Home » Educatie » Citesti:

Rectozaurii nu se lasa dusi din universitati

Stefan Vlaston ianuarie 13, 2012 Educatie
37 comentarii 3,773 Vizualizari

Mare suparare mare. Rectorii care trebuie sa paraseasca functiile in urma alegerilor, pentru ca au depasit sau vor depasi in curand  varsta de 65 de ani si trebuie sa se pensioneze conform noii Legi a Educatiei Nationale, cauta tot felul de subterfugii de amanare a deciziei de pensionare, in speranta revenirii USL la guvernare si schimbarii legii care ii trimite la pensie.

Asa se intampla si la universitatea UBB Cluj (Babes Bolyai), unde rectorul si profesorii aflati in prag de pensie se agata cu dintii de fotolii, in asteptarea alegerilor din toamna.

In majoritatea tarilor europene exista o varsta limita, la care universitarii se pensioneaza, 65 sau 68 de ani.  Asta nu inseamna ca sunt eliminati complet din viata universitara. Doar ca isi pierd functiile de conducere, si aici este durerea cea mare.

(“Art. 289. – (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de
65 de ani.
(2) În învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare. Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare”….

(4) Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea
vârstei de 65 de ani şi pot:
a) conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de
70 de ani;
b) după împlinirea vârstei de 65 de ani pot conduce noi studenţi-doctoranzi numai în
regim de cotutelă împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.”)

In plus, nimic nu-i opreste sa faca cercetare, singuri sau in echipe si sa publice in reviste prestigioase, cu atat mai mult cu cat nu mai sunt prinsi in activitati administrative.

Ei bine, gaselnita de ultim moment, votata in Senatul UBB Cluj, aflat pe ultimii metri ai mandatului, este intrarea in an sabatic a pensionabililor, in frunte cu actualul rector, Andrei Marga.

Iata ce spune legea: Art 288 (5) Profesorii și conferențiarii titulari sau directorii de granturi

care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, aceștia beneficiază de până la un salariu de bază, cu aprobarea senatului universitar, și își păstrează calitatea de titular, dar sunt scutiți de efectuarea activităților din fișa postului.

In articolul referitor la pensionare nu se precizeaza vreo posibilitate de a amana pensionarea printr-un an sabatic. Daca legiuitorul dorea acest lucru, il mentiona. Apoi, anul sabatic are o logica in interiorul prevederii: cercetatorii sa-si poata definitiva granturile de cercetare, sa-si incarce bateriile, pentru o noua etapa in  activitatea de cercetare si didactica. Ori in prag de pensie de ce sa-ti mai incarci bateriile un an? Ai timp destul dupa pensionare!

In plus: unii din profesorii propusi nu au functionat timp de 6 ani consecutivi ca titulari in UBB, alti profesori propusi nu au avut continuu granturi de cercetare in ultimii 6 ani, toti depasesc varsta de pensionare, ori contractul de an sabatic inseamna o conventie intre o persoana activa si o institutie, nu intre un pensionar si o institutie.

Fortarea legii in acest caz are implicatii penale: Abuzul in serviciu contra intereselor publice (art. 248 Cod Penal), situatie ce poate fi sesizata organelor penale ale statului de catre orice persoana fizica sau juridica.

Intr-un comunicat de presa intitulat „Galceava esecurilor” (?) , conducerea UBB Cluj compara actuala aplicare a legii cu actiunile legionarilor!

„aşa cum în anii treizeci rectorul Ştefănescu-Goangă era atacat de smintiţi, cum în 1940 Emil Racoviţă era umilit de tot felul de parveniţi …în zilele noastre, o mână de inşi fără acoperire profesională şi civică şi cu eşecuri cunoscute la activ se străduieşte să elimine, sub pavăza unei legi eronate, vârfurile profesionale ale acestei universităţi. A fost şi este datoria noastră profesională şi patriotică, ca Rectorat, să reacţionăm şi să spunem lucrurilor pe nume…. Din păcate, ideologiile şi acţiunile de tristă amintire ale istoriei se repetă, chiar dacă la noi se vorbeşte mult înainte de a citi.”.

