marți, aprilie 30, 2024

Se cauta: un partid verde radical in Romania

In Marea Britanie a fost necesar sa fim educati sa iubim mediul. A fost necesar sa fim educati cu privire la reciclarea pungilor de plastic, la cresterea rosiilor sau cum sa pastram recoltele fara chimicale si ingrasaminte din resturi de sobolani modificati genetic.
Trei sute de ani de industrializare ne-au lasat un pic cam nestiutori in ceea ce priveste scopul cultivarii pamantului. Il privim ca pe o fabrica verde pe care trebuie s-o insamantam, aram si ardem. Dati-ne un porc si n-o sa stim ce sa facem cu el. Sa-i punem guler? Sa-l imbracam ca pe Sherlock Holmes? Sa-l incarcam ca poza de profil pe Facebook? Sa incepem un blog din punctul de vedere al porcului? Aventurile unui porc la Londra. Jucand biliard intr-un bar. Intr-un restaurant cu specific indian. La un vernisaj. Ar putea avea propria rubrica in revista Vice.

Dar in Romania, ecologia face parte din instinctul national. Rosii. Vin. Tuica. Muraturi. Toate floare la ureche de facut. Reciclarea. Nu ati avut incotro decat sa reciclati. Cat priveste porcul… Ce poti face pana la urma cu un porc? Ii tai gatul, il transezi si-l mananci. Tot. Fiecare copita, muschi, os si testicul.

Din experienta mea ca observator al scenei politice romanesti in ultimii opt ani, pot sa spun unde lipseste o voce puternica. Nu din stanga, care este sustinuta de o elita fost-comunista cu bani si nici din dreapta, care pare intepenita in discutii plicticoase cu privire la ideologie, ca de pilda ce inseamna dreapta? A la Reagan? Crestina? Liberala? Cui ii pasa.
Alternativa este verde – pentru ca valorile miscarii verzilor sunt cimentate in cultura nationala – agricultura, viata la tara, reciclarea si sustenabilitatea. Ecologia curge in sangele tarii. Aceasta este baza.

Dar nu cred ca liderii actuali ai miscarii verzi reprezinta aceasta tendinta. Doua si posibil trei din partidele verzi „principale” – Miscarea Verzilor, Partidul Verde si Partidul Ecologist Roman – s-au aliat pentru a forma o platforma comuna pentru a participa la alegerile din acest an. Dar as vrea sa intreb – stie cineva ca existau trei partide verzi in Romania? Ce valori au ele si ce au facut ele vreodata?

Recent, pe RFI, liderii acestei platforme au dezvaluit doua politici importante. Prima, investitia in energia verde, fapt deja in derulare datorita sectorului privat si stimulentelor guvernamentale si UE. A doua, reducerea ursilor omorati de vanatori. Da – acei ursi cu dinti mari si labe uriase care omoara oameni.

Liderul Miscarii Verzilor, Remus Cernea – adeseori un comentator onest si erudit – a declarat ca „politica reprezinta compromisuri”, declaratie ce cu greu poate fi un mesaj inspirat pentru miile de votanti blazati in cautarea unei voci radicale. Daca pornesti de la o pozitie de compromis, Remus, cu ce ramai sa negociezi? Cu predarea?
Le inteleg dorinta de a deveni constiinta verde a USL, si poate e mai bine sa fie o prezenta verde decat niciuna, fapt ce reprezinta de altfel si ratiunea lui Remus.
Dar aceasta „miscare” nu are un manifest colectiv, o mare masa de membri sau o prezenta nationala. Nu a obtinut putere de la popor, ci i-a fost oferita puterea de catre Primul Ministru, caruia trebuie sa-i fie etern recunoscatoare.

Se pare principala dorinta din manifestul noii miscari este dorinta de a avea un loc in Parlament asociindu-se cu Uniunea Social Liberala, aflata la guvernare. Sine qua non-ul lor nu este sa promoveze valorile verzi, ci doar sa obtina o slujba.
Ca atare, crede cineva ca o troita formata din partide verzi minuscule poate concura cu specialistii in lobby din gaz, carbune, infrastructura si energie nucleara la a obtine atentia oamenilor din spatele lui Ponta si Antonescu? Riscul este ca vor deveni o parte moale a unui partid tare. Prietenii ursilor, copacilor si fluturilor nu sunt o forta de schimbare in industrie, agricultura si energie.

