Home » Economie »Global / Europa »Sinteze » Citesti:

Probleme punctuale, solutii punctuale

Adrian Marius Dobre octombrie 30, 2013 Economie, Global / Europa, Sinteze
1 comentariu 603 Vizualizari

Pentru doua zile Bucuresti a devenit capitala Europei, reunind la Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, oficiali europeni – Comisie, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor -, primari ai oraselor riverane, reprezentanti ai regiunilor, ai mediului academic, de afaceri si ai societatii civile insumand aproximativ 900 de invitati.

Cu motto-ul “Danube Region – stronger together, stronger in the world” reuniunea din acest an, a doua de cand s-a lansat acest proiect european, a abordat cu precadere teme economice si sociale. Daca anul trecut la Regensburg, Austria, s-a pus accent pe transport si infrastructura de transport in regiunea Dunarii, anul acesta la Bucuresti s-a dezbatut problema cresterii economice si a crearii de locuri de munca, precum si o problema destul de apasatoare, includerea Strategiei Dunarii in viitorul cadru de finantare europeana 2014-2020.

Importanta proiectului este subliniata de cateva linii majore. In primul rand reuneste state ce au in comun problemele si oportunitatile oferite de prezenta pe teritoriul lor a unui curs de apa cu mare impact in Europa. Reuneste atat state membre UE, cat si state ne-membre, unele aspirante.

Acest mecanism de cooperare este practic o noua forma a Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, una care reuneste la nivel macro tari cu niveluri diferite de dezvoltare, dar care prezinta caracteristici geografice comune. Putem spune ca este o platforma care isi dezvolta proiectele fara a avea un buget propriu, dar care acceseaza fonduri europene sau orice alte fonduri intr-un mod integrat, toate statele achiesand la o strategie unitara in realizarea unei retele eficiente in regiunea Dunarii, de exemplu in materie de transport, infrastructura, mediu, crestere economica, educatie. Scopul este acela de a se recupera decalajele de dezvoltare existente in aceasta regiune.

In alta ordine de idei poate fi considerat un alt mod de a accesa fonduri pentru realizarea unor obiective integrate la nivelul regiunii. Astfel ca, tocmai aceasta noutate a politicilor europene este plusvaloarea adusa statelor membre riverane, care au posibilitatea de a coopera, de a se coordona si de a utiliza impreuna, mai eficient, fondurile pe care le pot accesa.

Strategia Dunarii nu este singura de acest gen, asemenea mai sunt si Strategia Marii Baltice, posibil si probabil la sfarsitul anului viitor va fi adoptata si Strategia Adriatica-Ionica care ar putea include si state non-europene.

Rolul Strategiei Dunarii pentru crestere economica si crearea de locuri de munca

Una dintre cele mai arzatoare probleme ale momentului o reprezinta cresterea economica. Pentru unii a devenit o sintagma des repetata de oficialii europeni care, in schimb, implementeaza tot masuri de austeritate.

Cu toate acestea, dialogul existent in regiunea Dunarii este un facilitator in ceea ce priveste masurile de crestere economica. Reunind in acelasi cadru problemele cu care se confrunta statele dunarene, dar si proiectele pentru dezvoltarea regiunii, ne aflam intr-un stadiu in care solutiile pleaca de la cauze si nevoi similare. Astfel dispare polemica privind cine castiga si cine pierde in urma implementarii unei politici emise de Comisie.

Pe modelul mecanismului de cooperare consolidata, aceste cadre regionale aduc un plus de eficienta in implementarea unor proiecte, castiga timp si elimina frustari pentru statele ale caror voci sunt de multe ori omise.

Nu inlocuiesc mecanismele traditionale ale Uniunii, ci le completeaza intr-un mod echitabil. Daca aceste strategii regionale ar beneficia de mai mult suport din partea institutiilor europene, spatiul european ar beneficia de masuri de crestere concrete si nu doar de discursuri.

In mod evident, astfel de strategii avantajeaza statele mici, in curs de dezvoltare, dar, implicit, prin recuperarea decalajelor acestea ajuta Uniunea Europeana sa devina un actor mai puternic, unitar si bine coordonat. Depinde ce vrem, o Europa puternica sau o Europa divizata, usor de manevrat de o mana de state. Care dintre aceste scenarii este sustenabil si poate duce la prosperitate si care duce la haos si decadere? O intrebare retorica cu un raspuns, cred eu, extrem de simplu si evident.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. Aurel spune:

    O mica eroare: Regensburg este in Germania.
    http://en.wikipedia.org/wiki/RegensburgComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Adrian Marius Dobre


Adrian Marius Dobre

Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Socia... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

februarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)