Home » Analize » Citesti:

“Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara.”

Marius Mioc octombrie 12, 2013 Analize
16 comentarii 1,599 Vizualizari

Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)

Să lăsăm “experţii” din presa bucureşteană să se plîngă în continuare că nu s-au deschis arhivele ca să aflăm adevărul despre decembrie 1989 și să facem referire la cantitatea aia căcălău de date din arhivele deja disponibile, dar care nu interesează pe nimeni. E vorba de declaraţii din dosarul procesului “celor 25″ al revoluţiei de la Timişoara (inculpaţi Ion Coman, Radu Bălan şi alţii), scoase la iveală de asociaţia 21 Decembrie din Bucureşti prin saitul dosarelerevolutiei.ro şi semnalate de cercetătorul american Richard Andrew Hall.

Generalul Emil Macri (şeful Direcţiei a II-a a Securităţii – Contrainformaţii Economice), declaraţie din 2 ianuarie 1990 (cînd era cercetat, va fi ulterior inculpat):
“Rezumînd sintetic informaţiile obţinute ele nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date la eşalonul superior respectiv generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare”

Macri020190_1

Macri020190_5

Nicolae Mavru, fost şef al secţiei ‘Filaj şi investigaţie’ de la Securitatea Timiş, declaraţie din 13 ianuarie 1990: “…la ordinul col. Sima Traian, au primit şi ei misiuni de a observa şi sesiza aspecte din masa manifestanţilor, din diferite zone ale oraşului în sensul de a raporta dacă sînt străini (ceea ce nu prea au fost) care incită la dezordine, acte de violenţă sau altfel de acte…”

Mavru0331

Acelaşi Nicolae Mavru, declarație din 25 iunie 1991, în calitate de martor la proces:
“Deşi ne-am străduit nu am putut raporta col. Sima implicarea completă a vreunui cetăţean străin în evoluţia demonstraţiilor cît şi fenomenelor care au avut loc la Timişoara, dar cu toate acestea am observat cîţiva străini care s-au învîrtit în jurul locuinţei pastorului Tokeş”

Mavru250691_1

“Sarcina primordială pe care am primit-o de la col. Sima a fost dacă în evenimentele declanşate la Timisoara erau implicate elemente străine din afara ţării. Cu toate eforturile făcute nu a rezultat lucru pe linia mea de muncă.”

Mavru250691_2

Declaraţia lui Liviu Dinulescu, căpitan la Serviciul Paşapoarte al jud. Timiş, în decembrie 1989 locotenent major ofiţer operativ de contraspionaj în Securitatea Timiş, dată în 26 iunie 1991, în calitate de martor la procesul revoluţiei din Timişoara:
“În dim[ineaţa] de 19 dec. ’89 şeful de serviciu a ţinut o şedinţă unde ne-a comunicat în esenţă că atît şefii de la organul local cît şi cei de la Bucureşti sînt nemulţumiţi de noi că nu sîntem în stare să le aducem informaţii din care să rezulte că cetăţeni străini ar fi implicaţi în declanşarea şi continuarea evenimentelor de la Timişoara. (…) Precizez ca anterior declanşării evenimentelor de la Timişoara din datele ce le deţinea serviciul nostru nu rezulta vreun amestec din exterior în zona judeţului Timiş.”

Dinulescu260691_1

Filip Teodorescu (adjunctul sefului Direcţiei III Contraspionaj a Securităţii), declaraţie din 12 ianuarie 1990:
“Seara [luni, 18 decembrie 1989], după 23:00, responsabili numiţi de generalul-maior Macri Emil pe diferitele linii de muncă au început să vină să-i raporteze informaţiile obţinute. Au fost destul de neconcludente şi cu mare dificultate am redat o informare pe care generalul-maior Macri Emil a acceptat-o şi am expediat-o prin telex în jurul orei 01:00 [marti, 19 decembrie 1989]. În esenţă se referea la:
– nu sînt date că ar exista instigatori sau conducători anume veniţi din străinătate
- ancheta efectuată de miliţie pînă în seara respectivă relevă că marea majoritate a celor care au spart vitrine, au furat din magazine şi au incendiat sînt delicvenţi de drept comun, mulţi chiar recidivişti
- nu sînt identificaţi conducători şi nu rezultă să fie o acţiune organizată, ci una spontană, declanşată pe fondul nemulţumirilor generale ale populaţiei”

Teodorescu120190_1

Teodorescu120190_16

Mai citeşte:
- Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
- Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
- Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989
- O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989 (altă declaraţie a lui Emil Macri)

Mărturia lui Gheorghe Sălăjan, ofiţer de securitate însărcinat cu cercetarea penală (înregistrare audio):
- Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
- Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
- Consemnarea declaraţiei
- Întrebările adresate martorului

- Filip Teodorescu: “Un risc asumat” (recenzie a cărţii apărute în 1992)
- Securistul Radu Tinu în 1999: “La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”
- Culisele revoluţiei (4). Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist (video)
- Declaraţie de torţionar: “Arăt că am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii
- Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
- Alte documente din procesul revoluţiei la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "16 comments" on this Article:

 1. Sorin Fortiu spune:

  “Cine au fost cei care au spart vitrinele unor magazine de bijuterii si de blanuri fara a se atinge de marfuri?”
  La aceasta intrebare pot sa ofer un raspuns partial … tinerii care au iesit in strada au dorit sa lase un semn vizibil pentru a doua zi ca “ceva” s-a intamplat … eu asa am interpretat acest fenomen … am vazut cu ochii mei la Sinaia aceste spargeri sistematice de vitrine avand autori pe tinerii din zona (pe care ii cunosteam din vedere) precum si, apoi, insusirea unei singure haine de blana dintr-o vitrina (tipul a fugit cu ea sub brat de frica celor de pe strada) …

 2. mariusmioc spune:

  Domnule vitanidis, e vorba aici de declarații date în fața procuraturii, în ianuarie 1990, sau de declarații date ca martor, sub prestare de jurămînt, în procesul revoluției din Timișoara.
  În complexul studențesc cînd s-a tras nu a fost simulare, căci au fost 2 morți: Nicolae Ovidiu Muntean și Tiberiu Antoniu Florian, amîndoi studenți, cadavrele amîndurora ajungînd apoi în lotul celor incinerate la crematoriul din București. Să vă fie rușine că pretindeți acuma că se “trăgea” numai între ghilimele, că doar s-a simulat.
  Spargeri de vitrine s-au întîmplat cam pretutindeni unde o mulțime furioasă protestează împotriva autorităților (vezi Grecia sau Franța mai recent). Legat de evenimentele din Timișoara, vă invit să vizionați documentarul “Candelă împotriva timpului” unde în episodul 3 puteți vedea un om de cultură timișorean lăudîndu-se că a participat la spargerea vitrinelor: http://wp.me/pjejF-344 (vezi de la minutul 9:41 al înregistrării video)
  Pseudonimul pe care-l folosiți – vitanidis – îmi amintește de una din cele mai cunoscute gulgute despre decembrie 1989 – “cazul Petre Olaru”.
  Răposatul ziar “Ziua”, condus de fostul informator al securității Sorin Roșca Stănescu, cel care a fost dezavuat și de Clubul Român de Presă (comunicatul Clubului Român de Presă: “instituțiile de presă care colaborează cu Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac pentru prestații jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci și credibilitatea profesiei” http://www.pressclub.ro/cm/index.html#20091119 ) lansase o întreagă campanie de dezinformare bazată pe declarația torționarului comunist Petre Olaru, milițian din Crevedia care în decembrie 1989 era să fie linșat de locuitori datorită abuzurilor săvîrșite, și care pretindea că a găsit o scrisoare despre un complot KGB la care ar fi participat și fostul regizor Vitanidis. Au fost făcute sesizări la cel mai înalt nivel (președinția României condusă pe atunci de Emil Constantinescu) și verificările au dovedit că totul e minciună sfruntată. Subiectul a fost analizat într-o suită de articole care o găsiți e saitul meu:
  - Introducere http://wp.me/pjejF-14X
  - Ziarul “Ziua” dezvăluie cazul Petre Olaru http://wp.me/pjejF-156
  - Petre Olaru: cel mai căutat om din România postceauşistă http://wp.me/pjejF-15f
  - Scepticism şi sarcasm în unele părţi faţă de dezvăluirile lui Olaru http://wp.me/pjejF-15n
  - “Ziua” şi compania ripostează: Calvarul lui Olaru continuă http://wp.me/pjejF-15D
  - O victorie a bunului simţ, ca urmare a competiţiei profesionale şi economice benefice din presă http://wp.me/pjejF-15K
  - Dar basmul modern al României are rădăcini adînci http://wp.me/pjejF-15U
  (din păcate arhiva de pe internet a răposatei oficine de dezinformare “Ziua” nu mai e disponibilă, de aceea unele lincuri din cuprinsul articolelor nu mai funcționează)
  Pentru noi, cei de la Timișoara, lucrurile sînt limpezi: persoanele care susțin teoria lui Ceaușescu, precum că revoluția din 1989 a fost pusă la cale de agenturili străine, sînt de 2 feluri: idioți utili și mercenari în slujba criminalilor din decembrie 1989.

