Home » Analize »Global / Europa »Opinie »Reactie rapida » Citesti:

“Ia-ți valiza, uită viza” sau de ce nu toți moldovenii dansează de bucurie pe 28 aprilie

Victoria Stoiciu aprilie 29, 2014 Analize, Global / Europa, Opinie, Reactie rapida
38 comentarii 2,424 Vizualizari

“De astăzi sunt European, nu merg la pomenirea morților, europenii nu se duc la cimitir să-și pomenească morții”, a anunțat-o solemn un moldovean pe soția sa ieri, pe 28 aprilie, ziua în care în Republica Moldova s-a sărbătorit Paștele Blajinilor și ziua începând cu care cetățenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în UE. Pentru moldoveni, a fi European nu indică o apartenență geografică, politică și nici măcar geopolitică, ci este in primul rând un indiciu al modernității, al civilizației și al bunăstării. Tot ceea ce e nou, tot ceea ce e bun este european – dacă spui  „calitate europeană”, ai spus totul.  Un moldovean care si-a făcut „evro-remont” sau „euro-reparație” – adică reparații după standarde europene, cu termopane, gresie și alte minunății – e un om intrat în rândul lumii civilizate și care și demn de invidiat

Cu toate astea, faptul că de ieri moldovenii au devenit „europeni”, așa cum a fost perceput evenimentul de unii, precum domnul mai sus menționat, un pensionar dintr-o mică localitate din nordul țării,  nu este resimțit ca  o mare  sărbătoare de mulți cetățeni moldoveni. Un sondaj al IPP, dat recent publicității, ne arăta că opiniile moldovenilor sunt riguros matematic divizate: 50% consideră că anularea vizelor este importantă și tot 50% cred că nu e importantă. Nu vă grăbiți să aruncați anatema și să strigați: rusofonii și anti-europenii! Lucrurile sunt mai complicate și, ca de obicei, au legătură cu economia – or, economia bate ideologia, fie ea pro-europeană sau rusofilă.

Aproximativ 720.000 de moldoveni (din mai puțin de 4 milioane populație totală ) se aflau în străinătate în decembrie 2010, iar dintre aceștia, cam 285.000 erau absenți pentru o perioadă de peste 12 luni, arată studiile OIM. Banii trimiși în țară de moldovenii aflați la muncă în străinătate constituie, în mod constant, peste 20% din PIB, iar în vremuri bune  au atins și ponderea de 36% (pentru comparație și pentru a înțelege importanța fenomenului, remitențele reprezintă în jur de 6% din PIB în România).  Și acum, partea interesantă: peste 60%  din cei plecați la muncă în străinătate lucrează în Rusia și doar  20% în Italia, iar restul, în procente mult mai mici,  se află în Portugalia, Franța, Turcia sau Israel. De regulă, persoanele cu venituri mai mici și cu un nivel de calificare mai jos se îndreaptă către Rusia, în timp ce cei cu  pregătire superioară și venituri peste medie tind să plece în  statele UE.  Și nu, explicația nu e aceea că, vezi doamne, avem de-a face cu niște inculți iubitori de ruși. Explicația e tot economică: plecarea în Rusia presupune o investiție mult mai mică decât migrația în UE, prin urmare nu toată lumea își permite să plece în UE chiar dacă ar vrea. Rusia e o soluție mult mai ieftină, mult mai la îndemână și aproximativ la fel de atractivă financiar ca migrația în UE (salariul mediu al moldovenilor ce muncesc în Rusia e de aproximativ 900 de dolari), ca să nu punem la socoteală cunoașterea limbii, care facilitează enorm găsirea unui loc de muncă.

Or, situația din Rusia a început să se strice brusc și simțitor după summit-ul de la Vilnius din toamnă. “Nu mai știu ce și cum s-a semnat atunci la Vilnius, tot ce știu e că după povestea aia de la Vilnius, pe care ucrainenii nu au vrut să o semneze, rușii au început să-i fugărească pe moldoveni, atunci a început totul”, povestește Andrei M., un moldovean care a lucrat până de curând în construcții la S. Petersburg, unde câștiga cam 1000 de dolari pe lună   și pe care rușii l-au „fugărit”, cum spune el,  la finele anului trecut.  Ca el, pare-se, sunt mulți. “Numai la noi în sat sunt vreo 10. Așa se răzbună rușii, sunt niște măgari, cu cei din Caucaz,  cu care au conflict interetnic, nu au procedat așa. Pe toți nu or să îi alunge ei,  că e nevoie să muncească cineva acolo, dar e slută treaba”, îmi mărturisește  Sergiu T. un tânăr din Chișinău. “Suntem prea mici ca să ne păstram neutralitatea, dar mai precis suntem prea săraci. Dacă eram bogați, puteam să fim situați și în centrul Moscovei, si nu ne afecta așa tare chestia asta, puteam să intrăm în UE și nu aveau ce ne face rușii”,  continuă el.

