Home » Dezbatere »Opinie »Politica & Doctrine » Citesti:

Lista lui Gordon

Tatiana Niculescu Bran august 15, 2012 Dezbatere, Opinie, Politica & Doctrine
19 comentarii 3,653 Vizualizari

Un șofer de taxi povestește : « Mă trezesc cu un tip în mașină, care mă întreabă dacă poate să mă ocupe toată ziua.  E pe bani, zice. Dacă e pe bani, stau și până la miezul nopții ! Și pe urmă mi-a spus care era treaba : să fac naveta toată ziua, dus-întors, la 15 kilometri de București, într-o comună, ca să duc lume la vot. Mi-a spus din ce loc se pleacă și în ce loc să aștept, la intrarea în comună, până se întorceau clienții de la votare. Am făcut curse toată ziua, non-stop. La prânz, am primit o pizza mare, sucuri, tot ce trebuie. Fiecare cursă era plătită, duceam câte trei, patru inși, nu se punea problema. Toți votau cu ăsta, cu Crin Antonescu. La primul tur, din 2009. Seara, când s-au închis secțiile, tipul mi-a dat 150 de euro. Aia a fost o zi ! 150 de euro, plus curse plătite toată ziua ! Anul ăsta am ratat referendumul, că eram în concediu. Ăsta, Voiculescu, a zis că-și pune la bătaie toată averea numai să-l dea jos pe Băsescu. Va dați seama cât s-a câștigat la referendum ! »

Dosarul « Referendumul » pe care-l completează acum Parchetul va avea, cu siguranță, pagini mult mai palpitante decât întâmplarea pe care o povestește, cu nostalgie, șoferul de taxi. Pe 29 iulie, aceleași persoane au putut vota de două și de nouă ori, deținuții de drept comun, deși lipsiți de drepturi civile, au votat și ei, transportul votanților itineranți la secțiile de votare s-a făcut, în unele locuri, sub amenințarea concedierii sau a reținerii salariului, turismul electoral a înflorit într-atât încât în județele unor baroni locali s-a depășit prezența de sută la sută cu mult, urnele mobile și ștampilele au circulat neobosite toată ziua și, mai ales, la lăsarea serii, etc. Curățind referendumul de toate aceste « detalii » pregătite din timp de USL, se va ajunge probabil la o cifră mai realistă a prezenței la vot și se va constata că procentul celor care au spus DA demiterii lui Traian Băsescu se situeaza sub procentul oficial.

Descâlcind proporția și modalitățile de fraudare, Parchetul va răspunde astfel uneia dintre cele trei îngrijorări majore formulate de Philip Gordon, adjunctul ministrului de externe SUA (« așteptăm ca acuzațiile credibile de fraudă să fie verificate »). Unei alte îngrijorări de pe lista lui Gordon (« nimeni nu ar trebui să permită nicio ambiguitate legată de listele care trebuie luate în calcul »), i-a răspuns, a doua zi după plecarea trimisului american, Curtea Constituțională, precizând că listele de votanți pe care le tot cere guvernului sunt cele actualizate înainte de referendum și pe ele trebuie să se regăsească și românii cu drept de vot din străinătate. Cea de a treia îngrijorare formulată de Philip Gordon se referea la presiunile exercitate asupra Curții Constituționale. Cum a doua zi după plecarea lui Gordon, Traian Băsescu s-a abținut de la orice comentarii și de la declarațiile zilnice, se poate presupune că, dinspre partea lui cel puțin, nu se va mai putea spune că se fac presiuni.

Politic vorbind, primul ministru a dat și el un semnal că ar fi înțeles că riscă să piardă prietenia și susținerea democraților americani dacă merge prea departe alături de Crin Antonescu și, respectiv, Dan Voiculescu. Într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, Victor Ponta se declară a fi gata de coabitare cu Traian Băsescu, dacă președintele va respecta Constituția în raporturile sale cu guvernul.

