Home » Justitie/Ordine publica » Citesti:

Model de plângere penală privind evenimentele din 10 august 2018

Alexandru Cristian Surcel august 13, 2018 Justitie/Ordine publica
11 comentarii 6,697 Vizualizari

După violenţele de vineri, 10 august 2018, ca şi potrivit indicaţiilor din notele de subsol, iar atunci când e gata să scoateţi notele de din noaptea care a urmat, care au reprezentat aproape o mineriadă, am pregătit un model de plângere penală pentru victimele celor întâmplate atunci. O să vă rog să-l personalizaţi subsol. Apoi veţi printa plângerea, o veţi semna şi veţi merge să o depuneţi personal sau prin curier rapid ori poştă (neapărat scrisoare recomandată cu confirmare de primire) la. Puteţi adăuga în textul plângerii link-urile spre eventualele live-uri pe Facebook.

Ulterior veţi fi citaţi pentru audiere. Pregătiţi-vă sufleteşte să petreceţi câteva ore bune cu discuţiile şi cu redactarea declaraţiei. La momentul acela trebuie să adresa pe care o găsiţi la acest link: http://pmcma.mpublic.ro/contact.htm. La plângere să ataşaţi copii după actele medicale (dacă e cazul) şi pe CD/DVD fotografiile şi filmările relevanterelataţi în amănunt experienţele domniilor voastre, precum şi ce aţi văzut întâmplându-se altora. De asemenea, să indicaţi eventualii martori, adică persoane care v-au însoţit sau cunoştinţe cu care v-aţi intersectat pe parcursul evenimentelor.

Am să vă rog să nu ezitaţi ca pe parcursul anchetei şi al procedurilor ulterioare în instanţă să îmi adresaţi prin email la adresa avocatiius@gmail.com orice întrebări aţi avea.

DOMNULE PRIM PROCUROR,

Subsemnatul ___________[1], CNP _____________, domiciliat în ____________________________________, legitimat cu CI[2] seria __ nr. ________, eliberată de SPC ____________, la data de __.__.20__, cu domiciliul ales[3], unde solicit să mi se facă orice citări şi comunicări, situat în Municipiul Bucureşti, _________________, vă aduc la cunoştinţă următoarele fapte:

La orele __.__-__.__, în ziua de 10.08.2018, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului României[4], am luat parte la o adunare publică la care au mai fost prezente alte câteva zeci de mii de persoane, majoritatea paşnice, pentru a-mi exprima dezaprobarea faţă de politicile în materie penală şi de justiţie ale actualei coaliţii guvernamentale şi pentru a cere demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Manifestarea mai era cunoscută şi ca „protestul/mitingul diasporei”, deoarece ideea organizării sale a provenit de la comunităţile de cetăţeni români de peste hotare, ca de altfel şi mulţi dintre participanţi.

Nu cunosc în ce măsură s-au respectat toate formalităţile prevăzută de Legea nr. 60/1991 a adunărilor publice republicată, dar ştiu că acest eveniment era anunţat pe reţelele de socializare şi în media de mai multe luni de zile, de unde am aflat şi eu de el. Mai ştiu de asemenea că art. 3 din Legea nr. 60/1991, care fixează excepţiile de la regula generală a notificarii prealabile a adunărilor publice (art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991 republicată), precizează următoarele: “Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.”

La orele 16.30[5], a avut loc o primă busculadă, provocată de o serie de elemente turbulente, care au încercat o pătrundere violentă în curtea Palatului Victoria. Am aflat acest lucru ulterior din mass media şi de pe reţelele de socializare, eu aflându-mă la distanţă de acea zonă. Pe la orele 20-21, am sesizat că deasupra noastră, în zona în care mă aflam[6], erau detonate nişte obiecte care semănau cu artificiile (şi până atunci se auziseră bubuituri şi se vedea fum pe latura dinspre bulevardele Iancu de Hunedoara, Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Calea Buzeşti şi Nicolae Titulescu a Pieţei Victoria, iar uneori acest fum iritant era adus de vânt până la mine). Când am simţit în ochi, nas şi gură iritatea puternică, mi-am dat seama că era vorba de gaze lacrimogene. Deşi m-am mutat în altă zonă[7], atacul cu gaze lacrimogene a continuat în acelaşi fel, la intervale destul de scurte de timp. Personal am fost în total gazat de __ ori[8], fiind nevoit să mă retrag tot mai mult din perimetrul Pieţei Victoria pentru a-mi recăpăta respiraţia şi vederea. La un moment dat m-am simţit chiar ameţit şi era să leşin. A trebuit să susţin alte persoane care mi-au cerut ajutorul. Precizez că în tot acest timp în zonele unde m-am aflat eu şi pe unde m-am retras nu existau grupuri de huligani sau alte persoane turbulente, care să-i atace pe jandarmi.

