Home » Educatie » Citesti:

Salubrizare în educație: fără plagiat

Cristian Dogaru noiembrie 7, 2015 Educatie
7 comentarii 1,727 Vizualizari

Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practică comună, acceptată și nesancționată în societatea românească, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și doctoranzilor săi, până la cazuri mai puțin publice dar la fel de serioase.

În lumina schimbărilor recente, în care populația României și-a exprimat clar și categoric dorința de schimbare în primul rând prin eliminarea corupției din societatea românească, semnatarii acestei petiții solicită instituțiilor abilitate următoarele:

1) Modificarea Legii 206/204, în particular prin eliminarea articolului 4^2, alineat 3, introdus prin Ordonanța de Urgență 28/2011, care stipulează:

(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica

.

Într-o societate corectă, toate sesizările privind abaterile de la normele de buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare trebuiesc analizate în mod nediscriminatoriu.

2) Restructurarea Consiliului Național de Etică care a ignorat în mod flagrant sesizările altor comisii de specialitate și, în pofida tuturor evidențelor, a declarat că Ponta Victor Viorel și Oprea Gabriel nu și-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Totodată, cerem noului Consiliu Național de Etică elaborarea de urgență a codului de etică și deontologie profesională a personalului de cercetare – dezvoltare, rămas deocamdată în faza de propunere.

3) Ministerul Educației să dea curs sesizării Universității din București, care a retrimis, la data de 18 Decembrie 2014, o adresă oficială Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta.

În urma unei analize, Comisia de Etică a Universității din București a concluzionat că teza de doctorat a domnului Ponta a fost în mare parte plagiată; mai multe detalii aici. Materialele coroborate de Universitatea din București pot fi accesate aici.

Reamintim că legislația în vigoare (Legea Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011, Articol 170 (1) (b)) stipulează că titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat (ministerul Educației) în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etica a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

4) Solicităm să se reanalizeze lucrarea de doctorat ale lui Gabriel Oprea, precum și lucrările de doctorat coordinate de Gabriel Oprea.

Hotnews a publicat recent rezultatele unor investigații și pentru cel puțin șase teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea sunt suspiciuni puternice de plagiat.

Susținem deasemeni campania “Doctorat fără plagiat”, lansată în urma  dezbaterilor pe tema “Plagiatul ca stare a națiunii” organizată pe 8 Septembrie 2015 de către Grupul pentru Dialog Social, care propune, printre altele, citez:

Verificarea de catre comisii academice interne a tuturor lucrarilor de doctorat sustinute dupa 1990, apartinând persoanelor care detin la ora actuala functii politice si demnitati în stat.

Actualizare (7-Nov-2015)
Mi s-a adus la cunoștință, între timp, că legea 206/2004 (modificată de OUG 28/2011) NUse referă la normele de bună conduită în cadrul unei lucrări de doctorat, ci la normele de conduită în cadrul activităților de cercetare definite prin Legea 319/2003 (personal tehnic, personal de cercetare, etc.). Argumentul că teza de doctorat a lui Ponta Victor nu poate fi analizată decât de Consiliul Național de Etică este falsă, și folosită în mod abuziv. Comisia de Etică a Universității din București, precum și Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) sunt acreditate să analizeze astfel de sesizări. Ambele au concluzionat ca teza de doctorat a lui Ponta a fost plagiată – decizia este în continuare blocată la Ministerul Educației (solicitarea 3 din petiție).
O analiză detaliată a competențelor legale în cazul lui Ponta o puteți găsi pe site-ul luiRăzvan Florian.

Punctul 1 al acestei petiții rămâne în continuare deschis dezbaterilor (există argumente pro și contra), și consider în continuare că “persoanele în funcții de demnitate publică” (un termen care este nedefinit și vag) ar trebui exclus din legea respectivă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "7 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Plagiatorii sint mai uriti decit manglitorii de posete.
  Nu doar ca fura un bun intelectual, dar se mai si catara pe piedestale politice/administrative sa se dea fete mari.