Ar exista premise, așadar, ca lucrurile să intre într-o oarecare normalitate : vom afla că la referendum au votat o singură dată și cu numele lor adevărat, în jur de 6 milioane de cetățeni, în loc de peste 8 milioane, listele vor ajunge, până la urmă, la Curtea Constituțională, părțile implicate se vor abține de la comentarii referitoare la judecătorii Curții, iar pe 21 august, în condiții de legalitate și legitimitate, ar urma să fie invalidat referendumul din 29 iulie, așa cum era de așteptat să se întâmple încă de la aflarea rezultatului oficial.

Cine urmărește însă agenda politică a lui Dan Voiculescu, expusă zilnic în emisiunile Antenei 3, nu va mai fi atât de sigur că Philip Gordon a reușit « să reseteze » chestiunea suspendării lui Traian Băsescu. Cuplul Antonescu-Voiculescu nu dă semne că ar renunța la interimat, prelungindu-l, eventual, până la alegeri. Până la pronunțarea Curții Constituționale, președintele interimar mai are încă în mâini frâiele puterii. Mesajele transmise la emisiunile Antenei 3 în aceste zile sunt : Parchetul  intimidează oameni nevinovați, simpli votanți, și trebuie să dea seama în fața Parlamentului pentru asemenea abuzuri, iar serviciile secrete, SRI și SIE, sunt instituții coordonate  încă de Traian Băsescu, deci șefii lor trebuie schimbați.

Orice ar decide Curtea Constituțională pe 21 august, lupta politică va continua cu orice preț, după cum bine comenta șoferul de taxi : « Ăsta, Voiculescu, a zis că el își face averea la loc, nu contează cât costă, el îl dă jos pe Băsescu ! »

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "19 comments" on this Article:

 1. Gelu Tudose Gelu Tudose spune:

  Una dintre cele mai mari dezamagiri din ultimele zile a fost pentru mine lipsa de luciditate a jurnalistului Cristian Tudor Popescu care a adoptat aceeasi pozitie cu Ion Iliescu, Crin Antonescu si Norica Nicolai criticand sever actiunea procurorilor de a identifica votul multiplu. Motivul invocat este pueril: “Se sperie oamenii si nu mai voteaza”.

  • Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

   Domnule Tudose,

   V-o spun cu durere in suflet, nici vorba de atac tip forum: ABIA ACUM V-ATI DAT SEAMA CE SOI DE LEPRA VINDUTA E CTP ?

   CIT PUTETI FI DE TINAR ?

  • Costi spune:

   CTP v-a dezamagit? Se pare ca nu i-ati citit articolele de la inceputul anilor 90; mi-a fost coleg, Croco era strigat in facultate; un individ acru, poza mereu in neinteles; n-a stralucit ca student si nici ca IT-ist; s-a apucat de scris literatura SF si apoi s-a lasat de calculatoare imediat dupa decembrie 89; mai bine se oprea la SF si nu se apuca de ziaristica.

   • cinic-si-rau spune:

    pai si acum tot SF face. El insa o numeste analiza politica (poate pt. planeta 5 a sistemului Andromeda).

  • R.A.Muresan spune:

   Iertati-ma domnule Gelu Tudose, nu cred ca Cristian Tudor Popescu mai poate dezamagi. Poate ati vrut sa spuneti ca a ramas “mereu surprinzator”. Dar poate ca asta e chiar idealul sau: sa surprinda mereu pe toata lumea.

 2. MadameDuRecamier spune:

  In stilul pontac: interviul din Guardian a fost pentru extern, in Romania declara ca Basescu sa-si retraga procurorii, care persecuta votacii infractori. Semnal clar, ca justitiei ii trebuie, in loc de dinti puternici, o proteza uslama marca Felix, turnatorul, fixata cu Corega tip Ponta si Antonescu. Impostoriada continua!

