Home » Economie »Media / Tech » Citesti:

Noile tarife de interconectare cu rețele de comunicații mobile și ”revoluţia in telecomunicaţii”

Nicolae Oaca aprilie 24, 2014 Economie, Media / Tech
11 comentarii 1,058 Vizualizari

Ziarul Finaciar publica în numărul său din 31 martie 2014, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor tarife de interconectare, un articol care avea în titlu ”revoluție în telecom”. Entuziasmul articolului se baza pe reducerea relativ mare, de la c€3,07/minut la c€0,96/minut, adică cu circa 69%, de la 1 aprilie 2014 a tarifelor de terminare a convorbirilor în rețelele mobile. Procentual este o valoare mare, cauzată de unele întârzieri în punerea pe costuri a terifelor de interconectare cu rețelele de telefonie mobilă. Aplicarea noilor tarife era un act de intrare in normalitate a României, care avea tarife de interconectare cu rețelele mobile mai mari decât media UE deși economic suntem cu mult sub media UE.

Poate declanșa și realiza această etapă în punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu rețelele mobile ”revoluția în telecom” clamată de articol?

Trebuie spus că aceste valori pentru tarifele de interconectare cu rețelele mobile se aplica numai în relațiile dintre operatori. Adică operatorii își vor deconta traficul terminat în rețelele mobile la noul tarif de c€0,96/minut, reducându-și astfel cheltuielile. Pentru ca aceste reduceri de tarife să aibă un impact și asupra societății ar trebui să fie transferate imediat în tarifele cu care operatorii vând serviciile de telefonie mobilă utilizatorilor finali, adică minutul de convorbire terminat în altă rețea mobilă să fie mai scump doar cu circa c€1 decât minutul terminat în rețeua de origine. Câtă vreme tansferul reducerii către utilizatorul final nu se realizează, ”revoluția” se va simți doar în contul de profit și pierderi ai operatorilor de comunicații mobile.

Conform Ziarului Financiar din 14 august 2013, Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS şi-au asumat în faţa Consiliului Concurenței obligaţia de a avea în ofertă planuri tarifare pentru toate categoriile de clienţi care să includă minute de apeluri către orice reţea. Era rezultatul unei investigații declanșată cu doi ani în urmă de către Consiului Concurenței, investigaţie ce avea în vedere un posibil abuz de poziţie dominantă al fiecărui operator în propria reţea. Cei patru operatori practicau tarife diferenţiate de terminare a apelurilor în funcţie de originea acestora, diferenţa dintre tarifele apelurilor iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea şi cele terminate în alte reţele fiind excesivă, potrivit Consiliului Concurenței, ducând la prejudicierea utilizatorilor care vor plăti tarife mai mari şi putând astfel ”afecta mediul concurenţial prin limitarea dezvoltării reţelelor mai mici, menţinerea artificială a cotelor pe piaţa de retail, afectarea migrării utilizatorilor către alte reţele“. Începerea ”revoluției” este, deci, condiționată de modul cum își vor respecta operatorii de comunicații mobile angajamentele de a transfera către utilizatorii finali aceste reduceri și de modul cum va monitoriza Consiliul Concurenței respectarea acestor angajamente.

Presupunând că această reducere a tarifelor s/a transferat către utilizatorul final al serviciilor de telefonie mobile, tot nu putem spune că aveam o ”revoluție în telecom”. Tarifele de interconectare cu rețelele mobile sunt încă mari și mult mai mari decât cele pentru rețelele fixe, astfel că asistăm în continuare la subvenționarea telefoniei mobile, afacere încă în dezvoltare, de către telefonia fixă, afacere aflată în partea descendentă a ciclului de viață.

Telefonia mobilă a fost lansată la începutul anilor 90’, la câţiva ani după primele mişcări de liberalizare a telefoniei fixe din SUA şi Anglia, dar înainte de liberalizarea din Europa. Nu s-a considerat necesară reglementarea acestei noi pieţe fiind socotită competitivă, având mai mulţi competitori. Aceasta a făcut ca tarifele să fie stabilite de către operatori, care speculând marele avantaj al telefoniei mobile, mobilitatea, au impus tarife mari, atât în interiorul reţelei, dar mai ales în afara ei.