Acestea sunt ultimele convulsii ale unei generatii de dinozauri universitari care nu vrea sa plece la pensie, sa inteleaga ca epoca lor a luat sfarsit. Ca poate altii, mai tineri, pot face mai multe pentru universitate.

Ce urmeaza

Urmeaza alegeri la toate palierele de decizie.

 • Candidaturile pentru alegerea membrilor Senatului: se depun pana in 12 ianuarie
 • Alegerea membrilor Senatului: 1 februarie
 • Alegerea membrilor Consiliilor Facultatilor: 23 ianuarie
 • Alegerea presedintelui Senatului: 10 februarie
 • Candidaturile pentru pozitia de Rector: se depun pana la 1 februarie.
 • Alegerea Rectorului: 1 martie

Un nou Senat, alte Consilii pe facultate, un nou rector, pot infirma decizia Senatului actual referitoare la intrarea in an sabatic a pensionabililor.

Este un moment de schimbare de generatii si de paradigma manageriala. Puterea sta in mana celor care voteaza. Daca doresc sa repete experienta de la UMF Iasi, cand rectorul Astarastoaie si-a mentinut functia, in ciuda trimiterii in judecata de catre DNA pentru fraudarea fondurilor europene si de catre ANI pentru incompatibilitati in multiplele functii pe care le ocupa, este o cale. Daca doresc o schimbare de management, care sa duca UBB Cluj intre primele 500 de universitati ale lumii, este o alta cale.

Pana la urma, de masa critica a oamenilor de valoare si cinstiti din universitate depinde totul. Ei isi vor creiona acum viitorul urmatorilor patru ani sau chiar mai multi. De alegerea Senatului, a unui presedinte de Senat si rector cu minti limpezi, neformatate de comunism, cu opera stiintifica vizibila international, care inteleg lumea stiintifica mondiala, depinde soarta universitatii, a casei si familiei lor profesionale.

Ministrul Educatiei are si el instrumente puternice, prevazute de lege, la validarea sau nevalidarea noului rector, sau la activarea articolului din lege referitor la raspunderea publica. Daca insa, majoritatea indrituita de lege isi va alege in functii de conducere urmasii „genetici” ai  dinozaurilor, ce sa faca ministrul, sa nu le respecte vointa? Sa voteze ministrul in locul celor indrituiti de lege?

Pana la urma, in lumina subsidiaritatii, fiecare comunitate are soarta pe care o merita, pe care si-o doreste, in care investeste. Este greu sa-i faci binele cu forta. Mai ales cand e vorba de intelectuali de marca.

Asteptam cu interes evolutia alegerilor de la UBB Cluj, un test pentru functionarea Legii Educatiei Nationale.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "37 comments" on this Article:

 1. CMC spune:

  Cand ministru-i “dus de-acasa”,
  Rectorii joaca pe masa,
  Ca sa scape de galceava,
  Da vina doar pe pleava.
  De reforma ce sa zic,
  In latrina, pic cu pic.
  Ati avut ce ati votat,
  Gardu’ si un Jaguar pictat.
  Pixelii i-a numarat.
  Bac-ul l-a asfixiat,
  Tzepe cu Vergu a dat,
  Numa bun ii de plecat.
  Are liceu de terminat….

  • Dan spune:

   Lasand poezia la o parte, brontozaurii din invatamant au facut un imens rau Romaniei. Piata muncii se misca cu o viteza foarte mare, iar pensionarii astia in afara de pile si alte matrapazlacuri nu stiu sa faca..in Universitati ar trebui sa fie adusi oameni din mediul de afaceri, care pot sa-i pregateasca pe tineri pentru viitor, nu pentru un trecut de acum 60 de ani in care nimeni nu o sa se mai intoarca vreodata!!