 3. Victor spune:

  usl a dat o lovitura de stat ca sa-i scape de puscarie pe infractorii din psd, pc si pnl (si din spatele acestor partide). Ca sa-si acopere lovitura de stat, au organizat un referendum, cu toate ca Presedintele ales nu a incalcat in niciun fel constitutia.
  Banditii din usl au fraudat masiv referendumul ca sa-si justitfice lovitura de stat.
  Procurorii nu ancheteaza decit acolo unde au indicii si dovezi temeinice ca s-a fraudat masiv.
  Repetentul stie foarte bine ca ei au fraudat masiv, dar spera sa-i sperie pe procurori.
  Repetentul trebuie sa fie arestat impreuna cu Derbedeul plagiator, mincinos, incompetent si impertinent pentru organizarea loviturii de stat si pentru fraudarea referendumului.

 4. momo spune:

  e arunca cifre nebune, doua milioane de voturi furate numara autoarea Tatian Niculescu Bran. Cum o fi ajuns la cifra asta dumnezeule?

  Sa fie clar PDL a avut observatori in toate sectiile. Sa crezi ca cineva fura 2 milioane de voturi pe sub nasul unui partid care a castigat multiple alegeri, inclusiv doua prezidentiale, e o gluma proasta. Au trecut deja 2 saptamani si ceva de la referendum si singurele chestiuni in discutie sunt cateva localitati de prin Gorj si Teleorman unde probabil ca s-a fraudat. Dar despre ce vorbim? In total 10-15000 de voturi, asta daca toate sunt furate. Pana la 2 milioane cate mai sunt? 1.980.000? o nimica toata…

  Ca sa facem asa o analiza 2 milioane de voturi multiple inseamna (presupunand ca s-a votat in medie de 5 ori) 400.000 de cetateni infractori. Nu vi se pare cam mult? Inseamna, la o medie de 40 de indivizi pe autobuz 10.000 de autobuze care bateau tara in ziua alegerilor. Problema e ca , cu totul, n-avem in toata tara mai mult de 2000 de autobuze si autocare. Dar astea sunt detalii…

  Un lucru e cert si nu trebuie dovedit, in paradigma autoarei: Nu au votat 7,4 milioane contra lui Traian Basescu. Pentru ca nu-mi convine! Si punct.

  PS Pe vremuri comentariile fara injurii sau atacuri la persoana erau postate fara exceptie pe Contributors. Acum nu prea mai cred ca acest comentariu va trece de cenzura. Strica feng-shuiul site-ului….

  • naiv spune:

   @momo. Nu e nevoie sa cari persoane fizice, ajunge o lista cu nume si CNP. La Onesti sunt doi tineri -deja e dosar penal- care au votat de cateva ori la Iasi. EI se jura ca n-au parasit Onesti in ziua in cauza. DACA E ADEVARAT, au calatorit CNP sau cartile de identitate pana la Iasi. In alta comuna, STan Papusa a votat o singura data. Cand i s-a dat sa semneze lista (evident tinuta cu capul in jos) i s-a indicat un alt loc pe lista. SI asa a votat un capsunar sau unul ce NU a iesit la vot. SI asta e intr-un dosar penal. O reprezentanta a M.Blogary a fost aruncata afara din sectia electorala (exista deja dosar penal). Observatorul PDL era UNUL si ori statea in sectie ori pleca cu urna mobila. Daca NU era cu urna mobila, era imposibil ca urna sa stranga vreo 300 de buletine?????

   • momo spune:

    Pana una alta ce imi spuneti mie despre Onesti si Blogary sunt povesti. Care pot fi adevarate, ca si istorioara taximetristului din articol, sau pot fi pur si simplu povesti. Probe pana acum sunt putine, cateva sate in Teleorman si Gorj cu o prezenta suspect de mare si cam atat. Nu-i vorba ca prezente suspect de mari au mai fost, trebuie doar sa ne amintim de votul de la Paris din 2009 dar atunci domnii procurori nu au catadicsit sa investigheze, independenti si impartiali cum ii stim…

    Observatorul PDL chiar si singur, avea instructiuni clare spre exemplu daca urna mobila pleca fara el si se intorcea cu un numar suspect de mare de voturi raporta imediat. Repet ce am spus nu furi 2 milioane de voturi de sub nasul unui partid ca PDL, daca era posibil Geoana topaia si acum.
    In medie au fost circa 500 de voturi pe sectie. Sa furi 100 inseamna 20%, e de domeniul SF. Nu zic ca nu se poate punctual, zic ca e absolut imposibil in medie. Habar nu aveti despre ce vorbiti.