Tarifele de interconectare cu reţelele mobile au fost mult prea mari de la început şi deabia în ultimii ani au intrat în vizorul Comisiei Europene printro schemă de reducere în timp. Înca din 2004 atrăgeam atenţia că tarifele de interconectare cu reţelele mobile ar trebui să fie mai mici decât cele în reţelele fixe şi că telefonia fixă, o afacere în stagnare, subvenţiona telefonia mobilă prin aceste tarife mari.

Autoritatea de reglementare, ANCOM, ar trebui sa intervină accelerând punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele mobile aşa cum fac ţările UE. De exemplu, conform Scoreboard 2013,  tariful de terminare în Franţa era de c€0,84/minut, faţă de c€3,07/minut în România anului 2013 și chiar c€0,96/minut de acum, deşi PIBul/locuitor sau puterea de cumpărare la noi este mult mai mică decât în Franţa. Cu c€3,07/minut, România se situa peste media UE25 de c€2,33/minut. Paradoxal este că tarifele de terminare în reţelele mobile sunt de câteva ori mai mari decât cele în reţelele fixe (scăzute și ele de la c€0,67 la c€0,14/minut). Astfel, c€0,5/minut ar putea fi tariful de terminare în reţelele mobile din România anului 2014.

Numarul mare de SIMuri tradus printr-o penetrare mare, peste 100% cum este în Romania şi în alte ţări, nu ar trebui să fie un motiv de mândrie naţională, ci dimpotriva ar trebui socotit un eşec al pieţei de vreme ce românii plătesc mai mult pentru telefonia mobilă având două sau chiar trei telefoane mobile conectate în diferite reţele pentru a evita marea taxă vamală dintre reţele numită tarif de interconectare cu reţelele mobile. Nu acelaşi lucru se întâmplă în telefonia fixă unde tarifele rezonabile de terminare nu îi fac pe români să aibă mai multe telefoane fixe, deşi sunt mai multe reţele de telefonie fixă. Situaţia amintește de SUA de la inceptului anilor ’80, inainte de liberalizare, cand americanii plateau US$1 miliard/an mai mult din cauza tarifelor prea mari ale monopolistului AT&T şi care se regăseau în produsele şi serviciile de la acea vreme.

Conform ANCOM, la mijlocul anului 2013 erau 22,6 milioane SIMuri active la o populaţie de 20 milioane, astfel că s-ar putea presupune că circa 15% dintre acestea sunt pentru evitarea acestei suprataxe. Ar putea rezulta că, din cauza acestor tarife mari, româniii plătesc cu circa 10%, sau €200-250 milioane pe an mai mult decît ar trebui. De fapt, un studiu KPMG din toamna trecută arăta că prin reducerea tarifelor de interconectare cu rețelele mobile propusă de ANCOM în august 2013 de la c€3,07/minut la c€0,86/minut, România ar plăti cu €206 milioane/an mai puțin pentru aceste servicii.

Tarifele de interconectare mari corelate cu tarife foarte mari spre alte reţele, în anumite condiţii, au făcut ”captivi” clienţii de telefonie mobilă, rezutând o anomalie: circa 85% din trafic se termină in reţeaua mobilă care l-a generat. România are patru reţele naţionale de telefonie mobilă care nu prea comunică între ele!

Pentru a avea ”revoluție în telecom” ar fi necesar ca aceste rețele de comunicații să comunice între ele, dar și alte măsuri care să conducă la libertatea de mișcare a utilizatorului final.

Ar trebui interzisă codarea telefoanelor mobile. Cu excepţia unui operator, restul operatorilor de telefonie mobilă oferă telefoane codate în reţeaua proprie astfel că nu pot fi folosite în alte reţele dacă nu sunt decodate. De ce telefonul mobil pe care-l cumperi cu plata în rate în cadrul unui abonament pe 1 sau 2 ani este codat? O casă pe care o cumperi cu plata în rate nu este “codată” – o poţi folosi cum doreşti: poţi locui in ea, o poţi închiria sau vinde. Pe când la un telefon mobil cumpărat in rate (cu contract care prevede obligaţii) nu ai deplinătatea uzufructului: eşti obligat sa-l foloseşti numai intro reţea, deşi este al tău. La telefonia fixă niciun operator care oferă telefoane nu le codează. De ce operatorii mobili trebuie să cheltuiască în plus pentru a coda telefonul şi a limita astfel folosirea unui produs pe care consumatorul îl plateşte integral pe durata contractului?

