Home » Cultura »Politica & Doctrine »Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

Alzheimer institutional: ICR-ul lui Andrei Marga ca nou PCR

Vladimir Tismaneanu ianuarie 7, 2013 Cultura, Politica & Doctrine, Reactie rapida, Societate/Life
12 comentarii 3,815 Vizualizari

Numirea ca presedinte al ICR a filosofului ardelean (cum ii place sa-si spuna), fostul informator, dar nu colaborator al Securitatii (dixit Colegiul CNSAS) Andrei Marga a fost una victoriile simbolice si institutionale ale USL. Ori asa au crezut initial artizanii inscaunarii sale, incantati ca pot exorciza “duhurile” moderniste ale epocii Patapievici. In fapt, actiunile aberante ale lui Marga au mers intr-un crescendo distructiv care a ajuns acum intr-un punct in care Senatul Romaniei ar trebui sa reactioneze. Dupa ce a tratat Universitatea “Babes-Bolyai” drept o feuda unde isi putea ingadui orice, dl Marga procedeaza identic, palmuind legalitatea, in cadrul ICR. Articolul politologului Marius Stan, publicat aici, pe “Contributors”, documenteaza impecabil scandaloasele abuzuri de la ICR. ICR a devenit, la ora actuala, un nou PCR (Pile, Cunostinte, Relatii).

Cu un orizont estetic de o ingustime coplesitoare, comparabil cu acela al unor Mihai Dulea si Ion Dodu Balan (ori mai rau), Marga a codificat si a impus o strategie de un anacronism penibil. Compromis prin gafe proverbiale in fruntea Ministerului de Externe, putinofilul declarat a ajuns sa taie si sa spanzure la ICR. A fost recompensat pentru serviciile aduse “Cauzei”, desi este de banuit ca in conducerea USL devenise limpede ca omul are o problema (ori mai multe) de conectare cu realitatea.

Nu stiu ce s-a intamplat in ultimii ani cu acest intelectual, poate ca este vorba de ceea ce am numit acum cateva luni sindromul PSM (prematura senilitate maligna). Dar cum de nu-l trag de maneca colegii sai de echipa, domnii Vladimir Simon, Horia Garbea, Octavian Hoandra si Mihai Milca? Sa fie sindromul contagios?

Banc sau nu, se spune ca l-a numit ca director al ICR Paris pe criticul iesean Al. Dobrescu crezand ca este vorba de distinsul om de carte si specialist in cultura franceza Al. Calinescu. S-a asociat cu Stelian Tanase in scurgerea publica a unor informatii personale legate de persoane care ii displac (intre care Mircea Cartarescu si subsemnatul). Cand s-a dovedit dincolo de orice indoiala rationala ca a mintit fara jena in privinta legaturilor din trecut cu Securitatea, a aruncat vorbe grele imptriva “tismanenilor si paladenilor” (probabil ca se referea la cunoscuta jurnalista Rodica Palade).

Mai nou, aflu ca se petrec lucruri la marginea legalitatii sub obladuirea lui Marga. Ma refer la numiri, concursuri etc Este rasplatita, se pare, o clientela personala in deplin dispret pentru reguli, norme si proceduri. Oare va organiza dl Rares Bogdan, vechiul protejat al lui Octavian Hoandra, la randul sau unul dintre favoritii lui Marga, o executie publica pe “Realitatea TV” de genul mizerabilei emisiuni “Escrocheriile lui Tismaneanu”? Ori domnia sa prospera doar in spatiul calomniei? Va trimite oare premierul Ponta Corpul sau de Control la ICR sa vada ce invarte acolo dl Marga? Ca si Ion Cristoiu, ma intreb care este explicatia tacerii din presa (cu exceptia “Hotnews” si “EvZ”) in legatura cu aceste abuzuri? Se revine la era Nastase?

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "12 comments" on this Article:

 1. Gulean H. spune:

  S-au scos posturi la concurs ptr ICR-urile din strainatate undeva prin luna decembrie. Au fost sute de candidati care si-au trimis dosarul (extrem de voluminos, nejustificat de detaliat cu intentia vadita de a descuraja participarea). Buuuun, apoi a venit intrebarea cind se organizeaza mult asteptatul concurs. Toti candidatii verificau website-ul ICR-ului de citeva ori pe zi doar-doar sa afle in ce data se organizeaza concursul. Surpriza a venit in momentul cind in locul datei concursului s-au afisat direct cistigatorii. Tare, nu? La intrebarile insistente ale celor ce si-au depus dosarele li s-a raspuns ca de fapt a fost o selectie pe baza dosarelor – lucru care n-a fost niciodata anuntat in prealabil.
  Traiasca si-nfloreasca epoca Marga, cirmaciul ICR a toate stiutor. Amin.

