Home » Administratie »Idei si solutii »Justitie/Ordine publica » Citesti:

Ori suntem cetăţeni, ori nu mai suntem. Cum limităm frauda la referendum, chiar dacă boicotăm (sau nu).

Otilia Nutu iulie 24, 2012 Administratie, Idei si solutii, Justitie/Ordine publica
25 comentarii 2,155 Vizualizari

Doamnelor şi domnilor, să fim pragmatici.  Pentru cei care vă simţiţi vinovaţi că nu vă faceţi datoria cetăţenească dacă faceţi ca mine şi boicotaţi la referendum, dar şi pentru cei care votaţi, indiferent că puneţi ştampila pe da sau nu, iată o soluţie de pansat conştiinţa civică.  Uşor de făcut şi dacă n-aveţi vreme să fiţi observatori full time.

Luaţi-vă maşina şi mergeţi din sat in sat, că în rural e grosul fraudelor.  Faceţi poze pe 29 cu toate neregulile vizibile de la o poştă pe care le observaţi pe lângă secţiile de votare din rural – autocare cu votanţi, urne pe plajă sau la intrarea pe autostradă, îmbulzeală ca la Ştefăneşti cu lume care arde de nerăbdare să voteze şi-şi aduce de acasă şi niscaiva furci şi topoare întru apărarea drepturilor cetăţeneşti, poate mai descoperiţi şi alte chestiuni ingenioase, imaginaţia unora depăşeşte orice aşteptări.  Mai ales la sate e frauda mare şi observatorii puţini, amintiţi-vă de scandalurile cu mita electorală şi voturile plătite, scandaluri care apar la fiecare rând de alegeri.  Puteţi face asta plimbându-vă pe lângă oraşul de unde sunteţi, prin sau pe lângă staţiunea în care staţi în vacanţă, sau în drum spre casă duminică seara.  Atenţie însă – nu se poate intra în secţiile de votare, acolo pot să intre doar alegătorii, comisia, observatorii inclusiv presă şi poliţia dacă e chemată de preşedintele secţiei de votare.  Însă se pot face poze de afară, discret pentru a nu intimida alegătorii şi pentru a nu le invada intimitatea.

Am făcut şi o pagină de facebook unde puteţi să urcaţi pozele făcute şi eventual să treceţi din vreme drumul pe care intenţionaţi să mergeţi pentru evitarea suprapunerilor.  Până la urmă, indiferent cu cine ţinem, e în interesul tuturor să ştim dacă se fraudează sau sunt nereguli, indiferent de care parte suntem şi care parte e de vină pentru neregulile cu pricina.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "25 comments" on this Article:

 1. GameTheory spune:

  Propun să folosim spaţiul de comentarii pentru a ne gândi cum am putea mai bine documenta şi eventual opri frauda electorală, după posibilităţile fiecăruia.

  Ce idei aveţi?

  Ce veţi face dumneavoastră?

  Mulţumesc!

 2. Paul spune:

  “7. Quorum
  Sont déconseillés :
  a. Le quorum (taux minimal) de participation, car il assimile les abstentionnistes aux
  partisans du non ;
  b. Le quorum d’approbation (acceptation par un pourcentage minimal des électeurs
  inscrits), car il risque de créer une situation politique difficile si le projet est adopté par une
  majorité simple inférieure au quorum exigé.”

  http://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD(2007)008rev-f.pdf

 3. incomod spune:

  “Ce idei aveţi? Ce veţi face dumneavoastră? ”
  Simplu: ma duc si votez DA, in speranta ca se va termina odata tigania asta…

 4. A.I. spune:

  Inafara de partide,cine organizeaza “observarea alegerilor”. ProDemocratia ? Alte organizatii civice ? Pana cand se poate face acreditarea?

 5. CetateanulTurmentat spune:

  O idee ar fi să vă prefaceți nehotărâți (explicit), și să vedeți dacă cineva vă sugerează ceva. Telefonul poate inregistra în tot acest timp, din buzunar. Apoi, nu-i obligatoriu să votați, ci puteți vizita următoarea urnă.

 6. Hantzy spune:

  Ati uitat sa ne spuneti un lucru important: in ce sens trebuie limitata frauda la referendum.
  Ca daca, Doamne fereste, ii pozam pe aia care nu trebuie?

  • Alius spune:

   Ha ha ha ha ha ha.. esti plin de humor!!!! Iti raspund eu totusi la dilema: filmeaza-i domnule pe toti care fraudeaza si sunt convins ca se va dovedi la sfarsit ca cei care fraudeaza fac parte dintr-o singura “grupare”. Iti las tie placerea sa descoperi de care “grupare” este vorba.

   • Hantzy spune:

    Humorul face bine la nervi!
    Si mie mi-e ca toti fraudacii vor fi de la o singura grupare, dar speram la indreptarea pacatosului macar in ultima clipa.
    O sa filmez cum spui mata. La Paris am voie?! Ca nu mai e Baconski …

    • Alius spune:

     Ai voie sefu, cum sa n-ai voie? Poti filma si la Cannes! Au fost altii care au filmat si pe vremea lui Baconski, trimisi de USL, dar nu au avut ce filma. Doar Geonel s-a trezit ca a vazut el alt film si nu i-au iesit socotelile.

