Home » Cultura » Citesti:

Pitești, Festival, noiembrie 2017

Mircea Morariu noiembrie 16, 2017 Cultura
Deocamdata nu sunt comentarii 773 Vizualizari

Am publicat prima mea cronică la un spectacol de teatru în revista de specialitate în martie 1985, beneficiind atunci de extraordinara deschidere și bunăvoință a unei adevărate doamne. Criticul de teatru Mira Iosif (Myra Fischmann) căreia îi datorează imens o întreagă generație de comentatori ai fenomenului teatral. Se vor împlini, așadar, foarte curând, 34 de ani de la debutul meu în această profesie. Un coleg spunea, odată, mai în glumă, mai în serios, că una dintre cărțile de căpătâi pentru cei ce se ocupă de critica de teatru (în ultimii douăzeci de ani profesia s-a transformat radical, fie și numai pentru motivul că mai nimeni nu poate trăi din ea, pentru unii fiind un hobby, pentru alții o veritabilă pasiune), nu pentru a marca cine știe ce sărbătoare personală, ci spre a pregăti o mărturisire care, în opinia mea, spune multe. În noiembrie 2017 am ajuns pentru prima oară în viață la Teatrul “Alexandru Davila”. Mi-au scăpat din vină proprie momentele bune, din păcate mult prea îndepărtate din existența acestei instituții de spectacole. Din păcate, în ultimii aproape 20 de ani nu au prea fost motive artistice, desigur,care să justifice o vizită într-un loc unde, vorba lui Sadoveanu, nu s-a prea întâmplat nimic. Spun aceasta fiindcă am mai avut ocazii (rare) de a mai vedea câte o producție a respectivului Teatru. În cel mai bun caz, corectă, în nici un caz dătătoare de cine știe ce elanuri exploratorii.
Am acceptat, așadar, și cu bucurie, și cu o nedisimulată curiozitate, și cu o necesară prudență invitația noului manager, binecunoscutul actor craiovean Nicolae Poghirc, de a lua parte la a XXI ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio. Una dintre importantele manifestări de cultură teatrală creată în anii 70 din inițiativa marelui critic Valentin Silvestru și a Biroului Secției de Critică Teatrală din fostul ATM. Inițiativă intim legată de existența unui Studio, Studio 125, a cărui arhitectură și configurație îi sunt datorate marelui om de teatru român Liviu Ciulei. Încă o dovadă că acest veritabil geniu nu și-a limitat acțiunea în spațiul teatral românesc la Teatrul “Bulandra”.
Foloseam în rândurile de mai sus cuvântul “prudență”. Simt nevoia unei explicații. Sunt mult prea locuri din România unde un festival este folosit pentru a masca ceea ce nu se face zilnic, pentru a suplini inactivitatea, irelevanța profesională ce s-au instalat cum nu se poate mai confortabil și care nu se dau duse pentru nimic în lume.Nu excludeam posiibilitatea ca Teatrul “Alexandru Davila” să facă parte încă din această categorie. Din fericire, toate temerile mele au fost infirmate de ceea ce am găsit la fața locului. Instituția-organizatoare a preferat să nu se înscrie în secțiunea competitivă, însă a profitat de ocazie pentru a prezenta publicului piteștean și invitaților două dintre cele mai recente premiere ale sale. E vorba despre spectacolul cu piesa Play Strindberg în regia lui Matei Varodi (scenografia: Miruna Varodi), în a cărui distribuție am avut ocazia de a-i vedea pe mai vechii slujitori ai Teatrului piteștean (Petrișor Stan, Doina Aida Stan, Cătălin Mirea, Ana Mirela Popescu) și despre Old Love. Acesta din urmă aflat chiar la ora premierei. Piesa unui dramaturg canadian pe nume Noam Foster, tradusă de Petre Bokor, a fost montată de Daniel Bucur, regizor puțin cunoscut în România, de ani buni stabilit în Canada, spectacolul avându-i în distribuție alături de Iulia Dumitru pe Constantin Cotimanis, Paula Chirilă și Adrian Păduraru, vedete cu mare expunere mediatică. Toți trei cooptați de Nicolae Poghirc în echipa artistică a Teatrului ca parte a strategiei de recucerire a publicului piteștean. Nu insist prea mult acum asupra acestor două spectacole cărora le voi consacra cronici separate. Mă voi mulțumi doar să spun doar că ele sunt un pas semnificativ pe calea însănătoșirii. Dorită de întreaga trupă care vrea să fie văzută, aspiră să fie invitată/selecționată la feluritele festivaluri. Viitori pași vor fi posibili în primul rând prin întinerirea colectivului artistic (nu se prea poate să faci spectacole competitive cu doar 19 actori pentru două scene, cei mai tineri membri ai colectivului, doi la număr, având fiecare frumoasa vârstă de 38 de ani), însă nu pot fi imaginați fără o radicală schimbare de mentalitate, fără o atent cumpănită reînnoire repertorială, fără angajarea unui secretar literar care să chiar să știe meserie nu doar să fie expert în făcut cafele, fără coabitarea dintre clasici (pe afișul curent al Teatrului figurează Romeo și Julieta, Bădăranii) și autori de cea mai recentă dată. Nu se poate să ai un studio așa cum este Studio 125 și să nu faci ceea ce se cheamă cercetare teatrală. Toate aceste idei s-au desprins din discuția prietenească (nelipsită totuși de controverse, chiar de mici dispute colegiale) avută de invitați cu câțiva dintre componenții trupei.
Secțiunea competivă a propus cinci spectacole selectate de regizorul Erwin Simsensohn și de actorul Nicolae Poghirc. Au ajuns la Pitești Fat Pit, meritoriu spectacol al Teatrului “Fani Tardini” din Galați, regizat de Laura Moldovan (actorul Ciprian Brașoveanu și scenograful Ioan Bocoș binemeritându-și locurile pe lista de laureați), Pe jumătate cântec, o valoroasă producție a “Teatrului de Foc” din București (text, regie și concept video: Crista Bilciu), admirabil interpretată de Anda Saltelechi (premiul de interpretare feminină consfințind această realitate), Ei, și?, un stenic spectacol regizat de Andreea Ciocîrlan la UNATC care și-a adjudecat premiul de regie și premul pentru cel mai bun spectacol . E vorba despre o variantă scenică a celebrei Improvizații de la Alma de Eugène Ionesco, excelent citită și jucată de tinerii absolvenți Vlad Nicolici (Ionesco), Mircea Alexandru Băluță, Carol Ionescu, Kostas Mincu (Bartholomeus), Nicoleta Moscalenco (Marie), în generosul cadru scenografic gândit de la fel de tinerii Florentina Burcea și Ioan Inocențiu Ieremia. Componenta internațională a fost asigurată de Iluzionistul, spectacol al Telluri Associati Firenze Italia, o formă originală, însă și inegală de valorificare a scrierii Omul-pubelă (Teatru descompus) a lui Matei Vișniec ( a interpretat-o Tazio Torrini) și de La Piedra Oscura (Piatra întunecată), o piesă care evocă, direct, momente din Războiul civil din Spania și, indirect, figura marelui poet și dramaturg Federico Garcia Lorca. În regia lui Victor Quesada, au evoluat, fără a-și putea controla cu totul patetismul și tentațiile lacrimogene, Fernando Bocanegra și Erik Rodriguez, de la Exila 2 Teatro Bogota, Columbia.
Festivalul a fost onorat de prezența spectacolului Teatrului Evreiesc de Stat cu Șofer/Pictor, o foarte bună lecție de actorie susținută fără emfază de Maia Morgenstern și Lucian Iftime. Teatrul “Andrei Mureșanu” neputând ajunge la Festival din cauza îmbolnăvirii unui actor, pentru ultima seară s-a găsit soluția înlocuirii cu un mini-spectacol de dans și muzică, susținut de câțiva dintre componenții Secției de revistă a Teatrului “Alexandru Davila”.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)