Home » Analize »Economie »Media / Tech » Citesti:

Agenda Digitala: strategia fara strategie

Claudia Iordache august 6, 2014 Analize, Economie, Media / Tech
1 comentariu 615 Vizualizari

Agenda Digitală este o strategie pe termen lung a Comisiei Europene, care își propune să valorifice noile tehnologii în favoarea cetățenilor și a mediului economic în general.

Fiecare stat din UE trebuie să-și creeze o strategie proprie prin care atinge obiectivele stabilite la nivel European, fiecare stat este evaluat. Ultimele date publicate pe website-ul Comisiei Europene[1] arată că în anul 2013, doar 5% dintre români au folosit servicii de guvernare electronică , față de media europeană de 41%, iar indicele de transparență a administrației publice este doar de 17 față de media europeană de 49.

În prezent, Ministerul pentru Societatea Informațională a publicat spre consultare Strategia Agenda Digitală pentru România, un document care trebuie să stabilească obiectivele clare prin care România va atinge obiectivele Agendei Digitale Europene 2020 și prin care va remedia carențele de la nivel național.

Coaliția pentru date deschise, singura platformă din România care reunește organizații și specialiști în domeniul datelor deschise, a trimis observații pe marginea documentului, în special pentru secțiunea de date deschise.

Ce e în neregulă cu Strategia Agenda Digitală pentru România la capitolul date deschise?

În primul rând, documentul nu are obiective clare, măsurabile și nu anticipează rezultate. La capitolul date deschise, una dintre liniile de acțiune prevede : “Asigurarea unei atitudini optimiste pentru reprezentanţii administraţiei publice cu privire la datele publice.”[2]

În al doilea rând, Strategia Agenda Digitală nu e corelată nici cu alte politici publice naționale, precum Strategia Națională Anticorupție, în cadrul căreia sunt definite datele deschise, sau noul Plan de acțiune pentru perioada 2014-2016, nici cu axele specifice relevante din programele operaționale – Programul Operațional Capacitate Administrativă și Programul Operațional Capital Uman.

Din cauza necoroborării strategiilor, Strategia Agenda Digitală propune acțiuni care dublează eforturile care au fost făcute până în prezent în domeniul datelor deschise, precum crearea unei platforme care să centralizeze datele deschise www.datadeschise.guv.ro, deși din 2013 există deja data.gov.ro, care are același scop. În același timp, Strategia Agenda Digitală nu menționează Departamentul pentru Servicii Online și Design, actualul responsabil de coordonarea acțiunilor în domeniul datelor deschise.

Nefiind corelată cu alte documente, Strategia Agenda Digitală nu folosește o terminologie unitară și conține confuzii terminologice precum confuzia între termenele „open source” și „open data”,  deși există o distincție foarte importantă între cele două concepte. Open source se referă la un model de dezvoltare care permite accesul universal cu ajutorul licențelor libere, iar open data se referă aici la informațiile de interes public furnizate de autoritățile și instituțiile publice, disponibile într-un format din care informația poate fi preluată prin mijloace automate, permițând totodată reutilizarea și redistribuirea lor în scopuri comerciale sau necomerciale;

O observație finală ar fi preluarea ca atare, fără ghilimele și citarea sursei, a unui paragraf dintr-un articol publicat în The Guardian[3]:

“Filosofia din spatele open data este împământenită în comunitatea europeană, dar  termenul în sine este relativ nou şi câştigă din ce în ce mai multă popularitate. Un număr în creştere de platforme unde oamenii pot distribui informaţii în mod deschis se află în dezvoltare pentru a face posibilă distribuirea de coduri şi alte idei pentru programarea open source.”[4]

Așadar, la capitolul date deschise, Agenda Digitală nu folosește corect termenii de specialitate, nu e corelată cu alte strategii și riscă în varianta actuală să dubleze eforturile de centralizare a datelor realizate până în prezent.

*

Coaliția pentru date deschise este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org. Bugetul total al proiectului 58,612.00 de euro.

_______________________

[1] https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/scoreboard/romania#egovernment

[2] Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România, Iulie 2014, p. 64

[4] Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România, Iulie 2014, p. 62

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

 1. bozo spune:

  este evident ca Romania face aceste strategii in principal pentru a indeplini obligatiile de tara UE si mai putin pentru a le utiliza eficient in folosul national.
  Traduc din documentele europene, mixeaza un pic pe ele si gata strategia.

  O agenda digitala pentru Romania ar trebui sa ia in calcul starea actuala care necesita o tranzitie mai lunga si mai multa munca pentru a atinge performante precum in tarile dezvoltate.

  Vorbim despre agenda digitala, e-governance si e-commerce intr-o tara in care nu toti au acces la internet, nu toti au carduri si cu aproape 50% cetateni in mediul rural.

  dar o strategie digitala pentru Romania ar trebui sa se axeze pe zonele urbane mai dezvoltate, respectiv acolo unde oamenii au nevoie de asa ceva. Aici oamenii utilizeaza serviciile de guvernare electronica si la ei ar trebui sa ne raportam cand vrem sa vedem in mod real utilitatea serviciilor de acest gen. Sa tinem cont ca in Romania astfel de servicii au intrat mult mai tarziu decat in alte state UE si veti vedea ca in cativa ani vom avea pe zona urbana procente de utilizare similar cu tari dezvoltate. La fel a fost si cu internetul de ex.

  Singura conditie e ca guvernul sa dezvolte si sa incurajeze acest tip de servicii iar nu sa utilizeze agenda digitala pentru a mai da sinecuri unor firme abonate la contracte cu statul. De-a lungul timpului s-au alocat multi bani pe informatizare si integrare date dar nici macar acum nu exista sistem centralizat unic ci insule ce nu se potrivesc unele cu altele.

  Cat despre confuziile open data si open source, ele apar din motivul pe care le mentionam la inceput: e o strategie facuta sa indeplinim o obligatie si nu pentru ca ar fi un interes real.
  Iar conceptual de open data va fi implementat foarte greu in Romania, tara inca condusa de oameni ce gandesc invechit si prefer sa mentina confidentialitatea unor date pe care le pot utiliza in scop personal (de ex sa aiba monopol nejustificat ca functionar public, politicienii sa le foloseasca in scopuri de santaj politic, sa nu se vada coruptia samd).Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Claudia Iordache


Claudia Iordache

Din punct de vedere academic și profesional, Claudia are un profil interdisciplinar. A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene și Masterul Cultură și Politică î... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)