Home » Cultura »Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Demonii

Radu Vancu iulie 4, 2012 Cultura, Politica & Doctrine, Societate/Life
4 comentarii 1,864 Vizualizari

Începând de ieri, Victor Ponta aduce tot mai frapant cu Piotr Stepanovici Verhovenski, socialistul nihilist din Demonii lui Dostoievski. Dintr-un bufon ridicol, „nici prost, nici deştept, destul de modest înzestrat şi căzut din lună”, cum singur se descrie, Piotr Verhovenski (cu care, iată, Victor Ponta împărtăşeşte mai mult decât iniţialele) devine aproape pe neaşteptate liderul despotic şi, în cele din urmă, criminal al unei grupări socialiste anarhiste care urmărea răsturnarea ordinii de stat în Rusia.

În romanul lui Dostoievski, acţiunile iniţiale ale grupului condus de Verhovenski sunt mai degrabă ridicole: prima lor mare acţiune vizează sabotarea unui bal organizat de Iulia Mihailovna în beneficiul institutoarelor din gubernie. Discursurile anarhiste radicale ale lui Verhovenski par iremediabil aruncate în ridicol de miza infimă a acţiunii propriu-zise. Anarhismul lui Verhovenski arată mai degrabă a bufonadă.

Metamorfoza lui Verhovenski din bufon în lider criminal se petrece în momentul în care îi obligă pe membrii grupării anarhiste să-l ucidă pe Şatov. Abia sângele primei victime îi transformă pe sabotorii de baluri în grupare criminală. Şi abia acum demagogia devine crimă, iar bufonul demagog, lider terorist.

După schimbarea neconsituţională a preşedinţilor celor două Camere, Victor Ponta se afla în faza sabotării balului. Acum, după ordonanţa de urgenţă care modifică prevederea Constituţiei privitoare la numirea şi inamovibilitatea judecătorilor din CCR, Victor Ponta se transformă din bufon demagog în atentator la ordinea de stat.

Spus scurt, CCR-ul e Şatovul lui Victor Ponta. Sigur, e vorba de o crimă simbolică – dar încălcarea spiritului Constituţiei e echivalentul sângelui vărsat al lui Şatov. Abia după ce ordonanţa de urgenţă prevalează asupra Constituţiei, ucigându-i spiritul, sabotorii balului devin în sfârşit demoni.

Însă e doar o chestiune de timp până când demonii vor redeveni o turmă de porci. De asta să nu ne îndoim. Ne-o spune un text mai inatacabil chiar decât Constituţia. Iar când ni se vor părea eterni şi invulnerabili, să ne aducem aminte că în spatele feţelor bete de propria putere se ascund nişte bieţi porci. Şi că e doar o chestiune de timp până când, guiţând şi disperaţi, se vor arunca în mare.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. Oslo Gunner spune:

  Problema este ca porcii au sustinerea unor asa zisi intelectuali pe internet care folosesc un limbaj mai jos decat propriul buric. De acolo, de la demoni vine toata forta USL-ului in momentul de fata. Nu-mi dau seama cum ziare respectabile precum “Adevarul” sau “Gandul” permit postari cu limbaj mai mult decat suburbane. Comentariul pe site-urile de internet romanesti nu e reglementat in nici un fel. Nici macar de catre proprietarii lor. Nu l-a intrebat nimeni pe dl CTP ce parere are despre postarile din Facebook direct pe articolele publicate de institutia “Gandul”?

 2. Ionut spune:

  Cel mai bun articol de pe Contributors de azi.

  (Scurt, sintetic, lucid, inteligent si cult).

  Va rog, mai scrieti.

 3. Excelenta analogia :)

 4. Ontelus Dan Gabriel spune:

  Caracterul profetic incontestabil al operei dostoievskiene, in general si al romanului ,,Demonii”, in particular permite si urmatoarea configuratie alegorica generala a personajelor: Stepan Verhovenski este pedagogul antropocentric al modernitatii apostatice, Piotr Verhovenski este politicianul cinic, care dezvaluie caracterul terorist-manipulator al puterii, Stavroghin este idolul multimilor, starul mediatic care sminteste masele anonime, dar si elitele trufase, Kirillov este intelectualul care se pune in slujba puterii, Satov este lucratorul sarac, istoric sacrificat pentru capriciul ,,elitei”, Tihon este omul lui Dumnezeu.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Radu Vancu


Radu Vancu

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” și redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis internațion... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)