esentiale neurochirurgia la noi sa ramana la fel, numai in centrele mari, practicata de cei cu experienta. Dar, daca in acesat caz valoarea nu a asteaptat numarul anilor pentru ca cei 2 medici nu au inregistrat rateuri in profesiune? Asta cu talentul, calificarea in afara care este net superioara celei de la noi, daruirea, priceperea, competenta nu se pune la noi. Important este sa fi deschis capete la 4 grd. in sala de operatie. Cu asa mentalitate nu se progreaza in medicina. Fiecare generatie preia profesiunea de la nivelul cunostintelor actuale si utilizeaza tehnicile moderne minim invazive. Probabil ca cei 2 medici au practicat tehnicile clasice in cei 7 ani de rezidentiat. Atitudinea ostila fata de cei cu studii in afara se vede si din afirmatia: „am fost singurul care le-am recunoscut specialitatea”. Si mai vorbim de intoarcea medicilor in tara…De 27 de ani ni se spune ca resursele in sanatate sunt limitate, dar cu fiecare an spitalele au tot mai putini bani pentru investitii, personal, consumbile reactivi, etc. (desi auzim in fiecare zi ca economia duduie). Ceva nu se leaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro