Home » Opinie »Societate/Life » Citesti:

Țara ARDe, babele se piaptănă – o duminică sinucigasă

Cristian Muresan decembrie 5, 2012 Opinie, Societate/Life
17 comentarii 2,337 Vizualizari

Nu-mi plac gogoșarii. Au ceva dizgrațios în înfățișarea lor rotofeie și nu schimbă cu nimic supa de duminică. Iar duminca viitoare, Romania ar fi avut nevoie de câțiva ARDei iuți care să dea gust ciorbei de potroace. Condimentele sunt însă în ruptură de stoc pe melegurile natale și ne vom trezi după ospățul duminical direct în Cocina populată cu Aleșii Norodului.  Muzica asta proastă se numește campanie electorală !?  Tristețea asta ambiantă se cheamă viitor pentru tinerii României !?

Dacă facem socotelile, nu s-a întâmplat nimic semnificativ în săptămânile care ne-au trecut pe sub nas și care ar fi trebuit să fie prilej de gâlceavă electorală, contre viguroase pe programe economice, promisiuni recitate actoricește, strategii de redresare și toată recuzita politicienilor infierbântați de perspectiva scaunului și a imunității. Nimic din toate acestea. Am primit în schimb o liniște asurzitoare și câteva scânceli de prost gust prin piețele publice și canalele de dejecții televizate. Putem, cel mult, consemna ieșirile ARDeiului prezidențial care au mai semănat a profesionalism politic și care au reușit să învolbure apele pentru câteva zile. În rest, o senzație apasătoare de dezarmare mioritică și împăcare cu soarta. Prin târg, cei cu ochii deschiși se întreaba blazați : pentru ce să lupți, pe cine să convingi ? Vor câștiga EI și ne vom duce surghiun. Cum ne-o da, așa o fi.

Liniștea și nepăsarea noastră convine de minune celor care își numără bob cu bob cei 50% care i-ar face stăpâni peste feudă. Ca un făcut, de astă dată, își doresc din toată inima să stăm acasă ! Nu ne mai pun secții de votare prin locuri hilare doar,doar am face act de prezență. Strategia lor de-a struțul cu capul în nisip are șanse de reușită și apoi nu știu ce stavilă le va mai sta în cale. Ura acumulată în ultimii ani va năvăli peste noi ucigând normalul. Părem să nu înțelegem că duminică nu vorbim despre o banală alegere parlamentară într-o țară democratică. Duminică, 9 decembrie 2012, România își va striga în gura mare lehamitea de lumea civilizată. Căruța românească va ieși pesemne de pe drumul mare. Lăsați-ne în pace să jucăm după regulile noastre de maidan. Ne place periferia și hai sictir !

La naiba cu DNA, ANI, CNSAS, ICR, SRI, CNA, CSM, MCV și toate acronimele voastre idioate care ne bagă bețe în roate. Vreți fonduri europene și absorții ? Plecați în Polonia că, cică, ei se pricep să atragă 70 de miliarde de euro, dracu știe cum. Vreți cotă unică, stabilitate fiscală și optimizarea serviciilor publice ? Ghinion ! Noi vrem pensionari și lucrători la stat că ne aduc voturi ieftine, înțelegeti? Vreți spațiu public civilizat? Pudicilor! Noi cum mai distrăm și spălăm pe creier prostimea? Vreți justiție și arbitrii liberi? Nu v-ar fi rușine să-l țineți pe Adrian la pârnaie, după câte a facut pentru noi? Noi vrem 2000-2004 reloded, versiunea îmbunătățită dacă se poate. Vreți licitații pe bune și transparență? Și gura noastră? Și copiii noștri care trebuie plasați? Credeți că România poate progresa printr-o agricultură à la europeni? Ce țărani! Trebuie să ne luăm și noi niște hectare, înainte. Vreți universități și doctorate pe bune? Ia uite, mah, la privat nu e bine, capitaliștilor! Da’ nu tot voi vreți privați la companiile naționale? Acolo vă place, ca să vindeți țara, trădătorilor! Ce ziceți, sistem sanitar performant? Sănătatea-i de la D-zeu! Religia la biserică, nu în scoli? Sataniștilor! Reorganizarea administrativă a României ? Voi sunteți ori cu ungurii ori cu agenturile străine…

… și pălmuirea normalității ar putea continua. Cam asta vom primi în schimbul tăcerii și pasivități noastre. Nu e mare lucru de înfăptuit și nici o strategie electorală minune de lansat pe ultimii 50 de metri. Duse sunt vremurile in care ARDeiu iute făcea oficiu de însemn electoral. ARDeii de astăzi sunt niște gogoșari leneși și neinspirați. Inclusiv cometele MRU și Neamțu s-au pitit molcom la ARaD după ce mai mult au încurcat decât ajutat.

