Home » Economie »Energie »Reactie rapida » Citesti:

Se poate și mai rău: ceață și suspans cu licitația de energie în Moldova

Otilia Nutu aprilie 3, 2017 Economie, Energie, Reactie rapida
1 comentariu 944 Vizualizari

Zilele acestea, în Moldova a fost mare show cu licitația de energie electrică. Pe scurt: Moldova importă cam 80% din energia electrică pe care o consumă și are trei opțiuni de import:

- să cumpere de la centrala Cuciurgan din Transnistria, care produce energie, dar nu plătește gazul, ci virează banii regimului separatist de la Tiraspol; datoria pentru gaz se adaugă la datoria totală a Moldovei către Gazprom, azi, la 90% din PIB-ul țării.

- să continue tipul de contract pe care l-a avut până acum cu un intermediar, Energokapital, un sifonar offshore care ia gaze, le trimite la ”procesat” în centrala de la Cuciurgan în energie electrică, dar tot nu plătește gazul, ci îl sifonează în conturi offshore. Unele dintre acestea sunt legate de aceiași beneficiari care au sifonat și faimosul miliard.

- să cumpere de la ucraineni, care au niscaiva probleme (revolte, zăngănit de arme) pe lângă zonele cu cărbune de unde se produce energie în Ucraina.

De ce e nevoie de o licitație corectă? Pentru ca, întâi și-ntâi, să se termine odată povestea cu neplata gazului, datoria Moldovei (cu Transnistria cu tot) către Gazprom a ajuns la 90% din PIB, cum ziceam. Pentru ca banii să nu se mai fure. Pentru ca prețul să scadă – anul trecut, când s-a organizat prima licitație, prețul a scăzut cu 28%, de la 65 la 49 USD/MWh (ceea ce a dus la o reducere cu cca 11% la consumatorul final). Nu în ultimul rând, pentru ca, în momentul în care se vor face interconectările cu România, furnizorii români să nu se teamă că orice ofertă ar face, licitația e deja aranjată pentru altcineva. Fiecare an în care licitațiile sunt dubioase înseamnă un an pierdut pentru interconectarea reală și cu România. De reținut că interconectarea cu România nu ar însemna schimbarea unei dependențe cu o alta, ci o alternativă, concurență la furnizorii actuali și mai multe opțiuni, în beneficiul consumatorului final, plus, probabil, prețuri mai mici. În România, prețul pentru energie e mai mic decât în Moldova și, probabil, diferența se va mai menține câțiva ani (40-42 USD față de cca 50-52 USD, cât se pare că va fi în noile contracte pe care le va încheia anul acesta Moldova pentru importuri).

Cum s-a facut licitatia anul acesta, vă poate explica în detaliu aici colegul Denis Cenușa de la Expert Grup. Mai pe scurt:
- Ministerul Economiei, forțat de UE, a făcut o procedură de licitație. Aici intră: cum se face primirea ofertelor, deschiderea, evaluarea, care să fie condițiile de participare, să fie observatori internaționali samd. De remarcat, Ministerul Economiei a tăiat de la bun început din procedura scrisa de UE exact paragraful sensibil care zice: participantii la licitație să garanteze că plătesc și gazul (sau furnizorii în general). Un semnal prost – de fapt, noi vrem să continuăm șmecheria de până acum, când consumatorul plătea un preț pentru energie cu vre 15-20% peste prețul din România, iar banii erau sifonați în conturi offshore și gazul nu se plătea, crescând datoriile către Gazprom.
- toți furnizorii care vând direct către consumatori au participat în calitate de cumpărători la licitație. Cu toate acestea, tocmai furnizorul Energocom, de stat, deținut de Ministerul Economiei, ministerul care a scris procedura, nu a participat la licitație pentru achizițiile din import.
- în schimb, culmea tupeului, Energocom a participat la licitație ca vânzător (către furnizori care vând la clientul final). Si, na, minune, ce să vezi, a câștigat. Numai că Energocom nu e și producător, el trebuie să cumpere energia în cauză de undeva, mai exact, din import. Dar n-a participat la licitație ca să cumpere din import, ci face contract direct!

Adică exact ceea ce încercau europenii să impună (licitații pentru achizițiile de energie electrică din import) s-a transformat, printr-o șmecherie, într-o licitație cu o treaptă mai jos, pentru furnizori, dar importurile tot prin contract direct se fac, la o adică.

Toate acestea se întâmplă sub privirile îngăduitoare (sau plictisite deja) ale europenilor. Dacă un guvern vrea musai să facă lucrurile contrar oricărui bun simț, nu prea ai ce să-i faci. Moldoveni, întăriți-vă statul.

Cum se leagă licitația asta de reforma în energie care ar rezolva odată pentru totdeauna și dependența de Gazprom, și corupția din sector, aici, într-un minut și jumătate (click pe poză):

PS: ca să nu vă țin în suspans, licitația s-a terminat așa: a câștigat Energocom, care face un contract cu ucrainenii de la DTEK, ceea ce ar fi o veste bună, adică măcar nu se mai finanțează nici regimul separatist, nici nu se mai alimentează conturile off-shore. Ucrainenii și Energocom au oferit un preț oricum mai bun decât Cuciurgan (50 vs 54, redus de Cuciurgan după negocieri de la 58 USD/MWh), dar mai mare decât așteptările inițiale (între 40-48) și decât prețul actual (49). Problema e însă cantitatea de energie. DTEK prognoza în iarnă că poate să asigure 810 mil MWh, în timp ce Moldova are nevoie de 3 mld MWh, să vedem dacă va putea furniza la nivelul de 3 mld. Dar pur și simplu de neînțeles pentru o minte de om normal cum naiba Energocom a reușit să câștige o licitație la preț mai mic decât concurentul său DTEK, dar cu energie pe care o va contracta de la același DTEK… Sau cum DTEK vinde mai ieftin printr-un intermediar de stat moldovean decât singur.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there is "1 comment" on this Article:

 1. GORGÁN Kurgan spune:

  Cel mai intelept e sa-i intrebam pe ucraineni. Pe jurnalisti, cunoscatori, specialisti.
  Oricum e mai bine ca au gasit aceasta alternativa si ca vor institui un control vamal COMUN cu ucrainenii la trecerile de frontiera ale regiunii transnistrene.
  Ca nu e prea europeana solutia? …marog!
  De ce NU a putut ROmania sa fie solutia EUROPEANA – de ce nu poate, daca tot da din gura ca doreste integrarea europeana a rep.moldova? – ca cele doua oricum n-au inca perspective clare de integrare europeana in viitoarele decenii!
  Romania NU poate fi alternativa si factor de europenizare in regiune deoarece:

  Completati!
  Ce o opreste pe Romania sa produca energie si pentru rep.moldova, sa inunde cu butelii si gpluri piata rep.moldova, daca la nivel oficial zice ca are niste prioritati concrete?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Otilia Nutu


Otilia Nutu

Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum. Citeste mai departe


E randul tau

Wage led growth e doar un nume sofisticat pentru ceea ce numim de obicei, in termeni si mai "tehnici...

de: r2

la "Direcții alternative în economie"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

noiembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)