Pachetul de reglementări al Comisiei Europene din dec. 2009, printre altele, limita durata contractelor pe care le oferă operatorii de telecomunicaţii la 24 luni, dar prevede şi faptul că operatorii trebuie să ofere consumatorilor şi contracte cu o durată maximă de 12 luni. Și noul pachet de reglementări susține micșorarea duratei contractelor la un an. La noi, operatorii oferă, preponderent, contracte cu durata de doi an, fapt ce limiteaza libertatea de mișcare a utilizatorilor finali.

În fine, de ce tarifele sunt denominate in Euro, când moneda naţională este leul, contabilitatea în România se ţine in lei, iar românii, consumatori ai serviciilor de telecomunicaţii, sunt plătiţi in lei? Merele, roşiile, chiar şi cele importate, au preţuri în lei. De ce unii operatori denominează tarifele în Euro făcând imprevizibile uneori cheltuielile cu telecomunicaţiile mai ales în perioade de turbulenţă a pieţelor valutare?

Toate acesea influenţează mobilitatea şi capacitatea de alegere şi decizie a consumatorului, care se vede limitat de multe ori în alegerea pe care trebuie să o facă şi care plăteşte mai mult decât ar trebui. Un rol important in această ”revoluție în telecom”, au de jucat ANCOM şi Consiliul Concurenţei, care ar trebui să analizeze cu atenţie modul în care aceste anomalii afectează concurenţa în telecomunicaţii şi mai ales utilizatorul final și să reacționeze.

”Revoluția în telecom” va reuși doar dacă românul utilizator al comunicațiilor mobile va avea în buzunar un singur telefon mobil, așa cum are, dacă mai are, un singur telefon fix acasă!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "11 comments" on this Article:

 1. Florin Oprea spune:

  Povesti: daca V plateste la O 1 million convorbiri terminate in O si O plateste lui V 1 million convorbiri terminate in V, inseamna ca pe total V plateste o convorbire. Ca plateste 1 euro, ca plateste 1000 euro, tot aia e.

  • Nicolae Oaca Nic Oaca spune:

   Asa cum am spus si in analiza nu este vorba numai de tarifele de gross, de tarifele cu care operatorii isi deconteza tarficul terminat. IN analiza este voba, mai ales, de tarifele de retail, de tarifele pe care operatorii le percep clientilor lor ptr convorbiri terminate in alte retele. Vorbeam in analiza de transferul reducerii tarifelor de gross catre utilizatorul final prin taifele de retail
   O zi buna

   Nic Oaca

 2. iosiP spune:

  Realitatea este ca telefonia mobila a devenit mult mai convenabila (financiar) decat cea fixa!

  Exista un operator care ofera facilitati suplimentare fata de Romtelecom la un pret ceva mai scazut, si singurul lucru care ma face sa nu renunt la telefonia fixa este faptul ca apelurile din reteaua fixa catre cea mobila i-ar costa pe apelanti, dintre care unii au ajuns la varsta la care nu mai sunt tentati sa invete functionarea unui telefon mobil.

  Daca doriti pot da detalii, deocamdata m-am abtinut pentru ca acest comentariu sa nu fie considerat publicitate.

  • Nicolae Oaca Nic Oaca spune:

   Pentru IosiF
   Si atunci de ce tarifam (tarife de terminare, de ex.) telefonia mobila mai avantajos decat cea fixa? De ce permitem asimetria?,De ce permitem subventionarea telefoniei mobile de catre cea fixa, grabind astfel disparitia acesteia din urma?.

   O zi buna

   Nic Oaca

 3. Greuceanu spune:

  Inteleg acum de ce m-a sunat azi Vodafone sa-mi propuna un nou abonament, desi mai am de parcurs inca aprox 60% din timpul ultimului abonament contractat (mai mult de 1 an). Multumesc de lamurire si de confirmarea pe care mi-ati dat-o ca am facut un lucru bun dandu-le flit!

