Home » Advocacy » Citesti:

Solidaritate cu Curtea Constituţională a României !

Rasvan Lalu iulie 3, 2012 Advocacy
14 comentarii 2,063 Vizualizari

Într-un comunicat dat publicităţii în urmă cu puţin timp, azi 3 iulie, magistraţii Curţii Constituţionale reuniţi în plenul de nouă judecători, fac un apel de ajutor încărcat de dramatism la instituţiile statului, la opinia publică internă şi internaţională, la instituţiile internaţionale.

Pentru ca o venerabilă instituţie a democraţiei să ajungă la un apel de asemenea urgenţă şi patetism, făcut în unanimitate, înseamnă că atacul antidemocratic şi uneltirile totalitare ale noii puteri au întrecut orice limită a toleranţei.

De data asta nu mai e de glumă: statul de drept este în pericol real şi iminent !

Ajutaţi Curtea Constituţională, ajutaţi România !

CURTEA CONSTITUTIONALĂ A ROMÂNIEI

C O M U N I C A T

Judecătorii Curţii Constituţionale, reuniţi în plen la data de 3 iulie 2012, luând act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa Curţii Constituţionale, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţii, au decis să facă următoarele precizări pentru toate autorităţile publice prevăzute în Titlul III al Constituţiei – Parlament, Preşedintele României, Guvernul României, Administraţia publică centrală, Administraţia publică locală, Autoritatea judecătorească – precum şi pentru toţi cetăţenii României:

În conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentală, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.

În cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constituţională şi-a exercitat cu toată responsabilitatea atribuţiile stabilite prin Constituţie, activitatea ei fiind apreciată atât de forţele politice şi de instituţiile juridice interne, de cetăţeni, cât şi de instituţiile similare din alte state şi de organizaţiile internaţionale.

Prin activitatea sa, Curtea Constituţională s-a manifestat ca o adevărată instanţă naţională a apărării drepturilor omului şi a instituţiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului ţării ca stat democratic şi de drept.

Tinem să subliniem că, prin activitatea lor, judecătorii Curţii Constituţionale, fideli jurământului depus, au asigurat respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor.

Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei. Această măsură încalcă grav dispoziţiile art.145 din Constituţia României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili – adică nu pot fi revocaţi.

Pentru garantarea imparţialităţii, Constituţia prevede reînnoirea Curţii cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, iar judecătorii să nu fie numiţi de una şi aceeaşi autoritate ci, într-o proporţie egală de câte trei judecători, de către Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedintele României.

Ne adresăm pe această cale atât Parlamentului, cât şi Preşedintelui României să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave, prin precendentul care se creează şi prin deprecierea imaginii internaţionale a ţării.

Neaparţinând niciunei puteri în stat (legislativă, executivă sau judecătorească) şi niciunui partid politic, atribuţiile Curţii sunt concretizate în deciziile şi hotărârile adoptate şi care sunt general obligatorii pentru autorităţile publice, celelalte instituţii publice, persoane juridice private şi persoane fizice. De aceea, Curtea Constituţională, în raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decât dispoziţiilor Constituţiei României.

Având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene.

Plenul Curţii Constituţionale a României în următoarea componenţă: Augustin Zegrean, preşedintele Curţii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lăzăroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader – judecători.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "14 comments" on this Article:

 1. Noel spune:

  Ok! Acum, zi-ne cum sa ajutam. Si nu veni cu clisee de Europa Liberă…

 2. ionescu spune:

  nu este nici o problema; institutia asta ca de altfel majoritatea institutiilor publice romanesti
  si au dovedit inutilitatea generalizata in ceea ce priveste apararea intereselor nationale sau ale celor multi.
  inca un fapt pozitiv este ca oricum domnul basescu vrea sa demisioneze cu conditia ca sa se schimbe constitutia.daca privesti lucrurile din acest punct de vedere nu poti sa fii decit satisfacut

 3. Pinno spune:

  Povestire:
  Doua echipe intra in teren pentru un meci. Arbitrul vegheaza ca regulile jocului sa fie respectate. Acorda cartonase, 7 sau 11 m., out, ofside etc., in functie de regulile fiecarui joc.
  Arbitrul poate gresi, dar la toate meciurile care conteaza, el exista.
  Asa este si cu CCR. Poate gresi citeodata, dar NU mereu si nu sistematic sau in forma continuata.
  Se pare ca acum USL (dupa inteventia ambasadorului american) vrea sa transforme arbitrul intr-un observator (ca la fotbal, observator federal). Ia notite, le dezbate si pleaca acasa. Pe teren se pot incaiera cit vor. Scorul este impus de echipa mai voinica (mai numeroasa), pe care a trmis-o poporul in teren. Lege nu mai exista. Nici buna, nici rea. DELOC. Doar exercitii de analiza (ca in procesul etapei, chibiti institutionali).

 4. aspazia spune:

  O puteti ajuta,in orice modalitate doamnelor si domnilor.,Puteti ajuta institutiile statului, care acum sunt atacate de “revolutia borfasilor”, sa ramana in picioare .Sa iesiti la mitingul de joi orele 18 ,indiferent de cine este el organizat, sa protestati impotriva distrugerii oricaror institutii ce apara statul de drept.
  Nu uitati, odata clica infractorilor instaurata la putere,va va fi foarte greu sa mai supravietuiti.
  Ei cei ce provoaca asemenea lovituri de stat, isi doresc ca statul sa fie neguvernabil, sa-si faca afacerile si hotiile fara a avea deasupra capului o eventuala sabie a lui Damocles.
  Credeti ca odata instaurata aceasta anarhie veti mai putea incasa pensia sau salariului asa mici cum sunt ele acum. NU,NU daca nu ati inteles acest parlament hulit de multi dintre noi, dar compus din foarte multi infractori, are interes sa darame tot ceea ce s-a facut bun in ultimii ani in anumite domenii. EI VOR TOTUL PENTRU EI e clar nu?
  MInt, jefuiesc, transforma totul intr-o mocirla urat mirositoare, in care noi stam cu capul la fund, iar ei isi impart inele de aur gasite.
  Ce vot putea sa dea un infractor ca senatorul Catalin Voicu?votul pungasilor nu?Ce vot pot da oamenii lui Voiculescu? votul securistilor nu?
  Fara culoare politica, ganditi-va dragi cetateni, Ponta si Antonescu au atacat grav institutiile statului puterea legislativa si puterea judecatoreasca. Ce mai vreti? Vom asista in curand la arestari de pe strada ca in anii 47-70, la preluari de proprietati,si ce daca ai acte, lasa ca facem noi unul nou. E grav, foarte grav ceea ce se intampla. TREZITI-VA Anarhia bate la usa si odata cu ea INFRACTORII si SARACIA LUCIE.

  • andrei spune:

   Mitingul de joi e organizat de unii care pănă în mai făceau și ăștia de la USL. Deci, de ce să îi sprijin?

   • Emil spune:

    Pentru ca cei din PDL nu au facut deloc ceea ce fac banditii din usl.
    Cei din PDL au salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, au scos tara din recesiune si au readus-o pe crerstere economica, au declansat si au sustimut lupta impotriva coruptiei, au limitat, au atenuat si au redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale asupra tarii, au respectat constitutia, legile tarii si deciziile Curtii Constitutionale.

 5. Dan Ionescu spune:

  “…venerabila institutie…”
  Imi pare rau, dar o institutie unde se dau verdicte de constitutionalitate cu scoruri de 5-4, ca sa dau doar un exemplu, si ai carei membri sunt numiti de politicieni, nu e deloc venerabila.