   • florin spune:

    Hei, mai usor cu lozincile tovarasi. Au mai fost unii care au vrut sa inlocuiasca elitele cu “oameni ai muncii, proletari cu origini sanatoase”.
    Intr-o universitate nu merge chiar asa. Doctoratul, articolele stiintifice, titlurile academice au si ele rostul lor, mai ales cand sunt luate pe bune. O fi scoala vietii mai buna in strada, dar Universitatea ar trebui sa fie altceva.

   • CMC spune:

    Foarte de acord.
    Dar daca isi masluiesc legile cum vor ei si nimeni nu le face nimic, cum scapam de ei, inainte sa scape ei de noi?
    Pentru ca abuzuri ca acum, eu nu am vazut niciodata.
    Tonul de dat de cei care ar trebui sa impuna legea.
    Si daca ar fi actionat, totul ar fi mers in directia corecta. Lumea se motiva sa fac mai mult si mai bine. Culmea, cele mai corecte alegeri cred ca au fost la UMF Iasi, organizate de Astarastoaie. Regulamente clare, conform legii, fara magarii aranjate in text, facute public samd…
    Cand se vede ca rectorii fac pur si simplu ce vor, toti ceilalti sunt demoralizati si nu ii cred pe cei care chiar vor sa faca ceva.
    Mai apare si teama: daca votez cinstit, ies altii si ma prind?
    Ca la noi, se poate orice.
    Tonul muzicii e dat de dirijor.
    Dar acesta lipseste cu desavarsire….

    • Legea nu se “impune”, se respecta, pur si simplu. Iar primii chemati sa asigure respectarea legii sunt membri comunitatii academice. Sa ceara sa asiste la numararea voturilor. Nu cred ca le-ar interzice cineva.

     • CMC spune:

      Daca regulamentele interne sunt adoptate cu incalcarea flagranta a legii, respectiv Carta adoptata prin fals si uz de fals, cu minister sesizat, despre ce vorbim?
      Sa dam in judecata si sa asteptam ani de zile o solutie (daca nu ne da afara ca pe Prof Isoc, dupa cum se lauda rectorimea?), cand ministerul ar trebui sa intervina in cazuri flagrante de incalcare a Legii Educatiei?

      Oricine ar veni la Educatie, nu poate fi mai rau decat acum. Asa ca sperietoarea asta nu va mai tine.
      Am vazut ce se intampla.
      Si cu altii putem sa ne luam soarta in propriile maini.

      • Pai luati-va soarta in propriile maini acum. Ce conteaza cine e ministru? Am mai discutat. Asta-i sindromul tatucului. Sa vina altu sa ne faca ordine in propria ograda, o scuza a propriei neputinte.

   • CMC spune:

    Avem rectori in sabatic? Ce treaba avem noi cu asta?
    Avem un caz de plagiat la Tg Mures. Ce treaba avem noi cu el?
    Sa-i lasam pe cei din comunitatea academica de acolo sa rezolve singuri. Sa-si acuze rectorul, daca vor si au curajul samd. Si daca nu vor o sa vada ei ce patesc peste 50 -100 -1000 de ani.
    Sau cel putin asa ceva sustin unii ca ar trebui sa facem.
    Ca noi nu avem tatuc…
    Dar sa nu ne miram ca dispare satul…cand tatucul doarme cu cainii impreuna.
    Macar cainii nu iau salar pentru asta…

    • daca nu au curajul, au soarta pe care o merita, functie de curaj.

     • CMC spune:

      Atunci de ce mai scrieti despre Cluj si pensionarii in sabatic? Sunteti angajat acolo?
      Lasati-i sa faca ce vor pe bani publici si peste 40-50 de ani nu o sa mai auzim de ei…Daca asta vrea universitatea si nu lupta, sa platim noi si sa se desfiinteze in viitor.
      Asa parca spune teoria dumneavoastra…

 2. dusu spune:

