Home » Advocacy » Citesti:

Grupul „Citadel” şi perspectiva primului think tank de politică internaţională la Cluj

Valentin Naumescu noiembrie 6, 2013 Advocacy
3 comentarii 1,060 Vizualizari

Înfiinţarea Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL de la Cluj, în primăvara acestui an, a pornit uşor şi relaxat ca un exerciţiu intelectual de weekend, fiind o iniţiativă spontană a unor tineri specialişti în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, studii europene, studii americane, studii culturale şi economie internaţională din cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai. Destul de repede s-au alăturat dezbaterilor (aproape) lunare de la Citadel şi profesori ai altor facultăţi, departamente şi institute de cercetare, atraşi de ideea unui cadru generos de dezbatere şi reflecţie pe teme de pe agenda internaţională. Fără ierarhie, fără funcţii, fără organizare structurală, fără mize de putere, fără buget, fără ştampile sau birocraţie, fără liste de adeziuni şi cotizaţii. N-avem nimic de cerut şi nimic de împărţit. Tot ceea ce interesează sunt oamenii şi ideile lor, observaţiile fine şi abordările fundamentate ale tematicii din politica lumii. Aşteptăm lângă noi oameni instruiţi, indiferent de generaţie, care au ce spune în acest domeniu, oameni cu viziune, cu idei bune şi deschidere analitică largă şi, evident, cu interes profesional, cultural sau intelectual pentru politica şi economia internaţională.

Când, la conferinţa inaugurală din 29 martie despre starea parteneriatul transatlantic, secretarul de stat Bogdan Aurescu şi-a exprimat speranţa ca Citadel să fie, în pofida numelui, o cetate (citadelă) intelectuală deschisă tuturor celor care doresc să participe la acest proiect informal, nu un grup închis, am realizat că a rostit formula magică a succesului nostru: deschidere, flexibilitate, caracter informal, la care aş adăuga multidisciplinaritate şi abordări globale, argumentate, toate bazate pe analiză factuală, pe lecturi şi spirit critic. Contribuţiile specifice ale unor profesori consacraţi precum Nicolae Păun, Vasile Puşcaş, Marius Jucan, Călin Felezeu, Dan Dungaciu, ale unor conferenţiari şi lectori în ascensiune precum Sergiu Mişcoiu, Mircea Maniu, Gabriela Ciot, Gabriel Gherasim, Marius Lazăr, Laura Herţa, Florin Duma sau Liviu Ţîrău, ale unor diplomaţi de top precum Bogdan Aurescu, Adrian Vieriţa, Nicolae Stan şi ale multor tineri doctoranzi şi masteranzi din universitatea clujeană conferă Grupului de Reflecţie Citadel expertiza, deschiderea dar şi entuziamul de care are nevoie pentru a aborda dezbateri şi analize ale unor dosare complexe de politică internaţională.

Până acum, Grupul „Citadel” (numele folosit este în engleză şi nu echivalentul în română, pentru singurul motiv că membrii fondatori au ales varianta de denumire cu deschidere internaţională maximă, o parte din evenimente desfăşurându-se în engleză) a organizat următoarele conferinţe, dezbateri şi mese rotunde, cu următorii vorbitori principali (keynote speakers):

29 martie a.c.: „Parteneriatul strategic România – Statele Unite în contextul dinamicii parteneriatului transatlantic” (Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe);

14 mai a.c. „2008 – The Anatomy of a Financial Crisis” (Rares Pateanu, Director Executiv în cadrul Morgan Stanley Bank, Montreal, Canada);

18 iunie a.c. „Orientul Mijlociu şi Nordul Africii: Dinamici şi perspective după primăvara arabă” (ambasador Nicolae Stan, MAE, prof. univ. dr. Călin Felezeu, Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Lector univ. dr. Marius Lazăr, arabist);

21 octombrie a.c. „Europa şi Statele Unite astăzi: Reflectări reciproce şi interacţiuni” (Ambasador Adrian Vieriţa, MAE, prof. univ. dr. Marius Jucan, coordonatorul programului de studii americane şi transatlantice).

Vineri, 8 noiembrie, este programată o altă dezbatere de actualitate, cu patru invitaţi de prestigiu: „Summitul de la Vilnius, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova”. Prezentările iniţiale vor fi susţinute de secretarul de stat în M.A.E. Bogdan Aurescu, E.S. Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, prof. dr. Vasile Puşcaş, Directorul Institutului de Cercetări Europene, prof. dr. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, urmate de opinii, comentarii şi întrebări din partea publicului.

Grupul Citadel intenţionează să dezvolte şi să diversifice programele actuale de conferinţe şi dezbateri publice cu asumarea unor teme de cercetare şi editarea unor volume de contribuţii pe teme de relaţii internaţionale, studii de securitate şi analiză politică internaţională, democraţie şi conflicte regionale, restructurarea ordinii postbelice, paradigma occidentală astăzi etc. În pregătire, volumul Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (editor Valentin Naumescu), care va apărea anul viitor în Marea Britanie.

Pe termen mediu şi lung, fără să existe vreo constrângere de termen, format, comandamente politice etc., exclusiv în funcţie de resursele umane disponibile şi de interesul local sau regional, luăm în considerare constituirea unui think tank autentic de politică internaţională, cu tot echipamentul aferent: website, o publicaţie periodică, elaborarea de studii, documente de poziţie şi policy papers.

Dar, până atunci, dezbaterea de vineri, 8 noiembrie, va fi o excelentă oportunitate pentru publicul avizat din mediile universitare clujene să afle şi să înţeleagă mai multe de la invitaţii Citadel cu privire la complicatul proces de „extragere” a Republicii Moldova din zona gri a Europei (există un preţ care trebuie plătit?), precum şi despre tentativa de înscriere oficială a micii republici ex-sovietice pe o traiectorie europeană definitivă. Capcanele şi rezistenţele în regiune au fost şi sunt încă multe iar competiţia dintre Uniunea Europeană şi Rusia pentru influenţă în „zona de periferie” a continentului (cele şase state membre ale Parteneriatului Estic) va continua şi după Summitul de la Vilnius, chiar în condiţiile (maximale) în care Ucraina, Georgia şi Republica Moldova vor semna/parafa Acordurile de Asociere la Uniunea Europeană.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. dorin valeriu spune:

  Excelenta initiativa clujenilor ! Poate ar trebui completata cu o publicatie in care sa apara textul conferintelor si cele mai interesante dezbateri.

 2. amanda13 spune:

  Minunata idee. Pentru mine ca observator acum dinafara, lipsa de interes a publicului roman pentru geopolitica si in general pentru absolut tot ceea ce nu are legatura cu razboiul politic intern mi se pare aproape o garantie a unor viitoare greseli diplomatice sau manipulari mediatice. Sper ca cei din grupul dumneavoastra sa reuseasca sa sparga aceasta lipsa de interes si sa formeze buni diplomati si intelectuali.

 3. Crisanta spune:

  Am avut plăcerea și onoarea să particip la câteva dezbateri, unde am constatat cu satisfacție că acest grup de reflecție și analiză se dovedește a fi ceea ce și-a propus: adică, a reușit să creeze un cadru generos de dezbateri și reflecții pe teme importante de pe agenda internațională cu „observații fine, abordări fundamentale, …“ la problemele majore din politica prezentului.

  Și pentru a nu fi suspectată de aprecieri în exces voi spune că denumirea de CITADEL este total neinspirată din cel puțin 2 motive:
  1) Dicționarul limbii române dispune de peste 72.000 de cuvinte din care cred că s-ar fi putut alege unul – asta din respect pentru memoria lui George Pruteanu, care ne sfătuia să nu folosim cuvinte din alte limbi dacă există echivalentul în limba română.
  2) Dacă grupul purta o altă denumire (chiar și în engleză) numai era nevoie de explicații (mișcarea este deschisă tuturor, indiferent de vârstă, grad, ierarhie), și nici de „formula magică“ a domnului secretar de stat Bogdan Aurescu, pentru că într-o citadelă, fortăreață, refugiu, etc. nu se poate pătrunde prea ușor.

  Doresc grupului longevitate cu cât mai multe dezbateri „argumentate, toate bazate pe analiză factuală, pe lecturi şi spirit critic“.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Valentin Naumescu


Valentin Naumescu

Valentin Naumescu este doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Intern... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)