Home » Analize »Opinie »Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

27 de luni de politică într-o singură imagine

Barbu Mateescu octombrie 1, 2012 Analize, Opinie, Politica & Doctrine, Reactie rapida
5 comentarii 1,716 Vizualizari

Întrebare: Cum ai determinat valorile din grafic?
Răspuns: Pentru fiecare moment cu excepţia localelor am folosit cel puţin două sondaje. Principalul criteriu de selecţie a fost menţionarea procentului de respondenţi care intenţionează să vină la vot – dacă acest element nu a fost inclus în prezentarea publică a sondajului nu am putut include sondajul respectiv în calculele pe baza cărora a fost alcătuit graficul.
Ca observaţie generală, institutele de sondare a opiniei publice dau rezultate destul de asemănătoare la un moment dat atâta timp cât aceste rezultate sunt analizate în detaliu.

Întrebare: Ce reprezintă semnele de întrebare?
Răspuns: Semnele de întrebare arată diferenţe semnificative între electoratul “dur” al unui partid (cei foarte hotărâţi să vină la vot: liniile complete) şi electoratul maximal (electoratul “dur” + cei care susţin la nivel declarativ acel partid dar nu sunt foarte interesaţi de politică şi/sau nu sunt foarte siguri că vin la vot: liniile frânte).

Semnul “?1″ denotă faptul că în ultimele luni dinainte de alegerile locale, 5% din populaţia aflată în ţară ezita dacă să voteze PDL – în unele sondaje apăreau ca votanţi ai partidului, în altele nu. La alegerile locale au venit aproape toţi, în principal datorită venirii USL la putere, element care i-a mobilizat puternic. Prin comparaţie, USL avea un electorat stabil.

În clipa de faţă, situaţia s-a inversat. PPDD (“?2″) şi USL (“?3″) au un electorat fluctuant, format dintr-un grup hotărât dar şi din persoane care nu sunt absolut sigure că vin la vot. În cazul USL vorbim de două straturi principale de votanţi ezitanţi:
a) cei care s-au alăturat la nivel verbal USL după instalarea guvernului Ponta dar care au participat doar într-o mică măsură la locale
şi
b) cetăţeni care au trecut de partea USL din cauza tentativei de a-l demite pe preşedintele Băsescu.

Întrebare: Care este situaţia USL?
Răspuns: USL a beneficiat la momentul venirii la putere de o explozie de simpatie şi susţinere. Astfel, în mai USL avea în sondaje peste 60% din intenţia de vot. Această valoare nu s-a concretizat la locale – USL a obţinut 49% din voturi. La vot au venit atunci nouă zecimi din “electoratul dur”, care îi susţinuse atunci când erau în opoziţie.
Situaţia actuală este foarte asemănătoare: USL are procente multe (= liniile haşurate de deasupra “?3″), dar poate conta cu siguranţă pe destul de puţine (= linia de sub “?3″).

Întrebare: Care este situaţia ARD?
Răspuns: Alianţa este închistată din punct de vedere electoral, operând cu un electorat stabil şi limitat numeric. În planul intenţiilor de vot, diferenţa dintre PDL şi ARD este deocamdată minimală. La două luni după referendum este evident că PDL/ARD nu a reuşit să capteze în întregime intenţia de vot anti-demitere. În circumstanţele de faţă, potenţialul de creştere al electoratului ARD este aproape de zero, electoratul dur şi cel maximal fiind aproape identice. În funcţie de prezenţa la vot, scorul ARD poate creşte sau scade, dar acest lucru nu depinde de ei.

Concret: aproximativ 2 milioane de persoane susţin că ar vota ARD la parlamentare.
Dacă la alegeri vin 7 milioane de votanţi, scorul ARD este 2/7 = 28,6%.
Dacă la alegeri vin 8,5 milioane de votanţi, scorul ARD este 2/8,5 = 23%.
Dacă la alegeri vin 9,5 milioane de votanţi, scorul ARD este 2/9,5 = 21%.

Întrebare: Care este situaţia PPDD?
Răspuns: PPDD este oarecum într-o situaţie similară cu PRM în toamna lui 2000: un lider cu popularitate în creştere beneficiază de oboseala şi de lipsa de inspiraţie a celorlalte forţe politice. Este extrem de probabil ca intenţia de vot pentru PPDD să conţină o “spirală a tăcerii” şi ca partidul să obţină un rezultat mai bun chiar decât în exit-polluri (cum s-a întâmplat la Bucureşti la localele din acest an).

Întrebare: Ce s-a întâmplat în trecut în ultimele două luni de dinaintea alegerilor?
Răspuns: În 2000, PSD nu a pierdut votanţi dar a pierdut procente pentru că peste un milion de nehotărâţi s-au orientat în cele din urmă spre PRM. Dreapta democratică a rămas la marginea scenei politice, relevantă doar pentru un grup restrâns şi bine definit de votanţi.
În 2004, PSD şi ADA nu au pierdut votanţi dar au pierdut procente în ultimele săptămâni şi luni, câteva sute de mii de nehotărâţi orientându-se în ultimele săptămâni către partide mici (PNG, PNŢ şi mici partide socialiste) iar electoratul de etnie maghiară venind la vot într-o proporţie mai mare decât se estimase.
În 2008, toate cele trei partide mari au pierdut votanţi care nu s-au mai orientat spre nicio altă forţă politică, ierarhia şi chiar şi procentele fiecărui competitor major rămânând aproape aceleaşi.

