marți, martie 19, 2024

Tara mea pe primul loc. Reflectii

In general, pana dupa al doilea razboi mondial, razboaiele se duceau in felul urmator: o tara ataca alta tara si apoi o jefuia de cat mai multe resurse. Resursele furate erau duse in tara invingatoare care le consuma. Nu le impartea si cu tara invinsa si nici nu le „exploata” sustenabil. Adica punea pe primul loc propria ei economie, nepasandu-i de economia tarii invinse. Sloganul era: „Tara mea pe primul loc”;

Dupa al doilea razboi mondial, Statele Unite ale Americii au schimbat acest mod de raportare la ceilalti prin crearea Planului Marshall prin care tarile aliate dar si cele cucerite practic de americani, au beneficiat de un program coerent (probabil nu perfect) de reconstructie (planul Marshall).

Astfel in 1960 la nici 15 ani de la terminarea razboiului, Germania (dar si Japonia) era deja o tara cu un nivel de trai similar cu cel din tara invingatoare America.

Desigur economia americana si marii afaceristi americani au avut de castigat din plin. Dar alaturi de ei au avut de castigat si ceilalti, fostii dusmani fie ei germani sau japonezi.

In Romania, in primii 15 ani dupa razboi s-au intamplat cele mai mari tragedii ale acestei tari, iar o imensa cantitate de resurse a fost „platita” tarii noastre surori, Rusia. Nici vorba de vreun ajutor din partea acesteia (decat partidului comunist cu rezultate care se vad si astazi)

A inceput un proces de integrare si internationalizare fara precedent in istoria omeniri (la care si blocul comunist a fost parte dupa 1989), in care progresul tehnic a jucat un rol foarte important in ridicarea nivelului de trai pentru foarte multi oameni de pe intreaga planeta (pana si in Coreea de Nord).

Pe langa obiectivul mercantil de a face bani, internationalizarea si integrarea economica are rolul de a aplana conflictele militare, de a face ca lacomia si orgoliile dintre conducatorii diferitelor tari sa fie estompate de a descuraja alegerea unor persoane cu accese dictatoriale de tipul lui Hitler.

Toate acestea cu conditia ca fiecare tara, parte la procesul de internationalizare si integrare economica, sa aiba de castigat (politica win-win).

Politica win-win inseamna, din start, ca negocierile nu trebuie realizate de pe principii de forta, ci acestea trebuie sa aiba o latura umanizanta, luand in calcul si nevoile celorlalti.

Politica win-win presupune acceptarea unor pierderi cu conditia castigarii unor avantaje.

In timp balanta win-win s-a dezechilibrat. Balanta nu a fost niciodata la mijloc insa acum s-a dezachilibrat semnificat iar unii vor sa-si ai „avantajele” si sa plece.

Unii ar vrea sa aiba doar avantaje neacceptand dezavantajele. Ce sa zica cei care au avut in balanta mai multe dezavantaje decat avantaje?

Doar ca, in economia mondiala, avantajele sunt „competitive”. Adica tin de piata si de contextul acesteia. Pot tine de acces la resurse. Resursele acelea de care vorbeam la inceput care au reprezentat motivul declansarii conflictelor atatea mii de ani. Pot tine de piata. O piata mai mare iti ofera clar mai multe oportunitati. Este o piata suficient de mare incat sa se autosustina? Anglia sa exporte doar confectii iar Portugalia sa exporte doar vin de Porto? Lumea e mai complicata decat pare.

Crede cineva ca daca tu nu permiti implicarea in economia tarii tale, ceilalti vor fi bucurosi sa te lase sa te implici in economia tarii lor?

Din ideea de internationalizare si integrare economica ne indreptam spre ceea ce se numeste  „cooperare” economica. Un concept „insuficient” dupa parerea mea. Marea Britanie nu mai doreste internationalizare si integrare ci doreste „cooperare”. Sa vedem acum cum isi imagineaza noua administratie Trump relatiile internationale si „cooperarea”. Dupa ideile promovate in campania electorala, situatia va fi foarte complicata…

Marele castigator a acesteia situatii va fi cu siguranta Rusia, a carei economie nu a participat prea mult la integrare dar a fost intotdeauna adepta cooperarii, furnizand in general resurse naturale, in mod controlat. China in schimb s-ar putea sa aiba un cuvant greu de spus in balanta dezechilibrata de cei mari.

Principalii pierzatori vor fi consumatorii care vor plati mai mult pentru mai putin. Riscul de implozie al economiei mondiale este pe cod galben spre portocaliu.

Situatia internationala pare a fi ca o zi la gradinita. Toti copii isi pun jucariile impreuna pentru a le impartii cu ceilalti. Acest lucru permite fiecarui copil sa se joace cu o jucarie pe care nu o are, dar cu care vrea sa se joace, contribuind la dezvoltarea acestora. Unul dintre ei se joaca, doar el, cu o masinuta frumoasa, poate chiar a sa, acaparand-o. Ceilalti il roaga sa le-o de-a si lor. El refuza, refuza, refuza. Ceilalti insista aratandu-i si alte jucarii pe care le-ar putea incerca. Jocul devine in scurt timp o cearta. Suparat de atata cicaleala copilul isi ia masinutele si pleaca aruncandu-le din cadrul usii celorlalti copii: „Stiti ce? Nici nu mai vin maine la Gradinita. M-am saturat. Mie imi ajung masinutele pe care mi le-a cumparat mama si tata…  ” A doua zi dimineata copilul nu vine la Gradinita in schimb mama sa o roaga pe mama altuia din colegii sai sa-i dea si lui calutul negru, ca tare mult i-l place Domnului Goe… A doua zi insa Gradinita s-a inchis pentru ca niciun copil nu a mai venit. Copii se joaca singuri sau cate doi, fiecare cu fiecare, cooperand, acasa la unul dintre ei.

E o evolutie sau o involutie? Un progres sau un regres?

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Noţiunile de economie globală în general sunt prea complexe pentru reacţioniştii ultra-naţionalişti, deci analogia cu grădiniţa e binevenită.

  2. dupa primul paragraf am crezut ca vorbiti de Transilvania !?doar ca regateni zic c au unit si sloganul a fost :dezvoltarea uniforma a regiunilor patriei
    iar daca dumneata zici ca ”
    In Romania, in primii 15 ani dupa razboi s-au intamplat cele mai mari tragedii ale acestei tari,” io zic ca dupa asa zisa unire in Transilvania s au intimplat cele mai mari tragedii

    • @dusu

      Domnule, cu ceva dușuri reci ai încercat ? Sau cu aspirină ?
      La febră mă refer, cred că ea e cauza prostiei scrise mai sus……

      • dumitale domnule dan iti suna a prostie
        io am trait o ca o tragedie
        dar e normal ; cistigatori uniri ati fost voi regateni si iobagi din Ardeal, care ptr profitul personal au vindut comunitatea din care faceau parte
        acum sa vedem cum o sa i uniti pe cei din est care nu accepta rominismul vostru

      • chiar acum citeam ca tovarasul basescu ii recomanda presedintelui romaniei sa faca un referendum in care sa i intrebe pe romini daca vor sa se uneasca cu REp Moldova
        poate dumneata domnule dan, faci parte din categoria oamenilor care nu vad o problema in asta !?
        io zic ca Dodon a pus problema corect cind a intrebat ” voi aveti in conducere numai romini, nu aveti si oameni normali ?” normali, adica intregi la minte, nu spalati

        • domnule dusu,

          Eu sunt ROMÂN, nu romin, poate înveți să scrii corect numele națiunii din care fac parte.
          Dumneata nu stiu cărei nații aparții…..

