Home » Cultura » Citesti:

Legenda Marelui Cuceritor

Mircea Morariu octombrie 22, 2017 Cultura
1 comentariu 1,547 Vizualizari

Caietul-program al celei de-a XXVII a ediții a Festivalului Național de Teatru recomandă spectacolul cu celebrul text molieresc Don Juan­, montat la Teatrul de Comedie din București de Andrei și Andreea Grosu (de fapt, Dom Juan căci aceasta a fost grafia preferată de marele clasic francez) cu cel pus în scenă la aceeași instituție de spectacole de marele regizor și profesor Valeriu Moisescu. Cu regretații Iurie Darie, în rolul marelui cuceritor, și cu prea repede uitatul Mihai Pălădescu, în Sganarelle.

În fapt nu este vorba decât despre același titlu montat cu totul altfel sub egida aceleiași instituții, însă în spații cu totul diferite. În 1980, Valeriu Moisescu a optat pentru reprezentația de mare montare, împreună cu scenografa Sanda Mușatescu dorind să ne arate cum se desfășura un spectacol de teatru pe vremea Regelui Soare. La Palais Royal. Așa cum o va face nouă ani mai târziu, atunci când va pune în scenă, de astă dată la Bulandra, un alt mare titlu molieresc- Mizantropul. Cu Virgil Ogășanu și Irina Petrescu în rolurile principale.

În anul de grație 2017, Andrei și Andreea Grosu pun în scenă un conspect, un rezumat al marii partituri molierești. Reprobându-și admirabila capacitate de a restrânge, fără a pierde mai nimic din esența partiturii, un text a cărui reprezentare ar dura altminteri pe puțin trei ore. Așa cum au mai făcut-o în urmă cu câțiva ani în spectacolul cu piesa Un tramvai numit Dorință de la Unteatru. O fac la Sala Studio a binecunoscutului Teatru de Comedie, avându-l drept aliat întru scenografie pe Vladimir Turturica. El a imaginat un decor simplu, alcătuit din două panouri negre dispuse în formă de V, cu câteva ușițe și alte câteva fante. Locuri prin care iși fac intrarea nenumăratele personaje inventate de Molière. Care aici sunt interpretate de trei tineri actori. De Bogdan Cotleț în Don Juan (el joacă alternativ cu Dan Rădulescu), de Liviu Pintileasa (cu totul remarcabil în Sganarelle, dar și în câteva alte roluri, multe dintre ele în travesti) și de Dragoș Huluba, la rându-i jucând câteva femei și câțiva bărbați păcăliți de marele cuceritor, rău platnic și creator de discursuri care, de la Tirso de Molina încoace, a devenit simbolul seducătorului de profesie.

Straniului elogiu al tutunului făcut de Sganarelle în fața lui Gusman cu care începe spectacolul (așa începea și cel de acum 37 de ani al marelui Valeriu Moisescu) îi urmează împărțirea de roluri făcută de Sganarelle. Apoi o suită de scene vesele, construite de cei doi semnatari ai regiei cu o mare atenție la detaliul comic. Aș menționa doar câteva dintre acestea. Precum aceea a confruntării dintre Don Juan și Dona Elvira, cea a certei dintre Charlotte și Mathurine, savuroasa secvență a repăcălirii Domnului Dimanche (una susținută impecabil de Bogdan Cotleț și Dragoș Huluba), disperarea finală, de copil abandonat a lui Sganarelle în care strălucește încă o dată Liviu Pintileasa.

Surprinde felul destul de neglijent, după părerea mea prea expeditiv în care este tratată secvența morții marelui cuceritor. Să nu fi putut oare Andrei și Andreea Grosu să găsească o soluție grație căreia, consecvenți simplității, să dea mai multă consistență acestui tablou care a prilejuit sute de pagini exegezei literare a piesei lui Molière?

Teatrul de Comedie din București- DON JUAN- adaptare după Molière- Traducerea-Alexandru Kirițescu- Regia- Andrei și Andreea Grosu- Scenografia- Vladimir Turturică- Cu- Bogdan Cotleț, Liviu Pintileasa, Dragoș Huluba- Data reprezentației-21 octombrie 2017

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. Stefan Bragarea spune:

    Ca de obicei magnific, dle Morariu.
    Best thoughtsComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)