Home » Opinie »Politica & Doctrine » Citesti:

Aliații obscenității: cum cauţionează politicienii români porno-politica de la Chişinău

Valeriu Pașa mai 24, 2019 Opinie, Politica & Doctrine
9 comentarii 4,305 Vizualizari

Republica Moldova nu prea există în spațiul mediatic din România. Adică există doar cât să mai afli ce ”s-a întâmplat”: alegeri, protest masiv, schimbare de Guvern. Cam atât. Dar nu ca să înțelegi de ce se întâmplă așa cum se întâmplă. Dacă te uiţi la televizor în București sau Iași, nu ai cum să înțelegi prea multe. Peste lipsa acută de informații se suprapune foarte mult ”comentariu”, de la experți care nu întotdeauna au măcar ei acele cunoștințe sau, mai rău, le au dar sunt setați să manipuleze publicul. În spatele a multe declarații fastuoase de frăție și veșnică iubire, grijă pentru ”parcursul european” al Republicii Moldova, ”susținerea reformelor”, relația politică moldo-română s-a redus în ultimii 4 ani la un singur tip de acțiune: susținere necondiționată (la vedere sau tacită) a regimului cleptocratic de la Chișinău. A fost poate unicul domeniu unde Guvernul PSD și Cotroceniul nu s-au contrazis. E simplu: pentru Președintele Iohannis Republica Moldova de parcă nu ar exista.

Însă dincolo de ce se vede la București, în Republica Moldova se întâmplă lucruri, iar cunoașterea lor ar putea ajuta la formarea unei mai bune percepții despre actorii politici din România. Acum, în ajun de alegeri, poate vă va fi util la Bucureşti ce-i scris aici de cineva din Chişinău.

Republica Moldova model 2019 este un stat capturat, fără urmă de separare a puterilor, în care lupta politică împotriva opoziției se duce prin denigrare, fabricare de dosare penale, agresiune fizică și psihologică, condamnarea la ani grei de pușcărie a activiștilor opoziției și a denunțătorilor de corupție. În rândurile puterii se regăsesc cu exclusivitate oameni care nu își pot justifica averea sau chiar au condamnări pentru furturi de amploarea unui miliard de dolari. Asta nu e de mirare, pentru că procurorii și judecătorii care ar trebui să-i pună la respect au și ei neapărat mașini cu prețul salariilor lor pe 10 ani și case care valorează cât nu au câștigat legal în viață și nu vor reuși cu tot cu pensie. Situația nu îi deranjează deloc pe foarte mulți oameni din București. Comentatori și experți, consultanți, oameni de presă și politicieni sunt ok să susțină pe față sau să lucreze pentru un astfel de regim.

Să vă descriu un singur episod. Era 2 martie 2018 iar la Chișinău se desfășura o mare conferință internațională. Cu o denumire impresionantă, cum se cuvine: ceva cu integrare europeană și securitate, așa ca să atragă ochiul publicului din Vest. Dincolo de pretenții, conferința desfășurată sub auspiciile Consiliului Atlantic a fost doar o acțiune în tentativa de albire a imaginii guvernărilor cleptocrate din Moldova, Georgia și Ucraina, adică un eveniment din acelea la care guvernanții de pe aici jură aderență veșnică valorilor occidentale și se prefac că sunt niște aliați ”reliable” pentru UE și SUA. Iar numeroșii experți, actuali și foști demnitari americani și europeni se prefac că îi cred, totul pe banii oligarhilor care dirijează guvernările celor trei țări est-europene.

Doar că gradul de cinism al publicului vestic are și el niște limite, iar banii veniți pe filiera companiilor de lobby nu cumpără chiar totul. În astfel de condiții, sponsorul principal, oligarhul moldovean și cap al regimului de la Chișinău, a fost rugat să nu se arate la conferință – care se ținea pe banii lui. E lesne de imaginat frustrarea dlui Plahotniuc, în moment ce toată presa lui (cam 80% din toată media din țară) ridica în slăvi marele eveniment, el nici măcar nu își putea trage un selfie cu reputații vorbitori. Pentru a face rost de niște poze cu ”oaspeții de peste ocean”, stăpânul de facto a Republicii Moldova a fost nevoit să meargă printre mese la cina dedicată conferinței, pe banii lui.