          Cred că ești un mândru urmaș al internaționalei , sau un continuator al ideilor promovate de aceasta, in special sovietică și ungară. Revizionismul ungar nu a murit nici o clipă, și are de mult timp un sprijin de nadejde in Rusia, sovietică sau „democrată”.

          Dacă te deranjează România sau românii, și traiești cumva în RO, nu te reține nimeni……

          Hai noapte bună……

          • domnule dan ; io nu tin pasul cu ritmul alert in care academia rominilor face pe „i „din „a” sa intareasca rominismul; ptr asta imi cer scuze
            noapte buna, domnule

  3. Jaonia nu a luat bani, iar Germania a luat cam a suta parte din total. Uitati-va la invingtorii Franta si UK…
    Pe Germania, altceva a facut-o sa ajunga din urma si sa traiasca occidental, … ceva ce a facut-o sa renasca tot timpul. Cu Japonia, este alta isorie, cu un general si investitii deosebite

    Country 1948/49
    ($ millions) 1949/50
    ($ millions) 1950/51
    ($ millions) Cumulative
    ($ millions)
    Austria 232 166 70 468
    Belgium and Luxembourg 195 222 360 777
    Denmark 103 87 195 385
    France 1085 691 520 2296
    West Germany 510 438 500 1448
    Greece 175 156 45 376
    Iceland 6 22 15 43
    Ireland 88 45 0 133
    Italy and Trieste 594 405 205 1204
    Netherlands 471 302 355 1128
    Norway 82 90 200 372
    Portugal 0 0 70 70
    Sweden 39 48 260 347
    Switzerland 0 0 250 250
    Turkey 28 59 50 137
    United Kingdom 1316 921 1060 3297
    Totals 4,924 3,652 4,155 12,731

    • RFG a luat aproximativ 11%. Asa rezulta si din datele postate.
      Japonia a luat 2,44 miliarde $, doar ca nu are legatura directa cu Planul Marshall.
      Toate informatiile astea erau fix in art de pe wiki pe care probabil l-ai citit si tu.

  4. Cooperarea inseamna ca decizi tu cind vrei sau cui sa-i vinzi sau nu uzinele sau resursele naturale, integrarea inseamna sa le vinzi obligatoriu, pe ideea/principiul ,,privatizarii” obligatorii .Integrarea inseamna sa nu dai ajutor de stat, chiar daca interesul national impune o afacere ca utila, cooperarea inseamna sa sustii de la stat orice industrie este in intersul dezvotarii nationale.Politica fiscala are constringeri comunitare daca te afli intr-o intergare, pe cind este libera si in avantaj national, daca este in cadrul cooperarii.Politica vamala este libera si in intereseul dezvoltarii daca-i vorba de cooperare, sau perdanta si ti se inunda piata nationala cu marfuri straine care desfiinteaza locuri de munca, daca este comunitara. Emigratia si miscarea terorista este sub control national in cazul coopererilor si necontrolabila ca tara integrata in UE. M. Britanie si tarile UE traversau o criza de sistem de dezvoltare economica, modelul economic national fiind blocat,Sistemul de directive si strategii teoretice a ucis inventia si inovatia tehnica, initiativa nationala economica, odata cu activismul clasei politice nationale, devenita primitor de directive si raportor al realizarii strategiilor birocratice ale Bruxelles-ului…

  5. „Situatia internationala pare a fi ca o zi la gradinita. Toti copii isi pun jucariile impreuna pentru a le impartii cu ceilalti.”
    Nu chiar; „jucariile” sint puse la dispozitia tuturor, dar nu au toate aceiasi valoare. Si nu putem avea toti aceleasi pretentii.
    Un titirez nu poate concura cu jucariile electronice.
    La NATO daca participi doar simbolic si foarte mult cu sufletul, nu poti avea aceleasi pretentii ca marele donator de „jucarii” si vieti omenesti.
    Iar „Tara mea pe primul loc” este normala. Cine spune ca nu, este ipocrit. Priviti Germania. Franta se comporta dupa zicala „degeaba am dorinta, daca nu mai e putirinta”.
    Pentru asta a existat Brexit-ul.