     Cat priveste autobuzele alea de care vorbesti, filmeaza-le tata, filmeaza-le asa “goale” cum sunt ele. Iarasi nu o sa ai nicio surpriza, cand le vei vedea pline. Sigur, sunt oameni de-ai lui Basescu trimisi sa se prefaca a vota, ca sa va dea voua sperante. Si da, toti fraudacii vor fi de la o singura “grupare”. Stii ce se spune: de ce ti-e frica, de-aia nu scapi. Da’ tu filmeaza omule, filmeaza.

     Du-te si filmeaza-i si pe Poanta si Antenescu, macar iti vezi visul cu ochii (de cate ori simti nevoia). Mai pui pe banda si niste humor de-al tau din ala de “clasici” si gata, iti iese un film bun cu prosti.

  • sile spune:

   Pai daca unii nu se prezinta, nu prea ai cum sa-i prinzi cu mata in sac, nu?

   In alta ordine de idei, tocmai am verificat rezultatele alegerilor locale. USL are vreo 4 milioane si jumatate de voturi in nume propriu. Cu alte aliante locale in care o fi participat, sa zicem 5 milioane. Printr-un miracol, sa zicem ca mai reusesc sa convinga inca 2 milioane. Tot le mai raman de furat mai bine de 2 milioane. Evident, batalia nu e castigata, dar cred ca stam destul de bine.

   • Hantzy spune:

    Cica autobuzele electorale se inchiriaza pe 5 ani. Acum or sa circule goale, dar or sa circule … doar stii ca sefu’ isi respecta obligatiile!

 7. mihai spune:

  Noua Republica inscrie observatori.

  http://www.nouarepublica.ro/17090/

 8. Silvia spune:

  In mediul rural nici macar nu mai e nevoie de frauda. M-am minunat deja sambata trecuta in scurta mea calatorie spre Navodari.In sate, erau suspendate ditamai pancartele care indemnau cetatenii sa voteze ” DA” la referendum.Mentalul colectiv e deja rezolvat, cu avizul primariei….ca doar nu riscau vajnicii luptatori impotriva unicului inculpat din Romania ditamai amenda contraventionala.
  Eu am insa o umila intrebare, izvorata dintr-un caz real petrecut in orasul meu la alegerile parlamentare trecute: ce se intampla daca nu ne prezentam la vot si altii voteaza in locul nostru, dupa ora 23,00 cand se inchid sectiile de votare?
  Cum demonstram frauda?!
  Cum demonstram ca nu a fost intrunit cvorumul necesar validarii referendumului?!
  Si acum, pentru finalul acestui raspuns, am pastrat cireasa de pe tort: cine garanteaza ca observatorul unic din partea PDL este obiectiv?! Membrii acestui partid ne-au facut o multime de demonstratii ca sunt specialisti la “intorsul armelor”.Fix la momentul oportun.

  • GameTheory spune:

   Foarte bine zis, Silvia!

   Nu ne bazăm pe nimeni, să observe în locul nostru. Ne înscriem noi înşine ca observatori!

   Ar fi folositor dacă am şti şi despre ce PROBE (legale) ar fi nevoie pentru a ajuta Parchetul să aducă în instanţă cazuri de: e.g.

   – voiaj electoral cu autobuzul. E destul să le facem o poză/film cum se dau jos din autobuz, intră în secţia de votare, ies, şi merg mai departe cu autobuzul, sau trebuie să-i filmăm la mai multe secţii făcând acelaşi lucru? Şi în rest, pe lângă filmare, ce date/probe mai trebuie să colectăm?

   – dacă vedem pe cineva cum primeşte bani după ce arată o imagine pe telefon după ce a ieşit din secţia de votare… e destul să-i facem o poză/film?

   – dacă auzim pe cineva de lângă urna mobilă, la mare, cum îndeamnă trecătorii: ,,votaţi să scăpaţi de cel responsabil de tăierea pensiilor!”, ce să facem?

   – dacă auzim pe cineva zicând: ,,dacă vrei să boicotezi, pune de două ori ştampila, fiindcă atunci votul e invalidat”, ce facem?

   – cum îi putem opri pe indivizii care votează odată la secţie, şi după aceea şi la urna mobilă?

   În rest, ce putem face, şi cum să facem? Unde sesizăm neregulile?

   Avem mare nevoie de un ghid/ informaţii care să trateze astfel de subiecte, în special când vine vorba despre ce exact poate constitui o probă de fraudă… fiindcă degeaba facem noi sesizări fără probe care se pot admite… vor zice: ,,da, s-au semnalat şi unele nereguli, dar în mare, MAI se declară foarte mulţumit de felul în care s-a desfăşurat referendumul… a fost CEL MAI CURAT/CINSTIT referendum din ’89 încoace, şi aştepţăm să fie validat oficial de BEC!”, etc.

   Vă rog, dacă puteţi, ajutaţi cu informaţii sigure din surse autorizate!

   Mulţumesc!

