Home » Educatie » Citesti:

Scrisoare deschisa adresata domnului Ministru al Cercetarii si Inovarii

Lucian Pintilie aprilie 12, 2019 Educatie
6 comentarii 1,189 Vizualizari

Stimate Domnule Ministru,

In calitate de simplu cercetator ma adresez dumneavoastra cu cateva intrebari:

 • Cand se va deschide finantarea la proiectele contractate in anii trecuti? Bugetul de Stat a fost aprobat de ceva timp dar pe pagina MCI nu a fost facut public bugetul alocat si nici repartizarea acestuia pe diferitele programe si linii de finantare. Suntem totusi in aprilie, proiectele au niste echipe de implementare, cercetatorii din aceste echipe ar dori sa stie ce se intampla, de ce se intarzie deschiderea finantarii. Cu tot respectul, va atrag atentia ca acesti oameni nu au alte surse de venit decat ceea ce castiga pe proiecte. Intarzierea finantarii inseamna intarziere in plata salariilor. Apoi, derularea proiectelor se face cu niste costuri legate de infrastructura (energie, apa, gaze tehnice, piese de schimb, reparatii, etc.). Fara finantare nu le putem acoperi. Rezulta ca nu putem utiliza corespunzator infrastructura, ceea ce pune in pericol realizarea proiectelor.
 • Cand va fi va fi oprationalizata o noua transa de Nucleu? Poate nu stiti, dar pentru INCD-uri este esentiala finantarea Nucleu, in lipsa finantarii pe proiecte. Am ajuns la limita liniilor de credit acordate de banci, dupa aceea nu vom mai avea bani pentru salarii si functionare. Gasiti ca este normal ca un INCD, institutie de drept public, sa traiasca din credite pentru a nu pierde resursa umna si a pune pe butuci infrastructura?
 • Cand veti imbunatati functionarea OI? Ati promis ca nu vor mai fi intarzieri in raspunsuri la notificari si in procesarea cererilor de rambursare si a platilor. S-a ajuns la asteptari de peste o luna pentru raspunsul la notificari iar platile la cererile de rambursare se fac doar partial si cu intarzirere. Poate nu stiti, dar proiectele POC sunt pe baza de ramburs, deci cei care au avut ghinionul de a le castiga trebuie sa avanseze banii, deci alte credite la banci pentru ca nu se pot utiliza bani din Nucleu sau PN3, am incalca legea.
 • Cand se vor lansa noi competitii de proiecte in cadrul PN3? Suntem in 2019, si in tot ciclul 2014-2020 s-a organizat un singur rand de competitii, si acelea cu restrictii de participare din partea unor componente importante din sistemul national de cercetare. Competitiile, desfasurate corect si nedsicriminator, sunt o sursa importanta de finantare pentru acele organizatii de cercetare care nu au alocari bugetare directe.
 • Cand se va incepe lucrul la viitoarea Strategie Nationala CDI si la viitorul Program National CDI? Intarzierea in aprobarea noii Strategii si a Programului asociat va duce la imposibilitatea lansarii de competitii de proiecte dupa terminarea actualului ciclu. Daca cele doua acte normative nu se aproba in 2020, in 2021 nu se vor putea lansa competitii, ceea ce va diminua serios sursele de finantare pentru toate organizatiile de cercetare din tara.
 • Ce mesaj transmite MCI catre tinerii cercetatori? Insecuritatea finantarii si lipsa ei de predictibilitate genereaza ingrijorare si face cariera in cercetare putin atractiva pentru tinerii care ar avea potential de succes in aceasta cariera. Sunt foarte multe organizatii de cercetare care au facut eforturi pentru a atrage tineri bine pregatiti din tara si diaspora si care sunt puse acum in dificultate in ceea ce priveste mentinerea acestor tineri in activitatea de cercetare. Un nou brain-drain catre exterior este foarte posibil daca nu se schimba cat de cat nivelul de finantare in cercetare si daca finantarea nu devine mai predictibila.

Va solicit sa va faceti timp pentru a raspunde la aceste intrebari, nu neaparat pentru mine cat mai ales pentru tinerii din cercetare care asteapta un semn din partea Ministrului Cercetarii si Inovarii pentru a sti daca isi fac bagajele sa plece din tara sau raman sa isi continue activitatea aici. Si inca o precizare, daca pana la 30 iunie nu angajati/cheltuiti cel putin jumatate din bugetul alocat veti pierde banii.

Cu stima

Lucian Pintilie, Cercetator Stiintific grad 1

Researcher ID: D-9475-2011

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "6 comments" on this Article:

 1. neamtu tiganu spune:

  Stimare domnule cercetator Lucian Pintilie,

  ca ministru al cercetarii va multumesc pt sesizarea d-voatra.

  Dupa cum am comunicat Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, se trage din maimuță. Eu nu accept așa o idee, oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluționistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor.

  Sesizati problema, exista o lume paralela, si cum paralele nu se intilnesc niciodata, sau ma rog, la infinit, dar mai avem timp pina atunci? Sau cum spunem noi nobilii, A promite e nobil, a se ţine de promisiune e ceva burghez. Si cine are nevoie de burghezi? Mai ales ca venim din viitor!

  Si nu va faceti griji, ca banii nu se pierd, nimic nu se pierde, se transforma, ma asteptam ca un cercetator ca d-voastra sa stie. Tinerii cercetatori care nu si-au luat salariile sunt sfatuiti sa cerceteza locuri de munca, ca de ce am murit la revolutie si am intrat in EU si in NATO?

  Suntem incintati sa primim asemenea scrisori, acestea imbunatesc considerabil munca de la om la ministru.

  Cu stima,

  Ministru inovator,

  prof dr. ing. Nicolae Hurduc

  P.S Da se atita graba!

 2. Sake spune:

  Cercetarea românească = tristețe existențială maximă, salarii primite din an în paște (și nici măcar de Paști), indiferență și nesimțire crasă a Ministerului Cercetării, pasivitatea proverbială a UEFISCDI, evaluări făcute de neaveniți și frustrați gnoseologic etc

  Cine să le explice unor întârziați intelectual și parveniți precum cei care ocupă fotoliile de secretari de stat și miniștri că viitorul unei țări stă în cercetare și inovare? CINE?

  Salut scrisoarea deschisă a lui Lucian Pintilie, sper să fie un semnal că e vremea să reacționăm, să nu mai acceptăm modul mizerabil în care suntem tratați. Iar cea mai puternică reacție ar fi să-i dăm în judecată pentru nerespectarea clauzelor contractuale.

 3. Livio spune:

  Domnilor cercetatori, iesiti in strada sistematic! Penalii nu inteleg altfel! Si evident, convingeti-va toti apropriatii, familiile si studentii sa voteze cu putinele alternative pe care le avem, nu sa stea acasa sperind ca penalii vor pleca natural de la putere.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Lucian Pintilie


Lucian Pintilie

Lucian Pintilie este Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor. Absolvent Facultatea de Fizica Bucuresti, promotia 1984; doctorat in Fizica, Institutul de Fizica Atomica Bucu... Citeste mai departe


E randul tau

Wage led growth e doar un nume sofisticat pentru ceea ce numim de obicei, in termeni si mai "tehnici...

de: r2

la "Direcții alternative în economie"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

noiembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)