 3. Ciobanul Bucur spune:

  @ vitanis.
  Dvs. vorbiti ca martor ocular, sau va referiti la date cunoscute din lecturi?
  Daca puteti da unele detalii vazute de dvs., le-as citi cu interes.

 4. HAR spune:

  @vitanis

  in legatura cu spargerea vitrenelor, o declaratie importanta:

  Tudor Postelnicu (Ministerul de Interne in decembrie 1989): “Unii militari de la trupele de securitate ale brigazii Timisoara au facut unele provocari la unele magazine si vitrine spargind geamurile sa imprastie participantii de pe straziile din apropriere,…” (17.03.1990)

  http://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/03/15/dosarele-revolutiei-de-la-timisoara-tudor-postelnicu-unii-militari-de-la-trupele-de-securitate-ale-brigazii-timisoara-au-facut-unele-provocari-la-unele-magazine-si-vitrine-spargind-geamurile-sa-im/

 5. dusu spune:

  domnule autor; au trecut citeva zile de la aparitzia articolului :
  ce parere avetzi ?:cum a perceput populatzia in majoritatea ei ceea ce s a petrecut in Timisoara,asta in contextul in care scinteia a fost provocata de pastorul Tokes ?intr o comparatzie cu ceea ce s a petrecut la Bucuresti unde din ce am citit scinteia a fost purtata de dan iosif ?
  si cum vedetzi revolutzia intregului nostru popor,atunci cind oameni din Craiova (sute?) au fost sa ciomageasca pe cei din Timisoara ?

  • Un prieten spune:

   In calitate de participant la evenimente va informez ca oamenii adusi cu trenurile din Craiova (si nu numai), pregatiti psihologic si echipati sa infrunte dusmanii poporului si agenturili au fraternizat cu acestia dupa firescul sentiment de stupefactie si uluiala. S-au intors in mod pasnic si civilizat la casele lor promitandu-ne ca vor povesti ceea ce au vazut. Nu am vazut alte contacte in afara de imbratisari, strangeri de mana si sarutari.

   • dusu spune:

    multzumesc ca m atzi informat ; ce bine ca s au aflat ca fratzii cind au ajuns acolo !
    eu tot ma intreb de ce oare n or dus comunistii oameni din Oradea ca erau mai aproape !