  6. Cam apocaliptic.Adevărul va fi la mijloc.Să recunoaştem că sistemul economic mondial este cam nenatural din pdv al pieţelor.Astfel:
    -sistemul bancar mondial stă sub dominaţia $(USD) datorită convenţiei de la Bretton Woods
    -datoriile publice ale tuturor statelor sunt exorbitante
    -off-shorre-urile şi paradisurile fiscale „parazitează” întreaga economie mondială.
    -statele emergente,devenite puteri economice(China,India,Brazilia,Rusia,Indonezia,etc),îşi cer şi ele un loc sub soarele pieţei globale.

    CUM să se rezolve aceste anormalităţi?Neo-liberalismul globalist al lui Obama&comp vedeau rezolvarea prin „şi mai multă globalizare”,chiar crearea unei pieţe globale libere în care doar concurenţa să facă legea.Urmarea:state ca China(dar şi altele) s-au dezvoltat accelerat prin tot felul de politici de dumping în detrimentul competitorilor corecţi.
    O a doua metodă este revenirea la pieţele fragmentate,cu lupta pe zone de influenţă şi între pieţele astfel formate.Este ceea ce vrea Trump.Adică se consideră că nivelul tehnologic al SUA&comp este atât de mare încât nimeni nu se poate dispensa de produsele lor,dar în schimb se vor pune taxe vamale la produc[torii care impun politici de dumping sau produc mărfuri de calitate slabă.
    Politica lui Trump implică o luptă economică,impusă de cei mai tari tehnologici în contra statelor mai puţin dezvoltate.De exemplu un Ford va costa 30.000 USD în SUA,40.000 USD în Europa şi 60.000 USD în China şi Rusia.

    • Care politica a lui Trump? Nu are asa ceva. Conform discursului de investire, SUA&comp nu mai exista, acum e AMERICA FIRST. Azi il lauda pe Putin, maine o injura pe aliata Merkel si ameninta companiile din tara aliata cu taxe de import. Gandire de participant la reality show/forumist habarnist/adept al teoriilor a conspiratiei, asta e politica lui Trump. Nici macar Rusia nu va castiga pe termen lung din prostiile care ii trec prin cap urangutanului portocaliu.

      Luptele economice, mai alese cele cu aliatii tai, sunt un „negative sum game” – toti participantii pierd.

      • Te-a dezamagit Trump ca nu a declarat, din prima zi, razboi lui Putin?
        Pacat ca americanii nu au stiut de tine inainte de alegeri

  7. Intradevăr anul 2017 pune întrebări. UE28 are azi un BIP de 15.000 miliarde Euro (România 175 miliarde Euro) egal cu SUA. China e pe locul trei, înaintea Japoniei (Bundesrepublik D. are 3000 Miliarde Euro BIP, … ? …locul 5). Libertatea, creșterea economică după 1989 a schimbat multe în Europa de est (fostele state CAER). Aderarea 2004 /2007 la UE a unit de prima dată după imperiul Roman un continent. UE e un proiect de pace!

    …. “… Politica win-win inseamna, din start, ca negocierile nu trebuie realizate de pe principii de forta, ci acestea trebuie sa aiba o latura umanizanta, luand in calcul si nevoile celorlalti…. „…

    Așa e, bine scris. UE e mai mult decît o uniune vamală (conceptul britanic). Conceptul din 1957 cu tratatul de la Roma și 6 parteneri e mai mult decît un concept economic (Erasmus, etc.). Poiectul de constituție pentru UE a eșuat la Paris (stînga) și în Olanda.

    Nerezolvată e speculația cu produse financiare „pariuri” de 10 ori mai mari pe an decît BIP (într-o luna se speculează/ se fac transacții financiare …. cu computere de 10 ori mărimea BIP în occident, în SUA, etc.). Inlocuirea/ plătirea„piederilor” speculanțiilor la burse NY/Londra le face.. CONTRIBUTORII!. Britanicii nu plătesc datoriile publice grecești. Brexit! Ce urmează?

    …. “…… Din ideea de internationalizare si integrare economica ne indreptam spre ceea ce se numeste “cooperare” economica. Un concept “insuficient” dupa parerea mea. Marea Britanie nu mai doreste internationalizare si integrare ci doreste “cooperare”….. „……

    Principiul unanimitate de voturi a complicat mult în UE. E pe sfîrșite 2018? La Bratislava 2016 s-a manifestat o opozițiie gălăgioasă a statelor Vișegrad privind conceptul inițiial /occidental al UE (cotele de distribuire a refugiațiilor e numai un simptom). Noul concept al suveraniștilor- națiionaliști e în contradicțiie cu principiile 1957- 2003 ale UE/occidentale. UE e erodată 2016 din est/Vișegrad, sud-estul mediteranean (Atena-Roma-Paris) și vest/UK. Ce e de așteptat 2017 după alegerile în Olanda și prezidențiialele în Franta 2017?

    …….. “…… Astfel in 1960 la nici 15 ani de la terminarea razboiului, Germania (dar si Japonia) era deja o tara cu un nivel de trai similar cu cel din tara invingatoare America…. „……..

    Crearea statului Westdeutschland /Bundesrepublik D. din partea aliațiilor (trei zone de ocupațiie, americană, britanic și franceză), odată cu crearea RDG (zona sovietică) a cimentat scindarea continentului prin cortina de fier 1949-1989. Da, România (soldații treceții Prutul 1941) a fost în partea defavorizată (planul Marshall) a continentului, textul de fată e scurt și precis. Aderarea 2007 la UE a schimbat multe în mai bine, peste 40 Miliarde subvenții nerambursabile din Bruessel! Sau folosit chibzuit la București, cu maxim de eficiențiă și responsabilitate?

    Succesul Westdeutschland /DM 1949-1989 (Ostpolitik Willy Brandt, Wandel durch Handel, Helsinki 1975) se datorește mai multor factori. Westbindung e principiul 1949-1969 cancelarului Konrad Adenauer. Budgetul de stat echilibrat, fără datorii de stat publice pînă 1969, a contribuit la stabilitatea DM. Un stat învins, bombardat, cu cele mai multe orașe distruse, cu 12 milioane de germani refugiati/ expulsații din estul continentului, a reușit în citiva ani (Ludwig Erhard) să renunție la restricțiii alimentare prin cartele. Primii Gastarbeiter au fost inivitații la sfîrșitul anilor 1950 din Italia (Volkswagen), etc. O dată cu criza petrolieră 1974 (Anwerbungsstopp) s-a anulat /renunțat la importul de sezonieri (Gastarbeiter). Succesul în Bundesrepublik D. are multe izvoare /cauze. Mă refer la cele în domeniul culturii/ public. Aliații au trimis 1945 Kulturofiziere, atașați culturali militari care au preluat, au cenzurat și au condus domeniul cultural/ publicistic /public. In zona britanică Rudolf Augstein (ofițer tinăr de artilerie în Wehrmacht) a primit 1947 de la britanici licența pentru revista der Spiegel. La fel era 1948 cu Henri Nannen (reporter tînăr în timpul războiului) la Stern, la ziare și la radio. S-a făcut un control și o selecție în favoare celor care nu au fost colaboratori înversunați. Fritz Stern a emigrat ca copil 1939 cu părinții (o familie de medici, fizicieni evrei din Breslau) în SUA unde a studiat istoria secolului 19 și 20, a predat 1963 la Berlin/WEst Humboldt Universität. Intr-un interview cu Deutschlandfunk înainte de alegerile presidențiale 2016 în SUA, Fritz Stern a avertizat în cazul alegerii lui Donald Trump (Auch zum amerikanischen Präsidentschaftswahlkampf äußerte sich der Historiker. Dort lasse sich ein Populismus beobachten, der mit „allgemeiner Verdummung” einhergehe. Donald Trump im Weißen Haus sei eigentlich undenkbar: „Ein Mensch, der mit Geld und Ignoranz protzt, der kann dieses Land nur ins Unglück stürzen.”…… / se vede un populism… D.T aduce numai necazuri…). Ingrijorările de azi ale autorului Octavian V. sunt pe linia lui Fritz Stern 2016, un istoric cu reputație mare.

