Home » Analize »Energie » Citesti:

Scopul, timpul şi costul, elemente esenţiale pentru întocmirea unei strategii energetice

Dumitru Chisalita februarie 25, 2015 Analize, Energie
4 comentarii 640 Vizualizari

Strategia Energetică a României, un nume care echivalează în mintea românilor cu „vorbe goale”. Realitatea ultimilor ani arată că strădaniile de a realiza o strategie energetică, au eşuat, tocmai datorită lipsei cunoaşterii realităţii asupra modului de realizare a unei strategii.

Alternativa pe care o propune campania StrategiaEnergeticăPentruRomâni, constă în abordarea realistă a pașilor care trebuie să fie parcurși în realizarea strategiei și evitarea mesajelor care să transmită false aşteptări.

Elementele care le considerăm esenţiale în abordarea subiectului Strategia Energetică sunt:

Scopul realizării strategiei – reprezintă esenţa şi motivaţia acţiuni. Lipsa acesteia face ca strategia să fie trecută la “şi altele” şi interesul tuturor părţilor să fie pe măsură.

Timpul de realizare a strategiei – este esenţial a fi apreciat corect pentru a obţine o strategie. Consider că nerealizarea până în prezent a unei strategii energetice s-a datorat inexactității alocării  resurselor de timp și bani. Explicația ar putea fi în necunoașterea etapelor care trebuie să le parcurgă o strategie și mai ales care sunt resursele necesare atacării acestor etape.

Alături de etapele prezentate, într-un material anterior, este necesar să se țină seama de elementele legale și procedurale pentru realizarea strategiei. Astfel, selectarea unui consultant presupune un termen de cca. 60 de zile calendaristice, fiind necesare alte cca. 90 de zile calendaristice pentru realizarea  lucrării. Ulterior, strategia nu se finalizează cu un raport înaintat de un consultant, sunt necesare parcurgerea următoarelor etape:

-        obiectivele strategice trebuie să fie supuse unei evaluări de mediu (conform legislaţiei în vigoare). Aceasta presupune selectarea unei firme care să întocmească un raport de mediu, conform procedurii legale de selecție (cca. 60 de zile) și realizarea raportului de mediu (cca. 90 de zile);

-        consultarea publică;

-        consultarea interministerială;

-        adoptarea la nivel executiv ;

-        eventual adoptarea in Parlamentul României.

Astfel, discutăm de necesitatea a cca.12 luni de la momentul inițierii realizării strategiei energetice până la momentul adoptării ei.

Costul realizării strategiei –  acesta compune în fapt două componente costul cu realizarea strategiei și costul cu evaluarea de mediu a obiectivelor strategiei. Complexitatea unei astfel de lucrări, dar și atragerea unor consultanți de elită, determină necesitatea unui buget de sute de mii de euro.

Viziunea strategică sau punctul de plecare al strategiei energetice, nu poate să fie stabilită de consultant, iar lipsa ei aduce eșecul acțiunii.

Obiectivele energetice – corecte, echitabile şi realizabile, necesită cunoaşterea sistemelor, proceselor, mecanismelor, legislaţiei, istoria evenimentelor, greşelile trecute, studii de impact, analize cost beneficiu şi de risc etc.

Ipotezele / Scenariile – ipotezele de la care se pleacă în realizarea strategiei şi scenariile, care ipotezele pot să le nască, sunt elemente pe care parţial un consultant trebuie să le identifice, parţial trebuie furnizate de beneficiar.

Managementul proiectului – presupune un mod de coordonare a proiectului şi corectarea modului în care se derulează acesta, astfel încât să se realizeze Strategia Energetică conform scopului pentru care a fost iniţiat proiectul, în limita resurselor alocate şi respectând viziunea asumată.

Articol aparut pe blogul autorului

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. DanielS spune:

  Birocratica si respingatoare viziune!!!

  Strategia energetica presupune simpla trecere in revista a tuturor resurse energetice cunoscute, a celor nationale si internationale. Hidrocarburile polueaza si se termina in citeva zeci de ani. Resursele nucleare ne mai confera citeva decenii pina la epuizare, la care se adauga costuri mari de administrare a riscurilor in functionere si a deseurilor nucleare.

  Resursele energiei sanatoase, regenerabile reprezinta baza viitorului indepartat, pe care il putem construi acum. Alaturi de economia energiei si implicit, schimbarea stilului de viata, energiiile verzi, cea eoliana si cea solara, asta trebuie sa ne preocupe acum. Mai ramin energiile necunoscute la care putem doar visa. Si resursele extraplanetare la care sintem foarte indreptatiti sa visam.

  Energiile regenerabile pot fi incurajate intr-o infinitate de forme, atit de guverne cit si de populatie. Articole ca cel de fata pot inspira ideologia ecologica rationala, tocmai prin resentimentele profunde fata de vorbaria goala.

  Nu era mai simplu sa argumentezi domnule Dumitru eventuala scadere de taxe si impozite a dezvoltatorilor energetici??!! Cite aspecte generoase puteau fi sustinute? Izolarea cladirilor, dezvoltarea retelei electrice, nationale si europene, reducerea impozitelor pe terenul cladirilor dotate cu panouri solare sau generatoare eoliene, incurajarea biomasei, cercetarea fundamentala a modelului standard la CERN, fonduri pentru dezvoltarea nano-tehnologiei, eficienta energetica a motoarelor cu ardere interna de puteri mici, bicicletele, etc. etc. etc.

  Stategia aia pe care o descrieti dumneavoastra pare o forma de inmormintare strategica la nivel guvernamental.

  • Dumitru Chisalita Dumitru Chisalita spune:

   Stimate Domnule Daniel S.
   Nu am prezentat o viziune. Am prezentat un plan de lucru, realist, sub aspectul resurselor si etapelor, care trebuie parcurse. As dori sa subliniez ca reusita unei actiuni depinde esential de pregatirea si derularea acesteia. Campania initiata, Strategia Energetica petru Romani, urmeaza discutarea la nivelul societatii civile, pe parcursul mai multor materiale a acestui subiect.
   Va multumesc pentru sugestii si recomandari si va propun pt saptamana viitoare discutarea unei Viziunii energetice pentru Romania.

 2. DanielS spune:

  Si eu va rog sa-mi scuzati tonul exagerat.

  O zi buna va doresc!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dumitru Chisalita


Dumitru Chisalita

Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)