marți, martie 19, 2024

Bizareria sondajelor de opinie

Săptămâna trecută a fost dat publicității un nou sondaj de opinie al cărui rost a fost acela de a vedea cum mai stau în ochii electoratului partidele politice, liderii lor și care ar fi șansele acestora în cazul în care alegerile ar fi iminente. Sondajul este un produs IMAS, are, așadar, garanția calității.
Sondajul cu pricină relevă lucruri previzibile ca, de pildă, scăderea în intențiile de vot a PSD-ului care coboară sub 30%, dezastrul numit Liviu Nicolae Dragnea care, în cazul în care s-ar prezenta la alegerile prezidențiale, de abia dacă ar lua în primul tur un amărât de 4%, plasarea în fruntea prezidențiabililor a președintelui Iohannis care nu dispune totuși decât de 23% din intențiile de vot, situarea pe locul al doilea a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu cu 9%, însă doar cu un procent mai mult decât ar obține candidatura tot mai puțin probabil a d-nei Laura Codruța Kövesi.
Sunt în sus-menționatul sondaj de opinie și câteva bizarerii. Mai întâi un incredibil procent de 27% cu care este creditat PNL. Aceasta în pofida faptului că sus-menționatul partid nu a făcut nimic notabil, nu exercită o opoziție reală, că se dedă adesea blatului la nivel local județean și local cu PSD-ul, că are o conducere care nu oferă nimic credibil, complet incompatibilă cu anvergura de odinioară a Brătienilor. PNL se prezintă, la ora actuală, drept un partid măcinat de contradicții, marcat de fuziunea încă nedesăvârșită cu fostul PDL, în care mai toate numele cât de cât cunoscute se visează membri ai Parlamentului European.
Sigur, dacă doar 3 procente mai despart în intențiile de vot PNL de PSD este foarte bine, însă tare mi-e teamă că inexplicabila creștere în sondaje de acum să nu fucționeze drept autoamăgire. Are PNL un potențial de creștere? Creșterea aceasta în sondaje nu se explică eminamente prin faptul că în mintea electorului mediu funcționează un fel de binarism care limitează jocul politic la lupta dintre PSD și PNL? În ceea ce mă privește, cred pe mai departe că PSD nu trebuie subestimat în nici un fel. În condițiile de astăzi, chiar dacă lucrurile merg din ce în ce mai prost și viața e din ce în ce mai scumpă, PSD tot va beneficia de prima opțiune, își păstrează pe mai departe prima șansă de victorie, deși este mai mult ca sigur că nu va mai avea parte de copleșitorul scor electoral din decembrie 2016.
Încă și mai mare îmi este mirarea atunci când văd că Mișcarea România Împreună, al cărei lider este fostul premier Dacian Cioloș, surclasează, e drept, doar cu un procent, USR. Partidul d-lui Cioloș beneficiază pe mai departe de impresia în general bună pe care a lăsat-o guvernarea dintre 2015-2016, pe care se pare că nu a reușit să o erodeze în totalitate asaltul mediatic mincinos la care a fost supusă din partea PSD-ului. Cu toate acestea, USR este partid parlamentar, singurul care face o opoziție clară, își asumă riscuri, știe că pozițiile sale categorice îi pot aduce și deservicii, așa cum au stat lucrurile în cazul Referendumului pentru modificarea Constituției.

Până la alegerile prezidențiale mai e mai mult de un an, ca să le câștige președintele Iohannis va trebui să adopte atitudini ceva mai ferme, ambiguitatea pe care a adoptat-o și în cazul Referendumului s-ar putea să nu meargă de multe ori la apă ca și ulciorul din binecunoscutul proverb.
Primul examen pentru partidele politice este însă mult mai aproape și el înseamnă Europarlamentarele din prima parte a anului 2019. Unde e nevoie de o înnoire clară. Căci reprezentanții de acum ai României nu prea au, cu câteva excepții, o alură europeană.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. Cred ca acest text o sa-l mai repet aici ca postarile trec repede in spate si nu se mai vad cu usurinta:

    Parintele Steinhardt profetic:

    Trei fenomene ale timpului

    “1937, Paris

    Manole despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.

    Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.

    Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.

    Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi”.

    • Mai simplu spus: romanii sunt prea prosti si ticalosi sa voteze impotriva PSD.

      Mentalitatea comunist-slugarnica primeaza.

      Cum ii educam?

  2. Bizarerii? De ce credeti ca Romania e condusa de psd? Pentru ca majoritatea alegatorilor nu intelege nimic din politica fiindca a fost crescuta decenii la rind cu criterii false, fiindca n-are spirit critic, fiindca societatea romana e inca una majoritar conservatoare.
    USR e intr-adevar singurul partid de opozitie, dar prin unele manifestari da impresia de lipsa de seriozitate (placarde in parlament, tricouri inscriptionate etc), prin altele e in dezacord cu intelegerea marii mase a alegatorilor, dar principala carenta a acestui partid e lipsa unei oferte clare si a unui plan de actiune in caz de victorie electorala. Alegatorul mediu percepe acest partid ca pe un grup de protestatari nu ca pe un grup de oameni cu un plan de schimbare a tarii si sistemului politic mizer. De aceea nu reusesc sa urce in sondaje si de aceea o mare parte din voturile anti-psd se duc inertial spre pnl. Cu toate astea cred ca ramine singurul partid votabil.

    • Impresia mea e ca USR face progrese, nu asa de repede pe cat mi-as dori, dar se misca. Oamenii din frunte vorbesc mai bine si au acum si ceva experienta politica, fac o buna impresie. Chiar si tricourile si banner-ele au avut rolul lor, acela de a arata ca exista – pentru ca nu fac parte dintre favoritii media.

    • Foarte , foarte adevarat ce scrieti. Asta este situatia din pacate, iar alegatorii nostri vor alege din nou PSD motivand faptul ca altii n-au venit cu un proiect credibil si solid pentru Romania. Plus ca, oamenii vad ca PSD este puternic inca, un partid mare care face si desface si care, in opinia multora are si „solutiile” necesare pentru orice problema. Pana atunci insa, justitia este pe butuci si la fel si economia. Ce facem? Cum rezolvam problema?

    • Hahahaha. De aia nu reusesc sa urce in sondaje? Pentru ca nu au un plan? Si ce plan ai vrea? Sa arunce cu bani in populatie? Pentru ca de fapt asta vrea romanul! USR-ul are o strategie foarte clara si aia este de 1) a eroda PSD-ul, 2) de a discredita PSD-ul, si 3) de a educa populatia si a o întoarce de la o unica preocupare si anume asistanatul. Pana nu ai o populatie cat de cat educata, ca sa inteleaga un plan, si nu un plan cincinal de-al lui Ceausescu, nu poti sa prezinti un plan pentru simplul motiv ca nu va fi inteles, nu va avea intelegere de la public. Publicul romanesc nu are educatie generala sau educatia este foarte slaba, adica insuficienta, nu are cultura politica, nu intelege ce e ala un management, nu intelege ce e un plan de actiuni, un program, etc. Publicul romanesc trebuie scos din starea de torpoare intelectuala in care se afla înainte de a i se prezenta un plan si a fi sigur ca planul ala va fi inteles. Asta este si motivul pentru care Ciolos si MRI vrea sa actioneze dimpreuna cu oamenii pentru transformarea tarii, cu cetatenii, le cere la fiecare miting participare activa la actiuni, pentru a fi sigur ca acestia se educa din mers si ca va putea fi inteles in momentul in care se exprima. Cel mai usor se invata participand. Lucrari practice. Asta propune Ciolos.

    • USR merita votat in 2020 la ambele alegeri de atunci.

      In 2019 imi plac mai mult Romania Impreuna si Ciolos, la euro si prezidentiale.

      Cu siguranta PSD si PNL nu merita niciun vot, sunt doua fetze ale aceleiasi monede totalitarist-psihopate.

  3. Eu sper ca pe listele de la prezidentiale sa se mai afle si altcineva credibil, nu doar Iohannis. Daca nu va fi nimeni vom fi nevoiti sa-l votam din nou pe Iohannis, ceea ce nu mai vreau. Am facut-o odata, m-am convins si gata. „Ghinion” cum ar spune insusi Iohannis. Time is money si nu mai avem timp de incercari si de oferit a doua sansa daca vrem sa ramanem prin UE. Este o lupta, un razboi politic la noi, iar acest razboi se castiga prin toate mijloacele posibile.

    Insa dupa cum ati si spus, problema mare este la anul, la alegerile europarlamentare, alegeri care ar putea reprezenta sfarsitul intregului proiect european daca sunt castigate de cine nu trebuie. Si asa sunt destule probleme in UE, insa daca aceste alegeri sunt castigate de aliante extremiste ne-am dat foc la valiza.

    • Esti un postac patetic care cerseste simpatie pentru PSD.

      Gandeste asupra a ceea ce faci. Nu exista chiar nicio munca respectabila pe care ai putea s-o faci? Chiar trebuie sa manipulezi pentru mafia PSD? Vrei tiranie la infinit in Romania?