Asta explică de ce o mișcare crucială din punct de vedere  geopolitic nu este chiar o sărbătoare totală pentru moldoveanul de rând. Pentru că are un cost. Și ce câștigă pe de o parte, pierde pe de alta. Desigur că moldoveanul “fugărit” de ruși poate să se re-orienteze și să plece în Italia…dar lucrurile nu sunt, nici în privința aceasta, așa simple. Migrația internațională se sprijină mai întâi de toate pe rețelele formate din acei conaționali care au plecat deja și care o dată stabiliți în străinătate îi „trag” și pe alții după ei – iar aceste rețele de suport sunt mult mai slabe în țările din UE decât rețelele din Rusia (e firesc să fie așa din moment ce peste 60% dintre moldoveni muncesc acolo). În plus, dreptul la liberă circulație nu înseamnă drept de muncă, iar moldovenii știu asta foarte bine -  54% dintre  ei cred, pe bună dreptate, că anularea regimului de vize nu le va oferi dreptul de a munci în țările UE (sondaj IPP, aprilie 2014).  “Ăștia, europenii, nu sunt ca rușii, poți munci și în Europa la negru, da nu în așa proporții, nu așa ușor ca în Rusia, în sensul  că europenii nu sunt atât de corupți și asta le îngreunează treaba celor care pleacă la muncă”, explică Sergiu T. Într-adevăr, doar 13 procente dintre moldovenii ce muncesc în  Federația Rusă  au încheiat contracte în formă scrisă cu angajatorul – bineînțeles că acest lucru nu e de bine, că acești oameni nu vor avea  pensie, asigurare de sănătate, etc. Bineînțeles că viitorul lor stă sub un mare semn al întrebării … dar din perspectivă strict individuală, alternativa la acest viitor incert e certitudinea sărăciei și a mizeriei în prezent „În plus, nu va fi chiar așa ușor să pleci chiar dacă nu mai avem nevoie de vize,  în continuare va fi nevoie de invitație, va trebui să faci dovada că ai câte 50 de euro pe zi pentru fiecare zi de ședere”.  Pentru moldoveanul obișnuit, sărac și fără un loc de muncă,  libera circulație reprezintă un lux,  pe care nu toți și-l pot permite.

Sunt convinsă că ridicarea vizelor este o izbândă geopolitică importantă, care pe termen lung are de-a face nu doar cu felul în care va fi desenată harta puterilor lumii, ci mai ales cu modelul de organizare socială și politică  a Moldovei. Sunt convinsă că chiar și un stat mic și sărac cum e Moldova are mai mult de câștigat, à la longue, de pe urma apropierii de UE decât de pe urma proximității cu Rusia, chiar dacă desprinderea de vecinul de la est este momentan dureroasă. Dar tocmai de aceea consecințele negative imediate ale acestei desprinderi trebuie gestionate cu grijă – victoriile geopolitice sunt un pic prea abstracte pentru o  populație preocupată de sărăcie și grija zilei de mâine pentru a asigura un suport larg pentru proiectul european.  În toamnă, la Chișinău vom avea alegeri parlamentare, iar actualul Guvern va încerca să capitalizeze cât de mult va putea reușita în materie de vize.  Ia-ți  valiza, uită viza – așa sună sloganul unui concert de zile mari organizat  de partidele din coaliția de guvernare cu prilejul anulării regimului de vize pentru Uniunea Europeană.  Nu știu cine a gândit acest slogan, dar a cam dat-o cu bâta în baltă, ca să nu zic altceva. Pentru că moldovenii s-au săturat să-și facă valiza – la fel ca românii, de altfel, ei ar vrea să aibă un loc de muncă în țara lor și ar dori să-și facă valiza doar pentru vacanțe. Momentan, cei care își fac valiza pentru vacanțe sunt mult, mult prea puțini pentru a asigura o victorie în alegeri.  Dacă vor să își sporească șansele în alegeri și, mai ales, să asigure viitorul proiectului european, partidele de la guvernare au nevoie de o agendă economică și socială care să fie pusă în practică – altfel, UE va rămâne un concept frumos, dar abstract și îndepărtat, care nu ține de foame. Libera circulație și mobilitatea forței de muncă sunt o modalitate de a rezolva problema sărăciei sau a șomajului, dar pe termen lung o țară nu se poate dezvolta cu adevărat prin exportul de forță de muncă.  Nu moldovenii trebuie trimiși în Europa, ci Europa trebuie adusă în Moldova.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre:Currently there are "38 comments" on this Article:

 1. Dumitru Simion spune:

  Felicitari Victoria pentru articol, e bine documentat si bine gandit.

  Hai sa venim si cu ceva propuneri pentru cei de la conducere si pentru simplii cetateni.
  - infratirea intre localitati din Romania si din R. Moldova si schimburi de vizite pentru cunoastere si apropiere.
  - asocierea intre firme din R. si M. pentru exportul de produse in UE sau pe alte piete.
  - campanie de informare a cetatenilor din Moldova despre UE.
  - stimularea investitiilor in R. M.
  - necesitate “umbrelei de securitate” NATO.
  - apropierea sistemelor legislative
  Sunt multe lucruri de facut, e nevoie de competenta si bunavointa.

 2. Andrei A. spune:

  Ați scris un articol documentat și echilibrat. Îmi revine în minte acea imagine arhetipală a nobilului rus din prima jumătate a secolului XIX, “progresist”, “liberal”, abonat la reviste franțuzești, care călătorește des la Paris sau la Roma pentru a vedea ruinele și după aceea revine în gubernia lui, la moșia de 1000 de suflete și mai bine. Înțeleg că există un “soft power” rusesc în Moldova. Dacă nu greșesc, el nu este neapărat dependent de limbă. Fără a comenta dacă “e just sau nu”, ați putea da câteva detalii în ce privește această atracție către mama Rusia ?