Un partid verde trebuie sa fie radical. Acum are oportunitatea. Poate exploata furia fata de actuala incompetenta si clientelismul partidelor principale. Majoritatea problemelor care ii anima pe votanti sunt violari ale mediului sau abuzuri ale statului. Problemele verzi sunt opunerea la proiecte controversate de tipul Rosia Montana Gold Corporation, exploatarea gazelor de sist si dezvoltarea nerestrictionata de cladiri fara acordul rezidentilor.
Abuzuri ale statului sunt atacurile la independenta artelor, media si sistemului judiciar, ca de exemplu numirea de fosti nomenclaturisti la televiziunea publica, in pozitii publice din sistemul de justitie sau la ICR – transformarea institutiilor statului in masini de propaganda ale partidului.

Un partid verde ar putea umple un vid din scena politica argumentand ca protejarea mediului este singura metoda prin care voci locale ar avea putere in fata unui guvern rau si a unei forme de capitalism la fel de rea. Dar nu trebuie sa fie un partid de protest. Partidele verzi din vest se sinucid de obicei electoral atacand fiecare bucatica de industrie, fiecare masina de pe sosea si de fiecare data cand tragi apa la WC. Noul partid nu ar trebui sa respinga orice fabrica sau orice ansamblu rezidential din Romania pentru ca schimba habitatul unui arici sau ameninta un stup de albine.

Trebuie sa sustina propuneri verzi radicale, avand in acelasi timp si disciplina financiara. De exemplu, poate sustine ca electricitatea in Romania trebuie sa fie 100% verde pana in 2035.
Romania are resurse excelente pentru dezvoltarea de centrale eoliene, biomass, hidroelectrice si solare si, cu o viziune clara si prin sustinerea guvernului si a industriei, poate deveni un lider in energia verde. Poate reamenaja centralele hidroelectrice existente si promova dezvoltarea numeroaselor parcuri cu energie eoliana, in plus relansand energia solara oriunde este posibil si incepand exploatarea energiei geotermale din pamant. Toate acestea ar asigura electricitatea Romaniei in proportie de 100%.

Europa s-ar indragosti de Romania atunci. Un titlu ca „Puterea Verde din Europa de Est” i-ar oferi Romaniei un loc de frunte printre factorii de decizie de la Bruxelles privind noile politici de energie.
Avand o baza de energie verde, industria Romaniei ar putea adopta noile cerinte ale UE pentru investitii in fabricarea de produse prietenoase cu mediul. Romania ar putea crea un cumul de industrii verzi, atat in fabricare, cat si in cercetare si dezvoltare, inlocuind baza industriala pierduta odata cu colapsul industriei carbunelui.

Acestea ar putea fi producerea de turbine eoliene si asamblarea de panouri solare, fabricarea de masini electrice si toate industriile care trebuie sa sustina ariile mentionate mai devreme, cum ar fi construirea de statii de incarcare electrice, transformatoare, legaturi si alte accesorii. Acest fapt se bazeaza pe experienta Romaniei in energie verde si in succesul demonstrat in fabricarea de vehicule. Romania ar putea fi laboratorul verde al Europei.
Ceea ce ii lipseste Romaniei in acest moment este o voce legitima la institutiile UE de la Bruxelles si investitorii straini. Acest mix de politici ar rezolva ambele probleme in acelasi timp. O agenda de politici verzi inovatoare i-ar oferi tarii capital la Bruxelles, in timp ce o politica a usilor deschise fata de investitiile verzi ar aduce capital financiar in Romania.
Dar toate acestea ar putea dura ani buni iar liderii trebuie sa fie rabdatori. Un nou partid verde nu poate cere dreptul la putere doar pentru ca alte partide verzi exista in Germania si Marea Britanie.

Trebuie sa construiasca o organizatie de la firul ierbii, de jos in sus, mai degraba decat sa castige un loc in Parlament de la varf in jos.
Si daca electoratul nu doreste un partid verde radical, atunci partidul respectiv ar trebui sa renunte la salvatul planetei si in schimb sa dispara ca si cum l-a inghitit pamantul.

.

Traducatori: A Iacobescu/M Bird

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

  1. Mda, visand la cai verzi pe pereti cu gratie. Omule trezeste-te. Romania nu e cea pe care ti-o imaginezi tu. Romania e o tara in cara clasa politica e o banda mafiota transpartinica care spoliaza statul si aduce populatia intr-o stare de saracie lucie cu un sistem de sanatate si educatie ce incep sa fie depasite chiar de catre cele ale unor tari africane.

    Hellooo, se aude? Ce partid verde? Ce ecologie? Cand astia fura de la toate companiile de stat prin capusare, cand isi pun comisionae babane la orice contract pe bani public indiferent ca vorbim de constructia unui drum, a unei scoli sau a unei retele de canalizare intr-o comuna? Deci in loc sa visam frumos, mai bine hai sa revenim cu picioarele pe pamant si sa vedem cum scapam de banda mafiota din fruntea tarii. Aici as vrea sa vad ce solutii puteti propune. Pentru ca nu prea sunt.