Întrebare: Ce ne putem aştepta să se întâmple în planul intenţiilor de vot?
Răspuns: O prognoză este extrem de dificil de livrat din motive evidente. Pare rezonabil să presupunem că ARD va obţine între 20% şi 30% din voturi, procentul exact depinzând de capacitatea USL de a-şi motiva şi mobiliza susţinătorii nu-foarte-hotărâţi.
PPDD are potenţialul de a înregistra o creştere vertiginoasă în funcţie de capacitatea sa de a sustrage votanţi de la USL. În cazul unei “furtuni perfecte” (PPDD îşi ambalează motoarele la maxim + o campanie ternă a ARD), nu este exclus ca PPDD să depăşească ARD.

Articol preluat de pe blogul Sociollogica

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "5 comments" on this Article:

 1. Cristian Presura cristi spune:

  Un fenomen real care s-a intamplat in Olanda. In sondajele de acum 4 ani, Wilders (extrema dreapta) avea 15%. La alegeri a luat aproape 30%! Explicatia: Multora le-a fost rusine sa declare in sondaje ca vor vota cu Wilders, pentru ca sa o faca la vot…
  PREZICERE: Exact acelasi lucru se va intampla cu Dan Diaconescu. Daca in sondaje are 15%, la alegeri va avea 30%. Viitor de aur Romania are!!!!

  • Gogu Bosorogu spune:

   Daca ar fi sa puteti alege (dvs singur) cine sa intre in parlament, DD sau CVT, pe cine ati alege? Nu exista decat varianta ori-ori, nu puteti alege pe nici unul…
   Vedeti dvs politica se face cu “materialul clientului”: asta e materialul disponibil. Dvs credeti ca dl Bush junior era de calitate superioara lui DD? Eu nu cred; si uite ca SUA nu au disparut… Sau sa vi-l amintesc pe “pitorescul” Jirinovski? Mai am si alte exemple, de acelasi calibru… Sistemul e mai important decat oamenii – spre asta trebuie sa tindem si noi.

 2. Petru spune:

  Si acum ce urmeaza ?

 3. Victor spune:

  Poate ca, pina la viitoarele alegeri, oamenii se vor destepta, poate ca isi vor da seama ca au fost mintiti, ani de zile, de banditii din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD. Poate isi vor da seama ca tot ce le-au pus in circa Presedintelui si PDL-ului se datoreaza, de fapt, crizei economice mondiale, poate vor intelege ca, de fapt, Presedintele si PDL-ul au salvat tara de la faliment, poate vor realiza ca Derbedeul si Repetentul nu au de unde majora salariile si pensiile, nu au cum sa creeze noi locuri de munca. Poate ca justitia isi va face, in sfirsit, datoria si ii va trimite pe toti infractorii din usl, acolo unde le este locul si le va confisca integral averile, astfel ca nu vor mai putea finanta actiunile mizerabile de manipulare a opiniei publice. Poate ca toti pucistii vor fi arestati. Poate ca cei care au organizat fraudarea referendumului vor fi arestati. Poate ca fara multiplul Repetent si fara infractorii din fruntea partidului, pnl-ul se va desprinde de psd si se va alatura fortelor de Dreapta, a lui MRU. Poate ca fara Derbedeul plagiator, mincinos, incompetent si impertinent si fara infractorii din fruntea partidului sau, o parte din psd se va desprinde si se va alatura fortelor de Dreapta, a lui MRU.

 4. Victor spune:

  De vina pentru situatia actuala sunt justitia corupta si CNA-ul. Daca justitia i-ar fi trimis pe toti infractorii din parlament (si pe infractorii care le dau ordine celor din parlament) acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, guvernul MRU nu ar fi cazut, iar guvernul Grivco nu ar fi fost investit. Judecatorii de la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa spuna clar, fara echivoc, ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia, iar parlamentul nu poate vota suspendarea. Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa anuleze imediat toate Hotaririle si Ordonantele neconstitutionale date de parlament si de guvern.
  Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze pe Derbedeul plagiator pentru ca a uzurpat locul Presedintelui la Consiliul European si l-a impiedicat pe seful statului sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, de a reprezenta tara la Consiliul European.
  Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze pe Derbedeul plagiator pentru favorizarea infractorului Nas6case, o data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus, pentru favorizarea plagiatorului Mang, desfiintind comisia care trerbuia sa confirme ca lucrarile sale sunt plagiate, pentru ca s-a favorizat chiar pe el, desfiintind comisia care a confirmat propriul sau plagiat.
  Justitia trebuia sa-i fi arestat deja pe multiplul Repetent si pe Derbedeul plagiator pentru lovitura de stat si pentru fraudarea masiva a referendumului.
  Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD, sau le-ar fi amendat in fiecare zi cu milioane de euro, pentru minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile practicate, daca aceste televiziuni ar fi fost obligate sa prezinte doar adevarul, electoratul nu ar fi fost indobitocit, ar fi inteles ca tara a traversat o profunda criza economica mondiala, ca guvernul Boc a fost obligat sa ia masurile de austeritate tocmai pentru a salva tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
  Electoratul ar fi inteles ca masurile luate de guvernul Boc au avut efecte benefice : tara nu a intrat in faliment, tara a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, moneda nationala a ramas stabila, inflatia a ajuns la cel mai scazut nivel dupa 1989, somajul este mult mai mic decit media din Europa, datoria externa este cea mai mica din UE si poate fi platita in citiva ani. Electoratul ar fi inteles ca fara masurile corecte si absolut necesare luate de guvernul Boc, tara ar fi fost astazi in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit. Toate aceste lucruri se vor intimpla foarte curind, daca guvernul Grivco (compus doar din incompetenti, incompatibili, corupti, infractori, plagiatori si lichele) nu va fi demis si inlocuit cu un guvern competent, condus de Boc sau de MRU.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Barbu Mateescu


Barbu Mateescu

Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)