joi, martie 28, 2024

Irlanda flutura steagul alb

Guvernatorul bancii centrale a Irlandei Patrick Honohan a anuntat acum cateva ore ca se asteapta ca guvernul tarii sa ceara oficial ajutor financiar de zeci de milarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Dl Honohan a anuntat pana si o dobanda in jur de 5% pentru aceste imprumuturi de urgenta ceea ce reprezinta un nivel mai mic cu aproape 3% decat pretul pe care l-ar cere piata. Singurele detalii ramase necunoscute sunt suma exacta precum si manualul de instructiuni. Capitularea relativ rapida a Irlandei nu a surprins pe nimeni si a stabilizat atat marja de risc a tarii cat si rata de schimb a euro fata de principalele monede ale lumii.

Cum s-a ajuns aici?

Falimentul de facto al Irlandei, al doilea din UE dupa cel al Greciei, a fost cauzat de doua motive principale: decizia fatidica a guvernului din Mai 2009 de a salva toate bancile irlandeze prin garantarea in masa a pasivelor precum si asteptarile de pierderi similare in urmatorii ani in sistemul de imprumuturi ipotecare. Pierderile bancare care au urmat garantiei au fost semnificativ mai mari decat estimarile initiale, posibil si din cauza ascunderii de informatii importante de catre banci la vremea respectiva, si guvernul a luat decizia politica de a le acoperi in intregime. Criticii acestei decizii au argumentat ca o solutie mai buna ar fi fost restructurarea acestor datorii prin convertirea partiala sau totala in actiuni. In cazul deja notoriu al Anglo Irish Bank, care este responsabila pentru o gaura de 35 miliarde de euro adica jumate din pierderile intregului sistem, aceiasi critici argumenteaza ca o lichidare rapida ar fi fost mai avantajoasa. Poate ca Irlanda ar fi reusit in extremis sa absoarba aceste pierderi (echivalente cu aproape 50% din PNB!) dar criza ipotecara, tinuta inca artificial sub control prin politici de pasuire si dobanzi mici, va cauza pierderi de dimensiuni similare in anii ce vin. In prezent, se estimeaza ca aproximativ o optime din ipotecile irlandeze sunt mai mari decat valoarea proprietarii aferente („negative equity”) si aceasta proportie va creste daca preturile imobiliare vor continua sa scada. Merita observat ca, spre deosebire de Grecia, problema Irlandei nu a fost deficitul bugetar care de altfel a fost ajustat rapid prin taieri masive de cheltuieli ci pierderile enorme bancare si ipotecare.

Implicatii politice

Nu trebuie sa existe iluzii: transferul suveranitatii nationale financiare a Greciei si Irlandei catre Banca Centrala Europeana (FMI este doar un participant menit sa evite aceasta aparenta) este o decizie politica extraordinar de importanta luata de Germania cu aprobarea tacita a Frantei. Aceasta decizie nu este cauzata de o generozitate subita germano-franceza ci de nevoia mentinerii stabilitatii proiectului de integrare europeana si a monedei unice. Interesant este si faptul ca ieri George Osborne, ministrul de finante al Marii Britanii (care nu este in zona euro!), a oferit ca si alternativa un pachet de ajutoare bilateral Irlandei. Dimensiunea pierderilor insa si presiunea politica intensa a Germaniei si Frantei au inclinat balanta catre solutia propusa de BCE.

Ce inseamna asta, de exemplu, pentru Portugalia si Spania (cealalta jumatate a celebrului acronim PIGS)? Portugalia are dimensiuni similare cu Irlanda si un PNB aproape identic. Pe de o parte deficitul ei bugetar este mai mare dar pe cealalta pierderile bancare si imobiliare sunt mai mici. Si pentru ca BCE a invatat deja ca e mai bine sa actionezi preventiv decat reactiv, vom vedea in urmatoarele luni si un acord de ajutor financiar cu Portugalia. Spania (si, in soapta, Italia) sunt probleme la o scara mult mai mare. PNB-ul Spaniei este de aproape trei ori mai mare decat cel total al PIG iar PNB-ul Italiei este cu aproape o treime mai mare decat al Spaniei. Daca criza financiara se adanceste la nivelul la care Spania si Italia nu se mai pot finanta independent – improbabil dar nu imposibil – nu mai exista decat trei solutii, toate foarte radicale: falimentul, iesirea din euro (urmata instantaneu de o devaluare masiva) sau inflatia. Greu de spus care din aceste trei cai va fi urmata (daca e cazul), personal inclin spre inflatie. Ce inseamna asta pentru economia mondiala, in special cand e clar ca Statele Unite au optat de asemenea pentru inflatie, este intrebarea de milioane.