 2. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  Încă un colț al preșului ce ascunde infinita mizerie ante-decembristă a fost ridicat. Și avem de ce să ne îngrozim. În acest sens Andrei Marga este exemplul perfect al devastării provocate de comunism în spațiul spiritual (și la nivel foarte înalt). Dubla gîndire orwelliană în carne și oase, ce mai !

  • immm spune:

   Nimic nou, din totdeauna Marga genereaza haos in jurul lui.
   In invatamant, in UBB, in partid, la externe, acum e randul ICR-ului, nimic surprinzator !
   (nu cred ca mai e nevoie de exemple)
   Actioneaza in mod discreționar si e plin de vanitate!
   Practic, nu se pricepe la nimic, e un diletant cu memeorie de elefant, da capo al fine !

 3. mihail nica spune:

  DESPRE MORTI, NUMAI DE BINE. SA-I FIE TARANA USOARA ICR-ULUI !

 4. Lu spune:

  Stați liniltiți, concursul e nul

  Mă amuz de două zile să citesc despre acest concurs, în condițiile în care un singur jurnalist și-a pus întrebarea: care e baza legală de desfășurare a concursului?

  Sunt funcționar public și n-am auzit de concursuri în sistemul de stat în care selecția candidaților să se facă pe bază de dosar, cum susține dl Marga. Ori toată lumea e tâmpită la ICR, ceea ce nu cred, ori și-au luat câmpii toți juriștii, ori dl Marga bate câmpii că a fost prins cu fofîrlica.

  Simona Chițan scrie corect în Adevărul:

  „Concursul de la ICR s-a desfăşurat potrivit legii privind statutul funcţionarilor publici nr.188 din 1999, completată în 2009, şi hotărârii Guvernului nr.611/2008.”

  (de aici: http://adevarul.ro/cultura/arte/cum-s-au-sarit-etapele-concursul-sefia-institute-culturale-strainatate-1_50e9bb6156a0a6567e46d8c0/index.html )

  Buun, deci ce zice HG 611 din 2008, care se refera la recrutarea funcționarilor publici:

  „Art. 46. – (1) Concursul de recrutare consta in 3 etape succesive, dupa cum urmeaza:
  a) selectia dosarelor de inscriere;
  b) proba scrisa;
  c) interviul. ”

  Ta-daaaaam!

  Dacă e vreun jurnalist pe aici, sună cineva la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, să-i întrebe ce fel ce concurs au avizat ei, că avizul e obligatoriu? Așa, concurs de dosar o fi avizat ANFP?

 5. Lu spune:

  Precizările de mai sus se referă la concursurile de referenți, nu pentru posturile de director.

 6. comentariu spune:

  Trebuie sa reamintesc axioma cunoscuta de intreaga suflare a narodului:
  -Comunistii si dintre ei prpagandistii, lucratorii in unele minstere sunt cei mai buni dintre cei buni.
  Ei au dovedit in practica atasamentul pentru valori superioare precum fripturismul si au sacrificat semenii pentru o functie si pentru a ajunge sus.
  Ceilalti sunt niste incapabili sa-si inteleaga interesul si sa faca orice pentur a se procopsi.
  Restul este teorie.
  Mergeti in cartierul Primaverii si pina la sosea si ve-ti vedea ca nu le dati pentru Ferentari, Dudesti, Giulesti sau Berceni.
  Acum la batrinete regret ca nu am dat cu gura si ca nu am fost turnator sau micator de … precum stralucitorii de dupa 45 si pina azi.
  Poate ca azi as fi fost profesorul pensionar de la Stefan Gheorghiu si v-as fi facut morala si va aratam cu degetul din vila mea de linga lacul Floreasca.

