Home » Energie » Citesti:

StrategiaEnergeticaPentruRomani: România are nevoie de viziune energetică

Dumitru Chisalita martie 4, 2015 Energie
2 comentarii 341 Vizualizari

Viziunea energetică pentru România anilor 2035, trebuie să derive din obiectivele de securitate ale României, în care componenta energetică în actualul context geopolitic trebuie să joace  un rol important. Pragmatismul acestei viziunii trebuie să plece de la construirea unui mix energetic optim, dar fără să se oprească la guvernanţa energetică şi interesul investitorilor în companiile energetice.

Având în vedere schimbările ce se petrec la nivel mondial și european, viziunea care va sta la  baza strategiei energetice este esenţială pentru următorii 25 – 30 de ani. Viziunea va determina obiectivele strategice şi tacticile, pentru atingerea acestora, dar şi definirea priorităţilor de acţiune.

Considerăm că înainte de orice, strategia energetică trebuie să se bazeze pe o abordare inteligentă a energiei.

Contractarea economică, situaţia geostrategică, uniuniile energetice, evoluţia pieţei de energie, volatilitatea masivă a cererii şi ofertei cu succesiuni excedent/deficit, excedentul capacităților de producție, atragerea şi respingerea investiţilor în surse regenerabile de energie, afectarea mediului înconjurător şi schimbările climatice şi sărăcia energetică, toate determină necesitatea UNEI VIZIUNI ENERGETICE.

O redresare a economiei României și a economiilor regionale se va face într-un ritm lent, consumul de energie, pe fondul eficienței energetice sporite și a concurenţei va fi unul redus în următorii ani, dar va aduce preţuri pentru care unele din actualele capacităţi de producţie a energiei sau potenţiale noi investiţii să nu fie viabile.

În acest context se impun acţiuni îndrăzneţe, inovatoare, dar cu un grad mare de mobilitate şi flexibilitate. Astfel, abordarea inteligentă a energiei ar asigura: societăţii utilităţile energetice necsare, fezabile în obţinere şi livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare şi predictibile în abordare.

Abordarea inteligentă a energiei este o modalitate de a asigura societăţii utilităţile energetice necesare, fezabile în obţinere şi livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare şi predictibile în abordare.

Prin energie inteligentă sumarizăm, fără a ne limita la: eficienţă energetică, energie eficientă, management energetic, smart grid, smart metering, platformele de tranzacţionare, limitarea sărăciei energetice, crearea pieţei unice energetice, liberalizarea pieţei, diseminarea şi educaţia consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice etc. Toate acestea abordate din prisma sinergică – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială şi ecologică, pot răspunde cerințelor viitoare ale românilor.

O viziune asupra strategiei energetice ar putea să fie:

securitate energetică, inteligență energetică, responsabilitate socială şi sustenabilitate.

Inteligența energetică: inovație și invetivitate pentru securitate energetică.

Responsabilitate socială: eficiența și eficacitate pentru accesul la energie durabilă.

Sustenabilitate: competitivitate și acces la sursele de energie pentru românii.

În acest context, scopul elaborării strategiei energetice fiind „asigurarea securității energetice a României, sprijinirea competitivității, cu menținerea echilibrului optim între resurse, nevoi și protecția mediului”.

Având în vedere modul de organizare, dar şi de percepere al statului în domeniul energetic, un element important, în stabilirea viziunii energetice a României trebuie să îl aibă în stabilirea care va fi viitorul rol al statului in domeniul energetic.

O potenţială abordare al viitorului rol al statului în domeniul energetic, în următoarea ordine cronologică ar putea să fie: elaborarea de strategii și politici, elaborare de scheme support, acționar, reglementator şi furnizor de servicii și colector de taxe.

Articol aparut pe blogul autorului: www.dumitruchisalita.ro.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

 1. 1.Pentru a avea o ,,viziune” intr-un domeniu, fie el energetic, ori scolar-educativ, al IMM-urilor, agricol, comercial, etc., este nevoie de un ,,proiect economic national” postaderare, care sa indice informatiile tehnice, economice, industriale, financiare, etc. pe baza carora sa fie construite viziunile de viitor, pe domenii si diverse termene.
  Numai pe baza viziunii asupra viitorului economic si industrial, poate fi realizata viziunea si ,,proiectul energetic” al Romaniei.Fundamentul oricarui proiect din domeniul industrial, este insasi ,,proiectul industrial national”, in lipsa caruia nu poate exista cel energetic, ci eventuale cirpeli de conjunctura sau de forta majora…

 2. Decebal spune:

  Nimic nou. Romania are nevoie de viziune. Punct.
  Energetica, economica, politica, militara, sociala, culturala, religioasa, identitara etc. Sper ca, la un moment dat, vom avea o clasa politica suficient de competenta si responsabila, incat sa se ridice la inaltimea misiei sale.

  Strategia energetica nu este un subiect care sa fie tratat, discutat si comentat public. Este mult prea importanta pentru a fi lasata pe mana politicienilor, ong -istilor si pareristilor. Profesionistii trebuie lasati s-o faca, pe baza informatiilor si analizelor altor profesionisti.

  P.S. Imi recunosc limitele, nu am reusit sa decelez valoarea adaugata din acest articol.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Dumitru Chisalita


Dumitru Chisalita

Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)