Home » Cultura »Politica & Doctrine » Citesti:

Recomandare de lectura: “Puterea ideilor” de Isaiah Berlin

Vladimir Tismaneanu noiembrie 23, 2012 Cultura, Politica & Doctrine
16 comentarii 1,384 Vizualizari

Exista o traditie a gandirii liberale care trebuie cunoscuta, cultivata si afirmata, mai ales atunci cand valorile statului de drept sunt periclitate. Demagogii mizeaza intotdeauna pe ignoranta istorica si cecitate morala. Nu cred că exagerez în vreun fel afirmând că Isaiah Berlin (1909-1997) a fost, alături de Raymond Aron si John Rawls, cel mai important reprezentant al gândirii liberale din veacul XX. Este ceea ce marturisea si Mario Vargas Llosa in discursul de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatura. Destinul acestui extraordinar spirit, adversar ireconciliabil al oricărei forme de tiranie, fie ea politică ori mentală, ne dă ocazia să medităm la soarta liberalismului politic în lumea de astăzi. Cartea “Puterea ideilor”, aparuta la Humanitas in colectia “Zeitgeist”, este o invitatie la reflectie lucida si un manifest impotriva oricaror simplificari tendentioase.

Isaiah Berlin nu a creat un sistem filosofic. Cu ani în urmă, el propunea o distincţie esenţială pentru istoria ideilor: pornind de la o fabulă antică, discernea între gânditorii din familia ariciului şi cei din familia vulpii. Primii sunt obsedaţi de o idee grandioasă, câtă vreme cei din a doua categorie acceptă să recunoască legitimitatea unor demersuri mai puţin ambiţioase, pe mai multe direcţii şi planuri. Ariciul este cel care ştie un lucru, şi din această poziţie epistemică decurge un monism şi chiar un absolutism radical. Vulpea ştie mai multe lucruri şi se încăpăţânează să le privească în complexitatea şi relativitatea lor. Unii din criticii lui Berlin au văzut în identificarea gânditorului britanic cu orientarea vulpii un sprijin pentru direcţiile relativizante din filozofia contemporană. Eu cred că este vorba mai degrabă de recunoaşterea polimorfismului inevitabil al vieţii sociale şi spirituale, ca şi de o atitudine deliberat reticentă în raport cu pretenţiile omnisciente ale arhitecţilor de sisteme metafizice.

Gratie lui Berlin, intelegem faptul ca ideile au deopotriva putere si consecinte, ca exista o responsabilitate a actului intelectual. Liberalismul fără iluzii al lui Berlin, Kołakowski, Havel, Tony Judt sau Judith Shklar este de fapt trista şi dureroasa lecţie pe care cealaltă Europă a lăsat-o civilizaţiei occcidentale contemporane. Opera lui Isaiah Berlin ofera sansa de a învăţa această lecţie, de a interioriza trauma, complexităţile, dar şi speranţele pe care secolul 21 le-a adus cu sine din veacul trecut. Berlin a lăsat în urmă o operă deschisă, o metodologie a îndoielii şi, mai ales, o justificare profundă, credibilă şi durabilă a pariului pe libertatea fiinţei umane. Timothy Garton Ash scria candva, reluind celebrele cuvinte ale lui John F. Kennedy: Ich bin ein Berliner, adica un adept al lui Isaiah Berlin. Ma alatur formularii sale.

Mi-as dori mult sa vad tradusa in romaneste superba biografie a lui Berlin datorata filosofului liberal canadian Michael Ignatieff. Este unul dintre marile mele regrete in viata ca nu l-am cunoscut personal pe Sir Isaiah, desi am vorbit mult despre el cu oameni care i-au fost apropiati, inclusiv doi intelectuali atat de diferiti ca opinii politice precum Eric Hobsbawm si Roger Scruton. Citind cartea lui Ignatieff (stranepotul al unui ministru de interne tarist, contele Nikolai Ignatiev, si nepotul lui Pavel Ignatiev, ministrul educatiei sub Nikolai al II-lea, antipodic situat in raport cu optiunile strabunicului si bunicului sau), am avut insa sentimentul ca stau de vorba cu marele ganditor.

http://www.humanitas.ro/humanitas/puterea-ideilor

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "16 comments" on this Article:

 1. Vali spune:

  Îmi permiteți și mie o recomandare? Un dialog interesant între Alain Finkielkraut și Slavoj Žižek despre comunism, idei și lumea contemporană:

  Débat “De la démocratie”

  • Multumesc. Voi citi cu mare interes acest dialog.

