joi, martie 28, 2024

G-20: stres post-traumatic

Dupa doua zile de intalniri si discutii pe baza unei agende si a zeci de propuneri pregatite cu saptamani inaintea intalnirii conducatorilor statelor acestui forum, se poate conclude ca in mare, lucrurile vor continua sa ramana asa cum au fost inaintea acestei intalniri.  Din toate documentele produse de acest summit cel mai interesant este angajamentul pe care membrii acestui summit l-au luat la sfarsitul acestei intalniri de varf. Setul de documente care a fost publicat la acest summit include urmatoarele: The Seoul Summit Document; Annex  I [Seoul Development Consensus for Shared Growth]; Annex II [Multi-Year Action Plan On Development];  Annex III [G20 Anti-Corruption Action Plan] si cel mai important, poate singurul care merita citit cu atentie este cel care a primit titulatura de Supporting Document [Policy Commitments by G20 Members]

La finalul aceste postari veti avea posibilitatea de a descarca aceste documente. In doua grupe. Prima contine documentele mentionate mai sus, unificate sub un singur titlu [Seoul Summit Document] si documentul care contine obligatiile luate la acest summit – [Supporting Document Commitments].

Personal cred ca au fost trei mari probleme care s-au discutat in acest summit – prima problema as numi-o  reechilibrarea surplusurilor de productie si comert intre state. A doua problema este recalcularea la valoarea reala a valutelor tarilor participante (recalibrare monetara)   pentru a preveni sau atenua ceea ce jurnalistii au numit “razboiul monetar” si  in sfarsit a o treia problema ar fi rezolvarea controlul tendintelor investitorilor speculativi pe pietele emergente.

Prima problema – reechilibrarea surplusurilor. Jucatorii principali sunt SUA, Germania si China. G-20 a incercat sa convinga Germania, China si intr-o masura mica si Japonia sa creasca consumul intern si sa diminueze exporturile. SUA au nevoie de o politica inversa pe care ei au conceput-o unilateral si care bineinteles nu poate fi acceptata de nimeni. “Aruncarea pe piata a celo 600 de miliarde a fost exact pentru a realiza aceasta tinta americana. Nici o sansa ca aceasta reechilibrare sa se produca.

A doua problema – recalibrarea monetara la valoarea reala a monedelor principale.  Aici “grupurile de interese” sunt constituite din SUA, Germania, Franta si Japonia impotriva Chinei si pe de alta parte China, Germania si Brazilia impotriva Statelor Unite, care incearca sa-si devalorizeze moneda pentru a fi competitiva in exporturi (vezi mai sus). Sanse extrem de mici pentru un compromis.

A treia problema – pietele speculative si banii toxici. Deoarece dobanzile in tarile dezvoltate sunt extrem de mici, o mare parte din capitalul speculativ se indreapta spre pietele emergente pentru a reusi investitii mai profitabile sau a primii dobanzi mai mari. Fara indoiala ca acest fel de investitii poate fi toxic pentru economiile emergente, in special in America Latina, Estul Europei si unele tari din Orientul Mijlociu si Asia de Est. Singura posibilitate de a”lupta” cu acest capital speculativ   este supra-taxarea pe perioade scurte si avantaje fiscale pentru investitiile pe termen lung. Aici succesele pot fi mai substantiale, desi exista unele indicii ca ar fi foarte dificil de a impune aceste politici. Vezi politicianismul populist al guvernantilor economiilor care “duduie” sau au “duduit”!

Cam astea au fost problemele principale care au fost discutate. Despre angajamentele luate de fiecare dintre principalii participanti intr-o postare urmatoare.

Documente:

Documentul final al summitului. Seoul_Summit_Document
Documentul cu angajamentele participantilor. Supporting_Document [Commitments]
Situatia reala a valorilor monetare PIIE . Currencies-War pb10-26

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Globalizarea (babelizarea lumii) este sortita esecului – este un vis corporatist utopist care este irealizabil ca si comunismul. Daca vor reusi sa o implementeze va fi un dezastru mondial, o depresie continua.

  2. Hiram Abif vedea corect inn globalizare o utopie. Asta ne mai lipsea, sa sarim de la utopiile nationale, statale (de stanga de cele mai multe ori) la cele globale… Ambele variante la fel de toxice… Ca romani eu spun ca avem nevoie de re-descoperirea si revalorizarea valorilor noastre autentice (si perfectionarea lor) decat de uniformizare. Avem nevoie de umanisti (nici de stanga nici de dreapta) la putere si pragmatisti la fraiele economicului…

      • Ma ofer voluntar, ma pricep la ambele…:) Problema e ca acesi oameni exista, doar ca „puterea” nu-i lasa sa erupa din motive mai mult sau mai putin meschine… Cum am putea cladi un sistem meritocratic nu stiu…

        • Intr-un stat democratic „puterea” este electoratul care nu prea se manifesta la alegeri. Deci daca ii convingi atunci tu poti deveni „puterea”. Intra in politica si … mai departe ai spus ca sti :)

          • Nu ma refeream la mine decat metaforic, ceva de genul oameni de bine ca noi…:) Pai tocmai alegerile sunt problema. Atata timp cat „umanistii” nu pot ajunge pe liste din varii motive atunci avem o problema…

  3. Desi nu am studii economice o observatie de bun simt ar fi ca toate trei temele prezentate sunt strans legate de sistemul de convertibilitate monetara. Renuntarea la etalonul aur si folosirea dolarului ca etalon atat pentru multe din valute cat si pentru materia prima nu a fost o alegere corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro