Home » Dezbatere »Educatie » Citesti:

Corina Dumitrescu pică examenul la Programul de Guvernare pe Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar

Marius Diaconescu mai 6, 2012 Dezbatere, Educatie
19 comentarii 3,086 Vizualizari

Instituţia care organizează examenul: Învăţământul universitar din România.

Subiect examen: Programul de guvernare Victor Ponta pentru Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar.

Student: Corina Dumitrescu, profesor universitar, doctor în drept, rectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, candidat pentru portofoliul de ministru al Educaţiei.

Evaluarea generală a răspunsului

Capitolul 13, „Educaţie”, din programul guvernului Ponta a fost redactat de către ministrul nominalizat, doamna Corina Dumitrescu. Textul reprezintă viziunea personală a domniei sale despre punerea în practică a obiectivelor USL în domeniul educaţiei.

Din cele 12 puncte, formulate la nivelul unor notiţe de curs, adică fără a fi enunţate fraze coerente şi complete, 8 idei sunt general valabile pentru orice guvern. Cele 8 puncte sunt deja în aplicare, ca de exemplu susţinerea doctoranzilor şi post-doctoranzilor prin burse din programul POSDRU, utilizarea eficientă a resurselor, susţinerea cercetării ştiinţifice etc. Nivelul de generalitate este atât de mare, încât nu merită atenţie. Doamnă student, aştept ceva mai concret pe acest subiect de guvernare, nu copiaţi idei de la guvernele anterioare.

Evaluarea detaliată a punctelor inovatoare

În schimb, sunt patru puncte care merită discutate atent cu candidatul la minister, deoarece constituie noutăţile guvernului Ponta, respectiv a ministeriatului Corinei Dumitrescu la Educaţie. Doamne fereşte!

Primul punct din program, „Deblocarea posturilor din învăţământul superior”, este un obiectiv cu scop electoral, aşa cum găsim în deschiderea fiecărui capitol din programul de guvernare. Din cauza crizei, avansările şi noile angajări sunt blocate în învăţământul superior de stat, dar orice om cu mintea întreagă înţelege caracterul provizoriu al acestei măsuri. Doamna candidată la minister vrea să ne cumpere pe cei de la universităţile de stat, ca să îi declarăm veşnic omagiu pentru că ne permite să avansăm. Chiar şi deblocate posturile, deocamdată este destul de greu să aduni punctajul stabilit prin lege pentru un post de conferenţiar sau profesor universitar. Adică din cauza ex-ministrului Funeriu fiecare viitor profesor sau conferenţiar trebuie să mai muncească, să pună osul să mai scrie şi să publice. Pentru a scrie trebuie să faci cercetare, altfel aplici reţeta des întâlnită a plagiatului sau compilaţiei. Atâta doar că nu prea mai e posibil acum, tot din cauza lui Funeriu cel rău. Căci nu mai e suficient să scrii două articole de ziar şi să faci o crestomaţie, adică o culegere din textele altora, ca să ajungi profesor universitar. Nu, după Funeriu ăsta, studiile şi cărţile trebuie să aibă o anumită calitate ştiinţifică şi să fie publicate în reviste sau la edituri acreditate după criterii severe.

Din fericire pentru noi, universitarii de la stat, dar mai ales pentru cei privaţi, căci şi lor li se aplică aceleaşi reguli din cauza lui Funeriu, doamna candidată la minister are o soluţie originală. Of, putem răsufla liniştiţi. Punctul 4 prevede „Regândirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice în concordanţă cu realitatea sistemului de învăţământ românesc”. Ca să nu ne sperie, completează după reguli de topică a propoziţiei frecvent întâlnite în textele juridice: „cu menţinerea calităţii drept condiţie primordială de funcţionare a sistemului de învăţământ”. Adică realitatea sistemului de învăţământ românesc te obligă să scazi calitatea profesorilor, dar te angajezi că vei păstra calitatea sistemului de învăţământ? Hai că folosesc prea multe repetiţii într-o frază, m-am molipsit de la doamna ministru.

Nu doar universitarii particulari se vor bucura de procesul de „regândire” al doamnei Corina Dumitrescu. De câte ori a sughiţat Funeriu din cauza pomenirii lui de către asistenţii, lectorii şi conferenţiarii de la universităţiele de stat, mă mir că nu a murit asfixiat sau „înnecat”. Mai strângeam şi bani de coroană! Mai bine hai să „regândim” criteriile de promovare. Funeriu le-a făcut prea greu de atins, el ne crede pe toţi Nadia Comăneci. Desfiinţăm nota 10 pentru ca nimeni să nu mai aspire la ea şi astfel „performanţa” poate fi notată cu 9, 8, 7, 6 au chiar 5. Îi vedeţi pe parlamentarii cu talente pedagogice studiind prin biblioteci sau laboratoare? Sunt sigur că nu. Dar dă bine ca imagine, ca deputat şi senator, să mai scrie pe cartea de vizită şi profesor universitar.