 3. casandra spune:

  Felicitări! Un articol rațional, inteligent și sensibil la realitatea oamenilor obișnuiți. Geopolitica este o delicatesa pe care o gustă și o apreciază elitele. Ceilalți, toți, vor pâine.

 4. Luminita Marcu Luminita Marcu spune:

  Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar e un articol frumos, invaluitor si mincinos. Nu stiu cum si in ce fel cistiga muncitorul dv. in Rusia 1000 de dolari, nu neg ca poate lucra la vreun oligarh marinimos. Dar a crede ca e acelasi lucru a munci in Rusia cu a munci in Europa, cam tot 1000 de euro/dolari, este o pura minciuna si o sfidare a bunului simt. Cautati si aflati care este salariul mediu in Rusia si mai ales care este salariul minim si cam cit la suta din populatie e nevoita sa se descurce cu el. Aceste minciuni propagate in mediile cele mai cool o sa ne coste foarte scump pe toti, din pacate.

  • sebi spune:

   Aveti dreptate, dar dacă asta-i directiva, ce să-i faci. Un lucru cât de cât pozitiv trebuie aruncat în derizoriu, măreția și bunăstarea din Maica Rusie trebuie scoase în relief, în contradicție cu biata UE. Într-adevăr nu știu de unde au apărut sumele astea fabuloase. Merg des in R. Moldova, cunosc multe persoane care muncesc afara, dar nici una in Rusia. Toate in Vest.

   • casandra spune:

    ”Două treimi din emigranți preferă să plece în Rusia, cota înaltă care revine acestei țări fiind explicată de lipsa barierelor lingvistice, cererea înaltă pentru forță de muncă de calificare joasă și medie, adaptabilitatea moldovenilor la condițiile dificile de muncă și trai și costurile relativ mici ale emigrației. În conformitate cu datele din 2009, două treimi din emigranții în Rusia nu-și legalizaseră șederea și nu aveau permise de lucru.
    În prezent, situația se schimbă spre bine, inclusiv datorită politicilor mai puțin represive ale Federației Ruse față de muncitorii imigranți. Dacă în anii 2005-2008 se observa creșterea destinațiilor europene pentru emigranții moldoveni, în 2010-2012, din cauza crizei din UE, numărul și procentajul emigranților spre Rusia a crescut din nou.”

    http://www.md.undp.org/content/dam/moldova/docs/Publications/Studiul%20privind%20optiunile%20remitentelor%20in%20Republica%20Moldova%20(versiunea%204.0).pdf

    Cred că dumneavoastră cunoașteți puțină lume în Republica Moldova.

    • sebi spune:

     Da, aveti dreptate, totdeauna statistica de pe hartie e „mai” adevărată decât realitatea de pe teren.

     • nemo spune:

      @sebi
      Casandra ofera date, ce reflecta in mare masura realitatea de pe tot “terenul” R. Moldova;
      Ori d-ta, cunoscand 3-4 persoane, stii realitatea de pe un” teren” de 300 mp.
      O cred pe casandra !!

  • Victoria Stoiciu Victoria Stoiciu spune:

   @Luminita Marcu. Stimata doamna, nu pot decat sa va multumesc pentru aprecieri, intrucat atributul “minciunos” ma lasa rece – daca e cineva minciunos, atunci sunt fie marturiile oamenilor cu care am vorbit, fie, si mai grav, studiile de specialitate, cum ar fi cele ale OIM, de unde am preluat o parte din cifre (e vina mea, trebuia sa pun link catre studiile pe care le-am folosit, de exempu acesta: http://www.iom.md/attachments/110_rfinalrom.pdf, dar gasiti mult mai multe inclusiv pe pagina OIM Moldova). Da, aveti dreptate, salariul mediu in Rusia e mai mic de 900 USD, dar moldovenii muncesc de regula la Moscova sau Petersburg, orase unde salariul mediu este cu mult peste media salariului national (asa cum e si in Romania, de altfel, in Bucuresti). Dupa ce va documentati, poate reveniti cu un feed back mai putin vehement si mai senin, sa discutam pe fapte si cifre, nu pe presupuneri.

  • casandra spune:

   Iată, am căutat eu cifrele privind salariul in Rusia.
   http://www.tradingeconomics.com/russia/wages

   Salariul mediu brut in martie 2014, 31300 ruble.
   Adică, 877 USD.
   http://ro.coinmill.com/RUB_USD.html#RUB=31300

   Este credibil că salariul mediu brut in Moscova sau St. Petersburg să depășească 1000 USD.
   Adevărul este cea mai bună cale. Fără nevricale.
   Contributors pare o platformă vizitată de persoane cu exercițiul lecturii și al moderației civilizate în dialog. M-am înșelat?

  • stel spune:

   @Luminita Marcu

   stiti ce ma “amuza”? Ca o gramada de moldoveni de peste Prut iti vor povesti fara gresala de salariul de fix 1000 EUR pe care-l incaseaza “un muncitor rus” (mai variaza, uneori e muncitor, alteori sofer de autobuz, etc) dar suma e intotdeauna 1000 EUR, nici in plus nici in minus. Ceea ce pare cu atat mai bizar cu cat, atunci cand e vorba de valuta, rusul de rand se raporteaza mai mult la dolar decat la euro.

 5. victor L spune:

  ” (salariul mediu al moldovenilor ce muncesc în Rusia e de aproximativ 900 de dolari),”
  Pai, in Rusia e Raiul ;)
  Hai ca nu imi vine sa cred; poate mai taiati ceva, nu neaparat un zero .