   • Vali spune:

    Mă întreb cum ar fi arătat azi Žižek dacă în loc de Lacan ar fi conspectat, cu același sîrg, pe Levinas, în loc de trimiteri cochete la Marx și Lenin ar fi iubit mai apăsat pe Walter Benjamin și dacă alături de interesul lui pentru dialectica lui Hegel și formalismul structuralist ar fi frecventat și mistica iudaică, hermeneutica religioasă a lui Pavel Florenski și studiile de iranologie ale lui Henry Corbin…

    Rețin, oricum, observația slovenului (folosesc traducerea franceză):

    L’indignation à l’égard des méchants se combine avec son propre contraire qui est la pure objectivation de l’adversaire. « Les lois économiques gouvernent le monde, nos adversaires ne savent pas ce qu’ils font, tous sont des éléments aveugles de l’Histoire, sauf nous qui connaissons les lois économiques ». Ce qui caractérise le communisme radical staliniste du XXème siècle, c’est cette combinaison paradoxale entre une insulte personnelle à l’endroit de l’adversaire, qui peut aller jusqu’à l’extermination (lisez les textes staliniens et vous verrez comment les adversaires sont nommés : vers, déchets, etc., toute la rhétorique anale est déjà là), et une totale objectivation, qui définit l’histoire comme un processus nécessaire : « Nous les communistes pouvons faire ce que nous voulons, nous pouvons tuer des millions de personnes, parce que nous sommes les instruments de l’Histoire ».

    All the best,

    Vali

 2. Parerea mea... spune:

  Si eu vreau sa recomand ceva..cu permisiunea dvs.
  Este vorba despre ultima carte a istoricului roman Lucian BOIA intitulata “De ce este Romania altfel?”
  O gasiti aici:
  http://www.humanitas.ro/humanitas/de-ce-este-rom%C3%A2nia-altfel
  Lectura placuta!
  :)

 3. Capo di tutti capi spune:

  Domnule profesor,
  Am citit primele 182 de pagini din Lumea secreta a nomenclaturii. Nu stiu cu ce sa incep.
  #Pag. 37, 52, 77, 79,179-180… mama dv., cu tot ce inseamna o mama, emotionant.
  #Pag. 51, 68-69, 72, 157, 160… tatal dv., trecand peste toate rautatile ce au fost spuse de dusmani, un destin tragic.
  #Pag. 127, 131, 138: Nicu Ceausescu, un personaj demn de pus sub lupa unui psihanalist, trist si bine conturat.
  #Pag. 38: “Relatia intre comunism si evreitate este o tema care abia incepe sa fie defrisata”. :)
  #Pag. 148: Petre Roman – “caz clasic de impostura, de travesti, de mascarada”

  Dar si subiectul tabu pentru mine, Dr. David Salzberg, colaboratorul profesorului Arseni. Cu o istorie personala prea putin cunoscuta

  Este un foarte bun exercitiu de impacare cu trecutul, de sedimentare.

  • Capo di tutti capi spune:

   Recomandare de lectura, cartea lui Vasile Ernu de la Cartier – Intelighentia rusa azi. Sunt cateva interviuri foarte interesante si incitante:):)

  • Multumesc. Din cate stiu, este prima data ca se discuta despre medicii inaltei nomenclaturi (grupul condus de Cornell Kaplan, asa-numitul “Sector Special”). Originar din Botosani, educat la Viena (“Viena Rosie” a anilor 30), bun prieten cu Scarlat Callimachi, David Salzberg nu a facut parte dintre acestia, dar era si el un mare internist. Prin sotia sa, Rasela, profesoara de limba romana la Liceul “Lazar”, eram si un fel de rude prin alianta. Salzberg a fost apropiat de profesorul Arseni, avea si alti prieteni intre celebrii medici ai Romania deceniilor comuniste. Era, as spune, un lamurit (politic si filosofic). Renuntase la iluziile de junete, devenise poate si putin cinic. Nepoata Raselei este cunoscuta fiziciana Marta Bacal Verney (Rasela a fost sora avocatului Isidor Bacal, presedintelele Comunitatii Evreilor, inaintea lui Moses Rosen). Ma ocup insa in carte, cum veti fi notat, de acea fiinta de mare cultura si sensibilitate (v. iubirea pentru Rilke si pentru Clara Haskill) care a fost doctorul Leon Bercu, medicul personal, pana la moarte, al lui Gheorghiu-Dej. A fost si medicul lui Leonte Rautu. Fusese, pana in 1952, si doctorul personal al Anei Pauker, dar aceasta prefera sa fie consultata in URSS de doctorii sovietici. Bun prieten cu sora tatalui meu (doctorita Nema Tisminetki) si cu parintii mei. All the best.

   • Capo di tutti capi spune:

    HHH este nepoata Dr. Salzberg, el a avut un fiu, nerecunoscut oficial, acest fiu a fost tatal Calei, a murit in 2003 in Israel. Angoasa de destin. Dar deja intram pe nisipuri miscatoare si nu este bine sa vorbim de rau pe morti.

   • Adrian M spune:

    Buna Ziua,

    Am gasit in arhiva familiei o serie de vederi din diferite locatii ale lumii cu avand pe destinatari atat pe d-na Rasela Salzberg cat si pe dl Dr.D.Salzberg cu expeditori necunoscuti. Cea mai veche vedere din care se poate observa datarea este din anii 58, dar este una aparent mult mai veche dar data nu este lizibila.Este posibil ca in familie (pe partea mamei) Hoffman Gheorghe Adolf (prizonier de razboi), fiul lui Hoffman Ludovic Adolf (ajuns in Romania -Botosani- in primul razboi mondial) sa se cunoasca intr-o imprejurare precum evenimentele antisemite din aceea perioada si ulterior sa pastreze o relatie de prietenie.
    Ma puteti ajuta cu mai multe detalii despre aceasta familie Salzberg?

    PS: Nu stiu daca ajuta in acest subiect articolul urmator:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Dorohoi
    Citez: „Există de asemeni multe mărturii și evocări ale evreilor care demonstrează că au fost mulți români care i-au ajutat: i-au ascuns în propriile lor case sau i-au rugat pe soldați să nu-i omoare. Astfel, plutonierul Cehan i-a ascuns în casa lui pe toți membrii familiei Salzberg. Julieta Comănescu și-a salvat pe vecinul, Lupu Iager (Jager). Colonelul Alexandru Marino și căpitanul Stino, căpitanul Popaza (l-a salvat pe soldatul evreu Adolf Abramovici, din Regimentul 29)”. Dar din cate m-am documentat pe strabunicul meu nu-l chema si Abramovici.

    Cu stima,
    Adrian M

 4. Hannibal Lecter , MD spune:

  Doar citeva completari :

  1) in grupul Kaplan trebuie mentionat si dr. User Segal , originar si el din Botosani , care a fost medicul lui Petru Groza

  2) dr. Salzberg nu a facut parte din “sectorul special ” pt. ca nu a avut o activitate ilegalista deosebita. Era intr-adevar amic cu “printul rosu” dar nu facea parte din grupul conspirativ care minca “marxism cu piine” sub indrumarea lui Calimachi. Acolo erau numai “true believers ” , adica aia “pur -singe ‘ , inclusiv “amazoanele” cum le denumiti dvs., printre care matusa dvs. dar si mama Ioanei , si altele. Din cite stiu ,a ocupat totusi functii importante , dar nu a fost cooptat in grupul Kaplan . In anii ’50 a fost decan al facultatii de medicina Buc. , ministru -adjunct la Min. Sanatatii (parca in vremea Floricai Baltazar) , apoi , in vremea razboiului din Korea a fost seful misiunii romane de acolo.

