Home » Cultura » Citesti:

Stia să râda, stia să fie trist: Frumusetea lui Andrei Bodiu

Vladimir Tismaneanu aprilie 6, 2014 Cultura
1 comentariu 1,707 Vizualizari

Andrei Bodiu (1965-2014)

Andrei Bodiu (1965-2014)

Stingerea din viata la doar 48 de ani a lui Andrei Bodiu, poet, prozator, eseist, profesor la Universitatea din Brasov, indoliaza comunitatea celor care cred in Bine, Adevar si Frumos. A fost, neindoios, un mare scriitor, un spirit nobil, un fauritor de nestemate si un cautator a ceea ce Boris Pasternak numea “esenta drumului ascuns”. L-am cunoscut la Brasov, era in 1991, faceam filmul “Condamnati la fericire”. Am luat pranzul impreuna cu el, cu Vasile Gogea, cu Leonard Oprea, cu Caius Dobrescu si cu A. I. Brumaru. Cred ca era si Mircea Sevaciuc, unul din liderii miscarii muncitoresti anti-comuniste din 15 noiembrie 1987. Avea un imens umor, privirea-i insa sugera mistuitoare melancolii, tristeti albastre. Angelo Mitchievici are dreptate cand spune ca avea “un râs inteligent şi stenic, dar deopotrivă cald şi încrezător.”

Ne-am revazut indelung in 2006, am mers acolo sa comentez prelegerea lui Teodor Baconsky in cadrul conferintelor Microsoft. Iarasi, o seara de poveste, cu momente de ras, dar si cu interogatii legate de implicatiile dosariadei. din vara acelui an crucial pentru Romania post-comunista. Erau acolo Adriana Babeti, Paula Apreutesei, Silviu Hotaran, Mircea Mihaies, Caius Dobrescu, Marius Lazurca.

Ne-am intalnit de multe ori, am participat la diverse evenimente intelectuale. In iunie 2005, am fost la Brasov sa vorbesc, in cadrul conferintelor Microsoft, chiar la facultatea unde Andrei era decan. Reproduc aici minunatele cuvinte pe care le-a rostit atunci:

” As vrea sa îl întâmpinam pe Vladimir Tismaneanu asa cum l-am întâmpinat anul trecut si pe Gabriel Liiceanu: cu aplauze. Astazi avem invitat în fata unui public atât de numeros un om extraordinar, un politolog de prim plan, un intelectual rafinat, un profesor iubit de studenti. Le-am povestit la un moment dat studentilor mei din anul trei ca Vladimir Tismaneanu a obtinut într-un an diploma de cel mai iubit profesor din universitatea sa (Maryland, College Park, SUA), ceea ce înseamna foarte mult. Fara îndoiala, Vladimir Tismaneanu nu este pentru prima data la Brasov. Acum este însa urmarea unei promisiuni facuta anul trecut de a reveni în orasul sau natal, pe care îl situeaza, asa cum citeam ieri în Cotidianul, într-o axa sufleteasca alaturi de Timisoara si Bucuresti. Deci, Vladimir Tismaneanu este acasa din toate punctele de vedere. În România se foloseste foarte des termenul de V.I.P: de aceasta data, chiar se potriveste.”

http://www.revistaorizont.ro/conferintelemicrosoft/index.php/conferinte?cid=33

Am lansat, in martie 2004, la Facultatea unde era decan, volumul “Scopul si mijloacele”. Au vorbit Andrei si Caius. Seara am mers la Poiana cu el, cu Caius, cu sotia mea Mary si cu fiul nostru Adam. Am o fotografie minunata din acea seara de neuitat. M-au invitat, Andrei si Caius, sa fac parte din consiliul editorial al revistei “Interval”. Intr-o lume a atator suspiciuni, Andrei avea o seninatate irezistibila. Dar si o bunatate angajanta, dogoritoare.

Ioana Parvulescu ne reaminteste aceste versuri: “Trec prin oraşul meu fără / Să cobor în gară // Merg spre Sibiu nu cobor / Pentru Adi şi Tudor mă // Gândesc doar la ei poate / I-aş fi putut chema în gară // Adi să stea lângă Tudor cât / Timp priveşte el rapidul motor // Amândoi să privim cum / Zice el tare «ta-tai» după care / Ar începe să plângă mai / Bine aşa trenul pleacă / Cerul e plumburiu tabela de marcaj de pe Tineretului e oarbă / Steagu joacă cu Gloria Buzău / mă îndepartez fără să / Ştiu scorul. // Ăsta e meciul.” (Andrei Bodiu, Braşov Tranzit, în Oameni obosiţi, Piteşti, Editura Paralela 45, 2008). Ăsta e meciul, neindoios…

I-am respectat optiunile, le-a respectat pe ale mele. Uneori nu le-am inteles pe ale sale, alteori, sunt convins, el nu le-a inteles pe ale mele. Dar a existat mereu un respect, ori chiar o dragoste spirituala, care a garantat inalterabila continuitate a prieteniei noastre. Sa se odihneasca in pace…

Textul de mai sus este versiunea largita a articolului aparut in ziarul “Evenimentul Zilei” si in revista online LaPunkt:

http://www.evz.ro/stia-sa-rada-stia-sa-fie-trist-frumusetea-lui-andrei-bodiu.html

http://www.lapunkt.ro/2014/04/04/stia-sa-rada-stia-sa-fie-trist-frumusetea-lui-andrei-bodiu/

Recomandari:

http://www.lapunkt.ro/2014/04/05/brasov-tranzit-sau-asa-e-jocul-jurnal-literar-ilustrat-54/

http://www.lapunkt.ro/2014/04/05/andrei-bodiu-un-gand/

http://www.observatorcultural.ro/Rinduri-la-moartea-lui-Andrei-Bodiu*articleID_30048-articles_details.html

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there is "1 comment" on this Article:

  1. amanda13 spune:

    Disparitia lui Andrei Bodiu este o pierdere imensa pentru cultura romana. Era unul dintre oamenii minunati pe care voiam sa-i revad din tot sufletul, mi se pare neverosimil ca nu voi mai putea. Atat de tanar, ce trecere nedreapta! A fost un scriitor de talent, un profesor excelent, si un om de o bunatate indescriptibila. Dumnezeu sa-l odihneasca!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

Va multumesc pentru observatii. Nu vred ca pot raspunde tuturor, insa voi incerca sa prind macar cat...

de: Mihai Maci

la "Școala şi egalitatea de şanse"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)