  • dusu spune:

   asta e!romanica este tara comunistilor

  • Ana Şerban spune:

   Se desemnează în funcțiile de referent, după cum urmează:

   Referent ICR Praga: Denisse Ionescu
   Referent ICR Praga: Teodora Cojocaru
   Referent ICR Viena: Radu Naghiu
   Referent ICR Berlin: Raluca Betea
   Referent ICR Berlin: Daniela Duca
   Referent ICR Roma: Andrei Vasilica
   Referent ICR Roma: Ispas Daniela Mihaela
   Referent ICR New York: Trifan Rareș Cristian
   Referent ICR Bruxelles: Mirona Măgeanu
   Referent ICR Stockholm: Petre (Buligescu) Luiza-Maria
   Referent ICR Londra: Gabriela Mocanu
   Referent ICR Varșovia: Bogdan Nicolae Ionescu

   Păi să îă luăm pe rând!!!!! 6 dintre cei 12 referenţi au legături care se văd din avion cu PCR-ul
   adică sistemul de PILE-CUNOŞTINŢE-RELAŢII. Două angajate ale ICR în funcţii de experţi sunt trimise la posturi în străinătate. Anume: DENISSE IONESCU, expert ICR care pleacă referent la Praga şi VASILICA ANDREI, expert ICR care pleacă pe unul din posturile de referent de la Academia Română de la Roma.

   La Varşovia pleacă referent BOGDAN NICOLAE IONESCU, vicepreşedinte Partidul Conservator, Diaspora.

   Cei mai merituoşi sunt absolvenţii de Universităţii Babeş Bolyai. Ei sunt: RALUCA BETEA care pleacă referent la Berlin, ISPAS DANIELA MIHAELA care pleacă referent la Academia Romană de la Roma.

   Domnul Marga uită brusc că îl trimite în funcţie de referent la ICR New-York pe RAREŞ CRISTIAN TRIFAN, fost director al Operei Naţionale din Cluj, pănă la sfârşitul anului 2012.
   Rareş Cristian Trifan a avut până în noiembrie dosar penal pe rol. Pentru că a semnat cu el însuşi un contract în valoare de puţin peste 7000 de Euro. Domnul Trifan semna respectivul contract şi în dublă calitate de regizor care urma să realizeze un spectacol, dar şi de director al Operei Naţionale din Cluj. Situaţia de incompatibilitate a fost semnalată de sindicatul Operei.
   În final, domnul Trifan a primit doar o amendă administrativă, nu una penală. Nevinovat, deci şi numai bun să fie trimis referent la ICR New-York.

   Director adjunct la ICR New-Zork este trimisă Mihaela Voineagu Cropsey, Şi ea absolventă de filologie la Babeş în 1975.

   Director adjunct la Berlin este trimisă Dana Bizulescu, altă absolventă de Babeş şi reprezentantă a studenţilor doctoranzi în Consiliul Facultăţii de Litere. Poate spune Andrei Marga că nu o cunoaşte????????????Păi unde era dânsul rector, nu la Babeş???

   Râmâne să vedem ce se întâmplă la singurul interviu care are loc, acela pentru postul de director adjunct la ICR Viena. Sunt trei candidaţi. ANDRA BRUCIU COZLEAN, absolventă de filologie la Babeş Bolyai , ROBERTO DIETRICH candidat PNL la trecutele europarlamentare şi Ilinca Macarie, cumva neutră.

   Vom vedea ce îi este mai aproape lui Andrei Marga: PNL-ul sau Universitatea Babeş Bolyai.

   Cheia succesului la ICR este să fii absolvent de Babeş sau membru PNL sau PC.

 7. noname spune:

  Raspunsul la toate intrebarile este unul singur si este pur si simplu: RESTAURATIA! Reinstalarea in toate domeniile a Puterii Sovietelor…pardon, a puterii poporului obidit de dreapta criminala (…), a oamenilor Kominternului…aaa, a USLeninistilor care vor face dreptate pana la capat! Vai de capul nostru!

  • dusu spune:

   domnule….ptr a numi restauratie trebuia sa existe intii o schimbare totala.
   daca luatzi chiar ex acestui individ;a fost el vreodata dat la o parte?
   putzinii ani in care s a incercat timid o modernizare nu au produs schimbare.
   romanica a fost,este si va fi a comunistilor

 8. Ciprian spune:

  Foarte bine spus Alzheimer, suna mai bine decat spalarea creierelor. Eu am sa asociez de acum orice propaganda cretina cu Alzheimer.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)