  Problema lui a fost dupa ce s-a intors. Se facuse un regulament nou pt. medici primari si el a vazut ,printre rinduri si in spatele cuvintelor , niscaiva unde de antisemitism. Si a semnat,daca nu ma insel, un protest legat de acest aspect , impreuna cu alti fosti ilegalisti. Ei, si atunci , vorba proverbului : ” Daca tacea …stab ramanea ! ” Asa insa, a fost mazilit din sferele inalte , si mazilit a ramas. Profesional era f. bun.
  A avut si un frate, tot doctor , care a practicat la BT , pina in anii ’60 , impreuna cu dr.

  3) Dr. Bercu era bun profesionist dar nu avea expertiza pt. cancer mamar. De asta Ana Pauker s-a tratat la Moscova , nu pt. ca il subaprecia. Plus ca la Moscova era Manuilsky , pile,chestii , stiti dvs.

  4) sigur nu trebuie uitat medicul personal al lui Ceausescu , pe care Secu l-a “sinucis” in ’67, daca nu ma insel , fiindca nu a vrut sa puna botu’ la ce ii cereau ei. Aia e o poveste care e prea lunga —dar am sa spun doar ca dupa asta a fost o reorganizare ordonata de Ceausescu re. interactiile Secu –”grupul special”.

  5) @Capo di tutti capi Nu sint in pozitie sa dau sfaturi aici , dar as vrea sa va rog , daca se poate, pe viitor, sa evitam incursiuni in viata privata a celor despre care se discuta aici. Sint chestii sensibile (copii din flori, adoptii,etc.) si pot crea probleme de natura emotiva , to say the least. In urma cu 2-3 saptamani am atins aceasta problema in mod f. voalat , si dl. profesor a intuit exact ce vreau sa spun . Chiar m-a surprins , fiindca eu doar sugeram f.f. discret.
  Si spun asta pt. ca am fost martor ocular , in urma cu ani, undeva pe Jdanov , la o “deconspirare” de genul asta si se putea lasa cu o adevarata tragedie. Adica , spus pe sleau , cine stie-stie , dar cine nu stie nu trebuie sa afle de aici, in public. Va multumesc pentru intelegere.

  • Capo di tutti capi spune:

   @
   Domnule Hannibal Lecter , MD
   Acest detaliu este stiut in familie de ani de zile, nu mi-as fi permis sa fac publica aceasta informatie daca persoana in cauza nu stia. A fost un detaliu cu dedicatie speciala pentru domnul prof. Tismaneanu. Serban, fiul lui David Salzberg, a locuit in Rusia cu mama lui pana in 1973 cand a venit in tara pentru prima data impreuna cu mama lui, in 1978 a plecat in Israel. Cand a plecat din tara in urma lui a ramas o fetita de 3 ani. Istoria personala a acestui copil abandonat, a nepoatei lui Salzberg, duce din cel putin 3 surse spre trecutul domnului prof. Tismaneanu, la fel de interesante ca si relatia lui cu dr. Salzberg.
   “despre morti, ca si despre vii, numai adevarul” (pag. 229), in spiritul acestor cuvinte scrise de prof. Tismaneanu, cu ganduri bune si respect pentru adevar,
   Sallas

   • Hannibal Lecter , MD spune:

    1) multumesc , imi pare bine ca sintem pe aceeasi lungime de unda.