Pentru a-și mai reduce din frustrare și a bifa realizări pe planul ”cooperării internaționale strategice”, Vlad Plahotniuc și-a organizat în aceleași zile niște întâlniri cu acei participanți la conferință care nu sunt chiar atât de selectivi. Printre cei care nu s-au sfiit de toxicitatea lui Plahotniuc au fost speakerul parlamentului georgian, dar și mai mulți participanți din România. Printre aceștia au fost senatorul PSD Titus Corlățean și europarlamentarul PSD Andi Cristea. Cei doi ”au apreciat rezultatele guvernării” și au urat viață lungă regimului anti-democratic de la Chișinău. Cum prietenul la nevoie se cunoaște, Andi Cristea a sărit la multe nevoi. Pe parcursul a trei ani, acesta a luptat eroic pentru apărarea guvernării de la Chișinău în fiecare dezbatere tematică din Parlamentul European. A sabotat rezoluții, a citit direct din foile care i-au fost scrise la Chișinău, nu a încetat să demonstreze că negru-i de fapt alb. Dar tot nu a reușit să fie el campionul lui Plahotniuc.

La o lună distanță în biroul lui Vlad Plahotniuc poza euro-parlamentara ALDE Norica Nicolai. Vedeți neapărat acest scurt video. Asemenea ”aprecieri” din partea cunoscutei politiciene m-aș mira să fi auzit măcar şeful ei direct Călin Popescu-Tăriceanu sau guvernarea PSD-ALDE. Au mai fost și mulți alții. Ex-premierul Tudose a venit la Chișinău să declare susținere deplină modificării sistemului electoral, respins de întreaga societate, Comisia de la Veneția și UE.

Finis coronat opus, există Victor Ponta. Despre Victor Ponta ar merita să vorbim mai mult, pentru că aici e mai mult decât doar prietenie socialistă pe linia PD-PSD. La Ponta, e personal. Atât de personal încât Plahotniuc şi-a asumat să fraudeze pentru el alegerile prezidențiale românești pe teritoriul Republicii Moldova în 2014. Iar Victor Ponta e singurul politician străin venit la Congresul PD care l-a ales pe Plahotniuc președinte în 2016, atunci când regimul de la Chișinău era în plină izolare internațională. E atât de intimă și apropiată relația încât Victor Ponta îl include pe loc eligibil la euro-parlamentare pe Iurie Leancă, om total docil care nu face încă pușcărie numai pentru că așa vrea Vlad Plahotniuc. Despre relația Chișinăului cu partidul ”Pro-România” se va mai auzi cu siguranță.

Ceea ce este inacceptabil pentru politicienii europeni, adică asocierea cu imaginea toxică a regimului cleptocratic de la Chișinău, la București pare să fie ok. Celor din PSD, ALDE sau Pro-România nu le pasă, nu o să îi coste nimic. Republica Moldova nu există pentru presa de la București sau publicul român, puțină lume va afla cine e Plahotniuc și deci nu vor pierde nici un vot. Și nu e doar despre politicieni: mai există și consultanții cu stofă de euro-atlantiști imaculați, ca și experții ”independenți” de același format, printre ei fiind chiar critici ai deraierilor pesediste contra statului de drept.

***

Și, pentru că spuneam – în Republica Moldova se întâmplă lucruri. Să vă descriu ce s-a petrecut în fața Guvernului pe 23 mai 2019.

