vineri, aprilie 19, 2024

Octombrie 2014- DNA şi reforma statului

“Reforma statului”. Iată una dintre acele sintagme evocate obsesiv şi devenite parte a noii limbi de lemn pe care o practică, cu entuziasm mimetic, politicienii noştri-o operaţiune aseptică de schimbare a etichetelor instituţionale, dar şi ocazia de creştere, exponenţială, a sinecurilor şi posturilor repartizabile clientelei lor. Epopeea regionalizării domnului Dragnea este un exemplu clasic în materie.

Există, însă, şi o altă reformă a statului, care începe să se deseneze, pregnant, o dată cu această serie de dosare instrumentate de DNA. O reformă a statului care nu mizează decât pe aplicarea, riguroasă şi implacabilă,a principiului ignorat timp de decenii de cei care au avut ambiţia de a guverna această ţară: egalitatea în faţa legii. De această dată, reforma statului nu mai vizează cosmetizări demagogice, ci se apleacă asupra cangrenei care a dat României subdezvoltarea ei democratică şi paralizia ei economică.Lupta împotriva corupţiei este,acum, mai mult ca niciodată, autentica reformare a statului nostru.

Căci nimic nu se poate gândi în absenţa eliberării spaţiului public de această elită politico-economică a cărei raţiune de a fi este parazitarea şi devalizarea. Nimic nu se poate construi pe un teren dominat de complicităţi şi de legături care paralizează şi îmbogăţesc. Nici un viitor nu are sens în măsura în care politica rămâne ceea ce este acum.O operaţiune de extorcare a resurselor publice, coordonate de partidele noastre.

Acţiunea DNA nu se reduce, aşadar,la o serie de arestări şi de investigaţii .Punctul de cotitură a venit, în cele din urmă. Regimul edificat de FSN şi de succesorii săi este atacat, frontal. Ordinea inegalităţilor, a privilegiilor şi a corupţiei este minată, fatal. Întoarcerea la trecutul imunităţii nu mai este posibilă.

DNA devine, în această toamnă a unei campanii prezidenţiale terne, instrumentul care separă, chirurgical, România de povara ei fesenistă şi cleptocratică.Egalitatea în faţa legii este temelia non- negociabilă a libertăţii noastre. Octombrie 2014 este un prag pe care suntem chemaţi să îl trecem,definitiv.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Doua transformari simple:

    Cele doua mari dosare de coruptie care s-au declansat saptamanile acestea, aduc in discutie pagube fabuloase aduse statului roman. Va atrag atentia ca oamenii de rand nu au dimensiunea pagubelor (sunt prea mari pentru a fi percepute corect).

    M-au fascinat cele 43000 de hectare din dosarul Hrebenciuc – Paltin Sturdza, pentru ca stiam cat este un hectar (am prasit vreo 10 ani cele 1.5 hectare din mostenirea familiei). 43000 hectare=430 kilometri patrati. APROAPE DE DOUA ORI CAT MUNICIPIUL BUCURESTI.

    Dosarul Microsoft, mita vehiculata intre 20 milioane euro si sute de milioane de euro. Din 20 de milioane de euro se puteau cumpara 40000 de calculatoare (patruzeci de mii), la un pret mediu de 500 euro.

    Sa nu uitam ca dosarul Hrebenciuc se refera la fapte de coruptie incepute in 2013. In plina guvernare DOAR PONTA.

    • Foarte adevarat ce spuneti si impresionant la ce cote a ajuns tupeul mafiei din interiorul clasei politice. Sa ajungi sa incerci sa trafichezi sute de km2 din teritoriul Romaniei profitand fara ruine de guvernarea PSD-Ponta !!
      Hrebenciuc, Sova sau Sarbu se credeau (poate inca e cazul) de neatins, deasupra legilor si „prostimii” (inclusiv de partid). Fusesera martori la arestarea si condamnarea unora chiarmai influenti decat ei, ca Voiculescu, si tot nu i-a oprit de la a pune la cale ilegalitati.

      In Romania, DNA-ul a devenit, alaturi de servicii de informatii si armata (foarte apreciate de catre profesionistii UE/USA din aceste domenii), o institutie de exceptie, care curata si reformeaza fortat statul, schimba niste mentalitati, deparaziteaza clasa politica.

      Voi vota cu DNA inca din primul tur, cu Monica Macovei, pentru ca e singurul candidat credibil care propune sa fie verificate faimoasele dosare ale „privatizarilor” din anii ’90 si ‘2000, privatizari care au fost adesea operatiuni de jaf, de furt calificat din ceea ce era avutia publica a statului.

  2. Din nefericire a inceput, catalizata de alegeri sau nu, inca o reforma, mai bine zis o contrareforma, in care statul este predat bisericii. Mult mai grava decat confiscarea de catre cativa politicieni a catorva sute de hectare de padure sau a spalarii catorva milioane de euro, confiscarea libertatii spiritului, a educatiei liberale, este noul atac inconstient al politicienilor romani asupra statului pe care vor sa si-l aserveasca.
    Reforma statului prin readucerea bisericii intr-o pozitie determinanta in educatia tinerilor va genera un popor cu o minoritate coplesita si o majoritate incorsetata de prejudecati si constrangeri morale care o vor face mai usor de manipulat si condus. Ora de fotbal obligatorie din ciclul gimnazial nu va ajuta la recuperarea tineretului in sfera stiintei, ci doar va adauga un element de presiune impotriva liberului arbitru.
    De ce nu studiul artei umanitatii in loc de religia obligatorie, de ce nu tenis de masa in loc de fotbal sunt intrebari la care opinia publica trebuia sa fi raspuns in cadrul unei dezbateri publice inainte ca deciziile in forta ale guvernului Ponta sa demoleze ani de reforma reala in educatie. Aceste raspunsuri insa nu ar fi fost pe placul guvernantilor, indiferent de culoare, pentru ca asa cum au inteles inca din vechime cei care au vrut sa stapaneasca, religia si stadioanele sunt ingrediente indispensabile supunerii populatiei.

  3. Voi vota cu Monica Macovei in turul I. Pentru DNA, ANI, legea confiscarii exinse. Pentru sinceritatea si darzenia cu care a luptat impotriva coruptiei. Si pentru dorinta sincera, pe care nu o regasesc la ceilalti candidati de a duce Romania mai departe cu orice pret. Si pentru ca o sa lase DNA sa isi faca treaba, lucru esential pentru aducerea tarii la normalitate si starpirea mafiei care ne jefuieste tara.
    Presedintele are atributii in mentinerea independentei hustitiei si in politica externa. Si a dovedit cu fapte ca chiar e impotriva coruptiei si are o orientare clara spre Vest.
    Cred ca Romania o sa faca un mare pas inainte, spre a deveni o tara civilizata, daca iese ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro