Home » Cultura » Citesti:

Un mare cărturar

Alex Păun aprilie 29, 2019 Cultura
2 comentarii 1,584 Vizualizari

Nu de mult, în librării a apărut un nou volum al japonezului Yasunari Kawabata. Se numește „Povestiri de ținut în palmă“ și cuprinde câteva zeci de proze de mică întindere, scrise între 1916 și 1964 (Kawabata moare, manu propria, în 1972).

Pentru mine, cartea prezintă interes inclusiv pentru că autorul traducerii și al aparatului însoțitor este unul dintre cei mai mari cărturari necunoscuți ai României. Ar trebui vorbit despre el. Se numește Flavius Florea, locuiește la București și este o autoritate în tot ceea ce va să zică niponologie. Orice nouă traducere care îi apare mă bucură enorm. Pe acest domn trecut de 70 de ani nu-l vezi citat în gazete, nu-l auzi vorbind la evenimente publice, nu-l găsești ocupând un loc, oricât de umil, în vitrina culturală a țării. Dar anonimatul nu-l împiedică să citească în câteva limbi moderne, să traducă dezinvolt din japoneză și japoneză veche, să trăiască scufundat în marea muzică a lumii, să cunoască istoria picturii europene, să aibă pasiuni inginerești, să-și fi transformat casa într-un uimitor lăcaș privat de cultură. În singura vizită pe care i-am făcut-o, m-a primit (în tricou) într-o sufragerie burdușită cu însemnele pasiunilor sale: hărți medievale, dicționare savante și enciclopedii, partituri muzicale, numismatică, o sabie de kendo, o chitară. Tinerii studioși care îl vizitează pe Florea îl găsesc fie ascultând Bach și urmărind notele pe partitură, fie proiectând o scară de lemn pentru noua casă a unui prieten, fie încercând să localizeze pe harta Japoniei de azi castele dispărute de secole, dar pomenite în literatura clasică din insulă. Aceiași tineri povestesc că, atunci când se întâmplă să se afle într-o sală de așteptare și să se plictisească, Florea face cu degetele discrete exerciții de mobilitate pentru pian, după o muzică fredonată în gând.

Este de necrezut că există asemenea oameni și este de necrezut că, uneori, ei rămân necunoscuți.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. Dedalus spune:

    Multumesc pentru semnalare si analiza!

  2. Nicolae spune:

    Acest medalion portretistic nu e un simplu omagiu adus acestui om deosebit. Este, totodata, publicitatea care-i este cea mai potrivita.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alex Păun


Alex Păun

După studii de filozofie, Alex Păun lucrează, vreme de câțiva ani, pentru una dintre cele mai importante edituri românești. Îi trec prin mână zeci de volume, începând c... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)