Opoziția pro-europeană din Blocul ACUM a organizat un flash-mob contra lipsei de intervenție a guvernului interimar împotriva creșterii galopante de prețuri. Activiști ai partidului de guvernare au organizat o contra-manifestație. Lideri ai organizațiilor de partid din Chișinău, împreună cu fostul deputat PD Constantin Țuțu au adus câteva zeci de tineri membri ai cluburilor de sporturi marțiale. Cluburile, coordonate de același Țuțu, campion K1 și cunoscut interlop, sunt pepiniera perfectă de cadre calificate cu care are de gând Partidul Democrat să înfăptuiască ”integrarea europeană”. Fiind flancați cu grijă de polițiști, tinerii și adolescenții cu pancarte în mâini au fost aduşi până sub ușa clădirii guvernului, călcând voios peste gazonul ideal plantat cu grijă la indicația fostului premier şi actual ministru al economiei. Toată operațiunea se poate vedea din acest reportaj.

Chiar dacă au declarat că nu știe cine sunt contra-protestatarii, polițiștii i-au petrecut frumos pentru a-i așeza în fața protestatarilor opoziției. Apoi polițiștii au declarat că nu au identificat încă cine sunt persoanele organizatoare, chiar dacă pe rețelele sociale au fost identificați imediat drept activiști din partidul de guvernare. Evenimentul în sine nu e mare noutate, deoarece au mai existat zeci de provocări la protestele opoziției şi cu alte ocazii. Dar cum s-a manifestat azi, e ceva cu totul nou. Tinerii și minorii aduși de Partidul Democrat aveau pancarte exclusiv cu mesaje obscene. Aceștia încercau să insulte liderii opoziției în modul cât mai grosolan posibil. Voi reda doar câteva dintre mesajele adresate liderilor opoziției. Le puteți vedea și în poze apărute între timp în presă. Președintele partidului Platforma DA era numit ”căcat”; Maia Sandu avea dedicată o pancartă pe care scria ”Pentru Maia Sandu e o mirare – femeia cu clitor mare”. Pe o altă pancartă apărea vice-președinta Platformei DA cu inscripția ”Nu vă fie frică, Năstase o are mică”. Și altele în exact același stil.

În mod evident nici unul dintre manifestanți nu putea explica jurnaliștilor pentru ce a venit. Se protesta contra opoziției. O ipocrizie în sine. Partidul Democrat nici măcar nu a încercat să se delimiteze de aceste manifestări înjositoare. Poliția, în alte cazuri foarte vigilentă ”la ordinea publică” nu a văzut nici o problemă în manifestările de obscenitate planificată. Nici măcar când grupul de minori a început să scandeze ”Năstase poponar” (în varianta rusească a înjurăturii, evident), nu s-a întâmplat nimic. Ca să fie imaginea și mai kafkiană, un grup de motocicliști au blocat o parte din carosabil și au scandat contra opoziției. Poliția a declarat că nu îi poate identifica nici pe ei, chiar dacă toți l-au recunoscut pe fostul deputat Țuțu între aceștia. Discursu-i plin de inteligență de luptător K1 este de neconfundat, numai poliția nu-l poate recunoaşte. Partidul Democrat, pilonul guvernării şi pretinsă forţă centristă şi pro-europeană, nici nu a încercat să se disocieze de cele întâmplate, fiind oricum prea evident cine a pus la cale această porno-manifestaţie publică. Mai mult, presa deținută de Vlad Plahotniuc a mediatizat la greu ”evenimentul”.

Pentru ce descriu toate acestea? Deoarece duminică vor avea loc alegeri euro-parlamentare şi, după sondaje, Norica Nicolai va deveni din nou membru al Parlamentului European. Andi Cristea, cu puțin noroc, va trece și el pragul pe lista PSD. Iurie Leancă va fi catapultat în Bruxelles de Victor Ponta (capii listei Pro-România deja au zis că ”se dau la o parte” ca să-i facă loc). Iar acesta din urmă, culmea, e perceput drept un ”PSD cu față europeană”.