 6. Le Nin spune:

  Ne invirtim (sau, ma rog) ne ascundem dupa coada, dupa o logica de orbete.
  Nu ne intereseaza ca salariu minim e varza, ci ca Moscova sau whatever – pe baza de capitalism.
  Si, moldovenii care muncesc la Moscova, o fac in casa unui corporatist olandez (englez, sau doamne fereste american).
  Sau cum?
  Va sta mai bine in voxpublica cu genul asta de argumentatie.

 7. Europa nu va putea fi ,,adusa” niciodata in R.Moldova, iar cei care cunosc starea sa economca cit si ,,Programul economic 2012-2020 de dezvoltare economica” a acesteia, care sa asigure integrarea, se pot lua cu mainile de cap, atit de ,,subtire” este!
  La fel ca Romania, R.Moldova va deveni piata de desfacere si furnizoare gratuita de forta de munca pentru UE. Asa ca Rusia sau UE, pentru R.Moldova pare a fi totuna…

 8. Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

  Deși își ia măsurile de precauție pentru a părea echilibrat, neutru și complet, acest text transmite un mesaj principal ce rămâne anti-european și pro-rus.
  Desigur, este o opțiune. Urât doar că această opțiune este promovată prin mijloacele propagandei: adevăruri trunchiate, forțări logice, minciuni, subtext manipulativ. Ceva parșiv.

  • Victoria Stoiciu Victoria Stoiciu spune:

   Rasvan Lalu, la cat de injurioase sunt afirmatiile Dvs, ar trebui sa va ignor complet asa cum spune un vechi proverb romanesc pe care ma abtin sa il enunt. Dar, la fel ca doamnei Marcu, va cer sa va sustineti afirmatia: ce anume e minciunos in textul meu? Va rog sa ma contraziceti si sa imi demascati minciunile, indicandu-mi alte surse care sustin contrariul la ceea ce afirm eu. Hai, va rog, dar va rog, veniti Dvs cu adevaruri, cu dovezi empirice, cu alte cifre, nu cu etichete, ca asa si eu pot spune ca sunteti un instigator propagandist de doua parale, dar pana nu fac proba, nu fac decat sa ma compromit pe mine insami si sa va calomniez pe nedrept. Deci, va rog!

   • Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

    Am criticat textul Dvs., mi-ați răspuns printr-un atac la persoană. Ne despart lumi.

    Nu mă pot opri să nu remarc modul cum transpuneți în viață exemplul marelui Lenin, care tot pe bani nemtesti și-a realizat lovitura de stat bolșevică.

 9. Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

  Mda, foarte bun, putinul pe care il stiu si eu din Moldova imi confirma ca asa stau lucrurile. Iar multi comentatori se inseala, explicatia Victoriei nu tine de afinitati culturale sau “inclinatii” spre Rusia, ci este institutionalista : path dependence. Structuri cladite in trecut (limba rusa, retelele de sprijin) reduc costurile optiunii R in raport cu cea UE si perpetueaza comportamentul.
  Continuand rationamentul, actorul R are si el 2 optiuni: sa penalizeze actorul M blocandu-i accesul, sau nu. Daca o face, altereaza imediat raportul cost-beneficii pentru M si il impinge catre UE in ritm mai rapid decat s-ar produce o tranzitie naturala.
  Daca nu, nu :)

  • Harald spune:

   @ Sorin Ioniță – se pare că mi-am făcut un obicei din a depista micile dvs.piruete, foarte utile în a fenta faptele :) Rezultă cumva, chiar din comentariul dvs., că există realmente o tendință ”naturală” (așa cum o numiți dvs., ”obiectivă” aș numi-o eu) de apropiere a Moldovei de UE?

   Până la urmă, în Europa, bunăstarea vine dinspre Frankfurt, iar asta e valabil până și pentru Rusia, nu doar pentru R.Moldova. Și oricât de opacă ar putea fi conducerea unei țări la o asemenea realitate, omul de rând înțelege foarte rapid cum stau lucrurile. Realitatea aceea în care moldovenii ajungeau mult mai ușor să muncească în Rusia e realitatea de ieri, nu cea de azi și cu-atât mai puțin cea de mâine. Și românii mergeau la muncă în Turcia și Israel, în urmă cu 12-15 ani, dar asta nu înseamnă că lucrurile au rămas la fel.

 10. Andrei A. spune:

  înaintea primului război mondial, Vasile Pârvan era terfelit prin presă drept trădător de neam, datorită filogermanismului lui. Acum, doamna Stoiciu nu este Vasile Pârvan, Rusia nu este Germania wilhelmină și nu știu dacă ne aflăm în pragul celui de-al treilea război mondial. Dar ceva din isteria acelor vremuri se simte, cu acuzații, insinuări, bănuieli de motive ascunse, ș.a.m.d.
  Nu sînt filo-rus dar aș vrea să știu ce gândesc și oamenii din tabăra cealaltă, ori cei “nedumeriți” încă. Personal, am renunțat la televiziune și presă pentru informare încă de la Războiul din Golf, când mi s-a părut că există un singur autor, care se cheamă Gerber, și care face păpică pentru bebeluși, fie ea și intelectuală. Desfășurările ulterioare nu m-au “dezamăgit”. Înțeleg că cifrele doamnei Stoiciu sînt contestate. Vă mulțumesc totuși pentru un punct de vedere “alternativ”. Deja e prea mult spin în aer de ambele părți ale baricadei.

