Home » Dezbatere »Media / Tech »Opinie » Citesti:

Noua încălecare a televiziunii publice

Brindusa Armanca iulie 24, 2012 Dezbatere, Media / Tech, Opinie
3 comentarii 1,098 Vizualizari

Ca într-un blestem, TVR nu poate scăpa de zăbala politicienilor care și-au dorit supunere oarbă, șefi afiliați, sensibili la comanda de partid și de stat, susținuți de consilii de administrație fără nicio viziune (în afara propriilor interese), precum și jurnaliști fără coloană, amnezici la etica profesiei. Dacă pe vremea lui Alexandru Lăzescu TVR a intrat într-o periculoasă buclă de faliment, analizabilă dacă cineva ar fi dorit,  cel puțin în decență și libertate de exprimare jurnalistică nu s-au putut raporta deraieri. A venit epoca USL. Ia să vedem ce s-a declarat și ce s-a ”implementat” de la cocoțarea USL la putere. La începutul lui iunie Ponta declara că nu dorește ca actualul președinte TVR, pe atunci încă Lăzescu, să fie înlocuit cu unul de la USL, ci așteaptă un plan de reorganizare și abia atunci va cere ANAF deblocarea conturilor televiziunii publice. În nici două săptămâni  întrega conducere a TVR era aruncată peste bord, iar din noul consiliu de administrație erau eliminați membrii opoziției, adică PDL, măsură fără precedent și împotriva legii. Imediat după ce și-au instalat acoliții, aproape fără excepție devotați PSD, PNL sau PC, conturile au fost deblocate fără planuri de reorganizare și alte farafastâcuri. N-a trecut neobservată această nouă metodă de presiune politică, semnalată de ActiveWatch și de alte organizații.

Mai departe: zise Antonescu Crin, copreședinte USL (dar încă nu președinte interimar și foarte jucător)  că Rodica Culcer este ”pensionară nesimțită”, iar despre niște ziariști remarcabili ca Ioana Lupea și Mircea Marian că sunt niște ”ratați”, iar ca urmare toți aceștia au fost îndepărtați, ei bine, în proaspătul și vioiul consiliu de administrație, în afară de o binecunoscută pensionară atât de ”simțită” încât i se rupe inima de infractorul Năstase, a mai intrat o foarte reușită membră a Consiliului Național al PSD, Anne Jugănaru, urmărită penal alături de Adrian Severin pentru ”complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”. Nici nu mai vorbim de alte figuri de glorie ale noului CA, printre care strălucește și Valentin Nicolau, intrat pe ușa din dos, nelegală, ca reprezentatnt al salariaților, cel care i-a cucerit pe bravii salariați ai TVR promițându-le, și aici e musai să cităm exact,  ”eliminarea agenţilor politici sub acoperire de jurnalişti”, spre slava libertății de expresie. Și peste toți aceștia și alții ca ei stă Claudiu Săftoiu ca președinte-director general, un fost șef SIE glorios (parcă acest antecedent era de rău, când era criticat premierul Mihai Răzvan Ungureanu), luxat în cinci minute de papá Voiculescu, sub pulpana căruia stă pitit în prezent.

Imediat și fără amânare, au fost plasați în locuri cheie, la Direcția Emisiunilor Informative și la coordonare, doi merituoși ”jurnaliști sub acoperire”, dacă e să folosim categorisirile în vigoare, Claudiu Lucaci și Monica Ghiurco, mișcare comentată astfel de ActiveWatch, încă înainte de înfăptuire: “Presiunile exercitate de membrii PSD din CA al TVR pentru numirea unui jurnalist care a fost purtător de cuvânt al fostului premier Năstase (Adrian Năstase, n.r.) şi apoi numit consul la Los Angeles de acelaşi guvern Năstase nu fac decât să alimenteze temerile privind intenţia noii puteri de a prelua hăţurile televiziunii publice în plin an electoral, după principiul consacrat de întreaga clasă politică – «a venit rândul nostru»”. Temerile nu-și mai au rostul, fiindcă treaba a fost făcută. Ca urmare, președintele ales dar suspendat este obstrucționat pe TVR în campania pentru referendum, iar cel interimar e lăsat să peroreze contra, tonul unor moderarori de pe TVR Info este angajant în favoarea USL (Adrian Bucur merită avansat, combate bine!), iar proiectele care dădeau televiziunii publice o șansă în a se moderniza, este vorba despre tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro si site-urile de eveniment au fost pulverizate din ignoranță (e vorba de directorul interimar, Radu Călin Cristea, care considera autonomia site-urilor ”o enclavă editorială stranie”, iar asta sigur n-a învățat-o la Radio Europa liberă unde a lucrat) și din decizie politică, din deplina putere a unor PDG și CA angajate în luptă. Pretextele invocate de Monica Ghiurco, care i-au îndepărtat pe Mona Dârțu, director TVR Interactiv, și pe editorii Teodor Tita si Alexandra Badicioiu-Matei, arată că nu se dau doi bani pe competență iar la butoane se află niște habarniști, care nu știu nici că CNA nu are atribuții în online și nici că Parlamentul nu e tata jurnaliștilor pentru TVR, ca să le dea voie, sau nu, să își facă meseria.

Articol apărut și în revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. DenisaC spune:

  Și ce e de făcut? Se mai poate repara ceva? Există vreo metodă legală de corectare a acestor lucruri?

 2. Boboru' spune:

  “Inainte”, in vremurile bune dupa opinia Dvs., membrii opozitiei nu aveau voie la TVR!
  Ioana Lupea, Mircea Marian – ziaristi remarcabili…. s-a intors lumea cu susul in jos?
  Si datoriile acelea enorme, in conditiile in care aveau subventie si reclame?!
  Nu stiu cum e acum… inca, Dvs. pareti a stii bine cine, ce si cum, dar, totusi, putina decenta un timp!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)