Home » Energie » Citesti:

Reprezentanții din Consiliile de Administrație în perioada interbelică

Dumitru Chisalita decembrie 16, 2015 Energie
4 comentarii 758 Vizualizari

Administrarea societățiilor cu capital de stat a reprezentat întotdeauna o tentație. În perioada interbelică această tentație a fost limitată, prin limitarea alegerii în aceste funcții doar a personalitățiilor mediului academic, bancar, avocățesc, reprezentanți ai unor aosciații profesionale etc., a căror reputație nu se lăsa pătată de acțiuni ilicite.

Înființarea în anul 1925 a Societății Anonime SONAMETAN, societate cu capital mixt 85% capital de stat și 15% capital privat, cu scopul de a explora, exploata, transporta  și distribui gazele naturale din Transilvania, a determinat stabilirea conducerii societății unui Consiliu de Administrație.

Potrivit articolului 20 din Statutele Societăţii SONAMETAN, societatea era administrată de un Consiliu format din 12 membri, din care 4 erau numiţi de guvern, iar restul de 8 membri, erau aleşi în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor, pe o perioadă de 4 ani. Statul, în postura sa de actioner majoritar, va participa la aceste alegeri; capitalul particular îşi asigura prin statute majoritatea de 2/3 în Comitetul de direcţie, în Consiliul de Administraţie şi în Comitetul de Cenzori.

Consiliul de Administraţie era condus de un preşedinte ales dintre membrii componenţi ai acestuia. Preşedintele era ajutat în activitatea sa de un vicepreşedinte, ales anual de către Consiliul de Administraţie care se întrunea în cadrul unor şedinţe ori de câte ori era nevoie. Şedinţele erau prezidate de preşedinte sau, în lipsa sa, de vicepreşedintele consiliului. Hotărârile luate cu acest prilej erau considerate valabile doar în cazul participării a cel puţin jumătate din numărul membrilor consiliului şi numai dacă ele întruneau majoritatea absolută de voturi ale membrilor prezenţi şi ale celor reprezentaţi. În caz de paritate, votul celui care prezida şedinţa era hotărâtor. Discuţiile şi hotărârile luate se consemnau într-un proces-verbal care era semnat, obligatoriu, de toţi cei prezenţi.

La şedinţele consiliului lua parte şi comisarul Guvemului care beneficia de vot consultativ. Tot în Statute exista prevederea potrivit căreia Consiliul de Administraţie avea datoria ca, la sfârşitul fiecărui an, să întocmească un raport asupra activului şi pasivului societăţii, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul de Finanţe, prin Oficiul de Îndrumare şi Coordonare Financiară. Raportul se supunea atenţiei cenzorilor în vederea examinării şi verificării lui cu cel puţin o lună înainte de întrunirea adunării generale. Raportul-bilanţ, însoţit obligatoriu de observaţiile făcute de către cenzori, era supus de către Consiliul de Administraţie aprobării Adunării Generale. Se prevedea de asemenea, obligativitatea, în sarcina Consiliului de Administraţie, “de a da publicităţii acest bilanţ în paginile Monitorului Oficial”, cu cel puţin 15  zile înainte de data convocării adunării generale.

„Un nume bun este mai de dorit decât mari bogăţii, o bună reputaţie mai de dorit decât argintul şi aurul“.

În calitate de membri ai Consiliului de Admininstraţie, din partea statului regăseam în Consiliul de Administrație al SONAMETAN, Virgil Tacit preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Albina, Ion N. Anghelescu președinte al Asociației Economiștilor din România, Ion I. Demetrescu, directorul general al societăţii Creditul Minier, Ion Popescu – general de divizie.

În ceea ce priveşte reprezentanții mediului privat în cadrul Consiliului de Administratie al SONAMETAN, îi regăseam pe:

-           Ludovic Mrazec – Academicianul Ludovic Mrazek este personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. El este primul specialist român care a susținut originea organică a petrolului. De numele său este legată și înființarea “Institutului Geologic al României“.