  Ce vrea sa faca USL e sa schimbe proportia intre judecatorii prieteni si cei neprieteni lor. Adica sa inverseze ce-au facut si Basescu si PDL in avantajul lor, la timpul lor. Deci nu fiti ingrijorat, nimeni nu vrea reforma, doar avantaje. Ca si pana acum.

  Cand CCR va contine magistrati adevarati, valorosi in profesia lor, alesi de corpul magistratilor si nu desantati acolo pentru ca sunt uneltele politicului trimise sa netezeasca asperitatile din drumul unui partid sau unui presedinte, da, o voi numai venerabila. Pana atunci, nu.

  • Monica spune:

   Deciziile CC cu 5 – 4 nu inseamna ca sunt politice.
   Sunt chestiuni clare, iar atunci decizia este 9 – 0, cum ar fi cine reprezinta statul, pentru ca este scris clar in constitutie.
   Sunt chestiuni de interpretare, cum ar fi daca pensiile pot fi, sau nu, reduse. Nu scrie nicaieri in constitutie ca pensiile nu pot fi reduse. La o asemenea problema, se da o decizie subiectiva, in functie de modul cum este intrepretata vreo alta prevedere. (Nu se pune problema daca sunt bani la fondul de pensii, sa se reduca pensiile, ci daca nu sunt bani, pentru ca fondul de pensii este prabusit, pentru ca veniturile la fondul de pensii sunt mai mici decit trebuie sa plateasca statul pensionarilor, care sunt mai multi decit cei care contribuie la fondul de pensii.)

 6. CCR a arbitrat incorect meciul Băsescu – Ponta. Trebuia să arate că Băsescu are ultimul cuvânt, dar el nu se poate opune fără să justifice în fața Parlamentului, acțiunilor de politică europeană ale guvernului.

  De fapt opoziția lui Băseascu a fost prostie crasă. Putea să stea pe margine și să puncteze greșelile guvernului. Cam așa ceva se și aștepta de la președinte după „fosta” Constituție.

  Acuma Băsescu își va scoate susținătorii, inclusiv PDL-ul, în afara arenei politice.

 7. Stelian spune:

  Domnule profesor Lalu,
  Dumneavoastra ati avut initiativa de a-l actiona in judecata pe impostorul fara onoare, prim-ministrul (din pacate) Ponta; va asigur de repectul si sprijinul meu – sper ca si al altor compatrioti, din tara si din afara- neconditionat.
  Ceea ce se intimpla acum in parlament, ceea ce se intimpla cu Avocatul poporului si CCR este absolut halucinant, efectiv , cred ca toti cei care cred in legalitate si in statul de drept sint socati.
  Sint un licentiat universitar fara alte titluri, in domeniul tehnic, lucrez departe de tara dar familia este inca acolo.
  Ceea ce as astepta de la dvs. si de la alti onorati profesori care posteaza aici, pe “contributors.ro” este o solutie juridica : cum putem ataca infamia in curs de desfasurare, data fiind incredibila agresivitate si formidabilul tupeu care ni se arata ? Bineinteles , in limitele Constitutiei si ale legilor in vigoare.
  Cred ca nu numai eu astept un raspuns la aceasta intrebare, si cred ca domniile voastre ne-ati putea da o idee, caci, daca nu, atunci cine ?

  • Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

   Stimate domnule Stelian, ca si Dvs. sunt adeptul formelor legale si constitutionale de lupta. Asta înseamna folosirea acelor puteri în stat care nu au fost (înca ?) ocupate de actuala putere.

   Ceea ce traim zilele acestea este un caz clar de dictatura parlamentara: un parlament care nu mai tine seama de nici o lege, nici macar de constitutie si exercita puterea în mod arbitrar si dictatorial.

   Arma principala de lupta trebuie sa fie plângerea în justitie, la toate institutiile interne si internationale si mobilizarea opiniei publice. Se fac si se depun deja plângeri în justitie împotriva faradelegilor la care asistam. Fara lupta nu ne dam batuti.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Rasvan Lalu


Rasvan Lalu

sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena) Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)