    • Un prieten spune:

     Cei din Oradea, Satu-Mare, adica din vest probabil ca ar fi deturnat trenurile spre Bucuresti fiind mai bine informati. Pe olteni i-au crezul mai prosti si manevrabili, este sigur ca s-au inselat.

     • dusu spune:

      pai daca sintetzi prietenul meu,nu incercatzi sa ma manipulatzi !
      cum adica aia din Oradea le ar fi deturnat spre bucuresti ? pai acolo inca nu incepuse nimic !! sa trimita ardeleni in bucuresti sa faca ei rivolutie ?

      • Un prieten spune:

       Nu incerc sa manipulez, doar informez, iar prieten sunt cu toti cei de bun simt, altminteri … fac urat, cu tine nu este cazul.
       Pericolul venea dinspre vest, via Ungaria plina de unguri, iar vestul Romaniei este populat cu multi unguri, unul dintre acestia fiind chiar motivul/pretextul/initiatorul revoltei. Nu era nevoie ca vesticii sa faca revolutie, s-a vazut ca a fost suficienta o scanteie transmisa nu direct si nemijlocit ci prin mijloacele de comunicare ale vremii.

      • dusu spune:

       ei,multzumesc ca ma avetzi la suflet !
       deci atunci nu i or chemat pe aia din Oradea ptr ca acolo erau multzi unguri !
       si sa nu deturneze vesticii trenurile spre bucuresti.
       amu am intzeles !

  • mariusmioc spune:

   După cum spunea şi “un prieten”, oltenii trimişi de Ceauşescu să reprime revoluţia, într-o încercare de tip mineriadă, au fraternizat cu populaţia Timişorii. Unul dintre ei s-a urcat şi la balconul Operei, de unde a vorbit mulţimii. Momentul a fost înregistrat audio: http://wp.me/pjejF-1a (posibil ca cei din afara României să nu poată asculta înregistrarea audio, saitul-suport impunînd limitări pe motiv de drepturi de autor)
   La vremea aceea teoria ceauşistă cu agenturili străine nu avea credibilitate. A fost nevoie de peste 2 decenii de propagandă asiduă în slujba criminalilor din 1989, dusă inclusiv de persoane vopsite în “anticomunişti”, pentru ca această teorie să capete iarăşi oarecare credibilitate.
   Nu ştiu dacă scînteia de la Bucureşti a fost purtată de Dan Iosif. Nu cunosc exact ce s-a întîmplat la Bucureşti, dar am auzit şi varianta că au plecat oameni de la Timişoara ca să provoace scînteia acolo: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cine-sunt-timisorenii-care-au-exportat-revolutia-694200.html

   • dusu spune:

    odata am citit intr o fitzuica de bucuresti declaratzia unui (?) care relata o conversatzie de la o terasa in dupa-amiaza primei seri de proteste.erau in acel grup citziva securisti si acest dan iosif.eu shtiu aprox ce s a intimplat la Cluj,dar fosta i lele cind ai fost !
    in opinia mea(ce parca conteaza?)revolutia intregului nostru popor din 89 a desavirshit revolutia socialista.

    • mariusmioc spune:

     Eu n-aș lua prea în serios ce scriu fițuicile din București.
     După părerea mea, în urma revoluției din 1989 România a ajuns în capitalism, a rupt-o cu blocul sovietic și a devenit membră NATO. Dar poate nu sînt eu bine informat.

     • dusu spune:

      ei,intzeleg ca dvs vedetzi partea plina a paharului ! e bine ! si ca sa va raspund si la ultima propozitzie,sintetzi se pare dintre cei care shtiu sa bea din el chiar daca ii pe jumatate gol

 6. mariusmioc spune:

  Observ un lucru: Inițial, aici era un comentariu al unui domn “vitanis”, la care au răspuns alți comentatori, inclusiv eu. Văd că acel comentariu a dispărut. Poate ne explică redacția contributors ce s-a întîmplat cu comentariul ăla.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Marius Mioc


Marius Mioc

Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie ... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)