-          Constantin Buşilă – professor, Fondatorul Institutului Român de Energie in anul 1926 la înființarea Institutului Român de Energie (IRE) care deși activează și azi sub un alt nume, activează sub același acronim IRE, fondează revista cu numele ,Buletinul Institutului Român de Energie

-          Constantin Ioan Motaș – doctor în științe inginerești, primul Administrator de Sechestru al Societății Ungare de Gaz, fondatorul Asociației Inginerilor și Tehnicienilor din Gaz Metan.

-          Ion I. Lapedatu – profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale si Industriale din Cluj,  viceguvernator al BNR, membru de onoare al Academiei Române

-          A. Rădulescu – consilier la Curtea de Apel din Bucureşti

-          Emil Haţieganu – jurist, membru de onoare al Academiei Române.

-          Dumitru Alimănişteanu – absolvent al Institutului de Mine din Paris, fost Ministru de Finanțe

-          Constantin I. Angelescu – medic și profesor universitar român, membru de onoare al Academiei Române. A fost ministrul instrucțiunii publice si prim ministru interimar al României. A fost cel dintâi ministru plenipotențiar al României la Washington.

Biblia afirmă: „Un nume bun este mai de dorit decât mari bogăţii, o bună reputaţie mai de dorit decât argintul şi aurul“. Un nume bun se dobândeşte în timp, în urma multor gesturi mici. Cu toate acestea, pentru a-⁠l păta nu este nevoie decât de o singură acţiune nesăbuită.

În acest sens oamenii care au o reputație larg recunoscută și importantă pentru activitatea lor curentă, se vor lăsa mai greu convinși în a lua decizii greșite sau chiar ilicite.

Astfel, o preluare din modelul din perioda interbelică, de alegere a membrilor în Consiliile de Administrație din partea capitalului de stat, ar putea să fie una din cheiile succesului în companiile cu capital de stat.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. Serban Pretor Serban Pretor spune:

  “Astfel, o preluare din modelul din perioda interbelică, de alegere a membrilor în Consiliile de Administrație din partea capitalului de stat, ar putea să fie una din cheiile succesului în companiile cu capital de stat.” Cu o singura conditie. Sa aiba cineva interesul sa o faca. Il poate cineva identifica pe acel “cineva”? Puteti sa-mi spuneti ca acela este poporul roman, dar din pacate el nu se poate exprima decit prin reprezentantii alesi. Cum ii alege si cine sunt ei nu mai e cazul sa discutam. Sau poate tocmai aceasta ar fi discutia care ar putea conduce la un rezultat pozitiv. In rest totul e tacere sau vorbe in vint.

 2. carp spune:

  “această tentație a fost limitată, prin limitarea alegerii în aceste funcții doar a personalitățiilor mediului academic, bancar, avocățesc, reprezentanți ai unor aosciații profesionale etc., a căror reputație nu se lăsa pătată de acțiuni ilicite.”

  Fragmentul de mai sus, impreuna cu citatul din biblie si citarea cotorva nume de valoare ca si cum doar oameni de acest calibru ar fi facut parte din CA-rile interbelice, imi demonstreaza clar ca aveti despre perioada interbelica un gen de viziune alb-pur spre roze, un Eden al eticii si valorii, cuplata cu o viziune bucolica asupra satului romanesc si a atmosferei din tara in general; e taramul perfect, ideal, care insa nu exista decat in imaginatia proprie.

  Adevarul e ca in mica Elvetie exista o coruptie crancena, economia era departe de a fi performanta, si consilii de administratie de genul imaginat de dvstra nu existau, cum nu existau mai pe nicaieri. Mai studiati arhivele vremii.

 3. kinn spune:

  Iar expertiza dvs in istorie este … ?

 4. Crissti spune:

  Cel mai eficient mod este să nu existe companii de stat care întreprind activități comerciale.
  Ați risipit multă energie scriind un text inutil când soluția este doar una și este și simplă.
  În perioada interbelică se fura mai abitir decât se fură azi, chiar dacă în față erau promovate personalități cu reputație.
  Aceste personalități făceau parte din marea horă a șperțarilor dar nivelul de dezinformare și cunoaștere era unul extrem de redus pt public, fiind și unul dintre motivele pt. care aceste informații nu au răzbătut în timp, până azi.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dumitru Chisalita


Dumitru Chisalita

Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)