Home » Administratie »Analize »Cultura »Opinie » Citesti:

Scurt tratat despre mutilarea unei instituţii sau Institutul Cultural Român sub mandatul domnului Andrei Marga

Ioan Stanomir ianuarie 15, 2013 Administratie, Analize, Cultura, Opinie
1 comentariu 1,165 Vizualizari

Instalarea domnului Andrei Marga la conducerea ICR, după ce în prealabil politicienii USL au schimbat legea de organizare, prin intermediul unei Ordonanţe de urgenţă, a marcat debutul uneia dintre cele mai spectaculoase involuţii dintre cele pe care le-a cunoscut România după decembrie 1989. Într- o ţară obişnuită cu legea implacabilă a discontinuităţii şi amneziei programatice, ICR-ul administrat de Andrei Marga a urmat un parcurs care a şocat prin rapiditatea şi profunzimea şi brutalitatea schimbărilor. În numai câteva luni, noul management de la ICR a reuşit să elimine în totalitate orice memorie a bunelor practici pe care acest organism şi le dezvoltase în anii din urmă. În numele unei ambiţii prometeice, domnul Andrei Marga şi-a propus un obiectiv îndrăzneţ, acela de a şterge punţile de comunicare cu trecutul demonizat al ICR de dinainte de numirea domniei sale. O politică de damnatio memoriae a lovit ICR. De aici, evident şi nevoia de a impune proceduri şi valori care să le înlocuiască pe cele precedente.

Strategia noului ICR al domnului Andrei Marga poate fi rezumată prin apelul la două instrumente, discursive şi organizaţionale- condamnarea, în bloc ,a “ moştenirii “ preluate, pe de o parte, oficializarea unui autoritarism administrativ, pe de altă parte. În noua filosofie de guvernare a domnului Andrei Marga, cele două abordări sunt complementare, de vreme ce delegitimarea eforturilor anterioare este justificarea plauzibilă a brutalităţii cu care domnia sa solicită aplicarea propriei sale voinţe.

Ţinta acestui program de tăgăduire a oricăror merite sunt toţi cei asociaţi, de o manieră sau alta, cu ICR-ul prezidat de H. R. Patapievici. Într-una dintre recentele declaraţii publice ale sale, domnul Andrei Marga condamna, fără echivoc, gestiunea culturală de la ICR Paris, punând-o sub semnul incompetenţei şi oferind,prin contrast, imaginea revigorantă a noii echipe promovate de domnia sa. Sagacitatea cu care preşedintele ICR îşi atacă foştii colegi nu este intâmplătoare- cei revocaţi din funcţie au păcatul participării la un proiect cultural “ anti-naţional” şi cosmopolit. În plus, înlăturarea lor permite intrarea în scenă a personalităţilor girate de Andrei Marga, intelectual şi politic.

Aşa cum protestele generate de concursurile organizate pentru posturile de referenţi la Institutele Culturale din străinătate au probat-o, procedurile aplicate de către noul ICR se definesc prin chiar încălcarea procedurilor anunţate , anterior. Ceea ce şochează, în cazul acestui episod, dar nu numai, este seninătatea cu care managementul ICR decide să ignore orice cerinţă de transparenţă şi predictibilitate instituţională. Totul se realizează ca şi cum mediul public ce înconjoară ICR nu are nici o relevanţă- pornind de la premiza , corectă, a sprijinului politic de care beneficiază, domnul Andrei Marga a hotărât să trateze pe toţi criticii săi cu indiferenţă suverană.

Maniera în care au fost scoase posturile la concurs, fără ca finanţarea acestora să fie cu adevărat asigurată, este parte din efortul mai larg de refondare a ICR pe temelii şubrede şi problematice. Faptul că, la Iaşi, filiala ICR şi are sediul oferit de Uniunea Scriitorilor nu este întâmplător. După cum nu este un accident faptul că nimeni de la USR Iaşi nu poate da informaţii privitoare la modul în care vor fi acoperite cheltuielile. În fapt, ceea ce contează pentru domnul Andrei Marga nu este apariţia unei structuri viabile, ci consolidarea unui cadru destinat să cimenteze legătura cu Uniunea Scriitorilor, în vederea recâştigării credibilităţii minate de recentele controverse.

Şi dacă la Iaşi totul este, spre a –l relua de Cassian Maria Spiridon, doar o “ abstracţiune”, la Târgu Jiu numirea lui Ion Deaconescu la conducerea ICR-ului local este omagiul adus unei venerabile personalităţi, trimise de către România lui Nicolae Ceauşescu la Paris, spre a încerca scoaterea lui Emil Cioran de sub influenţa emigraţiei “ reacţionare” .

Remarcabil şi susţinut, efortul domnului Andrei Marga a fost unul de succes. Obiectivul este atins. Domnia sa a dovedit că scenariul românesc al distrugerii instituţionale este realizabil cu eficienţă occidentală. În câteva luni, ICR a fost domesticit. Indezirabilii au fost sau eliminaţi sau reduşi la tăcere. Misiunea din trecut a ICR a fost regândită. Vechile iniţiative ale ICR au fost, la rându-le , abandonate, cu riscul compromiterii relaţiilor cu partenerii externi sau cu segmentele profesionale autotohtone. Noi alianţe au fost imaginate, spre a înlocui ceea ce s-a înlăturat. Recrutările de personal sunt realizate în deplinul respect al regulilor ce au la bază voinţa necontestată a preşedintelui ICR. Ceea ce părea dificil de anticipat este realitatea cotidiană de acum. Prin aplicarea scurtului său tratat de mutilare/transformare instituţională, domnul Andrei Marga a ridicat, sub ochii noştri,un nou ICR, menit să dureze atâta vreme cât sponsorii săi politici îi vor acorda încrederea lor.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. dusu spune:

    ei si!romanica merge mai linistita inainteComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)