 2. lili spune:

  Ar fi o ocazie unica, avand ca Premier interimar un Ministru al Educatiei in functiune… numai ca acest Ministru este cel care l-a aparat cu dintii pe Ponta in cazul plagiatului…
  Cum sa astepti ca acest personaj sa faca ceva, sa schimbe ceva?!
  Figura asta de functionar comunist nu va face nimic…
  Johannis va trebui sa faca o ordine a domeniilor prioritare si apoi a schimabrilor necesare, tot asa in ordinea prioritatilor, din fiecare domeniu…
  25 de ani nu ne vor ajunge sa reparam ce-au stricat politrucii astia cu buna stiinta in 25 de ani in materie de legislatie …

 3. OvidiuD spune:

  Frumos.
  Cu toate astea, asa ceva nu se va intampla in Romania. Românii sunt prea obișnuiți să fure. Orice.

 4. Fiat justitia spune:

  5) Solicităm ELIMINAREA urgentă a tezei finale a art. 12 din Legea nr. 288/2004, modificat prin Legea nr. 49/2013, şi a art. 40 (1) din Codul studiilor universitare de doctorat! Art. 12 din Legea nr. 288/2004 se va completa astfel: “Susținerea publică a tezei de doctorat se poate face ORICÂND, fără limită de timp”. Cercetarea de înaltă calitate nu se realizează sub presiunea timpului sau a intereselor conducătorilor de doctorat.

  6) Impunem urgenta și temeinica VERIFICARE ANTI-PLAGIAT a tezelor tuturor conducătorilor de doctorat și retragerea acestei calități celor care au comis cea mai mica abatere de la etica academică și a cercetării ştiinţifice. În situațiile de plagiat evident, retragerea titlului de doctor și desfacerea contractului de muncă. Pentru aceasta, tezele de doctorat ale celor ce deţin calitatea de conducător de doctorat vor fi centralizate online, pentru ca verificarea să se poată face transparent, de orice persoană interesată, nu de ei între ei.

  7) Cerem remedierea legislativă a văditei şi nesimţitei DISPROPORŢII între drepturile și obligaţiile conducatorului de doctorat şi ale IOSUD, pe de o parte, şi cele ale doctorandului, pe de cealaltă parte! Cu atât mai mult când ultimul îşi plăteşte şcolarizarea din resurse proprii. AJUNGE! Conducătorii de doctorat nu sunt zei, universităţile nu sunt moşiile lor, doctoranzii nu sunt sclavi!

  FIAT JUSTITIA!

 5. “Fiat justitia”, punctele dvs. sunt pertinente.
  Ar trebui să se formeze un grup care să redacteze un program de reforma mai coerent. Dar nu trebuie așteptat până atunci. Ponta, Oprea și doctoranzii lor trebuie făcuți exemple.

 6. Rudolf spune:

  Dar plagiatele unor tratate, articole stiintifice publicate post-doctorat pentru a accede la functii de profesori universitari (mult mai bine platiti decat un lector de exemplu)? Ar trebui considerate si acestea – cred ca publicatiile stiintifice ale tuturor profesorilor universitari ar trebui verificate si retrase titlurile obtinute prin furt intelectual. Sigur s-ar economisi sume de ordinul milioanelor de euro la buget, avand in vedere ca pentru un profesor universitar se platesc din bani publici cel putin 12.000 de euro/an.

 7. Sigur că da. Ponta, de exemplu, se face vinovat de plagierea unor cărți după de a obținut doctoratul.

  NOTĂ: am adăugat o actualizare în petiție. În urma unor discuții și a consultării atente a legislației în vigoare, reiese că de fapt legea 206/2004 (modificată de OUG 28/2011) nici măcar nu se aplică tezelor de doctorat, deci argumentul că teza de doctorat a lui Ponta nu poate fi analizată decât de Consiliul Național de Etică (pe baza faptului că e demnitar) este ABSOLUT FALS.

  Mai multe explicații pe pagina lui Răzvan Florian (http://blog.florian.io/2012/09/competentele-legale-ale-institutiilor-care-au-analizat-plagiatul-premierului-ponta/)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Cristian Dogaru


Cristian Dogaru

A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, dupa care a facut doi ani si jumatate de rezidentiat in pediatrie, intrerupt, pentru a efectua studii postun... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Wage led growth e doar un nume sofisticat pentru ceea ce numim de obicei, in termeni si mai "tehnici...

de: r2

la "Direcții alternative în economie"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

noiembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)