    In afara de o revolutie si o mascarada de proces scurt si rapid ca in cazul lui Ceausescu, terminat cu aceeasi sentinta (executia) dar pentru toti cei peste vreo 5000 de politicieni care conteaza (presedinte, prim-ministru, ministii, parlamentari, presedinti de consilii judetene, primari, etc.) eu nu vad alta solutie. Astia n-o sa-si dea legi impotriva lor. Abureala cu independenta justitiei in vremea lui Basescu e doar asta – o abureala. Praf in ochi pentru europeni. Iar la umbra celor cateva lovituri de imagine date de DNA (precum cazul Apostu care fura dar nu dadea bani la partid) fura toti USL cu ARD impreuna de rup. Si stai ca acum se pregateste si PPDD sa intre in hora. Vor si ei parte din cascavalul natiei. Doar nu degeabai isi aduce pe liste Diaconescu toti penalii care au fost in alte partie. Aia au experienta la furat.

  2. :) interesanta povestea porcului
    dar cum transformam porcul cu cravata (de stinga, centru sau dreapta) intr unul ecologic ?
    atita vreme cit vor exista hidrocarburi el va continua sa scoata fum.
    iar cind nu vor mai fi, se vor fi fosilizat si porcii ecologici.
    si ciclul reincepe :)

  3. Cernea imi aduce aminte de tinarul „Joschka” Fischer. A plecat spre politica in adidasi, a aparat infractori rosii, a ajuns ministru de externe. Cel mai prost! Acum e gras, la nu-stiu-cita-nevasta, plictisita si aia de diferenta de ani. Cernea are plete, n-are nevasta si sta la mutti. E loc de mai bine.

  4. Fiecare popor isi alege conducatorii care i se potrivesc.

    Un partid ecologist are sanse minime, pentru ca electoratul sau ar trebui sa fie suficient de cult.

    In Romania, un astfel de electorat nu cred ca are mai mult de 100.000 de persoane. Din pacate, acestia sunt si cei mai lenesi la vot, asa ca te poti baza cam pe 50.000 de persoane.

    Sunt mult prea putini, pentru ca sunt raspinditi in toata tara.

    Din pacate, conditiile actuale sunt favorabile unui partid national-soicialist (nazist), cu un discurs grosier, cu promisiuni de pedepsire a celor care au dus tara in prapastie samd.

    Aceste conditii s-au format acum 2-3 ani si continua sa se consolideze. intrebbarea este daca la momenul alegerilor vor fi suficient de favorabile pentru un astfel de partid. Daca da, vom avea o aluncare politica absolut cumplita.

    Pe partea pozitiva, avem un vot negativ puternic, impotriva PDL si impotriva lui Basescu. Partea buna este ca ricoseul votului negativ nu merge spre national-socialism, ci spre celalata miscare politica majora a Romaniei.

    In concluzie, intre un ricoseu national-socialist si unul de vot negativ, un partid ecologist are toate sansele sa piarda, el neavand nici electorat propriu si nici o atractivitate suficienta pentru a colecta sus-numitele ricosee.

  5. Remus Cernea. A fost o vreme cand energia si entuziasmul schimbarii m-au facut sa-l simpatizez pe Remus Cernea. Mai apoi, spamm-urile sale in care cerea bani pentru sustinerea partidului sau ecologist m-au facut sa ajung la o sedinta la care a participat si el, sedinta in care urma sa se discute strategia de strangere a semnaturilor si pozitia viitoare fata de traseistii politici si a celor ce ar veni cu „valiza” de bani in schimbul functiei/mandatului din partea partidului. Remus Cernea in acea perioada nu intrase in faza „compromisului”. A luat cuvantul la acea sedinta si a sustinut alaturi de intreaga conducere linia de a nu admite personaje dubioase, fosti membri de partid traseisti, oameni de afaceri interesati de imunitati politice. Cateva luni mai tarziu l-am vazut iesind cu Victor Ponta la brat din sediul PSD cu ocazia unor dicutii confirmate de Ponta ca partidul ecologist al lui Cernea ar putea fi integrat ca o aripa a PSD-ului. Verticalitatea lui Cernea a tinut 4-5 luni. Atat. In urma acestei experiente l-am catalogat ca pe un individ fara continut, fara coloana vertebrala. Acesta este Remus Cernea.

