Home » Educatie » Citesti:

Responsabil OI POSDRU propune trecerea beneficiarilor din legalitate în ilegalitate

Ioan Vlasin iunie 16, 2012 Educatie
2 comentarii 614 Vizualizari

La o întâlnire de la MECTS pe problema fondurilor europene finanțate POSDRU s-a pus problema externalizării activităților beneficiarilor subordonați acestui minister. Propunerea, soluția, a venit de la un responsabil OIPOSDRU-MECTS, deși astfel este încălcat Ordinul numărul 1117/2010 privind eligibilitatea cheltuielilor realizate din fonduri europene.

Prima ilegalitate propusă

Acest ordin are încă din primele articole prevederi care urmăresc eliminarea posibilității de a introduce firme căpușă în sistem. Astfel Articolul 5, aliniat 1, a) precizează că nu sunt eligibile „cheltuielile realizate cu subcontractele (externalizările) care determină o creștere a costului de executare fără a aduce o valoare adaugată” iar aliniatul 4 spune ca pot fi achiziționate doar acele servicii specializate pentru care „beneficiarul nu are expertiza necesară”. Li s-a propus ISJ-urilor, care au deja acreditate cursuri de formare prin CCD-urile subordonate (specializate în formarea cadrelor didactice) realizarea de servicii de formare prin firme externe sau cu ajutorul pfa-urilor. Mai mult, aproape că li se impune acest lucru sub presiunea indirectă a MAEUR. Miercuri guvernul pare că trebuie să ia o decizie în acest sens. Problema a ajuns pe masa guvernului pentru că d-l Leonard Orban, a cărui consilier se pare că a fost (și probabil mai este, neoficial) acest responsabil  OI, acceptă această abordare/interpretare a faptelor. Din păcate am constatat că orice părere contrară, fie ea și decizie de instanță, este considerata greșită și este respinsă cu vehemență.

Pentru orice evaluator corect a realiza achiziții de formare, cum li s-a cerut ISJ-urilor când ei au deja acreditate cursuri cu structuri subordonate, este evident o deturnare de fonduri și o încălcare a articolului menționat. Cum o să explice beneficiarii aceste mișcări ilegale forurilor de control de la UE?

A doua ilegalitate

Sfaturile de trecere în ilegalitate nu s-au încheiat aici. La semnalarea ISJ-urilor că au deja acreditate cursurile cu formatori cu tot, că orice reacreditare presupune o întrerupere de minim 2-3 luni numai pentru eliberarea aprobării (după realizarea din nou și depunerea cursului!) li s-a spus că se poate aranja să fie aceeași formatori, adică achizițiile pot fi „trucate”. Care evaluator cinstit nu se sesizează că nu pot fi aceiași formatori care erau cu contract de muncă și după ce se face achiziție de servicii de formare? Menționez că este ilegal ca atunci când faci achiziții să pui criterii atât de restrictive încât numai persoana(ele) vizată să se potrivească profilului.

Alte ilegalități grave

Respectivul responsabil OIPOSDRU crede că astfel de nereguli pot fi trecute cu vederea și chiar le propune hotărât.  Ne dăm seama ce procesare a cererilor face organismul din care face parte pentru că procesează greșit cererile ISJ-urilor, cerându-le aplicarea în 2011 a unor legi despre care coordonatorul direct al OIPOSDRU-MECTS, AMPOSDRU, a spus că nu se aplică. Sunt declarate discreționar (numai la anumiți beneficiari) ca neeligibile cheltuieli corecte, ce nu mai pot fi rambursate din fondurile europene, astfel se produc la bugetul statului pagube imense.

Domnul ministru Orban și guvernul ar trebui să se uite mai bine ca să vadă de unde provin cu adevărat problemele POSDRU, nu cumva de la oamenii apropiați, dispuși să facă orice ilegalitate numai ca să introducă externalizarea și firmele de consultanță ale prietenilor? Poate ar trebui să se concentreze pe neregulile reale și să nu mai caute o vină generală, la toți beneficiarii, deoarece mulți își fac treaba serios, respectând la milimetru legislația și contractul de finanțare.

Aștept curios decizia de miercuri a guvernului ca să văd ce va face: va elimina din Ordinul cu precizările privind eligibilitatea cheltuielilor pe fonduri europene acele prevederi care interzic prezența căpușelor în sistem și va impune externalizarea (sub influența Ministrului Afacerilor Europene), sau va da câștig de cauză părții care susține că modalitatea legală de perfecționare în sistemul preuniversitar este cea pe care o fac beneficiarii în mod direct, în forma curentă (idee susținută de d-l ministru Liviu Pop și cei de la Ministerul Muncii). Este bine de știut că, deși a fost luată în discuție situația la MECTS, conform afirmațiilor titularilor ministerelor MECTS și MAEUR, memorandumul cu soluția adoptată se va aplica tuturor beneficiarilor bugetari, nu numai instituțiilor subordonate MECTS. Așa ar fi și normal, o propunere de eficientizare a cheltuielilor statului nu poate fi aplicată după regula: „la voi da, dar la noi ba”. Oricum, dacă se va impune externalizarea, această soluție va da peste cap toate planurile beneficiarilor (anexa 1 contract finanțare), ceea ce este în cele din urmă o măsură abuzivă, centrată pe modul de implementare (care este problema beneficiarului), nu pe rezultatele reale (problema finanțatorului). În acest fel se vor determina întârzieri în graficul activităților acestora cel puțin 4-6 luni de zile, timp în care nu se absorb fonduri pe POSDRU și astfel poate „scapă” românii de acest program.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

 1. cpk@cpk.com spune:

  Eu consider ca trebuie schimbata aceasta mentalitate de capusare a proiectelor cu firmele private.

  Aici nu este vorba despre o competitie la resursa pentru ca resursa, a se citi fondurile europene, sunt disponibile tuturor.

  Se pot crea ONG-uri, firme, colaborari cu institutii in acest sens.

  Aceste firme de management de ce nu intra ele insele in activitati de elaborare si implementare de proiecte ?

  Normal ca e mai simplu sa dai indicatii pretioase pe bani multi fara prea mare efort, dar lumea trebuie sa se trezeasca sa nu mai permita astfel de abuzuri.

 2. kbkb spune:

  Ce nevoie as avea de o firma de management cand sunt atatea produse software pentru managementul proiectelor incat eu pot sa imi fac treaba bine si fara costuri suplimentare?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Vlasin


Ioan Vlasin

Director Școala „Mihai Eminescu” Ighiu, jud. Alba. Implicat în cadrul unor proiecte realizate la ISJ Alba. Absolvent Facultatea de Fizică, Cluj, studii postuniversitare info... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)