  • arcadie spune:

   s-ar putea sa fie chiar 5 milioane votantii reali

   http://www.cotidianul.ro/au-venit-americanii-doar-pentru-basescu-191317/

 5. vida clara spune:

  ctp-ul este unul din “formatorii de opinie” care au facut cel mai mult rau, ratacind turma
  care s-a tinut dupa el (destul de consistenta) pe directii care nu duceau la nici o oaza,
  hranindu-i de la o zi la alta cu “fata morgana”.
  I-am scris si lui si lui tinu, inca de cand erau amandoi pe caii mari ai “adevarului” de atunci,
  ca se vor face raspunzatori in chiar fatza oamenilor care se tin dupa ei, convinsi ca astia
  doi cunosc drumul, precum sustin.
  Tinu s-a dus de mult, dar ctp-ul a continuat sa ameteasca prepelita ( cum zice spaniolul).
  Intr-un fel, nu ai ce-i face. Mananca si el, o paine.
  Pe de alta parte, cum eu zic ca niciodata nu e de vina inselatorul ( vezi “libertatea de
  opinie” ci fraierul ( vezi “libertatea de optiune”), ctp-ul nu e atat de condamnabil cat sunt
  cei ce casca gura la el.

 6. alexandru spune:

  E trist ca a exista aceste indicii de frauda… desi n-aveti nici macar informatie anecdotica despre aceasta, istorioara dvs. se refera la alte alegeri. Nu ma indoiesc c-a existat frauda despre care vorbiti. Ca si cum ar fi prima data: sunt convins ca nu va amintiti voturile ‘girate’ de dl. Baconschi la ambasada de la Paris, la alegerile prezidentiale (un vot in fiecare 30 de secunde, parca?)

  E un semn de normalitate ca frauda e anchetata de institutiile statului (apropos de puci, de paralela cu Hitler in ’33 si alte aberatii. A propos, parchetul a inceput cercetarile mult inainte sa stim de vizita dl. Gordon). Pana la concluziile legale insa, nu stim nici macar daca a existat frauda (nu ma indoiesc ca da, dar cateva sate din Gorj sau Teleorman nu inseamna, demografic, mare lucru. Sa vedem ce gaseste parchetul).

  Insa sa sustii o enormitate cum ca 2 000 000 de voturi au fost ‘fraudate’! Dumneavoastra doamna aveti idee ce inseamna un numar de acest ordin de marime? Inseamna, de exemplu
  ca ai ‘inventat’ pe harta Romaniei 7 (sapte) orase cat Clujul, absolut inexistente. Fiecare putem scrii ce elucubratii dorim.. fireste. Dar cu putin bun simt si o farama de masura…

  La alegerile locale 2012 USL a castigat 32% din voturile pentru consiliile locale.
  Cum va explicati ca au fost mult mai multi cei care au votat pentru demiterea presedintelui Basescu decat votantii USL? Diferenta vine din ‘frauda’ ? Sau poate, zic poate, exista o parte semnificativa a electoratului roman care ‘NU voteaza USL’ dar a devenit votant anti-Basescu?

  • aritmos spune:

   18 500 sectii de votare. Daca media e de 100 buletine, la ce cifra ajungem? Dar frauda e una si procentajul de influenta asupra rezultatului final e altceva. Inregistrarea de la Olt -instrcutiuni despre urna mobila – e autentica.