Cel mai grav atac cu gaze detonate deasupra noastră a avut loc pe la orele 22.20, deşi am înţeles ulterior din mass-media că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost emis de Prefectul Municipiului Bucureşti de-abia la orele 23.10. Efectiv, nu am mai putut să rămânem pe loc şi ne-am refugiat către Şoseaua Kiseleff şi bulevardul Aviatorilor. Am văzut oameni căzuţi în inconştienţă şi luaţi cu targa dintre noi. Mult nu a lipsit ca şi subsemnatul să nu-mi pierd cunoştinţa.

Nici acolo nu am fost lăsaţi în pace. Undeva între orele 23 şi 23.30 printre noi au părut câţiva jandarmi călare, însoţiţi de jandarmi cu câini şi de scutieri, care ne-au ameninţat, înainte de a se retrage spre Muzeul de Geologie  şi în spatele nostru, către maşina care bloca Şoseaua Kiseleff. Ne-am retras prin strada Monetăriei şi pe bulevardul Ion Mihalache, unde câteva mii de oameni continuam să protestăm, în timp ce jandarmii în platoşe şi înarmaţi cu bulanele specifice se ţineau după noi şi presau să ne îndepărtăm şi mai mult. Urmărirea a continuat chiar şi după ce ne-am despărţit pe diferite străzi în grupuri mai mici. Eu am luat-o pe bulevardul Banu Manta şi am fost ajuns din urmă în zona intersecţiei cu bulevardul Nicolae Titulescu. Unul din jandarmi m-a lovit în mod repetat, abia apoi am fost lăsat să plec.[9] Era ora 1 sau 2 noaptea, 11 august 2018.

M-am prezentat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde am fost consultat, supus unor investigaţii şi am primit unele îngrijiri medicale. Ataşez copii după actele medicale şi solicit prezentarea mea cât mai grabnică la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, în vederea întocmirii certificatului medico-legal[10].

Consider că faptele descrise constituie infracţiunile de abuz în serviciu (art. 297 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal republicată, raportat la art. 309 din aceeaşi lege, având în vedere numărul părţilor vătămate), purtare abuzivă (art. 296 din  Legea nr. 286/2009 privind Codul penal republicată), loviri şi alte violenţe (art. 193 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal republicată) sau vătămare corporală (art. 194 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal republicată), în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale constatate prin certificatul medico-legal ce va fi administrat în cauză, precum şi infracţiuni contra umanităţii (art. 439 din  Legea nr. 286/2009 privind Codul penal republicată), în modalitatea prevăzută de lit. g: „(1) Săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte: g) vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane”.

Drept urmare, vă solicit respectuos să luaţi măsurile care se impun pentru identificarea tuturor suspecţilor şi sancţionarea acestora conform legii penale.

Mă constitui parte civilă în sumă de _________[11] de lei reprezentând daune morale, la care se adaugă ca daune materiale sumele pe care le voi cheltui cu îngrijirea rănilor suferite, precum şi contravaloarea bunurilor distruse şi anume: _________________[12]. Solicit de asemenea cheltuielile de judecată[13].

Depun prezenta plângere penală însoţită de copiile actelor medicale, precum şi de DVD/CD cu fotografiile şi înregistrările video relevante.

SEMNĂTURA

________________

DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETULUI MILITAR DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL MILITAR BUCUREŞTI

NOTE_____________


[1] Deşi trăim cu fascinaţia GDPR, Codul de procedură penală ne obligă să furnizăm date cât mai complete, aşa că datele care corespund liniilor punctate trebuie completate cât mai exact.

[2] Dacă persoana se legitimează cu paşaportul, se trec datele acestuia în loc de CI; la fel dacă are o adeverinţă de identitate provizorie.

[3] Această parte se completează numai de cei care au sau folosesc pentru prezenta plângere o altă adresă de corespondenţă decât cea din actele de identitate. Poate fi şi biroul avocatului. Dacă această parte nu e necesară, se va scoate.

[4] Ideal ar fi să precizaţi pe unde v-aţi deplasat şi aflat, pe ore, pe parcursul evenimentelor.

[5] Descrierea evenimentelor este doar un model orientativ. Fiecare a avut experienţa lui, pe care trebuie să o descrie succint, dar cât mai precis. Nu includeţi decât elementele esenţiale, toate amănuntele le veţi consemna ulterior când veţi fi audiaţi şi veţi da o declaraţie.

[6] De precizat de către fiecare exact unde se afla şi pe unde s-a mişcat ulterior.