  89 este prezentat ca o ruptura,ca un inceput!si 4milioane si jumatate de cetatzeni sigur sint de aceasta parere.e comod si rentabil nu i asha?
  e oare romanica o tzara libera?universitarii la care se face referire sint si ei patriotzi,patriotzi precum securistii care au aparat cu arma cuceririli revolutzionare ale poporului rumin.
  sa aiba oare alt rezultat alegerili la napoca?diferit de iasi?eu,ma indoiesc.amintitziva citzi sint fini si nashi acolo,legaturili ortodoxe sint veshnice.sistemul valoric pcr ist functzioneaza din plin

 3. Umoristu spune:

  Printre urletele anti-basescu ale lui tov Marga nu se aude nici un mieunat macar despre cum isi sprijina UBB doctoranzii si postdoctoranzii.
  In timp ce pe domnii profesori ii arde pastrarea posturilor si mentinerea scaunelor (or fi constipati) pina la virste matusalemice, conducerea UBB – de subt “conducerea” actualilor dinazaurectori – nu mai sustine financiar conform contractului bursele a aproape 500 de doctoranzi si postdoci “legati de glia” contractelor POSDRU. Multi dintre ei au avut surpriza de a afla ca de sarbatori nu primesc bursa, surpriza serioasa, ei aflindu-se la mobilitatea obligatorie in strainatate. Asa ca..tinere doctorand..scoate camasa pe unde stii, noi UBB te-am obligat sa mergi la Paris, Viena, etc, sa absolvi stagiul de cercetare in strainatate , dar bursa nu ti-o mai dam, ca domnu rector are timp sa lupte cu baseluchelu, cu bocul mic , cu funeriul legiuitoriu, cu legea nedreapta ce il scoate la pensie, dar pt interesele voastre …nu. Maxima aplecare inspre cercetarea finantata din fondurile lui coana UE o are rectoratul cind vineaza si infiereaza cu proletara minie “fraudele si salariile nesimtite” ale celor ce stau cite 10 ore pe in birouri, luptind zilnic sa duca mai departe managementul proiectelor prin care sut finantati doctoranzii. Echipele de management sunt si ele sa de nesimtite…ca si de un an nu si-au mai primit salariile, iar capetele incoronate pe viata de la cirma UBB le cer mereu si mereu noi sacrificii si eforturi.
  O fi existind un “top 500″ a universitatilor – unul in care se face clasamentul dupa cit de avizi de putere sunt dinozaurii din ele? Ca se pare ca lauda academica si gloria universitara se construieste pe nervii si efortul unor doctoranzi ce afla ca “mai stau o tura” la luatul de bursa, in timp ca articole, conferinte, lucrari si rapoarte trebuie sa livreze la zi.
  O zecime din energia consumata pt lupta pt scaune (moi sau tari, dupa digestie) ar fi mai bine investita in interesul studentior, si nu a sefimilor , daca intelepciunea marimilor nu ar fi umbrita de pofta de putere, de fix puterea aia care corupe absolut.
  Fara echivoc, si fara rusine, cramponarea unora de functii e mai muly decit dezgustatoare. Iar scirba ce o poate simti cineva obligat sa se afle de ex la Paris – dar fara sa fie sustinut si financiar conform contractulu – il va face sa nu se intoarca in rrrominica unde structurile, sefimea, institutiile si societatea stie doar sa ceara, dar nu sa respecte…

 4. Adrian spune:

  Poate o sa vi se para putin surprinzator, dar impunerea varstei de pensionare la profesori ca metoda de a scapa de universitari incomozi sistemului este o metoda veche la noi. Cred ca a fost utilizata prima oara de legionari in 1940. Boia povesteste in ultima carte. Cititi, poate o sa va dea putina perspectiva.

  • florin spune:

   Impunerea unei varste de pensionare are o cu totul alta logica. Asta cu “scapatul de universitari incomozi” e argumentul celor care se agata de scaune. A, la noi agatatul de scaun e deja traditie istorica!

   • alecu spune:

    Ba nu, are dreptate omul – brontozaurii aia din frunte sunt chiar incomozi. Ma zgarie pe creier sa-i vad mustind acolo de incompetenta, insa aruncand bezele si bani tuturor catelusilor si limbilor cu care se inconjoara regeste.