Nu ne rămâne decât normalitatea mersului la vot duminică în încercarea de a zăpăci procentele și a dejuca pronosticurile. Asta dacă vom reuși toți să votăm, căci am înțeles că strategia pentru căpșunari e simplă : condiții draconice la secții (justificativ de domiciliu în străinătate și alte acte dificile pentru unii conaționali) plus zero comunicare asupra locurilor de votare. Parisul e sub supraveghere, prietenii știu de ce.

Și totuși, se spune că speranța moare ultima. Daca despre a muri e vorba, măcar să fie cu conștiința împăcată…

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "17 comments" on this Article:

 1. Mihai spune:

  Candidatii ARD, pentru ca nu au dosare penale si nu isi propun sa fure, nu sunt disperati sa cistige alegerile. Salariul de ministru sau de parlamentar nu este mare, iar riscul de a fi injurat, calomniat, insultat, agresat, atacat zi de zi de toti derbedeii, de toate nulitatile, de toate lichelele din usl (si din spatele usl) ii determina sa fie foarte rezervati, lipsiti de combativitate, in campania electorala. Este interesul nostru, al alegatorilor, ca tara sa nu incapa pe mina Ocultei Retrograde, cea mai mudara, cea mai toxica, cea mai nociva, cea mai corupta forta politica, numita si usl.
  Este chiar si interesul celor mai sarace paturi sociale sa voteze ARD. Doar ARD poate crea locuri de munca, doar ARD poate atrage investitori, doar ARD poate aduce venituri suplimentare la buget, care sa poata fi redistribuite persoanelor, cu adevarat, defavorizate.
  Este datoria Societatii Civile, este datoria Adevaratilor Intelectuali sa explice situatia, sa explice, pe intelesul tuturor, ca este criza economica modiala si ca doar masurile de austeritate au permis scoaterea tarii din recesiune si readucerea tarii pe crestere economica.

 2. it_s__not_news spune:

  ARD-ul a pierdut pe mina proprie. PDL-ul a avut o guvernare dezastruoasa. Sa nu mai vorbim de aroganta (TB zbierind la Raed Arafat e un singur exemplu). Lasa ca va facem noi binele cu forta, ne-au zis. Sa nu vorbim de nepotism. Sa nu vorbim de curvele personale ajunse ministrese.
  Apoi, Neamtu si MRU nu reprezinta optiuni de forta. Neamtu vrea doar putere. Se simte asta. Iar MRU a pierdut o data. Ar trebui sa fabrice o constructie de-a capo a fine dar n-au rabdare.

  Ah, ca USL-ul este o alternativa urita, e altceva. Ca n-as vota cu ei niciodata, iar e altceva. Dar e singura pe care romanii o au pentru a vota negativ PDL-ul.

  In scurt: fie ma duc la vot si imi anulez votul, fie stau linistit acasa si nu-mi stric ziua. M-am saturat sa trimit indivizi inferiori mie in parlamentul Romaniei, pe fotoliul de presedinte sau in administratia publica.

  @Mihai: keep dreaming. PDL-ul (sau ARD-ul) cu oamenii pe care-i are in frunte (Blaga, Udrea, Videanu, etc) a aratat ce poate: mai nimic. Degeaba are fete spalate in partid, daca parerile lor nu conteaza: vezi recomandarile d-nei Monica Macovei vis-a-vis de candidatii PDL si cit au contat ele. Sinteti niste tristi, dragilor.

  • Emil spune:

   Infractorii din usl (si din spatele usl) au o armata profesionista de propaganda, dezinformare si manipulare. Din pacate, multi alegatori au fost indobitociti de minciunile, calomniile si dezinformarile banditilor in usl.
   Din pacate, multi alegatori confunda efectele crizei economice mondiale, cu efectele guvernarii PDL.
   Infractorii din usl (si din spatele usl) dispun un urias aparat de fraudare a alegerilor.
   Poti fi deazamagit ca si in ARD exista corupti si incompetenti, poti fi dezamagit ca ARD-ul nu a facut mai mult, ca nu a reusit sa atraga oameni mai competenti, mai corecti, mai cinstiti, mai seriosi, incoruptibili in structurile de conducere, dar trebuie sa fii complet imbecil sa votezi usl sau pp-dd-otv.
   Trebuie sa fii complet imbecil sa confunzi efectele crizei economice mondiale, cu efectele guvernarii PDL.
   Trebuie sa fii complet imbecil sa nu vezi ca absolut toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit si chiar inmiit la usl.
   Trebuie sa fii complet imbecil sa nu faci diferenta intre un partid in care maximum 10% sunt posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, si partidele din usl, unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro, si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
   Este si vina PDL ca nu a avut si nu are buni comunicatori, care sa demonteze toate minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si maipularile banditilor din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD.
   Este si vina PDL ca nu a avut si nu are buni comunicatori care sa explice, pe intelesul tuturor, ca nu Presedintele sau guvernul Boc au redus salariile si pensiile, ci criza economica mondiala, sa explice clar, pe intelesul tuturor ca fara masurile corecte si absolut necesare de austeritate, luate de guvernul Boc, astazi tara ar fi fost in faliment, in colaps economic, in incetare de plati, ca salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, ca nu s-ar fi putut plati cu lunile, ca somajul ar fi fost foarte mare, ca inflatia ar fi fost scapata de sub control, ca moneda nationala s-ar fi prabusit.
   Este si vina CNA ca nu a inchis televiziunile mogulilor, adevarate oficine ale minciunii, calomniei, dezinformarii, intoxicarii si manipularii persoanelor cu un IQ foarte redus.
   Este si vina justitiei care nu i-a arestat pe toti infractorii din usl (si din spatele usl) care au finantat si au organizat actiuni destabilizatoare, care au dat lovitura de stat si care au fraudat masiv alegerile locale si referendumul.
   Probabil ca toata lumea stie, sau ar trebui sa stie, ca Nas6case si oamenii din jurul sau (psd) au furat miliarde de euro, Patriciu si oamenii din jurul sau (pnl) au furat, de asemenea, miliarde de euro, Felix si oamenii din jurul sau (pc) au furat tot miliarde de euro. Probabil ca si anumiti membri PDL au furat, dar in mod sigur, sume de o mie de ori mai mici. In PDL nu exista un grup infractional organizat. PDL-ul nu a dat Legi si Ordonante care sa-i apere pe infractori. PDL-ul nu a blocat legile anticoruptie si nu impiedicat justitia sa-i ancheteze pe cei banuiti de acte de coruptie, din rindurile lor.
   Probabil toata lumea stie, sau ar trebui sa stie, ca autostrazi si sali de sport, la preturi mult mai mari decit normal, s-au construit si pe vremea psd (Nas6case) si pe vremea pnl (Moliceanu). Autostrazi si sali de sport s-au construit si pe vremea PDL (Boc), dar mult mai putine si la preturi mai mici.
   Probabil toata lumea stie, sau ar trebui sa stie, ca vestitele contracte cu “baietii destepti” din energie au fost incepute pe vremea psd (Nas6case si DIP) si au fost prelungite pe vremea pnl (Moliceanu si Vosganian). Aceste contracte au fost prelungite si pe vremea PDL (Boc si Videanu), dar au fost renegociate si s-au obtinut preturi ceva mai bune pentru stat.
   Atunci cum se explica aversiunea unor alegatori impotriva PDL si intentia de vot majoritara in favoarea usl ?
   Cum poti sa detesti PDL si sa votezi usl, atunci cind stii ca hotii din usl sunt de zeci de ori mai numerosi si au furat de sute de ori mai mult decit cei din PDL ?
   Cum poti sa detesti PDL (cind stii ca PDL a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei) si sa votezi usl, atunci cind stii ca hotii din usl au blocat cit au putut reformele si legile anticoruptie, cind vezi ca incearca sa puna mina integral pe justitie, pentru a scapa de puscarie si pentru a putea fura, pentru a ramine nepedepsiti ?
   Toata lumea trebuie sa stie ca cei din usl nu au solutii si nu au oameni corecti, cinstiti si competenti.
   Toata lumea trebuie sa stie ca in fruntea usl se afla un grup infractional organizat, care are sarcina sa-i scape de puscarie pe infractorii din usl, sa le creeze conditii sa fure si sa ramina nepedepsiti.
   Toata lumea trebuie sa stie ca doar ARD poate atrage investitori, doar ARD poate crea locuri dee munca, doar ARD poate creste salariile si pensiile, doar ARD poate ca din veniturile suplimentare aduse la buget, sa aloce o parte catre persoanele cu adevarat defavorizate.
   Este datoria Presedintelui sa blocheze, prin orice mijloace, ascensiunea la putere a marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara.
   Este datoria Presedintelui sa blocheze, prin orice mijloace, acapararea integrala a justitiei, de catre marii corupti si marii infractori, de catre cele mai nocive, cele mai toxice, cele mai murdare forte politice, reunite acum sub sigla usl.

   • it_s__not_news spune:

    Bla bla.

    • Victor spune:

     ARD trebuie sa explice ca Stinga (usl) ii reprezinta doar pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara. Singurele obiective ale Stingii (usl) sunt sa fure si sa scape de puscarie.
     ARD trebuie sa explice ca Stinga nu are solutii, nu are cum sa mareasca salariile si pensiile, nu are cum sa creeze locuri de munca.
     Campania electorala a usl se bazeaza doar pe minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari si manipulari.
     Cu ce l-a impiedicat Presedintele pe Derbedeul plagiator, mincinos, incompetent si impertinent sa-si duca la indeplinire promisiunile ?
     L-a impiedicat Presedintele sa mareasca salariile si pensiile ?
     L-a impiedicat Presedintele sa creeze noi locuri de munca ?
     L-a impiedicat Presedintele sa acceseze fonduri europene ?
     L-a impiedicat Presedintele sa atraga investitori ?
     L-a impiedicat Presedintele sa reduca taxele si impozitele ?
     De ce nu prezinta Derbedeul plagiator bugetul pentru anul viitor, daca este sigur ca vor cistiga alegerile si vor forma guvernul ?
     Foarte simplu. Ca sa nu afle toata lumea ca nu au solutii, ca nu au cum sa mareasca salariile si pensiile, nu au cum sa creeze locuri de munca. Dimpotriva, din cauza incompetentei, tara va intra in recesiune, vor fi obligati sa reduca salariile si pensiile, vor fi obligati sa mareasca taxele si impozitele, vor creste masiv preturile la gaze si la electricitate, inflatia va fi scapata de sub control, moneda nationala se va prabusi.
     Singura speranta este in miinile alegatorilor, sa-i impiedice pe usl-isti sa ramina la putere.

   • Radu D spune:

    Tristule, esti asa spalat pe creier….
    Sunt asa satul de minciunile gastii pdl-iste… La cate minciuni ordinare, magarii si zoaie ne-a turnat Basescu in cap trebuie sa fii un pic retard sa ii mai da credit si sa ii gasesti scuze.
    Cum vrei sa scoata cineva nou de la dreapta capul, daca pe guzganii astia de Videanu, Udrea, Blaga, Pinalti, etc in frunte cu mincinosul sef al tarii, nu ii penalizeaza chiar propriul electorat? Crezi ca istoria incepe si se termina cu baselu si gashka?
    Omule intelege ca in Romania nu e o batalie intre stanga si dreapta ci intre generatii, intre moduri de a face lucrurile, intre seturi de valori si atitudini.
    Acum un an Baselu parea invincibil si asa cum a cazut pdlul si va cadea si basescu, asa o sa cada si pontache si cacarau. Schimbarea e mecanismul progresului, important e sa nu i te opui. Vorba lui Baselu, numai boul e consecvent….

  • silicon_v spune:

   Am mai scris asta undeva:
   PDL (ARD) merita sa treaca in opozitie pentru urmatorii 4 ani, cu vars si indesat.
   USL merita sa guverneze in urmatorii 4 ani, cu varf si indesat

   Dar Romania NU merita o majoritate USL de 65% in parlament, pentru ca USL-ul a aratat clar ca nu are nicio limita in a controla absolut tot ce misca si in a elimina separatia puterilor in stat.

   De asta o sa merg la vot si o sa votez cu ARD.

   • Mircea spune:

    De ce merita PDL sa stea 4 ani in opozitie ?
    Pentru ca a salvat tara de la faliment ?
    Pentru ca a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica ?
    Pentru ca a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei ?
    Pentru ca a guvernat intr-o perioada de criza economica mondiala ? Pentru ca toatele tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune ?
    De ce merita usl sa guverneze 4 ani ?
    Pentru ca in usl sunt de zeci de ori mai multi corupti si care au furat de o mie de ori mai mult decit cei din PDL ?
    Pentru ca au dat o lovitura de stat ?
    Pentru ca au fraudat masiv alegerile si referendumul ?
    Pentru ca vor sa puna mina integral pe justitie, pentru a-i scapa de puscarie pe infractorii din usl ? Pentru a putea fura si a ramine nepedepsiti ?

  • silicon_v spune:

   Si inca ceva, ARD-ul ala trist are macar in randul doi ceva oameni ok, oameni cu cariera profesionala si de buna-credinta, cel putin pana la proba contrarie, care pot sa treaca in primul rand, cand o sa fie cazul. Ma uit rapid la candidatii ARD din Bucuresti: Garbiel Biris, Iulian Craciun, Stefan Vlaston. Ma uit in PDL si ii vad (inca?!) acolo pe Monica Macovei, Ionut Popescu sau Sever Voinescu.

   Da, nu e prea mult, dar cateva samante tot vad aruncate acolo, spre deosebire de USL unde nu vad nimic. Pamant sterp.

 3. victor L spune:

  O formulare din fuga tastaturii:
  “Nu-mi plac gogoșarii. Au ceva dizgrațios în înfățișarea lor rotofeie și nu schimbă cu nimic supa de duminică.”
  Ce-o avea supa cu gogosarul e greu de descifrat; doar ca vrei sa sochezi.
  De fapt, si pe tema supei cu gogosari vor fi dezbateri.

  @ it_s__not_news,
  M Neamtu nici nu exista decit in inchipuirea unora care vor sa-l foloseasca pentru a lovi in ARD ori portocali. Si cred ca esti printre ei.

  • it_s__not_news spune:

   M Neamtu este un personaj real, le are cu biserica, si portocali cresc in zonele mai calde. Probabil ati uitat un i, dar asta-i viata

 4. dinu spune:

  Privind partea plina a paharului pe termen mediu:
  -USL se va dezumfla prin primavara-vara, cu decont pe la toamna. Pana acum a fost doar “peanuts”, greul incepe in 2013. O criza ce i-a maturat pe G. Brown, Sarkozy si Berlusconi nu se va impiedica de ciotul Ponta
  -Dragii de romani vor avea in sfarsit modelul contrafactual ce le lipseste. Se sparie gandul la cum e posibil sa arate economia in 2013, insa poate tot raul e spre bine. “Dezamagitii” ce nu merg la vot duminica ar putea fi activati odata ce “multinationala” lor decide sa fie o multinationala minus Romania.
  -Dreapta s-ar putea regrupa si/sau reinventa intr-un nou partid panda la inevitabila cadere a lui Ponta. Apropo, nedesemnarea lui Victor Viorel drept prim-ministru i-ar putea salva cariera politica (vezi mai sus). Fara “marele organizator” Blaga, Videanu, Udrea, Boureanu, etc.
  -MRU va trebui (va fi fortat) sa arate ce poate si are sansa sa ajunga liderul recunoscut al dreptei. Personal ma indoiesc ca are anvergura necesara, insa sper sa ma contrazica.
  Mai adaugati voi.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Cristian Muresan


Cristian Muresan

Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Fra... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)