[7] Idem nota 5.

[8] De precizat exact.

[9] Reamintesc conţinutul notei 5, scenariul descris în aces model este doar orientativ, fiecare trebuie să-şi relateze propria experienţă.

[10] Idem nota anterioară. De asemenea, dacă persoana a fost deja la INML să precizeze asta. Dacă nu a fost rănită suficient ca să se prezinte la spital sau la o altă clinică, atunci acest paragraf va fi înlăturat.

[11] De completat cu suma pe care o consideraţi potrivită cu prejudiciul moral suferit, stresul emoţional etc.

[12] Dacă e cazul, de precizat ce bun a fost deteriorat şi ce valoare avea acesta.

[13] Adică costul certificatului medico-legal, onorariu de avocat, cheltuieli de deplasare, cazare şi masă suportate în vederea participării la anchetă şi proces,  taxe poştale sau de curier rapid pentru eventualele corespondenţe etc.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "11 comments" on this Article:

 1. Adrian spune:

  Foarte buna initiativa!

  Intrebarea mea este:
  Ceilalti, care nu am fost in pta Victoriei, in calitate de cetateni ingrijorati de ricoseul pe care institutiile [de forta ale] statului l-au luat sau sunt pe cale sa il ia, putem face ceva?

  Noi cum ne putem asigura ca astfel de acte nu se mai repeta?

  Multumesc.

 2. Dinu spune:

  Eu am fost participant activ (ma rog pasiv mai curand, doar am incasat) vineri seara si sunt in dubiu daca sa depun plangere penala sau denunt penal.
  Din fericire nu am fost ranit, doar gazat de multe ori si am simtit ca viata mi-a fost pus in pericol prin actiunile jandarmeriei.
  Initial am vrut sa depun plangere penala, dar am auzit apoi ca denuntul penal ar fi calea ideala in cazul meu.
  Doresc sa fiu audit si sa depun marturie, acesta e motivul pt care doresc sa introduc o astfel de actiune.
  va multumesc pt orice sfat

 3. freddy mercury spune:

  Bravo!

 4. Livio spune:

  Excelenta initiativa! Pentru prima data apare o cale legala publica si transparenta impotriva condamnatilor, anchetatilor si (inca) neprinsilor care conduc abuziv Romania! Nu stiu daca e posibil, dar daca se poate uniti-va fortele cu cei de la Ro100 care au depus deja plingere. Se vede ca au gresit (jandarmeria deja da din colt in colt cu tot felul de scuze penibile), nimeni din “partidul” PSD nu a iesit la rampa (doar un penibil comunicat nesemnat) si vor plati. Felicitari inca o data pentru efort!

 5. FLORIAN D. MIREA spune:

  Aceste actiuni de tip bolsevic se vor repeta in mod sigur (si inca la o scara mult mare), daca cei vinovati de planificarea, organizarea si executarea represiunii jandarmeresti din noaptea de 10 spre 11 august 2018 in loc sa fie pedepsiti dupa cum merita vor fi exonerati de raspunderea penala, asa cum s-a intamplat pana acum.

 6. Cornelia Neagu spune:

  Respect, domnule Alexandru Cristian Surcel!

 7. Teo spune:

  Este un bun început! Pentru ca astfel de barbarii să nu se mai întâmple! În primul este necesar să răspundă cei care au planificat si coordonat aceste activități. Ultrasii erau în primele rânduri rânduri iar jandarmii ( executantii ) au aruncat cu grenade în mulțimea pașnică din spate. De ce?

 8. Consonant spune:

  Adaugati va rog si acuzatia de crima impotriva umanitatii deoarece ati fost supus unui atac cu arme chimice, interzise prin tratate internationale. A se vedea http://www.contributors.ro/reactie-rapida/efectele-gazelor-lacrimogene-asupra-adul%c8%9bilor-copiilor-batranilor-pierderi-de-sarcina-pneumonie-cancer/

 9. Catalin spune:

  Plangerile se pot trimite si pe mail? sau trebuie depuse personal la sediu?

  Multuemsc,
  C.

 10. Cornelia Neagu spune:

  @ Catalin

  Orice plangere (sau cerere):
  - se poate depune direct, cu numar de inregistrare,
  - se poate trimite prin posta, cu confirmare de primire.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alexandru Cristian Surcel


Alexandru Cristian Surcel

Alexandru Cristian Surcel este avocat şi cetăţean implicat. Reţinut la mineriada din februarie 1990, a participat la Fenomenul Piaţa Universităţii 1990, şi a practicat jurn... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A...

de: MirceaM

la "Îmbogățiții de război"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

aprilie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)