Home » Cultura »Reactie rapida » Citesti:

Despărţirea de Havel.

Ioan Stanomir decembrie 19, 2011 Cultura, Reactie rapida
8 comentarii 1,217 Vizualizari

Despărţirea de Havel este despărţirea de o idee despre Europa şi demnitatea umană.  În secolul tututor rătăcirilor şi al tuturor tentaţiilor tiranofile, Havel a rămas, până la capăt, fidel unui sens al moderaţiei. Confruntarea cu totalitarismul a  însemnat mai mult decât o simplă ocazie  de a înfrunta o autoritate ilegitimă. Ea a fost punctul de plecare al unei  descoperiri de sine, descoperiri ce permis unei întregi naţiuni să parcurgă drumul către libertate.

În  Havel, Europa centrală şi de est şi-a aflat o voce ce a reuşit să imagineze alternativa la încremenire, compromis şi stagnare. Filosofia “ Cartei 77 “ este  un fondată pe cultivarea unei libertăţi senine şi curajoase. Solitudinea, detenţia sunt parte din acest preţ care se cere plătit. Asumarea  destinului de către  Havel, în artă ca şi în politică, a decurs organic, fără traume şi fără exaltare retorică.

Privit astăzi, de către noi, cei din Europa centrală  şi de est,  Havel este una dintre  conştiinţele ce dă suferinţei sub comunism o semnificaţie intelectuală şi morală. Prin Havel, deceniile de opresiune sunt punctul de pornire al unui dialog cu tradiţia occidentală. Prin  Havel, libertatea îşi află, în Europa captivă, un loc în care rădăcinile sale se înfig cu putere, descoperind solul încărcat de memoria  sacrificiului. Prin  Havel, credinţa în  pluralism îşi află o justificare în egală măsură personală şi comunitară. Prin Havel,  jumătatea de secol de încercări a Europei de dincolo de cortina   de fier hrăneşte un efort de conceptualizare nobilă şi vizionară.

Asemeni preşedintelui -fondator Masaryk, Havel a rămas, până la capăt, un pasionat al ideilor şi un franctiror  ce a rezistat asaltului extremelor ideologice. Coruperea de către exerciţiul puterii i-a fost străină, iar motivaţia acestei  imunităţi existenţiale faţă de seducţia autorităţii ţine de natura  anti-ideologică şi anti-utiopică a proiectului său politic. Înainte de a fi limitare a puterii statului, guvernarea este o limitare a potenţialului  de autoritarism ce rămâne, ascuns, în conducător. Modestia sa, ce contrastează dramatic cu  histrionismul atâtora, este reflexul  unei pedagogii a moderaţiei şi umanismului.

Despărţirea de Havel este despărţirea de visul european pe care preşedintele ceh l-a  trăit  fără a face recurs la graficele contabile şi la limba de lemn  birocratică. Pentru Havel, Europa a fost, înainte de toate, această comunitate unită de truda cotidiană a libertăţii şi a solidarităţii, comunitate ce oferă inspiraţie pentru oprimaţii întregii lumi. Profetică fără a fi mesianic- revoluţionară, credinţa sa în viitor este farul ce luminează în noaptea unei Europe contemporane deposedată de temeritatea reafirmării propriei sale vocaţii.

Despărţirea de Havel este, pentru români, ocazia de a medita la exemplaritatea lipsită de ostentaţie a unui destin intelectual şi politic. În clipele în care elita politică murdăreşte patriotismul şi mimează devotamentul faţă de binele comun, întoarcerea către Havel este întoarcerea către acel nucleu de decenţă, umanism şi moderaţie ce supravieţuieşte şi inspiră generaţii de-a rândul. Despărţirea de Havel este  pretextul revenirii către sursele libertăţii.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. Mih. spune:

  Despartirea de Havel ar trebui sa fie o preluare de stafeta…

 2. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  JAN PALACH JAN PALACH JAN PALACH

  Fara el orice discutie despre disidenta-rezistenta ceha este incompleta si prin consecinta profund nedreapta fata de un om care a ars de viu.

 3. Sile spune:

  Nu mai scrieti prostii. Ne despartim de omul Havel pentru ca toti suntem muritori. Dar ideile pentru care luptat si biruit ramin.Stefab Gheorghiu sau Spiru Haret? . O zi buna !

 4. Didutu spune:

  A semnat si Basescu in cartea de condolenate si alti politicieni romani care nu au nici o urma de decenta si devotament fata de poporul roman.Oare cum s-au simtit cand au facut acest gest?

 5. andrei spune:

  Liviu Babes. Liviu Babes . Liviu Babes.

 6. andreimihai spune:

  Havel sau visul unei nopti de primavara

  am auzit cum ca Havel ar fi murit-

  contrariat nu am mai deschis fereastra , nu am mai adormit

  si am refuzat sa ma mai barbieresc.

  Se spune insa , ca in cercurile celeste ingerii au intrat in oaresice panica.

  Erau emotionati Sire de venirea ta , de alegerile tale.

  Nu am mai adormit. Dimineata a venit mai tarziu.

  Cand m-am uitat pe fereastra am vazut un inger cu ochi albastrii

  si cu mustata blonda.

  Si totul a devenit o lumina. Intru adevar. Praga- orasul in care va fi primavara pentru totdeauna.

 7. mihaiandrei spune:

  Mostenirea lui Havel , acest modest titan al libertatii este inepuizabila. Destinul lui Havel prin exemplaritatea lui este o continua sursa de inspiratie pentru viitoare actiuni politice in numele si sensul libertatii.

  Din acest punct de vedere Europa de Est dispune de un capital imens de suferinta demna consumata in numele libertatii si demnitatii umane in Golgota inchisorilor Comuniste.

  Inca odata , pentru totdeauna , Havel ramane acel reper viu , luminos, care in noaptea confuziei-uneori starnita cu buna stiinta dar cu rea credinta- ne calauzeste pasii in unica lumina care conteaza : cea a adevarului ca unic geste fondator al libertatii umane.

 8. mihaiandrei spune:

  Articol intru adevar superb.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)