    • Mens Sana spune:

     Poate am deschis eu mai tarziu televizorul, dar… unde sunt aia cinstiti si competenti care sa le ia locul “dinozaurilor”?

 5. florin spune:

  Nimica nou – zbaterile acestea se repeta din 4 in 4 ani. Fac parte din culisele alegerilor pentru decani si rectori. UAIC, UMF, UBB, si lista poate continua – in decursul anilor am vazut pe la toate astfel de zvarcoliri pentru ciolan.

 6. Berzelius spune:

  Rectozaurii… Recto-zaurii… suna cam urat. mda… dar cam asta sunt…

 7. Radu spune:

  Pana la a emite judecati de valoare va rog atentie la limba romana ,doar sunteti dascal!
  Rectozaurii ,pseudo gaselnita din titlu suna ca dracu’ si denota cel putin superficialitate in maniera d-voastra de a va exprima.
  Si daca tot il atacati pe D-l Profesor Magda,va rog sa cercetati si sa sa ne spuneti in ce tara profesorii universitari sunt obligati sa iasa la pensie la 65 de ani?in Germania?In Anglia?In Italia?In Franta?In Polonia?In Cehia?In Uzbechistan?Unde ?
  Luminati-ne cu argumente,nu cu mi se pareri(ca sa folosesc stilul d-voastra de exprimare zglobiu)

  • White_blue spune:

   In Germania si Olanda ramai titular la catedra pana la 65 de ani. In cazul in care ai un grant de cercetare in derulare poti ramane si dupa 65 de ani, iar daca ai rezultate exceptionale pana la 68 de ani. Dupa aceasta vartsa poti fi doar consultant.( Este valabil doar pt Germania, din ceea ce stiu eu)

  • io spune:

   ca profesori poate sa ramana. La conducere trebuie sa renunte. Ori tocmai asta e buba, trag cu dintii de fonctie. Penibil, nu?

 8. sorin stamatescu spune:

  stie cineva vreo universitate care nu are un calendar al alegerilor pana in acest moment?

  • Preda Paul spune:

   Da. La punctul 2 al documentului accesibil la linkul
   de mai jos, Senatul Universitatii de Vest Timisoara amana
   alegerile. Anexa 1 care cuprinde noul calendar al alegerilor
   NU este disponibila pe Internet. Se lasa astfel deschisa
   posibilitatea de modificare dupa bunul plac a datei
   alegerilor. Deci cred ca se poate spune ca Universitatea
   de Vest din Timisoara NU are un calendar al alegerilor.
   Acolo s-au desfasurat pana acum doar alegerile
   pentru Consiliile departamentelor si directorii de
   departamente.
   http://www.uvt.ro/upload/pdf/hotararea-senatului-nr-57-din-14-12-2011.pdf

 9. Preda Paul spune:

  Iata relatarea ziarului “Adevarul”
  despre situatia de la UBB Cluj:
  http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Lista_-profesorilor_sabatici-_s-a_micsorat_0_626337389.html

 10. Radu D.L.Popescu spune:

  Domnilor comentatori, cred ca faceti o confuzie!

  Dl Vlaston nu cred ca se referea la acei rectori care au implinit varsta pensionarii ci la acei rectozauri care au pus laba pe butoiul de miere si nu se mai lasa dezlipiti de-acolo.

  Stati linistit, domnule Vlaston, acusi se inchide anul fiscal si se va face bilantul. Va fi unul foarte trist. Si urmeaza altii si mai tristi. Acum inca se-mpauneaza cu fel de fel de reusite, dar urmeaza si reversul.

  Vorba aluia: “Rabdare, zise juna incercand sa-si faca o placere cu o banana prea coapta.”