Funeriu a avut intenţii rele: toţi profesorii, indiferent de gradul didactic, să îşi legitimeze postul ocupat cu rezultatele academice, la fel ca în Europa. Dacă nu se „umblă” la criterii, sunt şanse reale ca în câţiva ani „greaua moştenire” de profesori universitari făcuţi peste noapte, fără un suport academic real, să dispară. Adică în timp să se formeze o elită profesorală serioasă. Efectul este atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Dacă la universitate sunt profesori de cea mai bună calitate şi calitatea absolvenţilor va creşte. Dintre acei absolvenţi unii vor ajunge profesori în sistemul preuniversitar, care ar trebui regândit şi din perspectiva salarizării, şi astfel măcar în 15-20 de ani profesorii titularizaţi la limita cunoştinţelor lor vor fi înlocuiţi cu profesori cu o mai bună performanţă intelectuală şi profesională. Efectul va fi vizibil peste mai mulţi ani: un învăţământ de calitate asigură contribuabili care nu doar produc, adică aduc bani la buget, dar gândesc mai mult decât nivelul micilor şi berii electorale. BINGO! Aici e de fapt ţinta programului de guvernare Ponta: de ce să gândească viitorii alegători? Gândim noi pentru ei, doar să mănânce micii, să îşi bea berea electorală şi să ne voteze.

Studenta candidat Corina Dumitrescu habar nu are ce este scorul relativ de influenţă. Ultimul ei punct este „sprijinirea revistelor ştiinţifice în vederea creşterii scorului relativ de influenţă”. Doamnă ministru (Ferit-o Cel de Sus!), scorul de influenţă este determinat de calitatea studiilor, aşa că ministerul nu are cum să „umble” în chestia asta. Doar ridicând standardele de performanţă academică, ceea ce văd că nu înţelegeţi. Când un studiu este mai interesant prin contribuţia la domeniul ştiinţific respectiv, este citat de alţi specialişti în domeniu şi astfel „se sprijină” revistele româneşti în vederea creşterii scorului relativ de influenţă. Bate calul să priceapă şaua!

Un alt punct important este revizuirea cifrelor de şcolarizare. Populaţia şcolară scade, iar din cauza blestematului de Funeriu nu se mai ia Bacalaureatul de către majoritatea absolvenţilor de liceu, aşa că scade şi numărul studenţilor de la fabricile private de diplome universitare. De unde să completăm cifra de şcolarizare? Hai să scădem cifrele la universităţile de stat, sigur cel puţin o parte din cei ce nu intră acolo vor veni şi la Dimitrie Cantemir. Să ştiţi că aici nu este conflict de interese…

Acordarea notei

Doamnă studentă Corina Dumitrescu, candidată la postul de ministru al Educaţiei (Doamne fereşte!), nu aveţi cunoştinţele şi aptitudinile necesare să promovaţi acest examen, la disciplina Programul de guvernare, Educaţie, secţiunea Învăţământ universitar. Din cele 12 puncte prezentate cu „liniuţă” de către Dvs., 8 sunt generalităţi sau copiate, două interdependente au iz electoral, la altul nu aţi înţeles nimic despre scorul relativ de influenţă, iar ce a rămas miroase a conflict de interese.

Imi pare rău pentru Dvs, Corina Dumitrescu, rămâneţi pe toamnă la restanţă. Dacă învăţaţi până atunci cum poate fi completată legea lui Funeriu, căci nu e perfectă, dar e perfectibilă, aveţi şanse. Ptiu, drace! M-ai făcut să îi mai dau o şansă, aşa sunt eu generos cu studenţii mei. Unul a picat de şase ori la examen, dar apoi a luat 10 pe merit.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "19 comments" on this Article:

 1. Silvia spune:

  Excelenta analiza!

 2. Hantzy spune:

  Asa cum a inceput articolul, crezusem ca voi citi un raport obiectiv asupra propunerilor dandidatului. In realitate: “BINGO! Aici e de fapt ţinta programului de guvernare Ponta: de ce să gândească viitorii alegători? Gândim noi pentru ei, doar să mănânce micii, să îşi bea berea electorală şi să ne voteze.”
  La atat se reduce examinarea de fata. Insuficient! Mai incercati inca de 100 ori, domnule Invatamantul universitar din Romania, aka Diaconescu.