  6. Avem „green party” in politica, cum nu?! PNG – verde. PDL la ultimele alegeri locale – verde. Remus Cernea – cel mai verde. Toata lumea este verde, nu mai are nimeni loc…

  7. Ma tem de ziua in care am avea asemenea „verzi” in numar mare! Primesc cu ciuda orice veste de dare in folosinta a unui nou camp de eoliene sau panori solare pe banii contribuabilului caci daca n-ar fi subventionate n-ar face doua parale! N-am nimic impotriva sa existe dar nu vreau sa se mai dea subventii nici direct de statul roman nici indirect din contributiile la UE. Cat despre automobilele electrice astea sunt niste bazaconii si la fel vor fi si peste 50 de ani de acum in colo, ele sunt o creatie ale politicii, a modei, nicidecum a necesitatii, utilitatii, eficientei sau rentabilitatii. E loc pentru doritorii de „eco” si in energie si in agricultura dar nu pe banii nostrii, nu ma taxezi pe mine ca sa poti sa-l subventionezi pe altul din banii mei!

  8. Ecologistii – sau mai bine zis „eco-fascistii” sau „eco-nazistii” sunt exact ca pepenii: verzi de dinafara si rosii pe dinauntru.
    Lumea are nevoie de „ecologisti” la fel de mult cum are nevoie de cuie in talpa.

    • Pai, sa te vad, coltos si arogant cum esti, cand ti-o exploda planeta sub picioare, ca e clar ca nu mai rezista mult. Oricare din incuiatii religiosi pe care i-a cunosc planeta e de departe mai uman si mai inteligent decat tine
      Santate :)

  9. Stimate domn Bird, miscari de la firul ierbii nu se pot face cu 25000 de semnaturi din 18 judete pentru a infiinta un amarit de partid.
    Aici a scris Dragos Paul Aligica un articol citind o opinie a subsemnatului :
    http://www.revista22.ro/cartelul-politic-transpartinic-si-liberalizarea-pietei-politice-romnesti-18450.html

    Cind vom avea in Romania aceleasi legi specifice tarilor occidentale sau foste socialiste, dar membre in UE cind miscarile de la firul ierbii vor avea dreptul sa existe multe si marunte atunci puteti visa la partide de genul celor propuse de dvs.
    Pina atunci doar cai verzi pe pereti si „verzi” inscrisi in partide rosii.

  10. Ideea ca electricitatea in Romania trebuie sa fie 100% verde pana in 2035 nu este realista.
    Mai degraba putem spune ca in Romania trebuie sa inlocuim energia electrica produsa din termocentrale cu energie verde pana in 2035.

  11. „Alternativa este verde – pentru ca valorile miscarii verzilor sunt cimentate in cultura nationala – agricultura, viata la tara, reciclarea si sustenabilitatea. Ecologia curge in sangele tarii. Aceasta este baza.”

    Atunci noi restul, preocupati de alte lucruri, putem merge la culcare, in fond tu ai trasat prioritatile.
    Este un cuvant in engleza pentru genu asta de oameni: pundits.
    You sir, are a pundit.

  12. Dear Michael

    Probabil cunosti viata politica romaneasca, dar nu si dedesubturile ei murdare. Sigur s-ar putea scrie romane fluviu despre asa ceva. Dar KIS (Keep It Simple) situatia cu politicienii eu o vad asa:
    1. in tarile „normale” majoritatea sunt oameni politici, au o meserie in care in general au performat, apoi doresc sa „slujeasca” TARII, evident avand diferite competente reale (nu inchipuite, nu doctorate si masterate false). Cunosc economia reala, viata reala si deci au baza de a identifica masuri cit de cit corecte. Desigur exista exceptii, dar masa critica este OK.
    2. in Romania in parlament sunt in principal politruci si politicieni. Majoritatea s-au zbatut (+au platit din greu) sa-si gaseasca un loc caldut si bine remunerat, sa-si angajeze rudele, amantii/amantele pe la cabinetele parlamentare, deoarece NU AU NICI O MESERIE pe care sa o practice cu folos (si din care sa poata castiga ceva – vezi incompatibilitatile, mai toti au o sinecura undeva la STAT, degeaba!). Eventual au firme (prin interpusi) care lucreaza numai cu STATUL. Unii ajung acolo pentru ca au „prestat” ceva in favoarea sefului de partid (acolitii). Ajunsi acolo singurul lor obiectiv este sa-si faca legi cit mai favorabile lor si acolitilor lor, sa practice traficul de influenta, eventual sa-si dea masterate si doctorate precum detergentii 2/3 in 1. Si desigur sa ajunga profesori in Universitati, unde ii vor educa pe tineri dupa chipul si asemanarea lor. Iar cercul se inchide.
    Institutul de Politici Publice a constatat ca 25% dintre parlamentari sint PhD sau PhD students! Iar actualul parlamentul este sub orice critica!
    Actualmente nu mai au nici macar bun simt ca urmare a faptului ca „sint multi si au dreptate”!
    EXEMPLU: de reducerile bugetare a „beneficiat” si celebra tanti ANI, care „pre multi i-a dovedit”. Este un semnal, li s-a aratat pisica! De maririle bugetare a beneficiat ICR, obedienta se rasplateste in Romania! Q.E.D.