 11. victor L spune:

  Am inteles (uitasem): Lumina vine de la rasarit.

 12. Luminita Marcu Luminita Marcu spune:

  Doamnelor si domnilor, haideti sa nu ne repezim cu etichete. Eu imi voi face temele si voi cerceta linkurile propuse, desi pe majoritatea deja le-am rasfoit, dar haideti s-o facem temeinic. Sigur, unele dintre linkurile indicate de preopinenti se refera la pagini de cursuri de schimb rubla/dolar, nu era cazul de atita amabilitate, convertirea nu reprezinta o problema pentru orice ins cu patru clase. Dar eu sint un om de buna credinta, cercetez inca o data si revin cu amanunte, asum ca poate n-am fost atenta si nu vreau sa fac o nedreptate bunastarii din Rusia. Daca printre cititori sint oameni cu mai mult timp si reusesc mai repede sa citeasca ce ne indica autoarea si cei care o secondeaza, ar fi util. Eu incerc s-o fac pina spre dupa-amiaza. Fac ce imi “cere” autoarea, desi am facut-o si in primul comentariu, dar o mai fac o data, nu-i nici o problema. Doar o rog pe autoare sa studieze la rindul ei originea expresiilor “ma lasa rece” si structura pleonasmului “ignor complet” caci mi se pare corect sa am si eu dreptul sa cer ceva., de dragul acuratetii, caci acuratetea, fie ea politica, ideologica, sociologica sau gramaticala, tot acuratete ramine.

 13. casandra spune:

  Triburile primitive, când se așezau față în față pentru a se lupta, se dedau unui preambul războinic interesant: se jigneau reciproc, se înjurau, se scuipau, aruncau cu măscări și minciuni ultragiante unii în alții. Abia apoi se căsăpeau.
  În ziua de azi, inamicul trebuie să fie cunoscut în cele mai mici amănunte, trebuie să fie respectat în puterea sa. Nu se obține slăbirea și înfrângerea inamicului proferând blesteme, minciuni și măscări.
  Comportamentul rațional este preferabil celui magic.
  Reacțiile violente la articolul dnei Stoiciu mă îngrijoreaza extrem. Dacă și persoanele mai educate din România regresează comportamental la nivelul tribului primitiv,…suntem pierduți, mă tem.

 14. Luminita Marcu luminita marcu spune:

  Din experienta mea de pina acum cu platforma Cotributors, niciodata nu a trecut un comentariu cu adevarat injurios, violent, nicidecum blesteme, minciuni, mascari… Asa ca as fi curioasa sa-mi dati un exemplu de violenta in oricare dintre comentariile de mai sus ca sa ma revizuiesc si sa nu mai intru niciodata in subsolul vreunui articol, pentru ca pe mine ma anima aceasta limita auto-impusa: nu comentez niciodata acolo unde nu exista politete minima. Eu, in comentariile de mai sus, nu am observat decit, cel mult, ironie. Dar va rog, puneti degetul pe rana.

  • casandra spune:

   Pentru profilul Contributors, expresiile de mai jos sunt foarte violente atunci când sunt aruncate fără demonstrație.
   1. ”…o pura minciuna si o sfidare a bunului simt”
   2. ”Aceste minciuni propagate in mediile cele mai cool (…)”
   Nu mă așteptam să găsesc aici expresii care să evoce violențe fizice. Dar violența rămâne violență.

 15. murfi spune:

  spune d-ra Stoiciu asa: “salariul mediu al moldovenilor ce muncesc în Rusia e de aproximativ 900 de dolari”

  argumentul dinsei: “salariul mediu in Rusia e mai mic de 900 USD, dar moldovenii muncesc de regula la Moscova sau Petersburg, orase unde salariul mediu este cu mult peste media salariului national”

  aplicam in continuare modelul Stoiciu si obtinem: moldovenilor le e mai bine in germania sau marea britanie, unde salariul mediu e de 3000$; dar moldovenii muncesc de regula in Londra sau Berlin unde salariile sint mai mari, asa ca salariul mediu al moldovenilor ce muncesc în Germania sau Marea Britanie e neindoielnic de aproximativ 4-5000 de dolari; daca nu mai mult

 16. Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

  Textul este unul de opinie, deghizat într-unul de informare. Pentru a transporta mesajul și a convinge, textul se folosește de procedee ziaristice: plasarea de vectori emoționali și de identificare prin desele invocări de „mărturii autentice“, ori apelul la date irelevante în raport cu mesajul. Procedeul jurnalistic bazal constă în invocarea unui caz particular considerat „tipic“ – mărturia unui om obișnuit, trecându-se apoi nemijlocit la generalizări, „adevărul“ astfel obținut având deja valoare arhetipală și scutind de prezentarea unor argumente și date relevante.

  Astfel, textul începe cu invocarea unui „martor“, a cărui credință naivă și ignorantă în UE ilustrează cum moldovenii sunt victimele unui nou mit al UE, un fel de cargo cult moldovenesc. Totuși, doar jumătate din moldoveni consideră că anularea vizelor e importantă, „pentru mulți“ însă ( pentru câți ?), ea „nu e resimțită ca o mare sărbătoare“. De ce ? Pentru că „economia bate ideologia“ – în acest mod sugerându-ni-se că în timp ce preferința pt. UE e ideologică, cea pt. Rusia e economică, reală, stringentă.

  Trecând la explicarea cauzelor economice pentru care EU este privită cu scepticism (de cine? de câți) textul arată că 20% din PIB moldovean sunt remitențe străine, dar dintre acestea, 60% provin din Rusia și doar 40% din Occident. Aceasta din cauză că lucrul în Rusia presupune o investiție mai mică decât în UE, Rusia e mai ieftină, mai la îndemână și la fel de atractivă financiar, la care se adugă avantajul important al cunoașterii limbii.

  Apare acum o altă mărturie care povestește cum „rușii au început să-i fugărească pe moldoveni … Numai la noi în sat sunt vreo 10.“ „Ca el, pare-se, sunt mulți“, conchide textul, fundamentând astfel în mod definitiv adevărul unei „prigoane“ rusești asupra lucrătorilor moldoveni. Următoarea „mărturie“ invocă vechile teme ale neputinței, sărăciei și micimii românilor/moldovenilor în fața colosului rusesc. Două lucruri importante se sugerează acì: apropierea Moldovei de EU atrage represalii severe de care suferă omul obișnuit, iar orice soluție alternativă este zadarnică, noi fiind prea mici, săraci și neputincioși în fața Maicii Rusia.

  Textul devine direct, avertizând că mișcarea geopolitică spre UE are un cost, pe care-l plătește omul de rând, Rusia „fugărind“ moldovenii ce lucrează acolo. În continuare se construiește o argumentație pentru imposibilitatea de a compensa piața muncii rusă cu cea occidentală: datorită slăbiciunii rețelelor informale de sprijin și într-ajutorare în Occident, lipsei dreptului oficial la muncă, și rigurozității aplicării legii în EU, moldovenilor le va fi mai greu să se reorienteze. O informație falsă este strecurată sub forma unei „mărturii“: „În plus, nu va fi chiar așa ușor să pleci chiar dacă nu mai avem nevoie de vize, în continuare va fi nevoie de invitație, va trebui să faci dovada că ai câte 50 de euro pe zi pentru fiecare zi de ședere”

  La final, textul își permite luxul unor fraze bine-simțite, cu care nu poți să nu fii de acord: pe termen lung apropierea de UE e mai bună decât de Rusia, chiar dacă are costuri dureroase, dar „consecințele negative imediate ale acestei desprinderi trebuie gestionate cu grijă“, iar „partidele de la guvernare au nevoie de o agendă economică și socială care să fie pusă în practică – altfel, UE va rămâne un concept frumos, dar abstract și îndepărtat, care nu ține de foame“

  Textul este manipulativ pentru că încearcă să treacă opinii personale drept adevăruri factuale, ca vectori pentru acceptarea mesajului principal, acela al euro-scepticismului concomitent cu starea de intimidare și teamă față de Rusia.

  Construcția argumentativă este șubredă și speculativă. Dacă plecarea la lucru în Rusia a fost până acum într-adevăr mai ieftină și mai lesnicioasă pentru moldoveni decât plecarea în Occident, aceasta s-a datorat în bună parte tocmai obigației de viză. Căzând aceasta, plecarea la lucru în UE se va ieftini și ușura, munca „la negru“ în țările mediteraneene va fi la fel de posibilă cum a fost și pentru români, din 2002, iar rețelele informale de într-ajutorare se vor structura la fel de rapid cum s-a întâmplat și cu românii după 2002, atunci când n-au mai avut nevoie de viză pentru UE. Reoreintarea către piața muncii UE se va face din mers, în condițiile în care piața muncii rusească va continua să existe, represalii sistematice anti-moldovenești fiind prea puțin probabile în Rusia.

  • Hantzy spune:

   Cam in acelasi mod si-a motivat guvernul Boc politica de austeritate: bugetarii beau cafele la slujba. Daca o autoritate a statului roman, care are atatea parghii la indemana, n-a reusit atunci sa prezinte niste surse credibile si sa ia deciziile optime, iar sustinatorii sai au considerat masurile corecte, atunci de ce trebuie acum sa fim mai intransigenti cu un jurnalist? Demonstratia pe care o criticati e, poate, insuficienta, dar probabilitatea ca cele descrise sa fie conforme realitatii, ca si in cazul guvernului Boc, inca exista.

  • marius spune:

   Si nu puteai dom’le sa lasi vitriolul deoparte, sa nu faci omul propagandist, ci sa contribui direct ‘your two-pence wisdom’ la aceasta discutie? De la bun inceput. Ai facut un detour atat de mare, si inutil, incat s-ar putea ca multa lume sa nu mai ajunga la capat impreuna cu dumneata.

   Da, acesta este singurul contraargument valid la textul doamnei Stoiciu, din tot ce au marait mai sus vigilentii patrioti: faptul ca pana acum a fost mai usor pentru moldoveni sa munceasca in Rusia decat in UE nu inseamna ca va fi la fel si de acum incolo. Corect. Iar o inasprire a conditiilor in Rusia va avea ca efect tocmai impingerea moldovenilor in bratele Evropei. La fel cum s-a intamplat cu Ucraina. Rusii i-au pierdut pe ucraineeni in momentul in care santajul lor a devenit de nesuportat.

   Dar cu doamna Stoiciu tot nu inteleg ce-ati avut. Sa va fie rusine, pana una alta. Eu am avut nevoie de ambele puncte de vedere (si de al dansei si de acest argument final furnizat de dvs.) ca sa pot sa simt ca incep sa ma uit la aceasta problema suficient de deschis la minte.

   Or fi vremurile grele, dar nu e cazul sa ne transformam in paranoici. In mod normal, moderatorul acestui grup ar fi trebuit sa va stearga primele doua interventii.

 17. Luminita Marcu Luminita Marcu spune:

  Linkurile indicate de autoare si de Casandra merg spre doua cercetari ale unor fundatii, prima dintre ele, o lucrare coordonata de un fost consilier al presedintelui Federatiei Ruse. N-ar fi o problema, poate fi un bun sociolog, doar ca esantionul pe care lucreaza este de 600. Deci datele cu care vor sa uimeasca lumea astea sint, 600 de persoane care declara venituri obtinute in Rusia, jumatate dintre ele intervievate in Moldova. Cealalta lucrare nu da informatii despre venit, dar da foarte multe altele, extrem de interesante, trecute cu vederea de ambele autoare, de pilda corectitudinea angajatorilor etc. Salariul mediu in Rusia, puteti cauta in orice medii serioase, este cit am spus mai sus. Oricum, a fost interesant sa vad, de pilda, cum sint formulate intrebarile in prima lucrare, mai ales aceea daca ar vrea sa devina cetateni rusi.
  Oricum, orice as spune eu sau altii, autoarea si Casandra se vor simti jignite. In ciuda lucrurilor utile pe care le-am aflat, cred ca a fost o greseala sa intru in acest dialog, e imposibil de comunicat atunci cind avem referenti diferiti pentru violenta, fair play, surse credibile, date statistice. Cind sintem atit de diferiti, e mai bine sa ne evitam.

  • casandra spune:

   Interesante alegații!
   Vreți să consultați alte surse?
   Iată:
   1. Un raport masiv ”Profilul Migațional Extins al Republicii Moldova” sub egida Organizatiei Internaționale pentru Migrație, 2013

   http://www.iom.md/attachments/110_raportpmero.pdf

   La pagina 82 veți găsi că, în 2010, 61,7% dintre cetățenii moldoveni migranți în căutarea unui loc de muncă au mers sau se pregăteau să meargă în Rusia.
   Raportul are 324 de pagini și am avut rețineri în a-l recomanda.

   2. Un studiu mai vechi, din 2008, efectuat printr-o colaborare internatională și la care a participat inclusiv Institutul pentru Politici Publice de la Bcuuresti

   http://pasos.org/wp-content/archive/Migratia_rom_final.pdf

   Veți găsi acolo următoarea afirmație:
   ”Cea mai numeroasă prezenţă a migranţilor moldoveni se înregistrează în Rusia (60%), Italia (20%), Portu¬galia (5%), Spania, Turcia, Grecia, Franţa, România, Ucraina. După caracterul muncii şi preferinţele de gen, se deosebesc ţări de destinaţie „masculină” (Rusia, Ucraina, Spania, Portugalia – construcţii) şi „feminină” (Italia, Turcia – sectorul serviciilor).”

   Vi se par a fi concluziile din cele două lucrări indicate acum în divergență cu concluziile ”rusului”?
   La ce servește încrâncenarea?

 18. r2 spune:

  am citit articolul fiind aproape sigur ca nu o sa fiu de acord :) din textele mai vechi ale doamnei stoiciu mi-a ramas in minte cel in care spunea ca salariile mari nu alunga investitorii straini, dand ca referinta un articol reuters pentru date privind investitiile straine, dar ignorand faptul ca articolul in sine sustinea tocmai contariul. poate ca din motive asemanatoare si alti cititori, ca si mine, au citit articolul de astazi cu o atitudine negativa din start (ca tot ne vorbea sorin ionita de path dependence). dar oricat de negativa a fost atitudinea si oricat de atent am fost, n-am reusit sa gasesc urme de manipulare, minciuna sau mesaje subliminale pro-ruse deghizate in statistici. mi se pare un articol bun, care probabil ca descrie o situatie reala, nu e tocmai placuta. cu atat mai mult este de apreciat.

  • euNuke spune:

   @r2, io articolul domnişoarei [sau tovarăşei?] nu l-am citit că doar titlul şi semnătura erau de ajuns ca să intuieşti conţinutul, in schimb am fost atras de comentarii. O abundenţă de co-forumişti cum rar se-ntâmplă pe contributors. Şi iată ce ţin să remarc:
   1. o ascensiune teribilă a rusofobiei. E suficient ca un articolaş să dea de înţeles că pentru unii oameni -nici măcar români, ci moldoveni- Rusia nu este chiar atât de rea şi gata! cât p-aci să dea-n apoplexie de nervi intelectualii pro-occidentali de dreapta sau cei închipuiţi de dreapta. Şi dă-i şi luptă căci dintr-o dată preopinentul ce a îndrăznit să tulbure imaginea diabolică a lui Putin şi a Rusiei este inamicul la îndemână in care se concentrează toată ura faţă de monstrul de la Răsărit, numai bun de căsăpit cu cuvinte straşnice, pline de obidă strămoşească. hilar, ca să nu zic mai mult. :)
   2. o bizară pierdere a controlului şi derapaje ale discursului inspre frazeologia extremistă, aproape vadimistă, la persoane altfel civilizate, onorabile, inteligente. Argumentul nu mai poate fi oferit pur şi simplu, el -dacă există- trebuie îmbrăcat in ocară, imprecaţii, insinuări hidoase.
   3. o exagerare grotescă a relevanţei textului şi persoanei criticate. Domnilor, eseul domnişoarei este tot atât de propagandistic ca şi gargara unei feministe simpatice de Lipscani, pe care de altfel, sunt convins că o toleraţi, şi chiar dacă sunteţi conştienţi că vă manipulează cu farmecele, ocheadele, vestimanţia, nu o apostrofaţi, nici nu-i scoateţi la lumină edificiul şubred al argumentaţiei, ci o lăsaţi să continue zâmbind. Orişicât, nici un moment nu vă trece prin cap că persoana cu zulufi agitaţi din faţa dumneavoastră ar fi un agent de influenţă al Rusiei doar pentru că expune opinii tipice pentru stânga feministă radicală.

   Mi-a răma puţină sare, zic să o arunc şi p-asta înainte de a părăsi topicul. Domnilor, ideologiile stângiste, comunismul, socialismul, fascismul, multiculturalismul, ecologismul şi feminismul sunt creaţii ale Occidentului, nu ale Rusiei şi sunt cât se poate de vivace şi astăzi, mai ales in Uniunea Europeană şi US. Aşa că a fi pro-Occidental presupune şi un grad ridicat de toleranţă faţă de fiecare val de progresism ce le resuscitează, reinventează şi difuzează in rândul copchiilor chiar prin presa mainstream. numai copiii se hrănesc cotidian cu vise şi se mai entuziasmează la fiecare idee năstruşnică de modelare a naturii umane, aşa că ei sunt ţinta, nu dumneavoastră. Dar copiii sunt ai noştri şi, chiar dacă ajung să fie contaminaţi de fanteziile unei prese iresponsabile nu ne gândim să-i vindecăm prin exterminare sau prin lobotomizare, ci încercăm să-i reorientăm către realitate cu duhul blândeţei. Cum altfel să-i ferim de noianul de aberaţii utopice ce-i înconjoară? Urlăm la ei şi-i facem mincinoşi şi stupizi? sau idioţi utili?

   • r2 spune:

    euNuke, cred ai pus puntcul pe i din a si cu rusia, si cu tonul discutiilor de pe forum. cred ca e problem veche. cumva la noi se subantelege, in unele medii, ca educatia e acel ceva care iti confera dreptul moral ravnit de multa lume nu doar de a-i dispretui pe ceilalti (care bineinteles ca sunt mult mai prosti decat tine, nu incape discutie) dar si de a-i jigni cat mai direct. ca altfel n-ai facut nimic. la ce te-ai mai luptat atata prin scoala daca nu poti sa-i spui aluia in fata sa taca din gura ca tu ai mai multe clase decat el (cu n variante). eu nu ma refer la discutia de aici in mod special. foumul contributors este placut tocmai pentru ca numarul de genii multilateral dezvoltate e mic comparativ cu forumurile ziarelor de duzina. mai relaxat, fratilor. sa lasam egourile sa mai ia si ele o pauza :D

  • North of 60 spune:

   Da, articolul este okay, r2. Nu am de gand sa ma poticnesc si sa argumentez procentele de employment, wages, UE versus Russia. That’s not the point.

   Din punctul meu de vedere articolul d-nei Victoria Stoiciu are valoare pentru ca aduce in discutie o tema mai deloc dezbatuta in mass-media romana: optiunile pe care le au cetatenii moldoveni, intre Russia si UE. Ambele optiuni au pros si cons dar parca Russia este mai aproape de ei nu crezi? In plus mai au si cosmarul Transnistria pe cap. Moldovenii se dovedesc mai intelepti si mai calculati decat romanii. Capitalizeaza optiunile pe care le au la indemana.

   Imi pare rau ca d-na Stoiciu si-a irosit vremea dialogand cu d-na Luminita Marcu si d-nul Rasvan Lalu. Ai observat “radicalismul” d-nului Lalu in articolele pe care le publica? Da, este trup si suflet UE, no doubt in my mind. There is an issue that bothers me greatly: what would you do if you put all your eggs in one basket and and you drop the basket? The answer is nasty and well, NATO is not what is used to be back in the 90′s.

   • Le Nin spune:

    Nu am observat radicalismul domnului Lelu. Am observat ocaua mica a doamnei Stoiciu – se pare ca e mica, au subliniat acest lucru cit se poate de clar niste antevorbitori. Si am mai remarcat de asemenea ochelarii de cal ai sustinatorilor celor spuse de doamna Stoiciu.
    Cum bine spunea un antevorbitor, nu poti intra in argumentatii, oricit de empirice, obiective si limpezi, cu un diagnostic clinic. E inutil. Si trist.

 19. Donkeypapuas spune:

  Există o metodă foarte simplă pentru a afla cu cât contribuie emigraţia la susţinerea economiei basarabene: procentele din banii trimişi în ţară prin intermediul firmelor de tip Moneygram. Dar această sursă de informare este evitată! Oare de ce? Pentru ca mitomaniile debitate pe siteul acestui site apropiat GDS (asociaţie înfiinţată de Brucan) să nu fie demantelate?

 20. iosiP spune:

  Ma insel eu sau cetatenii moldoveni pot obtine relativ usor cetatenia romana?
  Ma insel eu sau cetatenii romani nu au restrictii de munca in tarile UE?
  Deci despre ce vorbim?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Victoria Stoiciu


Victoria Stoiciu

Victoria Stoiciu a absolvit Facultatea de Ştiinte Politice din cadrul SNSPA. A publicat articole de specialitate în revista Dilema Veche, pe platforma CriticAtac si in Romania Li... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)