 11. Elena spune:

  Jale mare e si printre universitatiile private…pt ca rectorasii parveniti din tovarasi in membri academici sunt disperati sa isi lase afacerea pe mainile altora. De ciuda ca nu mai au parte de perieri si donsoare’ in pat tuna si fulgera prin sedii in cautarea unei magii care sa ii transforme in craii de alta data. Ca de daca pierd fotoliu revin in oamenii de nimic care nu se mai ascund in spatele fotoliului…si e grea durerea de a-si simti duhoarea. E asa de trist …am lucrat intr-o asa zisa Universitate, corect spus fabrica de diplome si multe lucruri nu sunt firesti….si asta pt ca functioneaza cultul personalitatii conducatorului, increngaturile si relatiile deocheate intre angajate si rectoras, studenti dezinteresati si neinformati…muti bani dati de prostimea cu ceva banuti .. afacere mascata si ambalata cu publicitate scumpa.

 12. Elena spune:

  Jale mare e si printre universitatiile private…pt ca rectorasii parveniti din tovarasi in membri academici sunt disperati sa nu isi lase afacerea pe mainile altora. De ciuda ca nu mai au parte de perieri si donsoare’ in pat tuna si fulgera prin sedii in cautarea unei magii care sa ii transforme in craii de alta data. Ca de daca pierd fotoliu revin in oamenii de nimic care nu se mai pot ascunde in spatele fotoliului…si e grea durerea de a-si simti duhoarea.
  E asa de trist …am lucrat intr-o asa zisa Universitate, corect spus fabrica de diplome si multe lucruri nu sunt firesti….si asta pt ca functioneaza cultul personalitatii conducatorului, increngaturile si relatiile deocheate intre angajate si rectoras, studenti dezinteresati si neinformati…multi bani dati de prostimea cu ceva banuti .. afacere mascata si ambalata cu publicitate scumpa.

 13. Calin spune:

  Sunt de acord ca se incearca o schimbare in invatamant… dar ar trebui tratata si problema doctoranzilor. Am fost admis in octombrie dupa un interviu cu o comisie de la universitatea unde sunt. Din cauza amanarii aplicarii Legii Educatiei nu am fost platit nici pana astazi. Iar acum am aflat ca bursa de doctorand este minimul pe economie. Asta inseamna ca dupa ani buni de scoala cand ma duc la secretariat si acolo scorpiile de secretare nu te pot ajuta niciodata… mai sunt si platit mai rau ca o femeie de serviciu. Investim in cercetarea de calitate ar spune domnul Funeriu, pentru care am un respect totusi. Dar daca vrem sa facem un invatamant competitiv, haide sa platim doctoranzii asa cum ar fi fost platiti in mediul privat daca nu si-ar fi continuat studiile. Ce motivatie sa am eu cand primesc 730 de lei pe luna si coordonatorul meu primeste 8000? (asta pe langa alte functii care le-ar putea avea in cadrul universitatii).

 14. Dinu spune:

  Despre ce ” bine cu forta” este vorba in finalul articolului? Nu inteleg, cine vrea sa faca bine si cine se opune? Pare doar o fraza pretentioasa cu o funda rosie ( cuvantul ” subsidiar” ce nu cadreaza deloc cu tonul usurel al articolului si cu greselile gramaticale).
  Se poate da un raspuns inteligent?

 15. Preda Paul spune:

  Fragment din şedinţa Senatului UBB (5.01.12) – an sabatic pentru profesorii cu vârsta de pensionare la:
  http://www.democratieubb.ro/?p=302
  Exista linkuri catre youtube cu integistrari audio ale sedintei
  de Senat de la UBB cluj.

 16. Emil Stoica spune:

  Furia dinozaurilor este de neimaginat, contra domnului Funeriu.

  Dar si furia pilelor, nepoti, fiice si amante etc. e la fel de mare, din cauza ca nu se mai poate avansa asa de usor profesor.

  Toti asteapta sa vina psd la putere si sa fie trai si viata pe banii statului, ca inainte.

  Si la UVT Timisoara e la fel, imi spun bunele mele cunostinte care mai lucreaza inca in acea cloaca.