 4. dax spune:

  RDS are abonament mobil de 5 euro – TVA inclus cu convorbiri nelimitate in toate retelele fixe si mobile nationale, din Europa, SUA, Canada si China, 5GB trafic la viteza maxima inclus si restul nelimitat la viteza de 128kb/s
  Iar reteaua este cea mai extinsa din Romania in momentul de fata = Vodafone+RDS
  Sincer ce naiba ar mai putea dori cineva la banii astia? UN bj cadou la semnarea contractului?

 5. MLZ spune:

  Ca sa lamurim de la inceput, nu sunt vreun sustinator al oligopolului sau prieten al retelelor de telefonie mobila. Am si eu un mobil, ca mai toata lumea, si am convingerea ca in curand (2-3 ani) vom plati doar abonament 5-10 EUR si vom avea nelimita in orice retea, de orice fel.

  Dar nu-mi sunt prea clare cateva lucruri:

  1) “Ar putea rezulta că, din cauza acestor tarife mari, româniii plătesc cu circa 10%, sau €200-250 milioane pe an mai mult decît ar trebui.”
  Cam care este principiul in virtutea caruia TREBUIE sa fie in vreun fel mai degraba decat in altul in acest caz? Daca nu poti invoca un principiu (valabil/acceptat), “trebuie” valoreaza fix cat un “mi-as dori”.

  2) “Ar trebui interzisă codarea telefoanelor mobile. (…) De ce telefonul mobil pe care-l cumperi cu plata în rate în cadrul unui abonament pe 1 sau 2 ani este codat? O casă pe care o cumperi cu plata în rate nu este “codată” – o poţi folosi cum doreşti: poţi locui in ea, o poţi închiria sau vinde. Pe când la un telefon mobil cumpărat in rate (cu contract care prevede obligaţii) nu ai deplinătatea uzufructului: eşti obligat sa-l foloseşti numai intro reţea, deşi este al tău.”

  Comparatia nu se sustine. Ia sa incercam o comparatie cu o casa cumparata in rate, dar la un pret subventionat (gen ANL), te mai plangi ca nu ai deplinatatea uzufructului? Trebuie sa fii naiv sa te astepti ca vanzatorul sa nu-ti ceara nimic in schimbul subventiei.

  La partea cu interdictia sunt de acord doar intr-un singur caz: ar trebui sa fie interzis sa interzici! Propavaduitorii impunerii fericirii consumatorului cu japca nu mai au mult pana o sa ne dicteze cand si cu cine sa ne facem copiii, eventual si in ce pozitie …. chiar daca nu-mi convine sa platesc tarife mari … e ca-n banc “nu-ti place, nu mananci”.

  • Nicolae Oaca Nic Oaca spune:

   Pentru MLZ
   La pct 2 vorbiti despre ”subventionarea” telefoanelor mobile. Operatorii nostrii de telefonie mobila nu subventioneaza, nu fac opere de caritate. EI vand, asa cumam zis, telefonul cu plata in rate – 12 sau 24, in functie de durata contarctului. La ANL se poate oferi de subventie deoarece dobanda este una sub nivelul pietei si atunci se pot impune conditii. Dar nu in telefonia mobila unde nu avem subventii. Poate doar de la telefonia fixa datorita asimetriei tarifelor de terminare.,
   O zi buna

