Home » Administratie »Global / Europa »Opinie » Citesti:

Prioritățile României în următorii ani

Laura Stefan septembrie 23, 2014 Administratie, Global / Europa, Opinie
7 comentarii 1,409 Vizualizari

La începutul lunii, CEPA, un important think-tank american, a organizat la Bu­curești o conferință importantă despre dru­mul României în viitorii ani. Ideea cen­trală este că America are ne­voie de un cap de pod solid în Europa de Est, de un partener care înțelege că fără democrație și stat de drept România nu poate progresa. Printre vorbitorii străini s-au aflat fostul am­basador american în Ro­mâ­nia Mark Gitenstein, ac­tua­lul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, Ed­ward Lucas, pe care îl cunoașteți probabil din The Economist, și Don Lothrop de la Ro­mania One. Toți sunt oameni cărora le pasă de România și care fac tot ce le stă în putere ca să crească profilul țării noastre pe plan internațional. Înregistrarea in­te­grală a dezbaterilor a fost publicată pe si­te-ul revistei 22.

CEPA a publicat un raport despre prio­ritățile României în următorii ani, generat după consultarea unui număr semnificativ de experți români și americani. Statul de drept, îmbunătățirea guvernanței publice și reformarea sistemului partidelor po­li­tice sunt, în viziunea experților, chestiuni esențiale, care ar trebui să se afle în cen­trul relațiilor româno-americane alături de parteneriatul în cadrul NATO. Con­so­lidarea instituțiilor anticorupție, asi­gu­ra­rea independenței și imparțialității an­che­telor în cazurile de corupție, recuperarea banilor furați și aducerea lor la bugetul de stat, promovarea oamenilor în sistem pe cri­terii de profesionalism și competență sunt doar o parte dintre obiectivele con­siderate ma­jore în capitolul referitor la statul de drept. În privința guvernanței pu­blice, prio­ritățile sunt trans­pa­ren­ti­zarea administrației, pro­movarea oamenilor pe cri­terii de competență, pri­va­tizarea întreprinderilor de stat, iar pentru cele ca­re rămân în administrarea statului func­țio­narea lor du­pă regulile economiei de piață și ale con­curenței egale cu jucătorii privați din piață. Închiderea de facto a pieței po­litice și comportamentul cartelar al jucă­to­rilor deja existenți pe piață șubrezesc ca­pa­ci­tatea României de a progresa. E nevoie de modificarea majoră a regulilor de în­re­gistrare a unui nou partid politic prin scă­derea numărului de semnături, precum și de reguli noi privind finanțarea partidelor politice. În mod ideal, acestea ar trebui să fie temele de dezbatere în campania pre­zidențială care se apropie.

Din păcate, România nu își permite în acest moment luxul de a merge încet pe calea transformării în aceste domenii, pen­tru ca peste 200 de ani să devină o de­mo­crație solidă în care statul de drept e aca­să. La graniță avem un conflict militar, Mol­dova primește semnale mai mult sau mai puțin clare că după Ucraina vine rân­dul ei, Ungaria se așază în matca națio­nalismului și a luptei împotriva tuturor ce­lor care îndrăznesc să aibă o altă opinie de­­cât cea guvernamentală. ONG-urile sunt hăituite, finanțatorii străini alungați după un model asemănător celui utilizat de Putin. În acest context, România tre­buie să decidă urgent dacă își continuă dru­mul spre Vest sau cârmește spre Est. La începutul anului, Expert Forum pu­blica raportul România între UE și Eu­ra­sia. Ni s-a spus atunci că suntem exa­gerați. Din nefericire, azi vedem că aceas­tă alegere e mai urgentă decât am fi cre­zut.

Articol aparut in Revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "7 comments" on this Article:

 1. gobru spune:

  stimata doamna aveti dreptate cand afirmati ca nu exista ca tema de dezbatere modificarea regulilor de infiinatre al unui nou partid politic: doar M MACOVEI a propus si si-a propus acest lucru.
  Detalii :
  1.http://www.monica-macovei.ro/blog/2014/02/23/doar-500-de-membri-fondatori-pentru-infiin%C8%9Barea-unui-partid-politic-propunerea-mea-pentru-schimbarea-vie%C8%9Bii-politice/
  ( februarie 2014)
  2. http://www.ziare.com/monica-macovei/stiri-monica-macovei/macovei-vrea-sa-schimbe-legea-partidelor-daca-ajunge-presedinte-1318312
  (declaratie la Tg Mures in timpul campaniei pentru strangerea de semnaturi)
  3.http://www.ziare.com/monica-macovei/stiri-monica-macovei/macovei-vrea-sa-schimbe-legea-partidelor-daca-ajunge-presedinte-1318312

 2. Dedalus spune:

  Desigur ca preocuparea e laudabila. Telurile generale sunt surprinse in raport si documetnarea atinge punctele critice.

  De aici insa si pana la o semnificatie practica, mai e un drum destul de lung. Astfel, solutiile de genul “Push decisions to the private sector or local level where possible.” (citat din Raport) sunt intotdeauna acceptate de toata lumea, tocmai pentru ca nu au aplicabilitate practica directa.

  Eu as chema autorii studiului sa indice o abordare practica a reformei.

  Dupa parerea mea (pe care cred ca am pus-o de muuulte ori pe Contributors), prioritara este educatia, deoarece orice ai vrea sa schibi, e nevoie de oameni sa o faca.

  O tara este ceea ce sistemul ei educativ este.

  Dar de la aceasta asertiune si pana la semnificatie practica mai sunt necesare modificari de legi si adoptari de hotarari de Guvern si ordine de ministru, care sa modifice o practica sociala distorsionata grav in invatamant.

  Ce-i de facut?

  • eu****** spune:

   Educatia intotdeauna este un LTO.

   Pana sa ajungem la finalizarea cu bine in crearea si dezvoltarea unui sistem de educatie performant, poate ca ar trebui sa incepem simplu prin a ne dori sa avem O EDUCATIE ADEVARATA – si nu o spoiala…

   Dorinta, ca sa devina actiune, are nevoie de forta oamenilor – deci de o societate civila activa care sa ceara ceea ce este normal si firesc: sistemul performant de educatie.

   Pana acum parti importante din societatea civila , adicalea parintii – principalii beneficiari indirecti ai sistemului de invatamant – servesc cu mult brio sistemul neperformant. Toate vaietele legate de invatamant sunt, in marea lor majorate, false.

   Oamenii performati aleg sa plece din tara – si bine fac!

   In consecinta este nevoie de o societate care intai sa ceara si apoi sa impuna EDUCATIA PERFORMANTA!

   Orice copy-paste ar trebui azvarlit rapid la cosul de gunoi al istoriei!
   Oare poate RO sa faca asta?

 3. smaranda spune:

  Daca “România trebuie să decidă urgent dacă își continuă drumul spre Vest sau cârmește spre Est” apoi nu mai este timp. Sintem in vest de facto dar ca mentalitate in alta parte. La mentalitati sa lucreaza mai greu asa ca rabdare. SUA poate pregati un plan de dezvoltare economica rapida in Romania si atunci vom vedea ca si mentalitatea va avea modificari sensibile in bine. Plagiatorul asta alearga de nebun in China dupa sfaturile lui socru- Sirbu si nu intelege in ce barca se afla. Imbecilii astia cred ca Romania este o afacere familiara si ne trateaza de fraeri. A venit timpul sa-l trimitem in alta parte ca pe Bombomel.

 4. eu****** spune:

  Daca cineva mi-ar pune o intrebare simpla: vrei sa fii mai bogat decat esti acum? as raspunde rapid DA. Si poate ca sunt multi care ar raspunde la fel.

  Ei bine atunci ar trebui

  1. sa fie starpita coruptia si redusa birocratia,
  2. invatara pe bune – nu educatia cu diplome cumparate,
  3. incurajate si stimulate initiativele private si
  4. oamenii sa fie, in continuare, liberi sa isi exprime parerile fara sa fie executati rapid, electronic de oamenii puterii!

  Si toate acestea se pot face intr-un termen de 5 ani de zile!

  Oare cine este persoana care ar putea sa faca toate acestea pentru mine?

 5. Monica spune:

  Prioritatea prioritatilor este sa scapam tara din ghearele Grupului Infractional Organizat usl, sa pastram si sa intarim independenta justitiei, sa-i trimitem in puscarie si sa confiscam integral averile infractorilor, care au devalizat tara, si ale judecatorilor corupti, care i-au favorizat atitia ani,
  sa inchidem Latrinele lui Felix si Guita, adevarate oficine ale minciunii, calomniei, dezinformarii si intoxicarii persoanelor cu un IQ foarte scazut, sa-i impiedicam pe banditii din usl sa fraudeze din nou alegerile.
  Astea sunt problemele care ne intereseaza.
  Ce trebuie sa facem ?
  Nu este suficient sa mergem la vot si sa nu votam pe nimeni apropiat de Grupul Infractional Organizat usl.

 6. Grammaticus spune:

  stimata Doamna, nu “Romania” decide incotro merge! Ci politrucii care tin ostatica democratia si au puterea pot decide asa, daca nu cumva avem marele noroc de a nu iesi Ponta!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Laura Stefan


Laura Stefan

Laura Stefan a studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a absolvit studiile masterale la Facultatea de Drept a Univestitatii din Cambridge. Lucreaza ... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)