    Intelectualii români după 1989 au tăcut în continuare (Der Sturz des Tyrannen, Rotbuch 1990, Helmut Frauendorfer, Richard Wagner … prăbușirea tiranului….). Vidul din sfera publică din 50 de ani dictatură 1939 -1989 autohtonă (Das Leben einer Akte, Wunderhorn Verlag Heidelberg, Johann Lippet…. / viata unui dosar de securitate…) nu a fost înlocuit cu o dezbatere publică credibilă. Sfera publică românească a fost dominată în România nouă de FSN/ Iliescu/ mineriade. De ce nu s-a lustrificat imediat regimul naționalcomunist “NATIUNEA ceaușistă”? Prea mulți colaboratori (budgetarii…)? Pîna azi (Patria mea e un sîmbure de măr, Herta Müller / la Ateneu 2010 la București a fost refuzată de ….G.L., M.D.,M.C., etc. … nu cu disidenții!!.. )?

    UE s-a scindat / regrupat după Bratislava 2016 în mai multe fracțiuni.
    a) Suveraniștii- naționaliști asociați la Vișegrad, nu mai acceptă în continuare o integrade politică etc., ca pînă 2004.

    b) Somajul exorbitant la tineri în sud est (Grecia, dar și în Italia, Spania, Franța) și datoriile publice peste 110 % din BIP (Grecia 300 miliarde Euro) sunt nerezolvate de foarte mult timp, pînă azi. Mediteranienii au atacat sub inițiativa lui F. Hollande/Paris (jurnaliști la arte TV 2017/ 28 minute/Elisabeth Quinn) pe doamna cancelar Merkel (de fapt ministrul de finanțe Wolfgang Schäuble e ținta… Tsipras-Varufakis…). BCE/Draghi cumpără 1500 miliarde Euro hîrtii datorii de stat din sud-est. E linia roșie în Nord-Vest (Olanda Wilders 2017) ! Nexit?

    c) Olanda, Danemarca, Suedia (500 de ani Reformation /Martin Luther), Austria, Bundesrepublik D. , Finlanda, balticii, etc. preferă un budget mai echilibrat (deficit public sub 3 %).

    UE de „hîrtie-§§§ ( … sola sciptura…Martin Luther ….)” e practic suspendată, Dublin (refugiații rămîn în țara de intrare), Schengenland (libertate pentru toți citoyenii unei țări partenere în UE), Maastricht (deficit sub 3 % BIP), etc. sunt suspendate. Anulate?

    Ce e de așteptat de la noul regim PSDist de la București 2017? Care riscuri? Care șanse? UE 2018?

    • intrebari la care raspunsul va veni treptat
      dupa protestele din zilele 16-21dec 89 din Ardeal,inabusite rapid de romini comunisti, exista totusi o teama a comunistilor de jos pina fsn si a anuntat componenta :” Ce se va intimpla acum cu noi ? „la care cei mai realisti raspundeau :” Nu au ce sa ne faca ! sintem prea multi !”
      zilele astea subiectul Rep Moldova a aparut din nou in prim plan
      io ma intreb oare ce simt ca sint moldoveni din noul stat romania ? probabil majoritatea zic azi ca sint romini !? si atunci oare care stat a spalat mai cu succes creerul moldovenilor ? statul rominesc sau statul sovietic ? in Rep Moldova 75% se declara moldoveni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Octavian Vidican
Octavian Vidicanhttp://contributors
Consultant de business, Arad

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro