Home » Opinie » Citesti:

Aduceri aminte

Mircea Morariu decembrie 7, 2017 Opinie
4 comentarii 1,990 Vizualizari

Miercuri, la puțină vreme după anunțul decesului Regelui Mihai, dl. Ion Caramitru, una dintre puținele persoane publice cu autentice convingeri monarhiste, manifestate necondiționat și ferm încă din decembrie 1989, lansa un avertisment la care ar merita să luăm aminte. Acela referitor la neaveniții, la lupii înveșmântați în blană de oaie care vor cere, vor da din coate, se vor înghesui să spună pe la radiouri, televiziuni și în ziare câteva vorbe pretins, fals, simulat bine simțite, despre Regele Mihai. Aceasta în pofida faptului că în alte momente ale vieții lor, pe vremea când aveau în mână pâinea și cuțitul, s-au manifestat în cu totul alt registru.
Unul dintre primii vajnici comemoratori ai Regelui s-a dovedit a fi etern prezentul și neostenitul vorbete acad. Răzvan Theodorescu. A intrat repede-repejor pe ecranele României tv, post de televiziune care a trecut degrabă la îndeplinirea ordinului de a vorbi cât mai mult despre Rege fiindcă PSD a pus la cale planul de a anexa memoria celui pe care în vremea strpmoșilor lui- FSN-ului, a PDSR-ului, a tătucului său Ion Iliescu, a în veci iertatului Oliviu Gherman-, l-a hăituit, ponegrit și necinstit în cel mai josnic mod.
Dl. Theodorescu își face astăzi un titlu de glorie din faptul că, în 25 decembrie 1990, pe vremea când era președinte al Radioteleviziunii Române, ar fi obținut în mare grabă câteva zeci de secunde, cumpărate de la jurnaliștii străini. Secunde ce surprind umilința de care a avut parte Suveranul în orele în care a încercat să revină în patrie și să se reculeagă la mormântul strămoșilor Săi de la Curtea de Argeș. Dl. Theodorescu nu uită să povestească și cum l-a lămurit el, extrem de cuviincios, dar ferm, pe președintele Ion Iliescu că secvențele respective trebuie difuzate, că ele arată un om care a făcut istorie.
E adevărat. Îmi aduc perfect aminte că știrea venirii pe neașteptate a Regelui a fost dată de TVR în Telejurnalul de noapte. Nicolae Melinescu, cel care a citit-o, trăiește și poate că n-ar face tocmai rău să își dezvăluie amintirile legate de eroismele d-lui Theodorescu.
Care însă uită să spună cât i-a prigonit pe “monarhiștii” Marilena Rotaru, concediată din TVR prin decizia “binomului” pe care îl făcea cu Emanuel Valeriu (omul Securității) , Vartan Arachelian (care și-a spălat astfel păcatele de propagandist pe la Tânărul leninist și nu numai) sau Delia Budeanu.
În februarie 1992, noul prim-ministru Theodor Stolojan, l-a înlăturat, la cererea fermă a Opoziției, pe Emanuel Valeriu din postul de director general al TVR, instituția trecând o vreme în directa subordoni a d-lui Răzvan Theodorescu. Prin cine știe ce minune, una dintre primele decizii semnată de dl. Theodorescu a fost înlocuirea cuplului toxic Cornelius Roșiianu- Rodica Becleanu de la șefia redacției de Actualități interne. Conducerea acesteia fiindu-le încredințată lui Radu Coșarcă și Gabriel Giurgiu. Pe atunci lupi tineri, ziariști dornici ca TVR să devină o Televiziune demnă, neanexată PDSR. În aprilie 1992, Televiziunea publică a dat relatări ample despre istorica vizită a Regelui. A realizat și o ediție onestă a emisiunii de sinteză politică 7X7, în întregime consacrată vizitei regale. Câteva zile după aceea Radu Coșarcă și Gabriel Giurgiu au plătit cu funcțiile. Domnul Theodorescu a bâguit explicații care mai de care mai penibile.
Colecția revistei 22, ziarele independente ale vremii conțin mărturii de netăgăduit despre această ticăloșie născută din oportunismul academicianului care astăzi se dedă la triste, ridicole exerciții de retorică stearpă, mincinoasă.
Adevărul e numai unul, domnule RăzvanTheodorescu, și nu toți suntem defectivi de memorie!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "4 comments" on this Article:

 1. Jay spune:

  Dreptul la reevaluare, schimbare si evolutie il are fiecare dintre noi. Se eu, nascut in plin comunism si educat in spirit republican (evident!), am avut in anii ’90 o atitudine moderat critica fata de institutia monarhica a Romaniei, pentru ca, in timp, sa constat ca sunt intrunite mult mai multe elemente favorabile unui regim monarhic, decat unuia republican, in aceasta parte a Europei. Am citit, am discutat cu persoane (si personalitati) venerabile, am evaluat si comparat, ajungand azi un adept moderat-rezonabil al monarhismului in Romania. Si cred cu reala convingere ca, pentru specificul etno-socio-cultural si religios al acestei natiuni, asa cum este ea in prezent si cum tinde sa evolueze in perspectiva, o regalitate responsabila si “acreditata” de intreg spectrul monarhic activ din Europa, incl. UK, constituie o solutie mult mai sustenabila in Romania decat republicanismul.

  • victor L spune:

   Nu confunda/asemana monarhismul din “intreg spectrul monarhic activ din Europa, incl. UK”, cu monarhia din Romania.
   La noi nu se mai poate instaura. In fond cu cine? cu “principele consort” ciripitor la Secu, Duda?
   cu cei ce au dat mina cu Iliescu si Felix?

  • CzC spune:

   Haideți să nu confundăm, nu e un articol despre monarhie ci despre oameni fără caracter și fără onoare, acad. și alții.

 2. unu' spune:

  Sa (mai) vorbesti despre nemeritele unui individ de teapa lui Razvan Theodorescu e … jenant;
  e ca si cum ai spune ca Pol Pot era un om rau. Ca sa nu mai spunem ca atitudinile sale publice pro/anti monarhice sunt irelevante fata de ticalosiile criminale facute cu ocazia mineriadei, de care
  eu unul nu voi uita niciodata.
  Cat despre ‘tabloul general’, e o banalitate sa amintim ca orice personalitate vie si semnificativa (Coposu, Ratiu, Regele etc), simbol al unei Romanii de mult apuse, putea scapa de calomniile abjecte ale clicii de criminali comunisti intr-un singur fel: parasindu-ne pentru totdeauna. Si devenind, post mortem, obiect de necuviincioasa si fariseica ‘admiratie’…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


E randul tau

Vorbeam dimineata cu un coleg turc care imi spunea ca a inceput sa-i fie frica sa se intoarca acasa ...

de: r2

la "Complicata primăvară europeană şi capcanele dorinţei de schimbare politică"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)