   Nic Oaca

 6. CC spune:

  ”Revoluția în telecom va reuși doar dacă românul utilizator al comunicațiilor mobile va avea în buzunar un singur telefon mobil, așa cum are, dacă mai are, un singur telefon fix acasă!”
  Domnule Oaca,
  Exista pe piata si solutii pentru asa ceva, dar poate nu le stiti Dvs. Acum, ca nu sunt gratis, asta e cu totul alta poveste. Exista rezonabile, insa, chiar foarte rezonabile, as spune, si ma mira ca nu le-ati adus in discutie in articolul Dvs. E adevarat ca sunt si foarte proaspete ofertele de mai jos, dar daca tot v-ati documentat pentru acest articol, macar s-o fi facut pana la capat. Iata:
  A mai scris @dax mai sus, dar detaliez eu, adaugand si solutia pentru telefon fix. Vasazica:
  1. Abonament de telefon mobil de la RDS fara limita de minute sau FUP in orice retea, fixa sau mobila, din Romania si in retelele fixe si mobile din Europa, America de Nord (fara Mexic) si China. De notat aici ca minutele in retelele mobile din Europa sunt nelimitate in retelele majore, nu si in cele locale, sa le zic asa (documentatie gasiti pe saitul RDS). Acelasi abonament are si Net nelimitat, cu viteza maxima de 21,6 Mbps pana in limita a 5GB pe luna, apoi cu viteza scazuta. De notat ca RDS are un acord de roaming cu Vodafone, astfel incat acoperirea (si chiar functionarea cartelelor RDS in telefoane 2G!) este asigurata pentru cel putin doi ani (asta este termenul initial al acordului). Acest acord acopera serviciile de voce pentru moment, iar din iulie si pe cele de date. Pretul este intre 5 si 10 Euro pe luna si depinde de cate servicii (Net, TV etc) mai ai de la aceeasi companie de telecom. Sa zicem ca nu ai alte servicii de la RDS si abonamentul ar costa 10 Euro (TVA inclus) pe luna.
  2. Abonament de telefon fix de la aceeasi companie (RCS RDS) fara limita de minute sau FUP in orice retea fixa din Romania plus 100 de minute in retelele mobile din Romania SUA si Canada si/sau fixurile din Europa, SUA si Canada. Asta costa 2.48 Euro (EVA inclus) pe luna.
  Cele doua servicii costa, astfel, 12.48 Euro cu tot cu TVA, adica aproximativ 55 de lei pe luna. Repet, asta in ipoteza in care nu mai ai absolut deloc alte servicii de la RDS. Spun asta pentru ca, spre pilda, daca faci abonament la telefon fix, apoi unul la mobil cu 10 euro si apoi inca unul la mobil, tot de 10 euro, pretul per abonament de mobil va deveni 5 euro, respectiv cu suma de mai sus (55 de lei) poti avea, de fapt, trei abonamente: unul de telefon fix, (cel descris mai sus) si doua de mobil identice (tot cel descris mai sus).
  Daca veti compara aceste solutii cu cele oferite de concurentii din piata, veti constata o diferenta enorma in acest moment. Granzii vor trebui sa vina si ei cu ceva, nu? Trebuie sa contracareze agresivitatea RDS cumva. Si uite asa, din concurenta astfel iscata, abonatii au de castigat.
  PS: Mie personal cele doua abonamente si combinatiile posibile de la RCS RDS chiar mi se par o revolutie. Dar asta e doar o opinie a mea…

  • Nicolae Oaca Nic Oaca spune:

   Stiu ce abonaente ofera RCS&RDS si ca are acord de roaming cu Vodafone.
   Dar RCS&RDS este un operator, mai sunt alti trei operatori cu cote de piata MARI. Analiza a avut in vedere intreaga piata si nu doar un operator, relatiile operatorilor cu utilizatorul final, libertatea de miscare a acestuia oferita de operatori si reglementator..
   RCS&RDS nu poate fi confundat cu piata romaneasca
   O zi buna

   NIc Oaca

   • CC spune:

    Corect! Dar inceputul resetarii/regandirii pietei/revolutiei, daca vreti, a fost facut. Aia cu cote de piata mari n-or sa stea cu mainile in san, asteptand sa li se micsoreze (cotele de piata :) ). Nu vor putea, de fapt, sa stea si sa asiste la… revolutie. Iar eu nu cred ca revolutie, mai ales intr-un asemenea domeniu, inseamna schimbari radicale de pe o zi pe alta. Amintiti-va de Cosmorom, care acum vreo sase-sapte ani a reusit sa sparga monopolul/cartelul (cu sau fara ghilimele) preturilor, serviciilor si al telefoanelor codate instituit de ceilalti doi operatori vreme de zece ani in Romania. A fost si aia o revolutie; ca doar d-aia vorbiti acum despre “alti TREI operatori”, nu?
    Stima!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Nicolae Oaca


Nicolae Oaca

A obţinut titlul de doctor în telecomunicaţii de la Fac. Electronică şi Telecomunicaţii din Institutul Politehnic Bucureşti şi titlul MBA (Master of Business Administration... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)