Pe scurt, România va delega din nou în Parlamentul European politicieni care validează mizeriile regimului de la Chișinău, ce nu se vor disocia de politica ”genitală” a guvernării PD. Consultanții și comentatorii euro-atlantiști imaculați vor continua să servească interesele regimului obscen al Partidului Democrat. Eu sper foarte mult că o fac cu toții strict pentru că sunt plătiți. Dacă s-ar dovedi că o fac din convingere, ar fi mult mai grav. Dar ar fi bine să se știe despre toate acestea și în București. Poate, cine ştie, costurile de imagine pentru slujirea la curtea oligarhului Plahotniuc vor crește treptat până la inacceptabil. Pe moment, să fiu sincer, nu prea cred să se întâmple atâta vreme cât Republica Moldova nu există practic în spațiul media din România.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "9 comments" on this Article:

 1. Constantin spune:

  Consider ca fiind admirabilă munca d-lui Valeriu Pașa și mi-ar părea rău să-l întristez, dar îndrăznesc să fac unele observații asupra articolului domniei-sale.

  1. România însăși este o cleptocrație, de 30 de ani, dar oligarhii se manifestă mai puțin agresiv ca în Moldova pentru că atunci când a devenit membră UE justiția a început timid să funcționeze. Dar sumele furate din avuția publică sunt fără îndoială mai mari decât în Moldova, pentru că și resursele sunt mai multe. Prin urmare, hoții se înțeleg între ei foarte bine, pentru că același scop și aceleași principii.

  2. Populația Moldovei, stat independent membru ONU, nu s-a arătat în majoritate și cu tărie dornică să se apropie de România. Știu că România nu e atractivă pe cât ar putea fi, că am scris mai sus despre asta, dar nici „dragoste cu de-a sila nu se face”. Spre exemplu, demersurile fostului Președinte T Băsescu spre apropierea României de Moldova nu au avut mare succes.

  3. Uniunea Europeană încă nu este o federație și folosește față de România un procedeu experimentat îndelung de SUA în relațiile cu statele ale căror democrații se află în formare. Lansează un „cârlig” financiar, o „ancoră”, fie prin FMI, sau un împrumut din partea unei bănci, un ajutor financiar etc. și sunt demarate proiecte strategice. Apoi, continuarea finanțării este condiționată de reforme politice democratice. În cazul României, amenințarea cu Art. 7 se traduce prin izolare și oprirea finanțării. Față de Moldova procedeul „democratizării” este similar.

  Ori, vedeți dumneavoastră, oligarhii se pot lipsi foarte bine de o parte din fondurile UE și chiar își doresc izolarea, doar ca să nu facă reforme democratice. Pe de altă parte, Rusia și China sunt disponibile să acorde finanțări fără condiționare politică. Ei chiar speră ca regimurile să eșueze (și investițiile odată cu ele) pentru a-și însuși activele economice din statele respective și a-și întări astfel influența strategică în acele regiuni.

 2. delia f spune:

  Sinistru.
  Exista (prea)multe ore de emisie de la Chisinau pe TVRI – discutii “baloane de sapun”, estetizate, neinteresante si din care intra-devar nu se intelege nimic.
  Bine ca vorbiti si scrieti despre ce se intampla.

  • delia f spune:

   Nu cred ca Romania se poate lupta cu mizeria interna din Moldova si influenta regimului rusesc. Puterea influentei occidentale este si ea limitata. Dar cel putin, sa reflecte vocile democratice decente.

  • delia f spune:

   corect *intr-adevar* – cum a scapat?!?

 3. despera spune:

  Foarte bun si bine-venit articolul,dar ma tem ca romanilor nu le pasa nici de ei si de tara lor (pe care sincer nu stiu cum o inteleg), decit intr-un mod primitiv tribal, asa ca ce sa mai vorbim de fratii nostri de limba? Apropo, acesti frati vorbesc mult mai curat limba noastra, fara accente (etnice) , dezacorduri si alte greseli, iar liderii opozitiei ,tavaliti in acest mod indescriptibil de rusinos, au un discurs mai bun,mai sincer si inspirational. Pacat de Moldova…

 4. JK spune:

  Nu înțeleg de ce vă faceți probleme: nici România nu prea există în spațiul media din România. Există Dragnea, Gâdea, Firea, Badea, Daea et comp. Ar trebui să aibă timp de antenă: Foamea, Boala, Șpaga, Școala, Strada etc. În relația cu MD, RO valorează cam cât o patinatoare sau o gimnastă pentru Putin: dacă are el chef, o are, dacă nu, îi lasă pe ofițeri, iar dacă aceștia sunt ocupați, există rakeți din trupă interesați (unii înscriși la registrul român al comerțului, ca acționari, administratori, unii chiar de naționalitate română sau moldovenească).
  A ne pune tot timpul întrebări despre ratarea instalării democrației în RO și MD este ca și cum ne-am uita la câteva milioane de oi și ne-am întreba: Oare de ce nu se organizează ființele astea în haite, de ce nu devin carnasiere, de ce n-au mândrie? Chiar așa, de ce se pișă pe dânsele la primul lătrat?

 5. sile1 spune:

  Moldova,sora mai mica a Romaniei,a preluat si a perfectionat ,in sens negativ,apucaturile surorii mai mari.

 6. Toma spune:

  Moldova,pardon Basarabia ar exista mai mult în media din țară mamă România,dacă ar exista și o voință din partea basarabenilor
  Dar când te întâlnești cu 2 basarabeni,ei în prezența ta ,din limba română trec automat la limba rusă limba ocupantul rus și tocmai in România vorbesc și nu are nici bunul simț sa ți traducă atunci eu că român ardelean ce simpatie pot avea despre acești oameni?
  Exact așa fac ungurii din Transilvania,în prezența unui roman ardelean trec automat pe limba maghiară…și te lasă perplex.
  Dar la sașii ardeleni nu i așa..
  Daca 2 sasi Ardeleni vorbesc în limba germană când te apropii de ei, imediat vorbesc în limba română că să înțelegi și să te integreze în conversație.
  Este un respect reciproc,au bun simț și nu este de mirare că un sas Ardelean este Țarul României…
  Iată că după alegerile europarlamentare Alde nu a intrat în Parlamentul european
  Românii s au trezit din amorțirea și au făcut Dreptate…
  Apropo
  Când în Basarabia se vorbește de Unirea Basarabiei cu România…. despre parcursul european, despre salarii și pensii europene…etc
  Atunci ,doar atunci,Basarabia este prezentă zilnic în media din România.
  Basarabenii
  Treziți vă!!!

 7. Pansy spune:

  Eu sunt de acord cu autorul in privinta sloganelor porcoase, insa nu cred ca si majoritatea contributorilor si cititorilor acestui site. Aici e voie.
  http://www.contributors.ro/editorial/injuratura-care-ne-une%C8%99te/
  Stiu ca sunt situatii diferite si ca trebuie sa reactionam proportional cu stimulul. Accept exceptii si flexibilitate. Sa ne gandim insa ce cred cei care ne vad, mai ales tinerii. Cum li se poate explica ceva ce seamana foarte mult a dubla masura morala? Zic si eu, nu dau cu parul.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Valeriu Pașa


Valeriu Pașa

Valeriu Pașa, manager de proiecte în Comunitatea ”WatchDog.MD”. Activist civic, cercetător în domeniul politicii și al propagandei mediatice, studiază procese electorale ... Citeste mai departe


E randul tau

Mi-a plăcut foarte mult acest interviu. (Am şi cumpărat astăzi cartea, deşi o aveam în englez...

de: Szilágyi N. Sándor

la " Iși iau animalele la revedere? Fac cimpanzeii politică? Interviu cu Carmen Strungaru, etolog, despre inteligența animalelor "

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

octombrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)