Romania

Ca de obicei, incerc sa analizez impactul acestor evenimente si asupra Romaniei. Dupa cum stim cu totii Romania a inghiti pilula amara a ajutorului FMI si BCE inca de la inceputul anului trecut si a fost, in general, un pacient model. Daca economia va continua sa se deterioreze – improbabil dar nu imposibil – si guvernul nu va fi capabil sa tina deficitul sub control anul viitor vom ajunge in fata acelorlasi decizii: faliment, devaluare sau inflatie. BNR-ul a incercat sa mai reduca din presiune prin devaluarea controlata a RON de anul trecut si probabil va putea face acelasi lucru si in viitor dar in anumite limite. Romania, daca va fi nevoie, va urma probabil exemplul UE si SUA si va recurge la inflatie.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Se pare ca statele care au ajutat prea tare bancile nu se simt prea bine. Nu cumva e cazul sa punem de o subscriptie publica ca sa-i ridicam cat mai repede o statuie lui Mugur Isarescu pentru prudenta de care a dat dovada??? Si sa cumparam si cate un plasture pe gura celor ce-l umplu de laturi pe guvernator??

  2. Politicienii irlandezi au avut sansa in 2009 sa ii lase pe bancheri si speculatori sa suporte pierderilor bancilor. In schimb au ales sa transfere contribuabililor pierderile datorate „crizei”, iar vinovatii nu platesc.

    Daca tot s-a amintit de Dl. Isarescu, sa nu uitam ca este guvernatorul bancii centrale a unei tari care a imprumutat peste 20.000.000.000 Euro pentru a ramane solvabila. Mare parte din bani s-au directionat nu spre salarii, nici spre investitii, ci tocmai spre rezervele BNR care in activitatea de zi cu zi finanteaza (a se citi tin pe linia de plutire) bancile prezente pe piata locala.

    Austeritatea mult laudata aici nu este pentru banci, nici pentru investitorii la burse, nici pentru CEOs sau politicieni, ci pentru contribuabilii de rand, irlandezi sau romania, chemati sa „stranga cureaua” pentru a salva pe gangsterii cu gulere albe (care nu-s nici conservatori, nici socialisti atunci cand cer si primesc trilioane de dolari ca bailout-uri, rascumparari de active toxice, stimulente etc etc.)

  3. „Ce inseamna asta pentru economia mondiala, in special cand e clar ca Statele Unite au optat de asemenea pentru inflatie, este intrebarea de milioane.”

    Pai ce sa insemne decat devalorizarea cursului pentru a deveni mai competitivi la export?
    Dupa parerea mea, intram intr-o noua faza a crizei mondiale, criza statelor, cand se trece la protectionism si razboi valutar. In conditiile in care deficitele si datoriile publice au trend ascendent (cum sa ceri Greciei sa-si reduca deficitul de la 15% la 8%??) mai ramane doar problema credibilitatii..cine o are si cine nu..iar pana acum SUA a facut un joc excelent din a pasa pisici in curtea vecinilor..first EU, acum China, pierzator va fi cel ce-si devalorizeaza moneda ultimul si cel ce nu mai beneficiaza de credibilitate!
    Fiindca moneda fiat la asta se reduce, la credibilitate..se vede foarte clar ca lumea nu e pregatitia pentru o economie mondiala fara dolar, nu avem inlocuitor inca pentru el, si nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi aratat tabloul macro la nivel global daca SUA nu s-ar fi miscat atat de repede in taierea dobanzilor si QE1 si QE2, si desi au anuntat QE2 dolarul s-a apreciat fata de Euro, deci beneficiaza insa de credibilitate.. dar cum faci sa devalorizezi Euro? sa printezi nu poti decat prin swap-uri cu alte banci centrale, sa-l tii tare chiar nu te ajuta acum, poate sa lasi piata sa-si faca treaba si sa lasi PIGS sa transpire putin pana le dai doza? Si ce faci tu Germania cand ajungi sa faci bailout tuturor? Din ce vad, euro va iesi sifonat din aceasta parte a crizei, nu dolarul, yenul sau renmimbiul…Toata stima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro