Home » Justitie/Ordine publica » Citesti:

Cateva consideratii despre independenta justitiei constitutionale

Iulia Motoc mai 24, 2012 Justitie/Ordine publica
3 comentarii 1,772 Vizualizari

Particip la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Consultativ pentru protectia minoritatilor. Creat acum 14 ani pentru a monitoriza aplicarea Conventiei cadru pentru protectia minoritatilor nationale, Comitetul a reusit sa asigure standarde ridicate de protectie a minoritatilor nationale, inclusiv a uneia dintre minoritatile importante din Europa, minoritatea maghiara. Curtea Constitutionala a Romaniei a preluat rapoartele acestui Comitet in decizia ce se refera la constitutionalitatea legii educatiei – decizia Curtii care a interesat colegii nostri de la Curtea Constitutionala a Ungariei.

I-am intalnit prima data pe colegii mei de la Curtea Constitutia a Ungariei la Conferinta Mondiala de la Rio de Janeiro in ianurie 2011. Presedintele Curtii, expert al Consiliului Europei in Comisia de la Venetia, a luat primul cuvantul pentru a discuta despre restrangerea puterilor Curtii Constitutionale. Punand problema doctrinar, asa cum ne-au obisnuit colegii nostrii de la Curtea Constitutionala a Ungariei, profesorul Péter Paczolay l-a invocat pe Hans Kelsen, creatorul justitiei constitutionale.

Astfel, restrangerea competentelor Curtilor Constitutionale este considerata ca fiind o sanctiune la hotararile Curtii Constitutionale respective ce au fost in dezacord cu decizii sau pozitii politice. Acesta ar fi un mod in care puterea politica indica judecatorilor Curtiilor Constitutionale ca in momentul in care in cadrul unei compente stabilite a Curtii Constitutionale, Curtea adopta decizii care deranjeaza puterea politica, competentele in acel domeniu pot fi anihilate. Este ratiunea pentru care orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica.

La aceeasi reuniune a justitiei constitutionale mondiale, in panelul referitor la independenta justititiei constitutionale, multi dintre judecatori, este adevarat in marea lor majoritatate provenind in Africa, au prezentat alte modalitati prin care este amenintata indepedenta justitiei constitutionale : amenitari  din partea guvernelor sau a partidelor aflate la putere, cereri de demisie urmate de inlaturarea judecatorilor,daca  nu se supun guverantilor, diferite moduri de intimidare a judecatorilor inclusiv prin intermediul mass-mediei care este controlata de puterea politica, reducera bugetelor Curtiilor Constitutionale pentru a le bloca in practica functionarea. etc.

Congresul Mondial a Curtiilor Constitutionale, initiativa a Comisiei de la Venetia si a actualului Presedinte Gianni Buchicchio a fost consacrat ca o structura permanenta anul trecut la Bucuresti. Intre altele, rolul acesteia este sa apere independenta justitiei constitutionale si sa se opuna practicilor antidemocratice care o pot afecta.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

  1. Lucian Miulescu Lucian Miulescu spune:

    Aparitia unui astfel de articol este binevenita, intr-un moment in care politicul exercita o presiune reinnoita asupra institutiilor neafiliate, precum DNA, ANI sau, de ce nu, Curtea Constitutionala. Parerea mea este, insa, ca recenta incercare de a limita competentele Curtii Constitutionale din Romania, printr-un proiect de lege initiat de doi senatori ai USL, are la baza mai putin “deranjul” pe care deciziile acesteia l-ar fi cauzat pana acum, cat intentia acestei coalitii de a usura suspendarea Presedintelui, in viitor. Asta nu diminueza, insa, valabilitatea afirmatiei ca “orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica.”

  2. Presedintele Cc a Ungariei a uitat sa adauge ca CC, ca orice institutie, este normal sa isi apere si sa isi extinda teritoriul, aria de lucru (adica, mai simplu spus, sa isi dea de lucru). Insa, ideea potrivit careia “Este ratiunea pentru care orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica” este unilaterala. Democratia se exprima in principal prin alegeri politice, iar competentele CC se restrang de catre unorganism ales politic de cetateni. Daca aceste restrangeri sunt constitutionale, nu vad unde este “antidemocratia”. Nu functioneaza aici teoria drepturilor castigate: odata ce CC primeste atributii este Ok, cand i se iau nu este OK.

    • Costi spune:

      Chestiunea asta cu restrangerea drepturilor conform constitutiei introduce o circularitate in judecata. Se stie ca exista constitutii nedemocratice, judecarea lor fiind facuta normal prin criterii neconstitutionale si atunci tocmai printr-o asemenea constituie se restrange dreptul Curtii Constitutionale , in mod constitutional dar nu si democratic.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Iulia Motoc


Iulia Motoc

Doctor in drept international al Universitatii Paul Cézanne, Aix- Marseille, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, membru al Comitetului Drepturilor Omului ONU. Di... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)