  Megan si Balint, cei mai corupti profesori de la mate-info, care au distrus zeci de generatii de studenti, inclusiv a mea, nu se lasa pensionati. S-a infiintat cica o asa zisa Academie a oamenilor de stiinta, paralela cu academia Romana, si cine e membru acolo mai poate inca sa predea mai departe. E legal asa ceva?

 17. Paul spune:

  “Pana la urma, de masa critica a oamenilor de valoare si cinstiti din universitate depinde totul. Ei isi vor creiona acum viitorul urmatorilor patru ani sau chiar mai multi.”

  Principala problema este ca nu mai exista masa critica de care pomeneati.

  In afara de cateva domenii in care emigrarea este mai dificila (litere de ex.), in rest tentatia vestului i-a atras pe cei mai buni. Au mai ramas foarte putini care au coloana vertebrala si capacitate intelectuala. Daca va uitati in marea majoritate a facultatilor, lipsesc cadrele didactice cu varsta intre 30 si 50 de ani. Credeti ca din cauza “dinozaurilor” au plecat din Romania? Putin probabil .

  Frica de saracie i-a manat !

  PS: Cum poate o facultate de AC de ex, sa tina un asistent valoros cu 300 de euro pe luna, cand salariul unui programator este din start dublu sau triplu?

  • Emil Stoica spune:

   Aveti dreptate domnule Preda Paul si multumesc pentru link.

   Rectozaurii Balint si Megan vor inceta sa mai distruga studentii si angajatii neobedienti doar cand vor fi depasit 120 de ani. Gasesc ei cai. Oricum, Balint a ramas in CNATDCU la comisia de informatica vad, desi in viata lui nu a facut un program !!! El fiind specialist in cristale. Si ambii vor ramane conducatori de doctorate si avnd in vedere cum merg lucrurile in Romania, pot inca influenta rezultate de concursuri, teze de abilitare etc. Ca doar caracatita e peste tot. Nu ati vazut la Cluj? Se lauda unul din cei 11 trecuti in an sabatica ca are 27 de doctoranzi!!! Ia vedeti vila lui Megan, jeepul lui si atunci veti intelege bine ce inseamna sa vinzi doctorate ! El avnd lucrari aspru criticate in AMS !! Cine naiba l-a facut profesor si conducator de doctorate?

   Iar cu masa critica iar aveti dreptate. Din cauza saraciei am plecat noi si altii necajiti, dar tot raul spre bine. Dar si din cauza unor profesori de teapa lor care au distrus zeci de generatii. Au ramas in universitati batranii, dinozaurii si rudele lor. Consateni, amante, pile etc. Ce a lasat Megan in urma? Un dept. de matematica in care trei sferturi sunt olteni adusi din Mehedinti, consateni, absolut toti dupa chipul si asemanrea lui. Fiica-sa si nepotu-su sunt profesori universitari tot in UVT. Iar Balint a lasat o amanta si o gramada de madame si sotii de stabi, una mai catastrofala decat alta, cica predau informatica. Daca ar sti informatica nu ar lucra la UVT. Intrebati-i pe oamenii care lucreaza in firmele din oras despre informatica ce se face la UVT. Nici naiba nu se uita la absolventii lor.

   Asa ca, asta e masa critica, adica formata din dinozauri si cei mai slabi profesional tineri care nu au putut pleca dincolo sau alege alt domeniu din incompetenta. Slabe sanse de reformare in universitati.

   • Paul spune:

    Cred ca Romania situatia noastra de acum este comparabila cu din perioada in care au aparut primele trei Universitati. Romania trimitea an de an tineri valorosi care isi faceau doctoratele la Paris sau Berlin.

    Problema este ca multi se mai si intorceau si chiar era concurenta serioasa pentru catedrele. Toti marii nostri intelectuali din perioada dintre cele 2 razboaie mondiale asa s-au format.

    Principala problema este ca acum, spre deosebire de acum 150 de ani nu prea se intoarce nimeni!

    A doua mare deosebire este ca acum 150 de ani erau trei Universitati care trebuiau finantate, acum sunt vreo 20-30!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Stefan Vlaston


Stefan Vlaston

Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educat... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)