    2) re. punctul 4 din comentariul meu initial , este vorba de doctorul Abraham Schechter , dar anul nu e 1967 , ci 1973 (martie). Fusese 17 ani medicul familiei Ceausescu. Dupa chestia asta, dosarele medicale ale elitei nu au mai stat la Secu ci la Cancelarie sau acasa la nomenclaturisti. Sigur, Secu a facut copie , dar nu cred ca au ajuns inca la CNSAS. Interesant ca din puzderia de teme de cercetare la CNSAS nimeni nu a ales sa se ocupe de acest subiect :medicii si nomenclatura . In schimb, in Rusia au fost multe articole (ba chiar si carti) re. faimosul proces al “halatelor albe”. Cred ca dl. profesor Tismaneanu ar putea aborda ,cu destula competenta (a avut inside information in familie) in viitor acest subiect.

    Faptul ca membrilor comisiei Tismaneanu le-a fost refuzat accesul la anumite documente aflate la Min. Sanatatii nu e relevant —crema se afla inca la SRI.

    • Voi publica curand aici, pe Contributors, recenzia la cartea profesorului Robert Wistrich intitulata “From Ambivalence to Betrayal: The Left, the Jews, and Israel”, aparuta la University of Nebraska Press in 2012, in colaborare cu Centrul Vidal Sasson de la Hebrew University din Ierusalism. Recenzia a aparut in “International Affairs” (Royal Institute of International Affairs, Chatham House). Au trecut sase decenii de la procesul Slansky si de la celelalte evenimente definitorii pentru paranoia antisemita a ultimului Stalin (procesul Comitetului Evreiesc Antifascist, procesul medicilor). Cred ca sosit momentul unor analize serioase ale relatiei dintre comunism si antisemitism, a chestiunii “etnicizarii” comunismului in Europa de Est si Centrala. Robert C. Tucker a propus termnul de “bolsevism de extrema dreapta”.

     In “Lumea secreta” discut cazul tragic al doctorului Abraham Schechter, bun amic cu sora tatalui meu, doctorita Nema Tisminetki. S-a sinucis sau “a fost sinucis”? De ce s-a aruncat pe geam, riscand sa ramana schilodit pe viata, cand putea sa-si puna capat zilelor cu o fiola de cianura, usor de procurat pentru cineva ca el? Nema si bunul ei prieten, doctorul Leon Bercu, medicul lui Dej, erau de parere ca Schechter a fost lichidat. Ce stiu cu precizie este ca doctorul se pregatea de o noua casatorie, dupa moartea sotiei sale, cred ca in 1965. Isi cauta o locuinta in zona Dorobanti, nu parea sa fie nici deprimat, nici anxios. Avea o rezerva inepuizabila de bancuri. Se spunea ca i le servea chiar si lui Ceausescu.

     Ar mai fi multe de adaugat. Intre altele, faptul ca la inmormantare a venit Elena Ceausescu si i-a vorbit in termni calzi lui Sorin Schechter, fiul raposatului. I-a spus, din cate am aflat, ca daca va avea nevoie de ceva sa i se adreseze ei. Elena a fost cea care a refuzat schimbarea doctorului personal, adica a lui Schechter. Nicolae Ceausescu il acceptase pe doctorul militar Gheorghiu, recomandat de Ion Stanescu, presedintele Consiliului Securitatii Statului. Gheorghiu, din nou daca nu ma insel, il inlocuise pe doctorul Nicolae Manoliu, ilegalist, fost detinut la Vapniarka, ca director la “Elias”, imediat dupa moartea lui Dej. Un alt detaliu semnificativ: Schechter a ramas pana la moarte medicul lui Alexandru si al Martei Draghici. A fost decizia sa, in pofida presiunilor venite “de sus”. Usher Segal a fost medicul lui Petre Borila si al lui Maurer. Doctorul Leon Caffe, socrul lui Ion Ianosi, a fost medicul lui Gh. Apostol. In volumul de documente recent publicat la Polirom, coordonat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, apare si un raport despre starea sanatatii conducerii PCR, cred ca din 1970. In masura timpului, voi reveni la aceste subiecte.

 5. Vali spune:

  Încă o dezbatere interesantă, cu parfumuri spengleriene, despre Apus, capitalism și valori:

  Le déclin de l’occident ?

  (Pe cînd și-n platourile românești de televiziune astfel de mese rotunde și preocupări intelectuale?)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)