 3. daniel c spune:

  Bine punctat. Felicitari.

 4. roberto spune:

  Bună ziua viitori studenţi ai Universităţii Cantemir!

  Mai jos aveţi un link către CV-ul şefului de catedră de la Finanţe-Bănci.

  http://fbc.ucdc.ro/cv/CURRICULUM%20VITAE%20MINICA%20BOAJA.pdf

  Gaudeamus igitur!

 5. ciupi2 spune:

  Foarte tare. Am zambit de la incepu pana la sfarsit.
  Necrutator :)

 6. punk spune:

  ” Dacă nu se „umblă” la criterii, sunt şanse reale ca în câţiva ani „greaua moştenire” de profesori universitari făcuţi peste noapte, fără un suport academic real, să dispară. Adică în timp să se formeze o elită profesorală serioasă. Efectul este atât pe orizontală, cât şi pe verticală. ”

  Hai ca esti simpatic ! Parca vad toti dinozaurii cum fac infarct peste noapte ca ai publicat tu un studiu citat de alti 5 fosti colegi de serie.
  Aplicati in izolare, indecsii de citare nu sunt altceva decat o birocratizare suplimentara, si doar una din componentele utilizate de o universitate de cercetare.
  Dar chiar presupunand ca efectul este ala scontat, marirea calitatii cercetarii (sau existenta ei, de orice culoare), pana la urma principala menire a unei universitati de stat e educatia. Calitatea cercetarii e o problema de rang superior, transata intre universitate si finantatorii granturilor. Ce intereseaza pe finantatorul locului – student sau stat – e calitatea educatiei. Ori, in conditiile in care majoritatea absolventilor romani sunt straini de cunostintele elementare ale profesiei pe care o pretind in CV, instaurarea tiraniei cercetatorilor de renume mondial e un soi de tichie de margaritar pe capul unui boschetar chel si urat mirositor.

 7. Ovidiu spune:

  Frumos scris! Cred insa ca Dumnezeu ne fereste, ne fereste, pina ce ne nimereste. Si asta de marti incolo. :-(

  Ponta e neinduplecabil. “Mergem inainte!”

 8. ionescu spune:

  am auzit-o vorbind (la TV ) pe doamna Corina Dumitrescu ;

  un curs de limba romana i-ar fi fost mai util decat cursurile pe care sustine ca le-a facut;

 9. andra spune:

  Cine a propus-o sa fie reprezentanta societatii civile in CSM?
  Ce societate reprezinta acest personaj?

 10. kinn spune:

  “Sprijinirea revistelor ştiinţifice în vederea creşterii scorului relativ de influenţă”. Asta e tare :)) Probabil vrea sa cumpere proptele si ciment sa le mai sprijine putin.

  Pentru cei care nu-s din domeniu, scorul relativ de influenta este legat de numarul citarilor pe care le au articolele din revista respectiva in alte reviste din lume. Nu poti creste acest scor decat daca publici articole mai bune, de calitate, care sunt citate mai mult de altii.

 11. aaa spune:

  Felicitari pentru articol! Numirea asta e incredibila!

  Explicatia numirii dnei la conducerea ministerului eductiei o da chiar dansa: “Victor Ponta a debutat in viata academica la Universitatea Cantemir”.

 12. Liviu spune:

  Greu se scapa de mintea si limba de lemn. Personajul pare mai degraba absolvent de Stefan Gheorghiu. Se pare ca ciorile vopsite au scos pui vopsiti. O zi buna !

 13. pinky spune:

  acum sincer… chiar sunt oameni care au crezut ca guvernarea usl va fi mai buna ca guveranrea pdl… halooooooooooooooooo oameni buni… acum 8 ani era o revolutie portocalie (impreuna cu galbeni)… pentru scimbarea rosiilor… sau mintea voastra nu mai ajunge retine atat??? acum 4 ani a fost schimbata guvernul galben pentru ca nu creste salariile cu 50% a bugetarilor…
  Acum, sincer, chiar nu av duce capul pana acolo??? chiar asa de tampiti ne considera politicienii?
  Sau chiar suntem asa de tampiti?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Marius Diaconescu


Marius Diaconescu

Marius Diaconescu este lector la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. A obţinut doctoratul în istorie la Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta în 200... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)