  4. Se intimpla si la case mai mari.
    Inainte de alegerile prezidentiale din SUA, Hilary era cotata cu 85% ca invingatoare de catre NYT.

  5. Cred ca pentru multi romani politica se rezuma la binarismul PSD/PNL de care spuneati, celelalte partide fiind doar niste „adunari”, „gasti de prieteni” etc. Dintre acesti romani, votantii PSD dezamagiti de guvernare si in special de Dragnea cred ca opteaza spre PNL, mai ales ca a aparut si Crin Antonescu in peisaj.

    Pe de alta parte USR a trecut cu bine un examen organizatoric la recentul referendum si e posibil sa fi promovat la statul de partid real in ochii multor romani neincrezatori pana acum. Vom vedea in sondajele urmatoare.

    MRI este inca sub aura guvernarii lui Ciolos – atat in ce-l priveste pe Ciolos, cat si pe Vlad Voiculescu, principalii vectori de imagine ai MRI. MRI poate spune „am facut, am demonstrat!” si asta ii da probabil un avantaj in fata de USRului care nu prea a avut experienta guvernarii – Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu neavand o imagine la fel de puternica ca a premierului si ministrului sanatatii. USR e inca in ochii multora un protestatar de meserie care inca nu a dovedit ca poate construi ceva. Referendumul e posibil sa mai fi atenatuat aceasta opinie, desi nu mult, pana la urma au sustinut un boicot, deci un protest. MRI vs USR e de fapt „am demonstrat” vs „vom demonstra” ca putem construi ceva.

    USR mai e asociat si cu „stanga”, desi se proclama liberal, adica „dreapta”. S-ar putea ca si asta sa conteze pentru unii votanti mai conservatori care nu inghit PSD-ul si PNL-ul.

  6. Domnule Morariu,
    Citesc cu interes articolele Dvs si va felicit pentru perseverenta si energia de care dati dovada. Ar fi foarte bine daca am avea cat mai multi ca Dvs. Apreciez, de asemenea, prezentul articol, dar ma intriga, totusi, o fraza:
    „Încă și mai mare îmi este mirarea atunci când văd că Mișcarea România Împreună, al cărei lider este fostul premier Dacian Cioloș, surclasează, e drept, doar cu un procent, USR.” Conform dictionarelor pe care le-am consultat, a surclasa inseamna a depasi de maniera categorica, iar 1% nu arata deloc o asemenea superioritate. Dar Dvs sunteti filolog, eu nu. Ma mira insa ca socotiti ca Ciolos si miscarea pe care a initiat-o nu ar merita pozitia pe care a atins-o. Cata vreme a fost la Bruxelles, dar si la guvernare, Ciolos a demonstrat profesionalism, seriozitate, onestitate, modestie, exact calitatile de care avem nevoie si la conducere, dar si in viata de zi cu zi. E adevarat cu nu intotdeauna a gasit oamenii cei mai potriviti, ca uneori a cedat tentatiilor ong-iste, dar are potentialul de a deveni un leader adevarat. Sunt de asemenea, de acord, ca la fel ca Iohannis, nu are spiritul gregar atat de admirat de o buna parte a societatii romanesti, dar cred ca este o alternativa foarte viabila la mocirla politica teleormaneana in care se scufunda aceasta tara.

    • Personal, sunt de acord cu autorul. Tot personal, as prefera sa votez un partid care sa fie, economic vorbind, de dreapta. Liberal de scoala veche, cum ar veni, nu mizeria care este acum PNL.
      Ciolos ar putea construi acest partid. Si, toate lucrurile fiind egale, probabil ca as vota mai degraba Ciolos. Insa lucrurile sunt foarte departe de a fi egale.
      USR-ul a performat electoral, Ciolos inca nu. USR-ul s-a pus de-a curmezisul PSD-ului intr-un mod rezonabil eficient, Ciolos n-a candidat. Motive pentru care cifrele sondajului imi par bizare.

      O alianta bine facuta ar fi si mai buna, ce e drept.

  7. La viitoarele alegeri prezidentiale va castiga o candidata, adica vom avea prima femeie presedinte. Iohhanis, Ciolos si Tariceanu, vor pierde. La parlamentare PSD si PNL isi vor imparti victoria, iar USR si MRI pierduti undeva in urma, ca pe romani nu-i intereseaza ideologii neomarxiste. USR, partidul furat de la N.D., ce se crede acum pe val, va avea parte de un dus rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro