Home » Economie »Financiar »Sinteze » Citesti:

IMM-urile și finanțarea în vremuri de Coronavirus

Adrian Popa aprilie 8, 2020 Economie, Financiar, Sinteze
Deocamdata nu sunt comentarii 1,076 Vizualizari

(OUG 42 / 2020)

Sâmbăta, 04 aprilie 2020, Guvernul a publivat în Monitorul Oficial mult așteptata Ordonanță nr. 42 / 2020 (“IMM Invest Romania” – modificand OUG 110 / 2017) care își propune să creeze cadrul pentru sustinerea IMM-urilor în procesul de contracarare a șocului financiar generat de criza Coronavirus.

Mai exact, dată fiind prudența caracteristică a bancilor în acordarea de finanțări, exacerbată acum de incertitudinile generate de pandemie, Guvernul dorește să stimuleze activitatea de finanțare bancară punând la dispozitie garanții de stat pentru creditele acordate de banci IMM-urilor, cât și subvenții pentru cheltuielile cu dobânda și cele de garantare, pe o perioada de timp limitata.

Deși nu avem încă normele de aplicare finale, este important să studiem cadrul general dat de Ordonanță, pentru a anticipa deja unde ne putem încadra cu accesarea finanțării necesare.

Pe scurt, OUG-ul în cauză precizează următoarele:

IMM-urile (companii medii, mici si microcompanii)* vor putea accesa de la bănci finanțări de până la 10 milioane lei (din care maxim 5 milioane lei pentru capital de lucru și maxim 10 milioane lei pentru investiții, suma celor două tipuri neputând să depășească, așadar, 10 milioane lei per beneficiar); procent de garantare din partea statului: 80%

Companiile mici** și, respectiv, microcompaniile** vor putea accesa, separat, doar linii de credit (nu și credite de investiții) de pâna la 1 milion lei (companiile mici) si respectiv 0,5 milioane lei (microcompaniile); procent de garantare din partea statului: 90%.

*pare că există o suprapunere ce poate crea confuzie între cele două puncte legat de facilitățile pentru microcompanii și companii mici, primul punct dând și posibilitatea de a accesa credite pentru investiții, al doilea neavând această opțiune, dar asigurând un procent mai mare de garantare din partea statului pentru capitalul de lucru.

**Mai jos modalitatea de segmentare a IMM-urilor în funcție de mărime, criteriile de pe ultimele două coloane trebuind îndeplinite cumulat pentru încadrarea în respectiva categorie:

In afara limitărilor de mai sus, facilitățile de finanțare garantate de stat nu pot depăși în același timp cea mai mare valoare din urmatoarele 3 categorii, pentru fiecare beneficiar:

1. 2 x fondul anual de salarii pentru anul 2019 al companiei (incluzând contribuții ale angajatului și angajatorului)

2. 25% x cifra de afaceri pe anul 2019 realizată de companie

3. Necesarul de lichidități – atât pentru capital de lucru cât și investitii -, condiționat de prezentarea de documente justificative; în acest caz, cuantumul împrumutului(lor) nu poate depăși valoarea necesarului de lichidități pe următoarele 18 luni de la momentul acordarii împrumutului (n.r. aceasta este o masură mai neclară, introdusă probabil pentru a oferi mai multă libertate / flexibilitate băncilor în a acomoda situații mai puțin intâlnite ale unor companii; ex. cazul companiilor care nu au foarte mulți salariați și nu au avut încă o cifră de afaceri foarte mare, însă au potențial de dezvoltare important).

Alte condiții de acordare:

Statul subvenționează 100% dobânzile aferente liniilor de credite contractate de microcompanii și companiile mici, de la data acordarii pâna la 31.12.2020 (probabil și pentru companiile medii, deși nu reiese foarte clar din OUG). Subvenționarea se va putea prelungi pe încă maximum 2 ani, doar dacă economia va crește (pe baza estimării Comisiei de Prognoză) în anul 2021, respectiv anul 2022, cu o valoare sub cea pe care o va înregistra anul 2020 (deci doar dacă economia o va duce chiar mai greu decât în anul 2020). Având în vedere așteptările de evoluție a economiei în formă de “U” sau “V”, sunt șanse să se elimine așadar subvenția din anul 2021, caz în care clientul va începe să platească el însuși dobânda pentru creditele contractate în cadrul schemei prezente

Comisionul de risc perceput de FNGCIMM (fondul însărcinat de Ministerul Finantelor Publice cu administrarea schemei) va fi acoperit de asemenea de stat prin acordarea unui grant

• Durata maximă a finanțării: 6 ani pentru creditele de investiții; 3 ani pentru liniile de capital de lucru (cu posibilitatea de a fi prelungite la scadență cu înca 3 ani)

• Băncile pot cere și garanții suplimentare, pe lângă cea de stat și, eventual, cele achiziționate din creditul de investiții; în cazul creditelor de investiții, valoarea totală a garanțiilor va trebui să acopere 100% creditul

• În caz de executare, băncile se pare că vor trebui să se îndestuleze mai întâi executând alte garanții, care vor diminua expunerea, și doar apoi din garanția statului (n.r. acesta este un element negativ în ceea ce privește stimularea apetitului băncilor, pentru că procesul de recuperare în caz de neplată este destul de anevoios, durează câțiva ani)

• Compania nu trebuie să fi avut restanțe în ultimele 6 luni (sau să fi avut cel mult de nivel A, B sau C) în CRC; să nu aibă incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni, să nu aibă interdicție de a emite CEC-uri; să nu fie în insolvență; să nu fie în dificultate, etc.

Companiile beneficiare vor trebui să depună o declarație scrisă prin care asumă , până la 31.12.2020, nu vor disponibiliza personalul pe care îl aveau la data publicării OUG (04.04.2020).

Alte informații relevante despre schemă:

• Plafonul maxim de garantare: 3,1 miliarde EUR

• Bugetul schemei de stat (incluzând dobânzi subvenționate, comisioane garantare, etc.): 161 milioane EUR

• Numarul de beneficiari acceptați: 40.000.

Zilele următoare sunt așteptate normele de aplicare asociate acestei ordonanțe.

În ciuda anumitor elemente neclare ale OUG, pare o măsură utilă pentru a susține IMM-urile în această perioadă extrem de dificilă pentru ele și a reduce hazardul, respectiv riscul de a pierde operatori economici care altfel erau performanți, dar care au fost loviți disproporționat de această criză.

Desigur că băncile nu vor face rabat de la calitate, așadar companiilor neviabile nu le va fi ușor să acceseze chiar și acest tip de finanțări, cu garanții de stat.

“Diavolul stă însă în detalii”, prin urmare este esențial ca factorii implicați să asigure o fluidizare / optimizare a proceselor de finanțare pentru a translata banii către firme de urgență!

În plus, e important ca antreprenorii să fie solidari unii cu alții în special în aceste vremuri, pentru că doar împreună putem transforma situația dificilă în avantaj – individual și comunitar.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,

Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Adrian Popa


Adrian Popa

Adrian Popa, CFA, este consultant financiar la Straight Capital, cu o experienta de peste 13 ani in corporate banking. Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iunie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)