   • silvia spune:

    Se spune despre filosoful Socrate ca era insurat cu o grecoaica afurisita si cam toanta.Numele ei era Xantipa.Intr-una din zile vine la Socrate un amic pe cale sa se insoare si ii cere un sfat in legatura cu binefacerile casatoriei, adica e bine sau nu sa te insori.Socrate cica i-ar fi raspuns : ” Oricum vei face, te vei cai!”
    Nu stiu ce ar fi zis Socrate daca ar fi aflat despre ultima decizie a CCR, pronuntata astazi, decize care statueaza dreptul Parlamentului Romaniei de a hotari soarta Presedintelui tarii in situatia in care acesta din urma nu va fi demis in urma referendumului.
    Nu am la cunostinta temeiul juridic in baza caruia s-a pronuntat aceasta decizie si nici motivarea ei. Dar am ramas stupefiata. Care a fost rezultatul agitatiei la UE?Pana la urma CCR decidea tot in favoarea Parlamentului.De ce s-a facut atata caz cu incalcarea independentei justitiei, ca justitia tine tot cu cel mai puternic desi are toate garantiile UE…
    Practic aceasta decizie a CCR statueaza faptul ca noi cetatenii acestei tari alegem pur TEORETIC Presedintele Romaniei, practic soarta lui este decisa de o gasca de traseisti pusi pe capatuiala care au o unica preocupare: prescrierea raspunderii penale pentru faptele lor penale.
    Ma opresc si respir.Caut in Constitutie.Nu gasesc temeiul juridic al deciziei…Constitutia se opreste la necesitatea organizarii unui referendum in caz de aprobare a suspendarii de catre Parlament…Constitutia da de inteles ca noi, prostimea decidem pana la urma soarta presedintelui ales prin vot universal…CCR zice ca nu!Noi nu mai contam…..
    Iar iau aer in piept. Adica pentru care mama dracului de libertate si independenta a justitiei trebuie noi sa ne batem? Pana la coada cine hotaraste soarta Presedintelui Romaniei?
    Poporul prin referendum, sau o gasca?
    Doriti probe?Sa le trimiteti cui?Carei instante ? Din care Tara?

    • GameTheory spune:

     Foarte bine zis, din nou, Silvia; iertaţi-mă că vă tot laud!

     Dar de unde aţi luat-o cu ,,ultima decizie a CCR, pronuntata astazi, decize care statueaza dreptul Parlamentului Romaniei de a hotari soarta Presedintelui tarii in situatia in care acesta din urma nu va fi demis in urma referendumului.”

     Vă rog explicaţi în detaliu! Mă voi uita şi eu până atunci, cu grijă, la articole…

  • Fanu spune:

   Ca sa verifici ca nu a votat nimeni pentru tine…recomand o vizita la urne pe la ora 10..sa verifici listele…daca e vreun CNP …sau semnatura acolo…apelezi 112!!!

   Eu asta voi face la ora 10:30 !

 9. Silvia spune:

  Erata
  Aveam mai multe intrebari umile..

 10. baimareankka spune:

  Oricum, sloganul va fi iarasi: Veniti cat de multi, cat de devreme si (votati) cat de des puteti.
  Cel mai important este insa NUMARATUL ….si acolo trebuie observatori….

  Poate ar fi bine sa faceti pozele sau inregistrarile incognito….Si/sau cu motorul masinii pornit…. Altfel riscati sa fiti luati in suturi de alti “observatori” locali, aburiti sau nu de promisiuni sau alcoolul ce va curge garla iarasi…
  Oficial, … http://www.osce.org/odihr/elections/70293. Sau un hotline temporar.

  La fel, http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Things_citizens_can_do_to_monitor_elections

  Va trece mult pana va fi asa: http://www.youtube.com/watch?v=I3_xFb1sWKU&feature=player_embedded. Totusi, exista si http://www.fileguru.com/apps/spy_sms_catcher_for_sanyo_incognito

 11. vida clara spune:

  Votul meu este “cuvant de onoare”. Am batut palma cu Base sa ma reprezinte si eu, cata
  vreme este respectat contratul intre parti, nu am de ce rezilia acest contract.
  Cu toate ca eu consider ce cea mai eficienta,solutie era, ca daca au impins lupta din
  ring in camp, sa-i “batem” si stand in maini si stand in cap, cu toate ca in ochii mei
  Basescu a pierdut niste bune puncte, am sa fac asa cum o sa-mi semnalizeze, lasandu-i
  eu mana libera sa joace, bazandu-se pe ultima informatie ce-i intra, in ordine cronologica,
  la tartacuta.
  Deocamdata, vad ca se merge pe “boicot”.Deocamdata, merg si eu, tot pe boicot.
  Dupa cum “urla presa” se pare ce decizia asta va ramane batuta in cuie.
  Atunci, dam mana cu mana si, boicot.

 12. Codru Vrabie spune:

  Otilia, e foarte okay chemarea, insa mai exista si http://www.alegericorecte.ro/, care poate fi utilizat exact la fel :) succes! –CodruComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Otilia Nutu


Otilia Nutu

Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum. Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)