   • momo spune:

    In medie au fost 500 de voturi exprimate in fiecare sectie. Sa fraudezi 100 din 500, 20% IN MEDIE e de domeniul SF.

    Mai reflectati si asupra acestui aspect. Aceste alegeri, chiar daca au avut o miza uriasa pentru centru (si culmea si pentru alegatori) nu prea au avut cine stie ce miza pentru teritoriu. Ori fraudele se fac acolo, cu oamenii din structurile locale si cu banii lor. Mi-e greu sa cred ca USL-istii putea frauda milioane de voturi la locale (unde miza pentru organizatiile din teritoriu era mult mult mai mare) dar n-a facut-o (nu au fost nici un fel de acuzatii in acest senst) dar s-au trezit al referendum.

   • alexandru spune:

    Cum asta, 100 de buletine per sectia de votare?

    Autoarea pleca de la premisa unor fraude in anumite locuri controlate de USL,
    daca am inteles eu bine. Ceea ce e foarte posibil. Observam insa ca in general
    toate indiciile de pana acum (cele anchetate de parchet)se refera la niste localitati
    din mediul rural cu cateva mii de locuitori, unde care au votat pana la 200%.
    Evident e aberant.. Dar asta, chiar dubland numarul de locuitori, ne da cateva
    zeci de mii de voturi in plus. Hai, daca tineti, cateva sute de mii… dar cifrele pe
    care le vehiculeaza presa despre acele localitati din sud unde au votat peste 100%
    din locuitori sunt limitate. Nu e vorba de sute de localitati, ci de zeci de localitati.

    ‘Matematica’ dvs. electorala schimba radical premisa articolului si vorbeste explicit
    despre o frauda electorala nu in anumite locuri, nu intr-o majoritate a sectiilor de votare,
    ci in absolut TOATE sectiile de votare?!
    Ne sugerati o frauda ‘medie’ de 100 de buletine pe sectie.
    Pe ce baza ati obtinut aceasta ‘medie’? (Medie intre ce si ce?)
    Din.. apa sfintita sau de unde?

    • indiana spune:

     De fapt, hai sa fim corecti : nimeni n-a furat, nimeni n-a fraudat, s-a votat civilizat, responsabil, ca in tarile normale, doar ca exista o conspiratie basesco-masono-americana impotriva celor 7-8 milioane de cetateni minunati ai patriei noastre, oameni verticali, singurii care conteaza in tara asta, nu sunt ei chiar majoritatea, dar, daca ii scoatem pe cei din strainatate si pe altii care, nu-i asa, nu merita sa fie luati in seama, ajungem la concluzia ca cei 7-8 milioane reprezinta populatia totala a tarii. Deci Antonescu e presedinte legal, legitim al natiunii si o sa-l vedeti vreo trei mandate de-acum incolo. Succes !

 7. Red spune:

  Comentam la un alt articol ca nu merita prea multa atentie la ce face un american sau altul. Acum stim clar ca Wesley Clark n-a venit in numele administratiei americane sa-l ia in brate pe Ponta. Il intereseaza doar banii idiferent de miros si eu tip fara prea multe scrupule un fel de Dogaru american. Acum a lansat un show, pe NBC si inca unul de prost gust si controversat:

  http://www.rawstory.com/rs/2012/08/13/nobel-winners-press-nbc-to-cancel-wesley-clarks-war-based-reality-show/

 8. Hantzy spune:

  15 (km) x 1 (min/km) x 2 (dus-intors) + 15 (minute asteptare) = 45 minute pentru o cursa

  Ignoram necesitatile fiziologice, eventualele intarzieri, etc.

  Rezulta ca in 14 ore taximetristul l-a ajutat pe Antonescu prin faptul ca circa 50 de persoane au fraudat la ultimele alegeri prezidentiale in favoarea lui. Daca fraierul nu s-a grabit la autocare …Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Tatiana Niculescu Bran


Tatiana Niculescu Bran

A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Intre 1995 si 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, se... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)