    All my best!

  13. Multe din miscarile astea „verzi” inca dinainte de caderea cortinei de fier beneficiaza de finantare rusesca. Sunt niste adevarati fascisti cum spunea cineva mai sus, o mica mostra:

    „pentru ca ne doriam sa putem lasa mostenire copiilor nostri cele patru anotimpuri, apa potabila si aer curat, nu un cont in banca si un apartament cu patru camere”

  14. Verde radical e ultima porcarioara care lipseste Romaniei in acest moment.
    Sint de acord cu educatia poporului in ceea ce priveste poluarea, aruncarea gunoaielor din mers pe sosele, imbracarea porcilor, etc. Nu sint de acord cu oprirea investitiilor esentiale pentru tara asta pe principiul drobului de sare sau al principiului precautiei absolute.
    in conditiile crizei singura realizare notabila a verzilor din vest este constrangerea multor industrii sa paraseasca Europa pentru China concomintent cu subsidii generoase pentru energiile verzi.

  15. Spre deosebire de alti comentatori, eu cred ca aveti dreptate. Lipseste curentul verde in Romania, iar Remus Cernea – pe care-l stimez foarte mult – nu l-as descrie ca pe un reprezentat autentic verde; care intradevar in chestiuni specifice trebuie sa fie radical.

    Acum, ca la noi nu are tine, nu are relevanta prea mare, daca crezi in asta – si sunt multi care cred – ar trebui sa fi acolo si sa-ti spui punctul de vedere… din pacate si televiziunile sunt doar canale de propaganda si nu de informare astfel toate problematicile astea raman ignorate. Si totusi oameni de calibru ar putea schimba asta.

  16. Dear Michael,

    Se pare ca daltonismul duce la confuzia culorilor opuse din spectru, deci a verdelui cu rosul! Din pacate, un adevarat partid ‘verde radical’ cum il numesti, se potriveste ca ‘nuca in perete’ in peisajul faunistic parlamentar romanesc, dar pe undeva si in constiinta ‘hoi poloi’. Problema e mult mai adanca, este nevoie de o adevarata educatie in domeniul ‘responsible citizenship’, si mai ales mentalitatea capatuielii rapide, a unui ‘ciolan politic’ obtinut prin orice mijloace este atat de greu de indepartat. Un dram de adevar exista totusi in analiza situatiei si anume ca totusi mai exista, chiar daca pe cale de disparitie, un ‘bun simt al taranului roman’ (asta folosita intr-un sens nepeiorativ), deci intr-adevar mai exista o particica a spiritului ce include ‘ecologia’ , dar devine pe zi ce trece, o rara avis…….
    Deci, nu stiu daca solutia propusa se poate clasa drept o solutie de moment, sau chiar realista, doar timpul o va spune…..
    best wishes,
    Dr Rod London

  17. Look at the the Romanian economy: over 90% of the total share capital is physical capital (even if the boom from 2004-8 came from ICT related investments and restructurings; the Tariceanu government changes the economic policies, the industry has been headed since 2006), you think that all we need is a party of the Greens. When we export massively wood, ores like the third world and our industry is mainly from the industrial age, a party of the Greens will have the success you have already those who are. Policies to reorient the economy towards immaterial forms and factors of production (intangible capital, ICT etc), requiring lower resources consumption -what all we need, however only then you can talk about a real party of the Greens. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Michael Bird
Michael Bird
Cu o experienta de peste 12 ani ca jurnalist, Michael Bird este un freelancer specializat in editoriale solide, bine documentate, cu subiecte din aripa estica a Uniunii Europene. A scris pentru publicatii din Marea Britanie ca The Independent on Sunday, New Statesman si Design Week si a fost redactor fondator al The Diplomat - Bucharest. A fost citat ca specialist in politica romaneasca la posturi de radio americane, televiziunea romana si presa nationala spaniola. Locuieste in Bucuresti si in prezent lucreaza pentru presa scrisa si film. Redactor la www.theblacksea.eu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro