Home » Energie » Citesti:

Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei

Dumitru Chisalita februarie 12, 2015 Energie
2 comentarii 1,125 Vizualizari

Un studiu fără principiile şi metodologia care stă la baza întocmirii studiului pune la îndoială rezultatele acestuia.

În acest context și în vederea sprijinirii oricărei intenții de realizare a unei Strategii Energetice, aş dori sa aduc câteva lămuriri faţă de documentul înaintat pe data de 10 decembrie 2014.

Proiectul demarat în luna iunie 2014, de elaborare a Strategiei Energetice a României pentru perioada 2015 – 2035, presupunea parcurgerea următoarelor etapele premergătoare formulării strategiei (obiectivelor strategice), urmând a se finaliza în 15 octombrie 2015:

1. Analiza stadiului actual

2. Obligaţii naţionale şi internaţionale

3. Viziunea strategiei energetice

4. Ipotezele de lucru pentru fundamentarea scenariilor de lucru

5. Obiective strategice iniţiale

6. Scenarii viitoare

7. Analiza Integrated Resources Least Cost Energy Planning (IRLCEP)

8.Analiza de risc a scenariilor

9. Obiectivele strategice

În 10 decembrie 2014 au fost supuse consultării publice, doar primele 2 etape premergătoare elaborării Strategiei, nicidecum Strategia Energetică a României. Scopul elaborării acestor etape era analiza stadiului actual şi obligaţiile naţionale şi internaţionale asumate de România în domeniul Energetic. Scopul acestui prim pas era inventarierea realităţilor energetice, stabilirea oportunităţilor şi pericolelor din diferite sectoare energetice, dar şi identificarea punctelor tari şi a slăbiciunilor existente.

Conceperea planului de realizare a Strategiei avea rolul în primul rând de disciplinare a celui care o concepe, să-l ajute să își aranjeze gândurile, cifrele și concluziile într-o ordine logică, ce poate fi urmărită și de către alții, superiori sau subordonați deopotrivă

Documentul care urma să constituie Strategia Energetică, trebuia să cuprindă cinci părţi:

Partea I – Obiectivele Strategice ale României în domeniul energetic pentru perioada 2015 – 2035: document sintetic (handbook) în care se dorea cuantificarea obiectivelor, timpul până la atingerea lor, responsabilii cu îndeplinirea obiectivelor, rezultatul prognozat aşteptat, indicatorii de abatere timpurie faţă de rezultatele aşteptate.

Partea II – Planul de implementare a strategiei energetice : document care urma să detalieze modul de implementare şi etapizare a acţiunilor identificate pentru atingerea fiecărui obiectiv strategic, responsabilii cu urmărirea acestora, bugetul necesar, identificarea riscurilor în implementarea strategiei.

Partea III – Planul de control al implementării strategiei : document care urma să stabilească sistemul de control, pentru urmărirea şi măsurarea rezultatelor fiecărei acţiuni, semnalizând orice abatere de la atingerea obiectivelor şi ţintelor propuse. Rolul acestui plan era de a se aprecia în ce măsură au fost atinse obiectivele fixate, care dintre acţiuni au fost realizate, iar în cazul unor disfuncţionalităţi care sunt intrevenţiile sau ce modificări sunt necesare pentru a atinge scopul propus.

Partea IV – Planul de revizuire şi actualizare a strategiei: pentru a face din Strategie un instrument viu, potenţial corectabil la modificările ipotezelor considerate în momentul conceperii ei, dar şi cu scopul de a limita intervenţile subiective (grupuri de interese) asupra documentului (obiectivelor).

Partea V – Planul de comunicare, diseminare şi feedback: comunicarea obiectivelor şi planurilor, începând cu faza de dezbatere, astfel încât strategia energetică să fie înfăptuită cu participarea continuă a societăţii civile, pentru a devenii o strategie a românilor, în care aceştia trebuie să se regăsească, să-şi o însuşească, să o aplice, să o sancţioneze şi să o dezvolte permanent.

Articol aparut pe blogul personal al autorului.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. Dan Nicolescu spune:

    Cum se poate consulta acest document , supius dezbaterii publice – dupa cum afirmati Dvs Dle Chisalita – pe data de 10 dec. 2014 ?
    Cine si cum isi poate spune parerea ?
    Nu credeti ca exista numerosi specialisti interesati intre romanii din diaspora ?
    Acestia ar putea antrena in dezbatere si in elaborarea urmatoarelor etape, institutiile de invatamint si cercetare si companiile unde lucreaza.

  2. STRATEGIA ENERGETICA.Sunt inginer automatist, am lucrat pentru Siderurgie si sunt familiarizat cu subiectul energie.Studiul este interesant, etapele ,daca sunt supuse unor dezbateri si completari, ar fi o oglinda a proiectelor energetice din Romania.In prezent subiectul energie este fierbinte, de acesta depinde stabilitatea economica a Romaniei.Asistam la o adevarata explozie tehnologica in acest domeniu, planuri interesante exista, dar totul depinde de finantari si de stabilitatea politica la nivel European.Vor avea prioritate si castig de cauza proiectele energetice nepoluante, cu cheltuieli rezonabile si recuperarea investitiilor in termen scurt.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dumitru Chisalita


Dumitru Chisalita

Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)